Baggrund
Læsetid: 3 min.

Fransk toppolitiker i gigantisk vredesudbrud: Det er en konspiration!

De unges yndlingspolitiker, venstrefløjsikonet Jean-Luc Mélenchon, har hele ugen anklaget politi, medier og justitsvæsnet for at være i lommen på Macron. Han har i hvert fald ikke svindlet med kampagnemidler, siger han, det er en konspiration! Anklagerne minder om dem, der kommer fra Orbán i Ungarn og Kaczynski i Polen
De unges yndlingspolitiker, venstrefløjsikonet Jean-Luc Mélenchon, har hele ugen anklaget politi, medier og justitsvæsnet for at være i lommen på Macron. Han har i hvert fald ikke svindlet med kampagnemidler, siger han, det er en konspiration! Anklagerne minder om dem, der kommer fra Orbán i Ungarn og Kaczynski i Polen

Frederick Florin

Udland
26. oktober 2018

Strisserne kom, uden tvivl før Frankrigs politiske enfant terrible, Jean-Luc Mélenchon, ventede dem.

Da den venstreradikale politiker troppede op ved sit partis hovedkontor i Paris, blev han mødt på trappen af en muskuløs betjent, der vogtede en låst dør. Desværre, der var en undersøgelse i gang om mulig svindel med kampagnemidler, så ingen adgang. Og så gik Mélenchon amok.

Videooptagelserne af det 67-årige parlamentsmedlem, der ved første runde af præsidentvalget i 2017 fik hele 20 procent af stemmerne, er gået landet rundt:

»Hvem har givet dig den ordre?! Jeg er parlamentariker! Er I politiet, eller er I en bande?!«

Rasende og skeløjet skriger Mélenchon den stoiske politimand op i hovedet, og så forsøger tilhængere fra hans bevægelse, La France Insoumise, at bryde døren op

»SKUB!« råber Mélenchon.

Optrinnet blev efterfulgt af en række teatralske presseoptrædener og en byge af facebookvideoer, hvor Mélenchon anklagede politiet for at være »politisk« og hele sagen for at være »organiseret af macronisterne«. Og som om det ikke var nok, har han også kaldt pressen for en flok »løgnere«, der går præsidentens ærinde.

Kort sagt: En af landets mest fremtrædende politikere anklager offentligt justitsministeriet, politiet og medierne for at være en del af en stor konspiration.

»Han opfører sig som populisterne, der vil lave illiberale demokratier,« sagde Frankrigs socialistiske EU-kommissær, Pierre Moscovici, mandag.

»Det, han gør ved det juridiske system, er ikke meget forskelligt fra Orbán og Kaczynski.«

Hov, der lå 12.000 euro i kontanter

Frankrig har en lang og rig tradition for politisk korruption på både højre- og venstrefløjen: Chirac, Fillon, Le Pen, Holland osv. Så det er forkert, når Mélenchon hævder, at politiet er særligt ude efter ham, mener Jørn Boisen, der er leder på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet.

»De undersøgelsesdommere, der står for det her, er totalt uafhængige. Alle partier i Frankrig har været udsat for noget lignende, selv Élyséepalæet er blevet ransaget for nylig,« siger han.

»Mélenchon tror, at han fører en kampagne mod regeringen og ’magten’, men det ender med, at han fører kampagne imod statens institutioner, og det er farligt.«

Substansen i anklagerne mod Mélenchon er endnu uklare, men det ligner en fransk politik classic: Han har muligvis brugt EU-penge til at betalte for noget af sin nationale valgkamp (hvem sagde Le Pen og Messerschmidt?), og han har muligvis betalt voldsom overpris for at få sin unge kærestes kommunikationsbureau til at lave kampagnevideoer – penge, der efterfølgende er blevet refunderet af staten som kampagnestøtte.

Hvis det er rigtigt, er skattekroner altså blevet fusket direkte ned i partikassen, eller værre endnu: i egne lommer. 

Politiet har ransaget en række adresser og fundet 12.000 euro i kontanter, men ingen ved endnu, hvad der er op og ned.

100 procent i indkomstskat

Det er kun et par måneder siden, at Pernille Skipper (EL) sad ved siden af Mélenchon i et mødelokale i Europa-Parlamentet og erklærede, at Enhedslisten sammen med en række andre venstrepartier i Europa ville danne en fælles valgplatform til EU-valget i maj for alle »progressive, kommunister og socialister«, som Mélenchon sagde.

Ved det franske præsidentvalg i 2017 blev Mélenchon den helt store vinder blandt de 18-24-årige, hvor han fik hele 30 procent af stemmerne. Hans program inkluderede blandt andet en skat på 100 pct. for indkomster over 33.000 euro om måneden og et fransk exit fra NATO og EU.

Den sidste uge er hans popularitet dog dalet betydeligt – noget tyder på, at franskmændene ikke er så vilde med konspirationsteorier.

Mange kommentatorer frygter, at sagen kan give opbakningen til statens institutioner endnu et nyk nedad – en tillid, der i forvejen er i knæ efter sommerens såkaldte Benalla-affære, hvor Macrons sikkerhedschef forklædt som politimand blev afsløret i at tæske nogle unge demonstranter.

Der er reelt kun én person, som vinder på Mélenchons koleriske konspirationsteorier: Macron.

Ikke nok med at præsidenten har absolut flertal i parlamentet, han har også en totalt splittet og historisk svag opposition. Den er nu blevet endnu mere svækket, takket være Jean-Luc Mélenchon.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Hold da op.. Sikke nogle hystader ;-)

Torben K L Jensen

Fedt - han har grebet til populismens våben som Italien har.

Thomas Andersen

@Torben

Hvorfor er det fedt? Er det ikke nok at Italien kører deres land i sænk?