Læsetid: 4 min.

Japans premierminister besøger Kina, og islandske kvinder strejker for ligeløn

Onsdag strejkede tusindvis af islandske kvinder på gaden i protest mod sexchikane og med krav om ligeløn. For første gang siden premierminster Shinzo Abe kom til magten i Japan er han på officielt besøg i Kina. Forholdet mellem de to lande har længe været anstrengt, men med Donald Trump i Det Hvide Hus har de to lande fundet en fælles sag
Torsdag var Japans premierminster Shinzo Abe på officielt besøg i Kina. Det er første gang, siden Abe kom til magten.

Torsdag var Japans premierminster Shinzo Abe på officielt besøg i Kina. Det er første gang, siden Abe kom til magten.

Ritzau Scanpix

27. oktober 2018

Her er to vigtige internationale historier, som du måske er gået glip af i løbet af ugen.

Tilmeld dig i bunden af artiklen, hvis du vil modtage Verdens Gang i din indbakke hver fredag aften.

  • I Island strejker kvinderne for ligeløn

Island er blandt de bedste steder i verden at være kvinde – siden 2009 har østaten siddet på førstepladsen som det mest kønsligestillede land i verden ifølge World Economic Forums årlige rapport om forskelsbehandling mellem kønnene. Men det betyder ikke, at ligestillingskampen er slut – kvinderne tjener ifølge det statslige institut for statistik stadig kun omkring tre fjerdedele af deres mandlige kollegaers løn.

Onsdag fik det tusindvis af islandske kvinder – herunder landets premierminister, Katrín Jakobsdóttir – til at gå tidligt fra arbejde for at strejke og protestere som markering af den såkaldte Kvindefridag, der blev afholdt første gang i 1975 i forbindelse med FN’s internationale kvindeår.

Dengang gik 90 procent af de islandske kvinder angiveligt på gaden med mærkbare konsekvenser for skoler, butikker og fabrikker. Året efter blev der vedtaget en lov om kønsligestilling, og i 1980 fik landet verdens første demokratisk valgte kvindelige statsoverhoved, Vigdís Finnbogadóttir.

I år er sjette gang, kvindedagen markeres med en stort opslået offentlig demonstration – oprindeligt var hyppigheden hvert tiende år, men det mønster blev brudt i 2010, og også i 2016 blev den 24. oktober markeret.

Tidligere på året blev Island det første land i verden til at gennemføre en lov om ligeløn, der påkræver virksomheder med over 25 ansatte at dokumentere, at mænd og kvinder aflønnes ligeligt.

Demonstrationen handlede dog ikke kun om ligeløn. Godt et år efter #MeToo-bevægelsens fødsel, var også de mange vidnesbyrd om sexchikane og -krænkelser et tema.

»Disse fortællinger har gjort det klart, at vores kamp for kønsligestilling på arbejdspladsen ikke kun handler om løn, men også om sikkerhed. Vi vil ikke længere acceptere chikane, vold og uretfærdighed! Kvinder skal være sikre på arbejdet og i hjemmet,« skrev initiativtagerne til demonstrationen i en pressemeddelelse.

  • Japans premierminister på sjældent besøg i Kina

Japanske og kinesiske flag hænger disse dage side om side langs Chang’an boulevarden, der går tværs gennem Kinas hovedstad og passerer Folkets Store Hal. Her blev Japans premierminister Shinzo Abe i torsdags budt velkommen af den kinesiske ledelse.

Den type officielle møder mellem de to nabolandes øverste ledere er et særsyn. Sidst det skete var i 2011, før Shinzo Abe blev premierminister. Årsagen er den diplomatiske nedsmeltning, der fandt sted i 2012, hvor stridigheden om hvem der er den retmæssige ejer af fem øer og tre rev i Det Østkinesiske Hav blussede op og førte til voldsomme demonstrationer og boykot af japanske varer i Kina.

På kinesisk hedder øerne Diaoyu og på japansk Senkaku. Ifølge Kina har området været kinesisk i århundreder, mens Japan har gjort krav på det mindst siden 1885 og i dag har kontrol over det – til stor frustration for Beijing.

Adskillige forsøg på at forbedre relationerne mellem Asiens to største økonomier er tidligere løbet ud i sandet. Derfor bliver besøget af Shinzo Abe både i Japan og Kina hyldet som et diplomatisk gennembrud. Symbolsk er det da også, at den officielle anledning er markeringen af 40-året for underskrivelsen af Traktaten for fred og venskab, der siden har udgjort en del af fundamentet for de to landes forhold.

En akse for stabilitet

I Folkets Store Hal blev den japanske premierminister mødt af sin kinesiske modpart. Premierminister Li Keqiang understregede i sin åbningstale, at de to lande har fælles interesser.

»Vi håber, at begge parter vil arbejde hårdt for at fremme regional fred, sikre multilateralisme og frihandel og for at blive en akse for stabilitet, vækst og fremdrift ikke kun i Asien, men i verden,« udtalte han.

At fremme den frie handel og gå imod unilateralisme er blevet et kinesisk mantra, styret hyppigt fremhæver som en kontrast til USAs handels- og udenrigspolitik under præsident Donald Trump. Trump har droppet amerikansk deltagelse i en stor regional handelsaftale, og selv om Kina er hårdest ramt af nye amerikanske toldafgifter, er Japan heller ikke gået fri.

Derfor har Kina brug for Japan til at forsøge at påvirke sin amerikanske allierede, mens Japan selv har en interesse i at opretholde frie og åbne handelsforbindelser på tværs af regionen, vurderer Stephen Nagy fra tænketanken Japan Institute for International Affairs.

»Japans bekymring er, at hvis relationerne fortsætter med at forværres, vil der opstå et amerikansk marked og et kinesisk marked, hvilket vil øge de japanske virksomheders forretningsomkostninger,« siger han til CNN.

Med sig til Kina har Shinzo Abe et følge af omkring 500 erhvervsledere. Kina er Japans største handelspartner, og det forventes, at et stort antal kommercielle og politiske samarbejdsaftaler bliver underskrevet. Derudover er det muligt, at besøget fører til en lejeaftale af kinesiske pandaer. Den form for pandadiplomati er ellers forbeholdt lande, der er på mere end normal god fod med styret i Beijing.

Men at forholdet mellem Japan og Kina fortsat er konfliktfyldt blev allerede inden besøget tydeliggjort. Her sendte Tokyo en officiel klage til Kina, fordi et kinesisk krigsskib endnu en gang kom for tæt på de japansk kontrollerede øer i Det Østkinesiske Hav.

Omvendt var man fra kinesisk side stærkt utilfreds med, at Shinzo Abe forrige uge sendte en symbolsk ofring til Yasukuni-templet i Tokyo, der fungerer som et mindesmærke for japanske soldater og krigsofre, hvilket også tæller dømte krigsforbrydere.

Serie

Verdens gang

En ugentlig oversigt over de internationale historier, du måske har overset. 

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Runa Lystlund
  • David Zennaro
Runa Lystlund og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu