Læsetid: 2 min.

Macron er for alvor landet på jorden efter den franske regeringsrokade

Efter flere ugers spænding præsenterede Macron i denne uge en overraskende profilløs regeringsrokade. Det vil næppe dæmpe vælgernes stigende skepsis over for præsidenten
20. oktober 2018

Intet mindre end 14 dage lod præsident Macron franskmændene i uvished, efter indenrigsminister Gérard Collomb var trådt tilbage i begyndelsen af oktober, og Macron havde forkyndt en større omrokering i sin regering. I disse 14 dage steg og steg forventningerne. Desto større var skuffelsen, da Macron i denne uge præsenterede sit nye ministerhold.

Meget betegnende blev navnene mod sædvane ikke forkyndt på trappen til Élysée-paladset, men blot sendt ud i en knastør pressemeddelelse. I alt er tre ministre røget helt ud, mens otte nye ansigter er kommet til blandt de nu i alt 35 ministre og statssekretærer.

Rokaden kommer efter, at den skattede miljøminister Nicolas Hulot trådte tilbage i august og siden hen anklagede Macron for at lytte mere til landets lobbyister, end det burde være tilladt i et demokrati. I starten af oktober fulgte så den 71-årige indenrigsminister Gérard Collomb, hvis afsked udviklede sig til lidt af et psykodrama. Indenrigsministeren, der sidder på en nøglepost i kraft af den fortsatte terrortrussel i Frankrig, meldte sin afsked via de franske medier, fordi Macron »alligevel ikke lytter efter«. I første omgang nægtede Macron at lade Collomb træde tilbage til sit oprindelige hverv som borgmester i Lyon, men kort efter satte han alligevel regeringsrokaden i udsigt.

I den franske presse var navne som udenrigsminister Jean-Yves Le Drian eller forsvarsminister Florence Parly på tale, men i sidste ende valgte Macron at give indenrigsministerposten til Christophe Castaner, den loyale chef for Macrons regeringsparti La République en Marche.

På posterne som kulturminister og landbrugsminister er der kommet mere ukendte ansigter, hvilket tolkes som et tegn på, at Macron satser på troskab og stabilitet frem for star quality – også for at holde tøjlerne så stramt i egne hænder som muligt. En anden udlægning er, at Macron i højere grad end at satse på fagfolk har forsøgt at skabe en ligevægt mellem venstreorienterede, liberale og konservative politikere og mellem mænd og kvinder.

Regeringsrokaden falder i en tid, hvor Macron siden sin rentrée fra sommerpausen er presset fra flere sider. Efter sin flyvende start med en række omfattende reformer, som overrumplede selv de franske fagforeninger, har de sidste måneder været præget af sløje tal for den franske økonomi. Desuden viser meningsmålingerne, at under en tredjedel af alle franskmænd og er tilfredse med Macrons arbejde.

I både franske og internationale medier betvivles det derfor, om Macron med sin ny regering vil formå at genvinde den tabte tillid i den franske regering. Sikrere virker det derimod, at den flittige reformmager Macron fortsat vil blande sig i mange beslutninger ned på et meget detaljeret niveau – og at det fortsat vil være slidsomt for hans ministre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu