Baggrund
Læsetid: 2 min.

#MeToo var et kulturchok, der har splittet Amerika

Den amerikanske præsident har hånet og latterliggjort #MeToo, mens to tredjedele af republikanerne mener, at den verdensomspændende sociale bevægelse imod seksuelle krænkelser er gået for vidt
Den amerikanske præsident har hånet og latterliggjort #MeToo, mens to tredjedele af republikanerne mener, at den verdensomspændende sociale bevægelse imod seksuelle krænkelser er gået for vidt

Tom Brenner

Udland
15. oktober 2018

Omkring halvdelen af amerikanerne ser ifølge en meningsmåling foretaget af Havard Universitys center for amerikanske studier positivt på #MeToo-bevægelsen.

Samme undersøgelse viste, at to tredjedele af befolkningen ønsker, at præsident Donald Trump taler tydeligere imod vold mod kvinder, mens en tilsvarende andel ifølge en CNN-måling mener, at sexchikane er et alvorligt problem i landet – det er en fordobling i forhold til for 20 år siden.

Mens #MeToo-bevægelsen tilsyneladende har øget bevidstheden i USA om behandlingen af kvinder på arbejdspladsen, er det samlede billede broget.

Den amerikanske præsident har latterliggjort bevægelsen og kaldt det nuværende politiske klima for en »skræmmende tid« for unge mænd; en nylig YouGov-måling viste, at to tredjedele af republikanerne mener, at bevægelsen er gået for vidt, mens en måling foretaget af Public Religion Research Institute viste, at flertallet af republikanerne stadig ville overveje at stemme på en kandidat anklaget for seksuelle overgreb.

I det hele taget er forsøget på at ændre normerne og lovgivning omkring sexchikane en længere proces.

The Empowerment Act, der blandt andet skulle sikre bedre vilkår for midlertidigt ansatte og begrænse muligheden for at pålægge tavshedspligt, blev fremsat i Senatet og Repræsentanternes Hus i sommer, men har ikke rykket sig synligt i de seneste fire måneder.

I en række delstater – Washington, Tennessee, Vermont og Maryland – har man til gengæld ulovliggjort fortrolighedsaftaler som betingelse for ansættelse, hvilket betyder, at ansatte frit kan tale offentligt om sexchikane og overgreb. I delstaterne New York, Delaware, Arizona, Illinois og Californien skal nye love også styrke rettighederne for dem, der har været udsat for sexchikane.

»Vi har set, at der er blevet gennemført lovgivning i adskillige delstater, der styrker beskyttelsen mod chikane. Jeg ville være blevet overrasket, hvis nogen af disse love var blevet vedtaget – eller overhovedet fremsat – i #MeToo-bevægelsens fravær,« siger Emily Martin, vicepræsident ved National Women’s Law Center, til The New York Times.

Samtidig viser en rundspørge blandt HR-chefer i Amerika foretaget af Society for Human Ressource Management, at en tredjedel efter eget udsagn har ændret praksis og indført tiltag mod sexchikane på arbejdspladsen. #MeToo har samtidig fået en del af ansvaret for, at et hidtil uset antal kvinder stiller op til midtvejsvalget til november.

»Det er et maraton – ikke et sprintløb,« siger Jean Sinzdak, associate director for Center for American Women and Politics ved Rutgers University, til AFP.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her