Analyse
Læsetid: 1 min.

På fem uger har Macron mistet tre ministre. Hvad nu, Jupiter?

Den franske præsident er kommet ned på jorden efter opsigelser i sin regering og dårlige meningsmålinger. Men han ser ikke ud til at tage sig af det
Den franske præsident er kommet ned på jorden efter opsigelser i sin regering og dårlige meningsmålinger. Men han ser ikke ud til at tage sig af det

Eliot Blondet

Udland
13. oktober 2018

I snart to uger har Frankrig ventet på, at præsident Emmanuel Macron skulle træde frem på tv og fortælle, at nu havde han altså dannet en ny regering, men folkene i Élyséepalæet bliver ved med at udskyde det. »Måske i weekenden,« lyder det nu.

Hele tre ministre har ellers forladt Macrons regering de seneste fem uger: Først den populære klimaminister Nicolas Hulot, der var utilfreds med de grønne ambitioner. Så den næsten lige så populære sportminister Laura Flessel-Colovic, der fik en skattesag på halsen. Og i sidste uge sagde indenrigsminister Gerald Collomb så, at han faktisk hellere vil være borgmester i Lyon end minister. Det gjorde ondt.

Dels var 71-årige Collomb en erfaren herre og som tidligere socialist et symbol på Macrons ambition om at samle højre- og venstrefløjen i toppen af regeringen. Dels var han Frankrigs premier flic – den øverste politimand i et land, hvor terrortruslen stadig er akut. Og dels bad Macron faktisk Collomb om at blive på posten lidt længere, men det ville han altså ikke.

På vej ud ad døren fik Collomb endda sagt, at Macrons hold manglede »ydmyghed«, en kritik, der passer ubehageligt godt ind i fortællingen om Macron som arrogant og »de riges præsident«. Imens falder og falder præsidentens popularitetstal — Jupiter er blevet mindre guddommelig.

Og så alligevel ... Macron har trods alt stadig absolut flertal i parlamentet, oppositionen er splittet og intet tyder på, at han lader sig kue af modgangen. Han barsler allerede nu med en pensionsreform og yderligere nedskæringer, så statens underskud  kan blive endnu mindre end de 2,6 pct. af BNP, det ser ud til at ende med i år.

Tirsdag var der igen-igen demonstrationer mod Macron i de franske gader – dem kommer der flere af. Spørgsmålet er, hvornår der kommer en ny regering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

og her går jeg og tror at det alle vil høre, her 10 år efter finanskrisen, som for de flestes vedkommende især i Sydeuropa stadig er midt i en finanskrise, er Macrons neoliberale bullshit!!

Niv mig i armen!

Den af alle højre-drejede intellektuelle elskede Macron vandt altså kun valget, fordi flertallet ikke ønskede Marine Le Pen.
I første valgrunde fik Macron kun et par procent mere end den franske Enhedsliste.