Feature
Læsetid: 7 min.

En politisk stjerne er født i Texas. Beto O’Rourke bliver kaldt den nye Obama

Demokraten fra grænsebyen El Paso har til alles overraskelse en chance for at slå den republikanske senator Cruz i konservative Texas. I en halvanden år lang kampagne har Beto O’Rourke rejst flere penge end nogen anden senatskandidat i USA, og han er blevet et trækplaster i selv små konservative byer
Demokraten Beto O’Rourke, der udfordrer senator Ted Cruz i Texas, omfavnes af vælgerne og af medlem af Repræsentanternes Hus Sheila Jackson Lee.

Demokraten Beto O’Rourke, der udfordrer senator Ted Cruz i Texas, omfavnes af vælgerne og af medlem af Repræsentanternes Hus Sheila Jackson Lee.

F. Carter Smith

Udland
30. oktober 2018

FORT WORTH/EL PASO, TEXAS - Beto O’Rourke ruller selv sin hvide minivan ind på parkeringspladsen før vælgermødet i Fort Worth tæt på storbyen Dallas. Selv om han er blevet en mediestjerne i midtvejsvalget og af tilhængere ses som mulig præsidentkandidat i 2020, har den demokratiske senatskandidat i Texas gjort en dyd ud af bevare sit image som en helt almindelig fyr.

Beto O’Rourke har bygget sin valgkamp på selv at køre sin bil til 254 amter i den store delstat, hvilket er en tilbagevenden til, hvordan politikere i gamle dage i USA førte valgkampagne. I dag fokuserer de fleste kandidater på at reklamere på tv, radio og sociale medier – og så græsrødder, der opsøger de enkelte vælgere.

»Det her valg handler om alle texanere, og vi vil besøge alle områder og tale med alle vælgergrupper op til senatsvalget. Vi vinder ved at engagere de vælgere, der ikke plejer at stemme,« siger Beto O’Rourke til de fremmødte pressefolk forud for valgmødet i Fort Worth.

Den demokratiske kandidat har været medlem af Repræsentanternes Hus siden 2013 og har i år valgt at forlade sin plads for at stille op mod den republikanske senator Ted Cruz.

Selv om konservative Texas i kraft af en voksende latinobefolkning og tilflyttere fra Californien og nordøststaterne spås at ville rykke den store delstat over i den demokratiske lejr inden for et årti eller to, blev O’Rourke i begyndelsen af valgkampen ikke spået store vinderchancer. 

Men han har drevet en overraskende succesfuld græsrodskampagne, der nu truer Ted Cruz’ ellers så stensikre plads i Senatet.

I de seneste meningsmålinger er ’Beto’, som han kaldes, syv procentpoint efter Cruz. Det lyder måske af meget, men Texas har været kontrolleret af republikanerne i de sidste 25 år.

»Hvis man tager til et af Betos vælgermøder, kan alle se, at der er noget i gære. Men om det helt er nok til at vinde, er stadig usikkert,« siger James Henson, leder af The Texas Politics Project, til The Washington Post.

Ted Cruz på udebane

Med til historien hører, at Ted Cruz ikke er synderligt populær i Texas. Den republikanske senator kæmper for sit politiske liv.

Inden han går på scenen på et gymnasium i O’Rourkes hjemby, El Paso på grænsen til Mexico, lukker Cruz øjnene. Han lægger hånden på hjertet og fremsiger det amerikanske troskabsløfte samtidig med de cirka 1.500 tilhængere inde i salen.

»Jeg sværger troskab til det amerikanske flag og republikken, som det repræsenterer. Én nation samlet under Gud, udelelig, med frihed og retfærdighed for alle,« hvisker Ted Cruz intenst, inden han åbner øjnene og med et stålsat blik forlader pressefolkene og stormer ind på scenen for at modtage sin hyldest.

»Jeg troede ikke, at der var nogen konservative i El Paso?« råber han til forsamlingen med hentydning til, at han befinder sig på modkandidatens hjemmebane i grænsebyen til Mexico.

»Hvad vil I have – højere skatter eller lavere skatter?«

»Lavere skatter!« svarer publikum.

»Hvad vil I have – mere våbenkontrol eller ret til at bære våben?«

»Ret til at bære våben!«

Blandt tilhørerne står ægteparret Carmen og Javier Gonzalez, klædt helt i rødt, republikanernes farve. På Carmens hat står der ’Ted’ og på Javiers ’Cruz’.

»Det er godt at se, at der er kommet så mange konservative til valgmødet. Folk er lidt bange for at vise deres støtte til republikanerne, fordi modstanderne reagerer så voldsomt. Men nogle gange må man bare gøre det, der er behov for, uanset konsekvenserne. Vi har behov for at vide, at det er os, der har de rigtige værdier,« siger Carmen Gonzalez.

Normalt ville et vælgermøde, som det i El Paso, dårligt nok være nødvendigt. Så stærkt står en republikanske senatskandidat normalt i Texas. Men Beto O’Rourke indhentede mere eller mindre Cruz i meningsmålingerne i midten af september og har siden været lige i hælene på senatoren.

Til de fremmødte journalister i El Paso siger Ted Cruz:

»Dette valg er mellem to dybt forskellige ideologier og kandidater. De seneste seks år som senator har jeg kæmpet for lavere skatter, færre reguleringer, flere job og flere muligheder. Min modstander støtter åbne grænser, højere skatter og ønsker mere regulering af økonomien.«

Beto holder fest

På O’Rourkes vælgermøde nordpå i Fort Worth synger en gruppe unge tilhængere en udgave af Village People-klassikeren 'Y.M.C.A'.

»Come join the party for B.E.T.O! Come join the party for B.E.T.O! Everywhere that he does – people see that he’s great – the rising star of The Lonestar State,« synger Betos tilhængere.

Den 46-årige demokratiske senatskandidat spiller selv guitar, og Ted Cruz har forsøgt at bruge hans fortid i et punkrockband imod ham. Det lykkedes ikke. I stedet er Betos punkrock blevet kult på internettet. Det samme skete, da han valgte at skateboarde foran den texanske fastfoodkæde Whataburger.

Internettet kogte dog først for alvor over, da den demokratiske politiker støttede de amerikanske NFL-stjerner, der – for at skabe opmærksomhed om politibrutalitet mod sorte mænd – knæler frem for at holde hånden på hjertet under afsyngningen af den amerikanske nationalhymne forud for footballkampe. O’Rourkes video fra i sommer er blevet set millioner af gange.

Beto O’Rourke, der til forveksling ligner Robert F. Kennedy, bliver jævnligt sammenlignet med Barack Obama i 2008. Hans tilhængere i Texas og over hele USA ser ham som en mulig præsidentkandidat i 2020.

Selv har O’Rourke dog meldt ud, at han agter at sidde hele embedsperioden på seks år som senator.

Men hvad sker der, hvis han taber knebent til Ted Cruz?

»Han har opgivet sin plads i Repræsentanternes Hus, og han har en meget stor tilhængerskare over hele USA, så hvorfor skulle han ikke stille op til præsidentvalget,« spørger Stephen Ansolabehere, professor i statskundskab på Harvard University.

»Da Abraham Lincoln stillede op i 1860, var hans eneste erfaring i et politisk embede hans medlemskab af Repræsentanternes Hus.«

Beto O’Rourkes succes afspejler sig i hans evne til at indsamle penge til sin kampagne. I de seneste tre måneder har han rejst ikke mindre end 40 millioner dollar – langt mere end Cruz. De fleste penge kommer ind som småbeløb fra almindelige amerikanere.

»Vi skal selvfølgelig have universel sundhedsforsikring til alle,« råber Robert Francis O’Rourke, der er ’Betos’ fulde navn, til de fremmødte i Fort Worth. ’Beto’ er et klassisk mexicansk tilnavn til folk, der hedder ’Robert(o)’. Selv om demokraten ikke er af mexicansk afstamning, men derimod irsk, fik han som barn i El Paso tilnavnet, der nu giver ham en klar fordel og legitimitet hos latinobefolkningen.

Almindeligvis er en demokratisk senatskandidat i konservative Texas nødt til at dreje mod midten for at tiltrække moderate republikanske midtervælgere. Men O’Rourke slår til lyd for en liberal indvandrerpolitik, støtter en offentlig sygesikring for alle borgere, forsvarer LGBT-rettigheder og ønsker en økonomisk politik, der lægger vægt bekæmpelse af den gabende ulighed i USA.

Fra ’Lying Ted’ til ’Beautiful Ted’

For nylig kom det ultimative bevis på, at Ted Cruz er presset: Præsident Donald Trump kom flyvende til Texas for at støtte ham på et vælgermøde i Houston.

Under primærvalgkampen i 2016 var både Trump og Cruz præsidentkandidater og ærkefjender. Det endte i et bittert opgør mellem de to politikere, som viste amerikansk politik fra sin mest beskidte side.

Donald Trump opfandt øgenavnet ’Lying Ted’, som fik enorm medieomtale og stadig hænger ved Ted Cruz. Trump antydede uden nogen form for bevis, at Cruz’ far havde en hånd med i mordet på præsident John F. Kennedy i 1963. Og Trump tweetede nedsættende om Cruz’ hustrus udseende.

Cruz tog til genmæle ved at kalde Trump en »patologisk løgner« og en »klynkende kujon«.

Men deres strid er for længst bilagt. Cruz har de seneste halvandet år været tro tilhænger af præsidenten. Og inden sin afrejse til vælgermøder i Houston sagde Trump:

»Jeg fortryder intet. Det endte jo fint alt sammen. Nu kalder jeg ham i stedet for ’Beautiful Ted’.«

Cruz’ genvalg som senator afhænger blandt andet af, hvor mange der går ud og stemmer på næste tirsdag. Normalt stemmer kun 20 procent af vælgerne ved midtvejsvalg i Texas.

Hvis Beto O’Rourke kan lokke flere unge demokrater og mindretalsvælgere, især latinoer, til at gå ud og stemme, er der meget at hente.

Flere registrerede republikanere

»Hvem kan afgøre, hvorvidt meningsmålingerne er korrekte? Hvem stoler egentlig på dem efter præsidentvalget i 2016?« siger Beto O’Rourke i Fort Worth.

»Jeg stoler på vælgerne i Texas. Vi ved allerede, at flere har stemt tidligt end ved andre midtvejsvalg.«

I USA kan man brevstemme før tid, ligesom flere delstater åbner enkelte valgsteder inden valgdagen. I Texas begyndte man 23. oktober, og statistikken viser allerede en større stemmeprocent end normalt. Men problemet for Beto O’Rourke er, at antallet af registrerede republikanske vælgere i Texas er 900.000 større end demokratiske vælgere.

»Det er mange stemmer at skulle finde i et enkelt valgår. Også selv om O’Rourke har masser af penge og er en karismatisk politiker,« siger James Henson, leder af The Texas Politics Project, til Washington Post.

Men når O’Rourke konfronteres med de hårde odds på parkeringspladsen foran den hvide minivan i Fort Worth, får det ham ikke til at ryste på hånden.

»Der er så mange muligheder. Der er så mange vælgere, som hidtil er blevet taget for givet. Mange latinovælgere er blevet afskrevet. Jeg er overbevist om, at stemmeprocenten vil være meget højere end forventet.«

Serie

Midtvejsvalg i USA 2018

Den 6. november stemmer de amerikanske vælgere til midtvejsvalgene til Kongressen. Meningsmålinger peger på et magtskifte i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne skal vinde 23 sæder fra Republikanerne for at opnå flertal. En Demokratisk sejr kan i de næste to år binde præsident Trump på hænder og fødder, og måske føre til en rigsretssag. 

Information dækker valgkampen gennem reportager fra de mest ihærdige Trump-modstandere i Californien til de vigtige svingstater Michigan og Florida.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Vi håber og beder - og krydser alt, hvad krydses kan. Og ikke kun for Texas.

Torben Skov, Kirsten Lindemark, Eva Schwanenflügel og Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Niels østergård

Beto har absolut et vist talent.
https://www.youtube.com/watch?v=WfseMnlCl4k

Klap lige hesten, styr lige det amerikaniserede mediegejl.. Det er ikke enhver shooting star, der egner sig til alt det journalisterne fabler om. Og der skal nok også en hel mere til, end at en kandidat er god til at rasle penge ind, eller at han/hun er i "øjenhøjde med vælgerne", og andre ulidelige fraser.
Alle lede efter et eller andet, der kan bryde Trumps dominans i vælgerkorpset, og så kaster medierne sig over alt, der bare ser lidt anderledes ud. For ikke så lang tide siden, brugte Deadline udsendelsen til at gøre Ohfrah Winfrey til det næste kandidatemne. Hvis det fortsætter som her, så vil kandidat-feltet være helt enormt om to år.

Daniel Joelsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Peder Bahne og Martin Lund anbefalede denne kommentar

Beto O’Rourke ville kunne tilføre dronekrigsførelse et mere legende aspekt......

Denne mand besidder de to største kvaliteter. Han ligner en Kennedy, og han er ikke Trump.

Torben K L Jensen

Hvis han ligner Obama er det ikke så godt for han var et veltalende blålys - Næh,det skal være en venstreorienteret populist - måske en der ikke tilhører "The establishment" som Elizabeth Warren.

Det bliver Liza Simpson Torben klj

En ny Obama.. Det lyder skræmmende! Trump blir genvalgt og næste mand på pinden bliver enten Mark Zuckerberg eller Jeff Bezos. Glæd jer!!

@Jacob Fisker "Trump blir genvalgt og næste mand på pinden bliver enten Mark Zuckerberg eller Jeff Bezos. Glæd jer!!"

Onde menneske! Du bor jo også i verden!