Læsetid: 4 min.

Saudiernes Khashoggi-svinestreg kan få geopolitiske konsekvenser

Den forsvundne Jamal Khashoggi var ikke bare journalist, men en spiller i den magtkamp, kronprins Mohammed bin Salman har gennemført i Saudi-Arabien. Det begynder at vække mishag i Washington
Der hersker en vis forvirring om, hvilken rolle den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi, der forsvandt i Istanbul den 2. oktober, har spillet geopolitisk. Han fremstilles som en journalist, der fra sit eksil i USA – hvor han skrev klummer i The Washington Post og var en del af et politisk miljø, der ikke var på god fod med præsident Donald Trump – angreb den saudiarabiske kronprins Mohammed bin Salman for at være autokratisk diktator.

Der hersker en vis forvirring om, hvilken rolle den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi, der forsvandt i Istanbul den 2. oktober, har spillet geopolitisk. Han fremstilles som en journalist, der fra sit eksil i USA – hvor han skrev klummer i The Washington Post og var en del af et politisk miljø, der ikke var på god fod med præsident Donald Trump – angreb den saudiarabiske kronprins Mohammed bin Salman for at være autokratisk diktator.

Mohammed al-Shaikh

18. oktober 2018

Stedse flere detaljer peger på, at den saudiske journalist og diplomat Jamal Khashoggis bratte forsvinding i Istanbul den 2. oktober åbner en Pandoras æske af svinestreger, der afdækker det saudiske regimes mafiøse karakter og illustrerer de regionale og geopolitiske interessemodsætninger.

De regionale rivaliseringer er synlige: Tyrkiet over for Saudi-Arabien, og i et fjernere lag Saudi-Arabien og USA over for Iran.

Både Tyrkiet og Iran forholder sig indtil videre afventende. Teheran har ingen kommentarer, og præsident Recep Tayyip Erdogan i Ankara er tilbagelænet samarbejdsvillig i sikker forvisning om, at kronprins Mohammed bin Salman er i færd med at begå politisk selvmord.

Den geopolitiske vinkel er mere tricky, men noget tyder på, at Washington er ved at være godt træt af den kluntede kronprins i Riyadh. Her hæfter man sig ved, at den indflydelsesrige senator Lindsey Graham, der er en af Donald Trumps varme støtter i Det Republikanske Parti, tirsdag erklærede med adresse til kronprinsen, at »den fyr må væk« – med en tilføjelse om, at Khashoggi-affæren fik ham til at føle sig »udnyttet og forulempet«.

Mysteriet om den forsvundnes skæbne er officielt fortsat mystisk, om end de tyrkiske myndigheder har lækket tilstrækkeligt med oplysninger til den Erdogan-loyale presse til, at et forløb aftegnes. Der eksisterer tilsyneladende stumper af lyd og billeder af en ’afhøring’ af Khashoggi i konsulatet, foretaget af saudiske sikkerhedsfolk, der fløj ind fra Riyadh samme morgen.

Optagelserne stammer angiveligt fra ofrets særlige Apple-armbåndsur, der sendte signaler til hans iPhone, som hans tyrkiske kæreste uden for konsulatet opbevarede. Men det er ikke bekræftet af myndighederne eller af kæresten, og en mere sandsynlig forklaring er, at konsulatet var udstyret med spionkamera og aflytningsudstyr.

Udrensning af rivaler

Ligeledes hersker der en vis forvirring om Khashoggis rolle. Han fremstilles som en journalist, der fra sit eksil i USA har angrebet kronprins Mohammed bin Salman for at være autokratisk diktator. Hvilket sådan set er korrekt – kronprinsen har på to år ændret det saudiske regime fra konsensus-baseret, hvor beslutninger blev truffet efter rådslagning i kredsen af indflydelsesrige prinser, der varetog forskellige funktioner – ministre, guvernører eller militære kommandanter – til at samle al magt til sig selv.

Siden han overtog arvefølgen i 2017 – hans onkel, Muhammed bin Naif, blev summarisk afsat som kronprins og indenrigsminister – har han med arrestationer og afpresning gennemført en udrensning af potentielle rivaler. Kritiske prinser i Europa er luret tilbage til Saudi-Arabien og siden forsvundet. I september 2017 internerede han ca. 350 indflydelsesrige prinser, rigmænd og ledende bureaukrater i Riyadhs mondæne Ritz-Carlton hotel, alle sigtet for korruption.

Blandt de mest prominente var den afsatte Riyadh-guvernør, prins Turki bin Abdullah, en tidligere finansminister og den internationalt kendte milliardær, al-Waleed bin Talal. Nogle af de internerede er ført videre til fængsel, men de fleste er ’løsladt’, herunder bin Talal efter 82 dage og angiveligt mod en ’bøde’ på seks milliarder dollar – han afviser at kommenterer beløbet.

Ikke tilfældigt

Jamal Khashoggi talte al-Waleed bin-Talal blandt sine nære kontakter, og hans flugt til USA falder tidsmæssigt sammen med kronprinsens udrensning. I USA blev han hyret af The Washington Post til regelmæssige at skrive klummer – og blev således en del af et politisk miljø USA, der ikke er på specielt god fod med præsident Donald Trump.

I sine klummer og i talkshows har Khashoggi da også modarbejdet Trump-administrationens tætte relationer til det saudiske kongehus, eller rettere til Mohammad bin Salman, som Trumps svigersøn, Jared Kushner, angiveligt er en nær ven af.

Kushner er Trumps særlige udsending til Israel med den særlige opgave at lime en aftale sammen, der kan løse den israelsk–palæstinensiske konflikt. I det arbejde har han formidlet kontakt mellem Saudi-Arabien og Israel, hvis konsekvens indtil videre har været, at saudiaraberne er ophørt med at lade som om, at de er interesserede i palæstinensernes fremtid. Kronprins Muhammed bin Salman har tværtimod haft møde med AIPAC, den israelsk-amerikanske samarbejdskomité, i Washington. De nye relationer handler ikke om palæstinenserne, men om at etablere en fælles israelsk-saudisk front mod Iran.

Over for den aktuelle saudiske ledelses loyalitet over for USA’s interesser er den islamiske opposition manifesteret mest tydeligt i Det Muslimske Broderskab, der formelt fremstår demokratisk, og som er politisk islams stærkeste netværk. Forbudt og terrorstemplet i Saudi-Arabien ser kongehuset de muslimske brødre som den største trussel mod Saud-dynastiet, der hviller på en alliance med den rigide wahhabisme.

Men politisk islam i broderskabets version har også tilhængere i Saudi-Arabien, blandt andre Jamal Khashoggi. Det var således ikke tilfældigt, at Khashoggi opholdt sig netop i Tyrkiet, da han forsvandt – præsident Erdogans regering har konsekvent støttet Det Muslimske Broderskab som islamisk-politisk modvægt til USA’s regionale dominans – mest tydeligt i Egypten, men også i Syrien og i Qatar.

Ligesom det ikke var tilfældigt, at Khashoggis tyrkiske kæreste, da han ikke dukkede op, kunne ringe til den tidligere AKP-deputerede, Yasin Aktay, der nu er rådgiver for Erdogan. Hvilket illustrerer Khashoggis rolle som politisk aktør, en mand, der skriver, men ikke en journalist i faglig forstand. Khashoggi er (eller var?) islamist, og hans demokratiopfattelse ligger i forlængelse af Det Muslimske Broderskabs og altså i opposition til USA-Saudi-Arabien-Israel.

I et af sine sidste interviews erklærede Khashoggi da også, at »Jerusalems status som helligdom i Islam rangerer på linje med Mekka og Medina« – en lodret afvisning af Israels insisteren på, at den hellige by er ’jødernes udelelige hovedstad’.

Det var således Khashoggis politiske synspunkter, ikke hans journalistik, der gjorde ham til en farlig mand for Mohammed bin Salman. Som med denne affære synes at have dummet sig i en grad, så Trump-administrationen er begyndt at knurre. Og som Donald Trump sagde på et offentligt møde for nylig: »Jeg elsker kong Salman, men jeg har også fortalt ham, at uden USA holder han ikke i to uger.«

Vi får se.

En demonstrant klædt ud som den saudiske kronprins Mohammed bin Salman med blod på hænderne sammen med andre demonstranter foran den saudiske ambassade i Washington.
Læs også
De tyrkiske medier har berettet om et hold på 15 saudiske sikkerhedsfolk, der fløj ind i private jets samme dag og fløj ud igen nogle timer senere. Anonyme officielle kilder har fortalt om eksistensen af en video, der viser, at Jamal Khashoggi blev myrdet og »parteret med en knoglesav« inde i konsulatet, men den er ikke tilgængelig, heller ikke på YouTube.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Torben Lindegaard
Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

"Og som Donald Trump sagde på et offentligt møde for nylig: »Jeg elsker kong Salman, men jeg har også fortalt ham, at uden USA holder han ikke i to uger.«"
fra artiklen

Ja tak.

Det må løbe Kong Salman og Kronprinsen koldt ned ad ryggen.

Torben Lindegaard

Fra BBC's hjemmeside:
"A Turkish newspaper says the consul himself, Mohammed al-Otaibi, can be heard in the audio recording of Mr Khashoggi's death.
Yeni Safak, which is close to the government, quotes him as telling alleged Saudi agents sent to Istanbul: "Do this outside. You're going to get me in trouble."

Man tror det er løgn.

Statsoverhovedet, Kong Salman, er selvfølgelig urørlig; men Kronprinsen, Mohammed bin Salman, kan vel ikke få lov til fortsat at tegne Saudi-Arabien udadtil ???
Selvfølgelig står vi i Vesten på pinde for olie og dollars, begge dele i ufattelige mængder; men alligevel .... MbS kan da ikke få lov til at fortsætte .... ??

Espen Bøgh, Arne Albatros Olsen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Da Gina Haspel i 00érne torturede mænd til døde. Lavede amerikanerne bare lidt om på reglerne....

I dag er Gina Haspel nyudnævnt CIA-direktør, manden som ændrede på reglerne John Yoo er Emanuel S. Heller Professor of Law på University of California, Berkeley og Brett Kavanaugh, som var hang around, da torturen sket, nyudnævnt højesteretsdommer.....

Så'n kan det gå, når borgerne og deres repræsentanter tillader det.....

Torben Skov, Espen Bøgh, Jens Thaarup Nyberg og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Der er åbenbart forskellige hold saudere der betaler forskellige beløb til forskellige grupper af amerikanske politikere. Og nu har det ene hold så betalt for lidt for at kunne dække over skandalen. Ak ja, send flere penge eller vi lader jer gå planken ud.

Jan Skovgaard Jensen, 18. oktober, 2018 - 14:00

Så længe borgerne/vælgerne ikke stemmer efter moral, vil det politiske establishment bestå af moral- og etikløse politikere.

Desuden vil den amerikanske ånd med deres ret til exceptionalisme også bestå.