Baggrund
Læsetid: 6 min.

Aldrig før er der blevet stemt dørklokker i så mange afroamerikanske hjem som op til midtvejsvalget tirsdag

Ved midtvejsvalgene i 2010 og 2014 svigtede mange demokratiske vælgere Barack Obama og partiets kandidater. Det gjaldt især den loyale sorte vælgergruppe. Den fejl vil ifølge ngo’er og fagforeninger ikke blive gentaget i år. I Michigan og andre stater i Midtvesten er der i de seneste måneder blevet ført kampagne for at mobilisere sorte vælgere
Diamond Watkins og Jacinda Cason går fra hus til hus i et sort kvarter i Detroit og prøver at overtale beboerne til at stemme ved valget tirsdag. »Folk er mere villige til at åbne døren, når de ser, at vi er kvinder og har samme hudfarve,« fortæller Jacinda Cason.

Diamond Watkins og Jacinda Cason går fra hus til hus i et sort kvarter i Detroit og prøver at overtale beboerne til at stemme ved valget tirsdag. »Folk er mere villige til at åbne døren, når de ser, at vi er kvinder og har samme hudfarve,« fortæller Jacinda Cason.

Martin Burcharth

Udland
5. november 2018

Aldrig har så mange organisationer været ude at stemme dørklokker i så mange afroamerikanske hjem i Detroit som ved dette års midtvejsvalg. Mønstret gentager sig i mange andre amerikanske storbyer. Og sorte amerikaneres valgdeltagelse ventes at bliver rekordhøj ved tirsdagens midtvejsvalg.

Alt går dog ikke efter planen. Onsdag i sidste uge blev hjemmebesøgene hos vælgere pludselig indstillet i Detroit. Det, ingen kunne forestille sig ville ske, var sket.

To sorte frivillige fra aktivistgruppen »Good Jobs Now« blev tirsdag eftermiddag skudt, mens de gik fra dør til dør og delte flyvesedler ud i et fattigt kvarter i East Detroit. En 24-årig mand blev dræbt på stedet af et pistolskud. Hans kollega, en 18-årig kvinde, blev såret af en kugle.

»Vi er i chok. Det eneste lyspunkt i denne tragedie er, at der tilsyneladende ikke var et politisk motiv bag mordet. Det ser ud til, at attentatmanden havde et mellemværende med vores dræbte kollega,« sagde Branden Snyder, leder af Good Jobs Now, til pressen onsdag eftermiddag.

Detroit News rapporterer, at der ifølge politiet i 2018 hidtil er blevet begået 214 mord i byen – omtrent et om dagen.

Dagen efter den tragediske episode er der stille på Drexel Avenue, hvor den unge politiske aktivist blev myrdet. Han havde arbejdet for Good Jobs Now siden i sommer og var ifølge Branden Snyder hyppigt ude at stemme dørklokker.

De fleste huse på Drexel Avenue er bygget af røde mursten. Politiafspærringen foran den bolig, hvor forbrydelsen fandt sted, er allerede væk. Et par fyre hænger ud. Der er opstillet en basketballkurv. En midaldrende kvinde træder ud af huset og sætter sig ind i en bil.

Sam Green, en pensioneret bilarbejder, bor lidt længere op ad Drexel Avenue.

»Vi er ikke vant til kriminalitet her,« siger den ældre herre, mens han står ved sin minitruck og ryster et tæppe.

Dog, tilføjer han, besatte nogle unge fyre for nylig genboens forladte hus.

»Jeg ved ikke, hvad de laver derinde. Men en gang imellem hører jeg skud. De er vist bevæbnede.«

Republikanerne fokuserer på hvide

Det er ikke en let opgave at gå rundt og banke på folks døre i Detroit og prøve at overtale dem til at stemme. Nogle tør slet ikke åbne døren. Andre åbner den kun på klem. Og det kan altså også være en livsfarlig tjans at gå fra dør til dør i nogle storbykvarterer.

Ikke desto mindre er en lang række ngo’er og fagforeninger dybt engageret i at få sorte amerikanere – sædvanligvis en loyal demokratisk vælgergruppe – til at stemme i delstater, som Donald Trump vandt med en hårsbredde ved præsidentvalget i 2016.

Fokus er især på midtveststater som Michigan, Pennsylvania, Ohio, Wisconsin, Indiana og Minnesota, hvor relativt mange sorte vælgere i storbyerne blev væk fra urnerne ved midtvejsvalgene i 2010 og 2014. I disse delstater har demokraterne ifølge meningsmålinger en god chance for at vinde 14 eller flere pladser i Repræsentanternes Hus.

Det Demokratiske Parti skal bruge 23 nye pladser for at få flertal i kammeret. Det anses for stærkt sandsynligt, at demokratiske kongreskandidater i andre regioner af USA vil kunne vinde de resterende mandater og dermed sikre demokratisk flertal i Repræsentanternes Hus.

Præsident Trump og Det Republikanske Parti har efter alt at dømme opgivet at bruge tid og penge på kongresvalg i valgkredse og delstater med en betydelig afroamerikansk befolkning. De koncentrerer sig i stedet om at opildne hvide konservative og republikanske vælgere med fremmedfjendsk og racistisk retorik.

Præsidenten fører an med angreb på »karavaner« af mellemamerikanske immigranter på vej gennem Mexico mod USA, som han beskylder den jødiske filantrop George Soros for at have finansieret. Den sorte footballspiller Colin Kaepernick, der i protest mod hvid racisme har afvist at lægge højre hånd på hjertet under afsyngningen af den amerikanske nationalsang, bliver stigmatiseret.

Mange republikanske kongreskandidater i »hvide« valgkredse med få mindretalsvælgere har inkluderet Trumps antisemitiske og racistiske temaer i deres tv-reklamer og valgtaler fremfor at føre valgkamp med afsæt i sidste års skattereform og en økonomi, der stormer frem, samt en historisk lav ledighed.

Men det er et åbent spørgsmål, om dette budskab vil få tilstrækkelig mange konservative Trump-vælgere op af sofaen og hen til valgstederne til at kunne opveje en forventet stormflod af demokrater, kvinder, unge og sorte og latinovælgere.

Jagt på sofavælgere

Afroamerikanske organisationer som Color of Change retter udelukkende søgelyset mod de vælgere, der ikke har stemt i lang tid.

»Vi opsøger sorte vælgere, der stemte på Barack Obama i 2008 og 2012, men som blev væk under midtvejsvalg i 2010 og 2014. Dem er der mange af,« fortæller Kortni Malone, leder af Color of Change i Detroit.

I filminstruktøren Michael Moores hjemby Flint stemte kun 12 pct. af befolkningen til midtvejsvalget i 2014. Over 60 pct. af indbyggere er afroamerikanere og ganske få stemte.

Den lokale aktivist Ariana Hawk er blevet hyret af Color of Change til at mobilisere den fattige sorte befolkning i Flint på valgdagen i morgen. Hun fortæller, at hun og to frivillige har banket på 7.000 døre, og at hun forventer, at mindst en tredjedel af dem vil stemme. Der er 60.000 sorte indbyggere i Flint.

»Jeg giver ikke op,« siger Ariana Hawk.

»På valgdagen er jeg allerede ude kl. 7 om morgenen for at tjekke, om de husker at stemme. Mit arbejde er først færdigt kl. 20.«

Color of Change bruger app’en MiniVan til at tjekke, om folk har stemt. App’en er forbundet med delstaten Michigans indenrigsministerium. Man kan indføje addressen på en vælger i app’en, og når vælgeren har stemt, noteres det.

»Så hvis jeg ser, at nogle af dem, jeg har talt med, ikke har stemt inden kl. 15, ringer vi til dem. Og hvis de ikke svarer, kører vi hen til deres hus for at minde dem om, at det er valgdag,« fortæller Ariana Hawk.

Flere andre organisationer og fagforeninger gør en lignende indsats i Flint.

Der er en åbenlys fordel ved at bruge sorte aktivister – og især kvinder – til at stemme dørklokker i afroamerikanske kvarterer.

»Ingen andre er i stand til at sætte sig ind i sorte vælgeres liv. Vi kender det indefra og udefra. Vi deler alle erfaringer og alle smerter med dem,« siger Kortni Malone fra Color of Change.

Organisationen, det for nylig åbnede et kontor i udkanten af downtown Detroit, består mestendels af sorte kvinder.

»Vi er spydspisen i organisationen. Kvinder er rygraden i det sorte samfund. Uden os ville familierne bryde sammen,« siger Kortni Malone.

Sorte kandidater

Color of Change blev stiftet i 2005 med det formål at forsvare afroamerikaneres rettigheder over for politiet og politiske beslutningstagere. Men i de seneste år har lederne af organisationen, heriblandt CNN-vært Van Jones, erkendt, at det mest magtfulde redskab, den har til at forbedre sortes tilværelse, er at få flere sorte til at bruge deres ret til at stemme.

»Vi fortæller vælgerne, at de skal sammenligne en politiker med en blikkenslager. Vi hyrer dem til at løse problemer, og hvis de svigter os, får de ingen betaling. De bliver stemt ud næste gang,« forklarer Kortni Malone.

Det betyder, at der skal være nogen i lokalsamfundet til at overvåge de folkevalgte og stille dem til ansvar på sociale medier og andetsteds, efter at de har indtaget deres embede. Det er en opgave, Color of Change agter at påtage sig.

»Næste skridt bliver at opstille vores egne sorte kandidater til politiske embeder. Det er langt mere motiverende for sorte vælgere at stemme på én af deres egne.«

Den opgave er andre organisationer allerede i fuld sving med. En af dem er Michigan United, som op til dette midtvejsvalg har trænet 70 personer i at opstille til politisk embede i delstaten. Gruppen rekrutterer udelukkende repræsentanter for etniske mindretal, kvinder og immigranter.

»Vores kandidater stiller op til politiske poster lige fra skolestyrelser og hele vejen til Repræsentanternes Hus,« fortæller Ryan Bates, direktør for Michigan United.

Af de 70 kandidater trænet af Michigan United vandt 12 primærvalg i Det Demokratiske Parti. En af dem er Kimberly Bizon, som stiller op til Repræsentanternes Hus i en overvejende republikansk valgkreds og derfor ikke har en særlig stor chance for at vinde.

Men Ryan Bates ser optimistisk på demokraternes chance for at erobre flertallet i det ene kammer af Michigans parlament fra republikanerne.

»Vi har brug for at vinde ti nye pladser i Underhuset. Vi er virkeligt konkurredygtige i ti kredse, og i tre af dem stiller tre kvindelige kandidater trænet af os op«.

Serie

Midtvejsvalg i USA 2018

Den 6. november stemmer de amerikanske vælgere til midtvejsvalgene til Kongressen. Meningsmålinger peger på et magtskifte i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne skal vinde 23 sæder fra Republikanerne for at opnå flertal. En Demokratisk sejr kan i de næste to år binde præsident Trump på hænder og fødder, og måske føre til en rigsretssag. 

Information dækker valgkampen gennem reportager fra de mest ihærdige Trump-modstandere i Californien til de vigtige svingstater Michigan og Florida.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Men de skal vel have registreret sig som vælgere allerede for længe siden siden, eller hvad?

@ Steffen Gliese,

Forskellige delstater i USA har faktisk forskellige krav og procedurer for vælgernes registreringer til valgene. Men ikke blot dette, for i en række delstater er der også forskellige forskellige krav og procedurer for forskellige (etniske) folkegrupper.

Desuden og helt uden rimelig begrundelse er disse krav og procedurer i visse delstater blevet ændret op til valget. Alt tyder på, man på denne måde bevidst og helt åbent forsøger på at udelukke visse befolkningsgrupper fra at stemme.

Eva Schwanenflügel, John Andersen, Steffen Gliese og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar