Læsetid: 8 min.

En bevægelse uden navn vil forandre verden

Der er ikke nogen samlet plan, ikke nogen fælles struktur, intet overordnet lederskab. Til gengæld er der en myriade af initiativer, eksperimenter, projekter og modeller i kollektiv søgen efter en ny økonomi til en ny samfundsorden
Der er ikke nogen samlet plan, ikke nogen fælles struktur, intet overordnet lederskab. Til gengæld er der en myriade af initiativer, eksperimenter, projekter og modeller i kollektiv søgen efter en ny økonomi til en ny samfundsorden

Mia Mottelson

20. november 2018

Hvem er ’vi’? Hvem handler det om, når Information siger: »Vi tager økonomien tilbage«? Om hvem eller på hvis vegne kan en avis tillade sig at sige sådan? Det er der blevet snakket om her på stedet.

For godt ti år siden skrev den amerikanske miljøforkæmper, sociale aktivist, iværksætter og forfatter Paul Hawken en bog, Blessed Unrest, om det, han kaldte »bevægelsen uden navn«.

Det er det ’vi’, Information skriver og taler om i den igangværende serie.

Paul Hawken skrev om spektret fra store internationale nonprofitorganisationer med milliardbudgetter til enkeltpersoninitiativer på nettet, at »disse grupper udgør samlet den største bevægelse på kloden. En bevægelse, der ikke har noget navn, ingen leder, ingen fast lokalisering, og som stort set er blevet ignoreret af politikere og medier«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Tommy Clausen
 • Randi Christiansen
 • ingemaje lange
 • Morten Lind
 • lars søgaard-jensen
 • Steffen Gliese
 • Tom Andreæ
 • Karen Grue
 • Torben K L Jensen
 • Niels Johan Juhl-Nielsen
 • Jette Bach
 • Eva Schwanenflügel
 • Svend Erik Sokkelund
 • Lise Lotte Rahbek
 • Ejvind Larsen
 • Torsten Jacobsen
 • Niels-Simon Larsen
 • Kurt Nielsen
 • Poul Erik Riis
Tommy Clausen, Randi Christiansen, ingemaje lange, Morten Lind, lars søgaard-jensen, Steffen Gliese, Tom Andreæ, Karen Grue, Torben K L Jensen, Niels Johan Juhl-Nielsen, Jette Bach, Eva Schwanenflügel, Svend Erik Sokkelund, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen, Torsten Jacobsen, Niels-Simon Larsen, Kurt Nielsen og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Me get splandende opsummering af fortræffelige initiativer. Det kunne være interesant hvordan den mere “progressive” del af erhvervslivet reagerer på disse strømninger. Der er en langsom forandring igang, men uden den dominerende markedsøkonomis medvirken er det svært at forestille sig en reel forandring. Det ville være interesant at se en lignende (og mere kritisk) gennemgang af initiativer fra ledende markedskræfter for at få et samlet overblik af billedet ind til vires uvisse fremtid

1.000 tak til Jørgen Steen Nielsen og Information for at arbejde så målrettet med økonomien. I dette indlæg af opsummeringer og links til organisationer, projekter og forskning bliver jeg glad helt ind i rygraden. Tænk at der er så mange aktører på den internationale scene prøver at udvikle modeller for fremtidens økonomi.
Den bekymrede konklusion, at beslutningstagerne er bundet til at fortsætte som altid, "da de veed ikke bedre!" er vel kun endnu en opfordring til alle de mennesker, som har set lyset og forstået hvor vi skal henad.
Jeg føler at opgaven er ligetil: Vi skal lave og vise den vej, som de nationale økonomier skal vælge med plads og mulighed for at sikre velfærden gennem omfordeling og beskatningsobjekter, som ikke kan snydes med, men som alle ser som retfærdige og fornuftige.
Vi tager økonomien tilbage ved at vise at det kan lade sig gøre.

Ole B. Lindqvist, Mette Haagerup, Torben Arendal, Søs Dalgaard Jensen, Anna Louise Finck-Heidemann, ingemaje lange, Ejvind Larsen, Steffen Gliese, Torben K L Jensen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Jeg er begejstret for Information´s informationskampagne - "Vi tager økonomien tilbage" om alle vigtige aspekter i en bæredygtig omstilling,både i indstilling til økonomi,forurening og udplyndring af ressourcer ud fra den ydmyge,realistiske tankegang : "Mange bække små gør en stor å" - Det store "men" er så blot om denne "de små´s skridt vej" kommer i tidsnød fordi det fremmer "Det går nok"-tanken (regeringens) og bliver en sovepude der forhindrer et paradigmeskifte hvor den nødvendige politik går fra at spare til realistiske investeringer i klimakampen - de nye tiders klassekamp om hvem der skal have det gode liv.

Bjarne Bisgaard Jensen, Søs Dalgaard Jensen, Ejvind Larsen og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar

Jette Bach, jeg er meget enig med dig - og mener, at løsningen er, at virksomhederne skal betale for det privilegium at have adgang til samfundets ressourcer, hvad enten disse er dedikeret og uddannet arbejdskraft, infrastruktur eller en social velfærd, der fritager virksomhederne for et eget ansvar.

Bjarne Bisgaard Jensen, Søs Dalgaard Jensen, Tommy Clausen, Torben K L Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Klaus Cort Jensen

Jvf. "en bedre kollektiv trafik":

Måske Information burde tilsikre, at kronikredaktøren også er med på at "tage økonomoien tilbage".

Klaus Cort Jensen

Jvf. "en bedre kollektiv trafik":

Måske Information burde tilsikre, at kronikredaktøren også er med på at "tage økonomoien tilbage".

Jørgen Wentzlau

Udsendelsen, Mændene der plyndrede Europa, har vi lige set, hvordan de bedst uddannede hoveder indenfor Revision og Bankvæsen, har en moral uden jordforbindelse til noget som helst. Efterfølgende har jeg hentet en udsendelse, jeg kunne huske der var sendt i 1995 GULDTOGET. Dokumentarfilmen handlede om selskabstømmerne der opkøbte overskudsselskaber og tømte de konti, der var afsat til skat og moms. De købte skibscontainere for et passende beløb først. Så var revisor tilfreds, og efterfølgende frigav SKAT og MOMS de indbetalte beløb. Et modeltog trækker en liste af revisorer der var involveret i flere min derefter en lig så lang liste med banker der var involveret. Personer blive interviewet om deres bevæggrunde, fælles svar er at de gør det fordi de kan. Det er på Schluters og Anders Foghs vagt i 80erne, der gøres ikke noget for at stoppe det, der skal et regeringsskifte til for at stoppe det i 1992. Analogien til udsendelsen om skatteudbytte er slående, verdens bedst uddannede folk inden for revision og finansverdenen, har den moral til at tømme samfundets fælles kasse. Der er ikke forskel på dem og Britta, eller tjene på hvidvaskning.

I Guldtoget, udtaler daværende Retspræsidenten for Sø og Handels-retten – Aldrig har så få - stjålet så meget - fra så mange. Da også containerne var væk. Revisorerne skriver, de ikke har talt dem fysisk, og bagmands politiet ikke kan finde dem, bliver de dømt for svindel.

Journalisterne bag udbytte sagen, har gravet sig frem til, at det samme stykke papir er brugt flere gange, sat i system over hele Europa og Danmark.
Der er 20 år mellem de to dokumentar-udsendelser. Nu har vi også borgerlig liberal regering, men kan vi blive ved med at tro, at nu vil de forbedre sig. Nej det tror vi ikke længere på.

Så det ny samfund må bygges uden revisorer og finans markeder. Et marked, eller konkurrence-samfund virker kun retfærdigt, når alle har samme forbrugsmulighed. Især i fremtidens klimapåvirkede samfund, med mangel på selv nødvendige ting. Vi er gået bort fra guld i 1972, som fælles værdiskabelses måler - til monetarisme, men at blive ved med at skrive dollar med nuller bagefter er heller ikke en holdbar løsning.
De, revisorer, finansfolk, tradere, advokatere - er så mange at vi ikke har fængsler nok.
Ikke engang tro er nok, amerikanere går mest i kirke, og har det hjulpet. Hvem har respekt for Paven. Han er godt nok nævnt i artiklen, klima-truslen er den kraft, der er stor nok til, at får os til at opføre os ordentlig, men det er også et spørgsmål om TRO - ÅND,

Min tro, 70 års erfaring.

Søs Dalgaard Jensen, Tommy Clausen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er ‘nu’, at reglerne for bæredygtig omstilling iværksættes, når folkevandringen for alvor begynder, bør så meget, som overhoved muligt være helt klart.

Et opgør med kapitalisme et stop planlagt forældelse.

CO2 problemet kan reduceres ved færre varianter udbud af samme type af vare og højeste standart af kvalitet af den udbudte vare, er den eneste solgte vare, hvilket betyder afskaffelse af planlagt forældelse.

Planlagt forældelse, det er et princip inden for industrielt design, hvor et givet produkt bevidst designes, til at holde i en begrænset levetid, selvom det potentielt kunne holde længere.

Mine sparepærer er blevet af ringere kvalitet, lige siden den dag politikere bestemte glødepæren skulle udfases.

Enrich Not Exploit

Tage økonomien tilbage- til hvad? Der er i historien ikke noget at tage økonomien tilbage til!
Strukturen har altid været at den kloge/kapitalen narre den mindre kloge/masserne.
Masserne, der i skolesystemet bliver slebet af til ensartede zombier, der alene tjener kapitalen.
De boglige og de praktiske og så ind foran computeren og bag murskeen.
Der vil aldrig blive lavet om på, at kapitalen/herremændene ansætter masserne til en mindre løn end de er værd!
Hvor blev f.eks. formueskatten af?
En økonomi kunne være, at al indkomst blev indbetalt til et centralt system, der fraregnet skat udbetaler 'lige' portioner til alle også de, der ikke er i arbejde herunder hjemløse.
Et sådant system vil dog aldrig nu kunne etableres via de af kapitalen ansatte politikere, medmindre masserne stemmer for fortalere for dette til folketinget.

.