Nyhed
Læsetid: 2 min.

Blasfemi i Pakistan: Aasia Bibi er fri

Den kristne 47-årige markarbejder sad i otte år på dødsgangen for påstået fornærmelse af profeten Muhammed. Efter frifindelse i sidste måned blev hun torsdag løsladt – og nu er hun i livsfare
Udland
10. november 2018

Aasia Bibi, den kristne pakistaner, hvis blasfemisag har udløst voldsom protest i Pakistan, er løsladt. Det oplyste pakistanske politimyndigheder torsdag.

Siden Pakistans højesteret 31. oktober frikendte Bibi efter en langvarig retsstrid, har den 47-årige fattige kvinde og mor til fem børn været stillet under personbeskyttelse på grund af dødstrusler. Otte år tilbragte hun på dødsgangen, før sagen nåede højesteret. To tidligere retsinstanser fastholdt hendes skyld i blasfemi, der efter pakistansk straffelov kan betyde dødsstraf.

Den straf er fanatiske grupper i Pakistan nu ivrige for at eksekvere. Frikendelsen fik i sidste uge tusindtallige skarer til at lamme det pakistanske samfund i tre dage, rapporterer avisen Dawn.

»Ingen blasfemiker har ret til at leve,« råbte aktivister fra Tehreek-e-Labbaik (TLP) og krævede død over de dommere, der frifandt Bibi.

I nogle byer satte islamistgrupper ild på butikker og biler og opfordrede meningsfæller i det pakistanske officerskorps til at vælte nationens hærchef, general Qamar Javed Bajwa. Det lykkedes ifølge Dawn først at pacificere de vrede folkemængder, da Pakistans regering lovede at forbyde Aasia Bibi udrejse af landet og lade juraeksperter »granske« frifindelsen. 

Politiske drab

Bibi-sagen har før ført til vold. I 2011 blev to politikere myrdet for at tage Bibi i forsvar og opfordre til mildnelse af landets love mod blasfemi.

Den ene var Punjabs guvernør, Salmaan Taseer. Han blev myrdet af sin egen livvagt, der efter sin henrettelse for mordet nu dyrkes som martyr af pakistanske islamistgrupper. Den anden var Pakistans minister for minoriteter, Shahbaz Bhatti. Han blev dræbt, da ukendte gerningsmænd beskød hans bil.

Højesterets frikendelse af Bibi skete alene på grund af »mangel på bevis«.

New Republic har afdækket historien om den oprindelige anklage. Den begynder i Katanwala, en landsby 50 km fra Lahore, den 14. juni 2009 en hed eftermiddag, da fire kvindelige markarbejdere kommer op at skændes om deres fælles vandkop. Aasia Bibi, den eneste kristne af dem, griber angiveligt koppen og drikker af den først. De andre hævder, at hun har »besmittet« den, og at de havde retten til at drikke før hende. Bibi tages med af landsbyboere og føres for en lokal imam, der efterfølgende hævder, at hun har »tilstået« at fornærme profeten Muhammed. 

Bibis advokat, Saifal Malook, meldes flygtet til Holland. Frankrig og Canada skal have tilbudt Bibi og hendes familie asyl, men ifølge Guardian kommer det næppe på tale, før den nye granskning af retssagen er færdig. Det kan tage år.

Imran Khan, Pakistans premierminister siden juli, kritiseres for at kapitulere til ekstremister.

»Khan vandt en jordskredssejr på et løfte om at genoprette lov og orden, forsvare undertrykte og skabe retfærdighed. Hans parti hedder ligefrem Bevægelsen for Retfærdighed«, siger Omar Waraich fra Amnesty International til Guardian.

»Hvad skal vi lægge i det, når han efter to dage giver efter for en voldspøbels krav?«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jan Henrik Wegener

Det er så langt fra al kritik, al skepsis eller al modvilje mod religionen islam og en del af dens proselytter der skyldes en "fobi". Der er temmelig meget at sætte mere end en finger på, og det er fuldt forståeligt at der er mange der mener at her er noget hvor "respektful dialog" ikke er nok, og snarere hælder til at der er noget at bekæmpe(som f.eks. de pågældende kræfter i Pakistan, der også har aflæggere rundt om i snart sagt alle dele af kloden).