Læsetid: 4 min.

Brexit: Dette er ikke afslutningen. Det er ikke engang begyndelsen på afslutningen

Når Løkke, Merkel & Co. mødes i weekenden til en omgang EU-teater om Brexit, skal de egentlig ikke beslutte noget. De skal bare nikke og give hånd og forsøge ikke at gøre det hele mere besværligt, end det allerede er. Men dét kan i sig selv godt blive svært
Der har været bøvl med Gibraltar her til sidst i Brexit-forhandlingerne, fordi spanierne har været utilfredse med, at det godt kunne fremgå tydeligere, at Gibraltar ikke er britisk, men et ’omstridt territorie’. Her ses territoriet fra den spanske by Cadiz.

Der har været bøvl med Gibraltar her til sidst i Brexit-forhandlingerne, fordi spanierne har været utilfredse med, at det godt kunne fremgå tydeligere, at Gibraltar ikke er britisk, men et ’omstridt territorie’. Her ses territoriet fra den spanske by Cadiz.

JORGE GUERRERO

24. november 2018

Brexit ... Ja, nu skal vi altså til det igen, og vi kan lige så godt få dramaturgien på plads med det samme: Dette er ikke afslutningen, som Winston Churchill berømt sagde i 1942 efter slaget om el-Alamein. Det er ikke engang begyndelsen på afslutningen, men det er måske afslutningen på begyndelsen.

Når EU’s 28 regeringschefer mødes til et ultrakort ekstraordinært Brexit-topmøde søndag formiddag, er det afslutningen på 17 måneders kaotiske forhandlinger om, hvordan et land egentlig træder ud af EU. Men det er ikke afslutningen på Brexit.

Løkke, Merkel & Co. lander i Bruxelles tidligt om morgenen – de går på den røde løber, de spiser frokost, de trykker hænder, de giver interviews, men de skal faktisk ikke beslutte noget. Der er ingen forhandlinger om skilsmissen eller om fremtiden, for alle aftaler er allerede klar og indbundet. Hele ugen har topembedsmænd fra hele Europa i slips og jakke holdt morgenmøder, før solen stod op, og telefonmøder, når solen gik ned, for at få de sidste detaljer i aftalerne på plads.

Så nu ligger der 585 siders hårdkogt juridisk skilsmissetekst, som opridser en mulig fremtid, hvor Storbritannien bliver i en toldunion med EU, men hvor den fri bevægelighed af mennesker hører op. Desuden er EU og briterne blevet enige om en 36 sider lang politisk erklæring om fremtiden, som er fuld af fluffy formuleringer som »parterne overvejer, at …« og »i det mulige omfang«.

Så er der teater

Okay, her til sidst har spanierne været lidt utilfredse. Det kunne godt stå liiidt tydeligere, at Gibraltar ikke er britisk, men et »omstridt territorium«, og Frankrig har været usikkert på, om dets fiskere egentlig kunne få lov til at fiske i britisk farvand fremover.

Men det er trods alt småting i det store billede, og nu er der altså en aftale; en aftale, som den danske regering ifølge Informations oplysninger synes er rigtig god – ikke mindst for briterne: De kommer ud af EU, men de får stadig toldfri adgang til det indre marked, sikkerhedssamarbejde og på lang sigt også mulighed for at lave nye handelsaftaler.

Men tilbage til søndagens topmøde: 

Fordi der allerede er en aftaletekst på bordet, bliver topmødet mest af alt »teater«, som Bjarke Møller fra Tænketanken Europa siger:

»Bruxelles må ikke rose aftalen alt for meget,« siger han. 

»De skal give lidt udtryk for, at der er en masse issues, så man i Storbritannien kan se, at EU faktisk har givet sig. Hvis man er for bombastisk i sin fejring, så virker det, som om May er blevet kørt over.«

Løkke og kollegerne skal balancere mellem flere forskellige publikummer på samme tid: Deres egne befolkninger, de andre EU-lande og den britiske offentlighed.

Måske er det derfor, at den britiske premierminister Theresa May allerede kommer til Bruxelles lørdag for at mødes med kommissionsformand Jean-Claude Juncker. Ingen ved helt, hvad de skal tale om – de skal helt sikkert ikke forhandle om aftalen, for den er jo færdig – så måske er det netop kommunikationen, de skal have styr på.

»Nu kommer der til at ske et skifte i forholdet mellem Storbritannien og EU,« siger Aarti Shankar, der er senioranalytiker ved tænketanken Open Europe i London.

»Indtil nu har der været forhandlinger og kampe, men nu hvor der er en aftale på bordet, ændrer forholdet sig mod mere støtte og sammenhold, og det bliver helt nyt. Vi skal huske, at det her kun er begyndelsen på en lang forhandling, så der er brug for politisk goodwill.«

Og så til det evige spørgsmål

Men … Som faste Information-læsere efterhånden er klar over, ender enhver artikel om Brexit med det samme spørgsmål: Kan aftalen komme igennem det britiske underhus? Og hvad sker der, hvis aftalen bliver stemt ned?

Svaret på det første er ’nok ikke’ – det er i hvert fald svært at se, hvordan May kan overtale tilstrækkeligt mange Labour-folk til at hjælpe sig. Det andet spørgsmål er straks sværere, for det kommer an på, hvordan aftalen i så fald går ned: Bliver det er gigantisk eller et smalt nederlag? 

Man kan måske forestille sig, at aftalen falder, at May overlever en mistillidsafstemning og tager en tur til Bruxelles for at lave småjusteringer af teksten, og at der så kommer ny afstemning i underhuset. Men altså, alt kan ske: nyvalg, ny folkeafstemning, ny premierminister, ny regering … Det her er politik, og der er stadig lang tid til marts, hvor briterne træder ud. 

Hvis de bliver enige om en deal, venter der både en overgangsperiode på flere år og forhandlinger om en fast ordning for fremtiden.

Søndagens topmøde er måske nok afslutningen på begyndelsen på Brexit. Men det er heller ikke mere end det.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Tysklands vigtigste allierede i austerity-politikken forlader EU i en tid med opbrud i opbakningen til EU.
Timingen kunne ikke være dårligere - mest for EU.

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

Det er nu alligevel værd at kippe med flaget for færdig Udtrædelsestraktat.
Det er bestemt ingen spøg at filtre 45 års fælles lovgivning ud.

Og EU vil hellere end gerne handle med UK -
der er absolut basis for en for begge parter gunstig samhandelstraktat.

Ikke blot Spanien kan forhindre den nuværende aftale mellem Storbritannien og EU.

For nu oplyser Arlene Foster, der er leder af det nordirske unionistparti, DUP, at hun ikke vil acceptere den foreliggende aftale mellem Storbritannien og EU. Hun undre sig i øvrigt over, at hun ikke er blevet informeret, og mener, at EU bør stoppe forhandlingerne nu, da de ikke vil kunne gennemføres.

Dette er en vigtig meddelelse, for DUP er en del af den britiske regering. Uden DUP´s accept, kan Torry-partiet kun foretage folkeafstemning om, hvem der skal lede regeringen. Og her fører Labour og dets leder, Jeremy Corbyn, tilsyneladende i øjeblikket.

Klassisk EU forhandling. Drama til det sidste. Men det virker. Flot klaret EU.
Og hvis aftalen bliver vedtaget - og det bliver den nok, fordi det er for sent, at komme med en ny - så er UK a la Norge kun trådt ud på papiret. UK er de facto stadig underlagt EU på så mange områder.
Og endnu en sejr til EU beaukratiet over et demokrati. Jeg savner at nogle MEP har meninger.

"Og endnu en sejr til EU beaukratiet over et demokrati. Jeg savner at nogle MEP har meninge"

Det er noget sludder. UK har med åbne øjne stemt sig ud. UK har med åbne øjne erkendt at det var uhensigtsmæssigt hvad de havde besluttet. UK har med åbne øjne fohandlet med EU. Der er ingen der har tvunget dem til noget som helst.

Men nu kommer den svære, nemlig at få det godkendt i parlamentet i UK.

Jørgen Larsen, Gert Romme og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

@MIchael Friis - Klassisk EU bashing uden andet indhold og formål, end netop det. Det er jo det rene vrøvl. UK har selv stemt sig ud.