Analyse
Læsetid: 7 min.

Demokraternes markante fremgang kan spænde ben for genvalget af præsident Trump i 2020

Selv om den ’blå bølge’ udeblev ved tirsdagens midtvejsvalg, er demokraternes overtagelse af Repræsentanternes Hus, erobringen af flere strategisk vigtige guvernørposter og en rekordstor valgdeltagelse fra unge, kvinder og mindretal dårlige nyheder for Trump og republikanerne. Til præsidentvalget vil disse nye vælgere møde op i større antal
Trump valgte at tolke midtvejsvalgets resultatet som en personlig succes. Han pegede på, at republikanerne vil udvide deres flertal i Senatet, og at de vandt strategisk vigtige guvernørposter i svingstaterne Florida og Ohio. Flere senatskandidater, han førte kampagne for, vandt.

Trump valgte at tolke midtvejsvalgets resultatet som en personlig succes. Han pegede på, at republikanerne vil udvide deres flertal i Senatet, og at de vandt strategisk vigtige guvernørposter i svingstaterne Florida og Ohio. Flere senatskandidater, han førte kampagne for, vandt.

Manuel Balce Ceneta/Ritzau Scanpix

Udland
8. november 2018

Efter tirsdagens midtvejsvalg har præsident Donald Trump og hans republikanske parti ingen god grund til at være optimistiske om deres politiske fremtid.

Demokraternes overtagelse af Repræsentanternes Hus, deres erobring af syv guvernørposter og fem delstatsparlamenter kridter banen op til et præsident- og kongresvalg i 2020, hvor partiet vil have en bedre chance for at vinde kontrol med Kongressens begge kamre end i 2018. Selv præsidentposten er i fare at glide Trump af hænde.

Trump valgte at tolke valgresultatet som en personlig succes. Han pegede på, at republikanerne vil udvide deres flertal i Senatet, og at de vandt strategisk vigtige guvernørposter i svingstaterne Florida og Ohio. Flere senatskandidater, han førte kampagne for, vandt.

»Det var en fantastisk dag i går. Helt utrolig. Vi trodsede historien og øgede vores flertal i Senatet i det første kongresvalg, efter en ny præsident er tiltrådt. Det er ikke sket, siden John F. Kennedy i 1962. Vi kan få helt op til 55 senatorer. Det er det største tal i 100 år,« sagde præsidenten på en stormfuld pressekonference i Det Hvide Hus.

Trump indledte pressemødet på en afslappet facon, hvor han efter at have pralet af sin indsats og republikanernes sejre i Senatet og i nogle delstater lagde op til et samarbejde med demokraterne om en række emner.

Som sædvanlig bebrejdede han den amerikanske presse for en »fjendtlig holdning«. Så snart Trump åbnede op for spørgsmål fra journalisterne, gav de igen af samme skuffe. I flere omgange udartede det sig til skændsmål mellem præsidenten og to tv-reportere.

»Sæt dig ned. Sæt dig ned. Sæt dig ned!«

Men CNN’s Jim Costa ville ikke sætte sig ned. Han ville stille et andet spørgsmål.

Inden denne episode hævdede Trump, at det var hans 30 vælgermøder i de sidste to måneder, der fik stoppet en »blå bølge« for demokraterne. Og han pegede især på, at republikanske kongreskandidater, der distancerede sig fra ham i valgkampen, tabte til demokratiske udfordrere.

»De skulle have lyttet til mig. Too bad,« lød det fra præsidenten.

Svingstaterne

Men Trump kan meget vel komme til at fortryde sin udlægning af valgresultatet. Demokraternes anseelige fremgang over en bred kam i tirsdagens valg vil alt andet lige gøre det sværere for Trump at gentage sin overrumplende succes fra 2016 ved præsidentvalget om to år.

I 2016 vandt Trump godt nok i Florida og Ohio, men hans besejring af Hillary Clinton skyldtes en papirtynd margin i de tre midtveststater Michigan, Pennsylvania og Wisconsin. Det var her, han med kun 80.000 stemmer scorede præcist nok valgmænd i valgkollegiet til at hive sejren hjem.

Men i disse tre delstater vendte demokratiske vælgere tirsdag hjem til deres parti. I de næste fire år vil disse svingstater være regeret af demokratiske guvernører. Det giver partiet en indbygget fordel ved præsidentvalget. Herudover tabte republikanerne seks kongrespladser i Pennsylvania og to i Michigan.

Alt i alt er det et dårligt tegn for Trump, der kan blive tvunget til at finde en anden vej på det politiske kort end Michigan, Pennsylvania og Wisconsin, til Det Hvide Hus i 2020.

Selv Florida kan blive en udfordring for Trump.

Trods republikaneren Rick DeSantis’ besejring af den sorte progressive demokrat Andrew Gillum i guvernørvalget, kan Trump ikke føle sig ovenud sikker på denne vigtige svingstat i 2020. Det skyldes vælgernes overvældende støtte til et forslag om at tilbagegive fængselsfanger stemmeretten efter udsoning af deres straf.

Resultatet af midtvejsvalget

Republikanerne genvandt som ventet flertallet i Senatet, hvilket kræver 51 pladser. Ved redaktionens afslutning mangler fire pladser fortsat at blive fordelt.

Republikanernes magt i begge Kongressens kamre i Washington er forbi. Demokraterne har hentet sammenlagt mindst 24 pladser fra republikanerne i Repræsentanternes Hus, og partiet når dermed op på minimum 219 pladser – ét mere end hvad der er påkrævet for at få flertallet.

Det antages, at op imod 1,5 mio. borgere i Florida med et kriminelt generalieblad ikke kan stemme. Og fordi uforholdsmæssigt mange er sorte, latinoer og fattige hvide vurderer valgeksperter, at et flertal af dem, der får stemmeretten tilbage, bliver registreret og stemmer, vil støtte demokratiske politikere.

Denne nye vælgerblok kan få en afgørende indflydelse på udfaldet af præsidentvalget i en delstat, hvor kandidater altid kæmper til stregen.

Eksempelvis havde tirsdagens senatsvalg i Florida så tæt et opløb mellem demokraten Bill Nelson og afgående republikanske guvernør Rick Scott, at det kan medføre en omtælling.

Selv konservative Texas kan blive en udfordring for Trump at vinde i 2020. For blot et halvt år siden havde ingen forestillet sig et tæt opløb mellem republikanske senator Ted Cruz og progressive demokrat Beto O’Rourke. Kun tre procentpoint adskilte dem i et midtvejsvalg, hvor Det Demokratiske Parti generelt har svært ved at mobilisere sin vælgerbase af unge, mindretal og veluddannede.

Almindeligvis er langt flere demokrater motiverede til at deltage i præsidentvalg. Valgeksperter forventer, at Texas i kraft af tilvandring af demokratiske vælgere fra bl.a. Californien og nordøstlige delstater samt latinobefolkningens hastige vækst snart vil skifte fra en rød, republikansk, til en blå, demokratisk, delstat. Det åbne spørgsmål er hvornår. Det kan meget vel blive i 2020.

De unge og kvinderne

Der er andre gode grunde til, at republikanerne bør tage tirsdagens valgnederlag til efterretning og overveje at distancere sig fra præsident Trumps konfrontatoriske stil og benyttelsen af racebetændt retorik.

Foreløbige opgørelser antyder, at valgdeltagelsen voksede fra 84 mio. ved midtvejsvalget i 2014 til 110 mio. i år. Normalt har republikanske vælgere overvægt. Denne gang strømmede 10 mio. flere demokrater til valgurnerne. Mange af disse demokrater er unge, kvinder og tilhører mindretal, og de har enten ikke stemt tidligere eller gjort det sjældent.

Hvis disse »nye demokrater« er lige så motiverede til at stemme i 2020, er Trump og republikanerne tvunget til at mobilisere flere hvide vælgere – og især mænd. Men denne demografiske vælgerblok skrumper ind.

Demokraternes succes i 2020 er naturligvis afhængig af nogle variabler, de ikke nødvendigvis har styr på. Trump kan rode USA ind i en krig. Landet kan blive udsat for et massivt terrorangreb. Den økonomiske vækst vil måske fortsætte med lav ledighed og en stigning i gennemsnitsindkomsten.

Præsidenten kan vælge at opgive sin evigt konfliktsøgende kurs og indlede et samarbejde med det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus om f.eks. en gigantisk infrastrukturplan, indgåelse af bilaterale frihandelsaftaler og nedsættelse af de tårnhøje priser på lægemidler.

Det bekræftede Trump til fulde på sin pressekonference i går.

»Jeg håber, vi kan samarbejde om økonomisk politik, infrastruktur, handel og medicinalpriser. Jeg ser det sådan for mig: Demokraterne kommer med et lovforslag til mig. Vi forhandler om det, og jeg sørger for, at republikanerne i Senatet vil stemme ja, og sådan indleder vi et smukt tværpartisk samarbejde.«

Præsidenten tilføjede:

»Jeg tror, der er en god chance for, at det vil ske.«

Den hårde linje

Men det er ikke et særligt sandsynligt scenarie. Dels er det begrænset, hvor villige demokratiske partiledere i Repræsentanternes Hus er til at strække hånden ud til en præsident, der har svinet dem til i de sidste to år. Dels vil lederne komme under pres fra partiets progressive fløj og fra kernevælgere, der kræver en afstraffelse af Trump – og helst en rigsretssag.

Demokraterne er splittede. Nancy Pelosi, der trods voksende modstand i partiet er favorit til at blive valgt til formand for Repræsentanternes Hus, fraråder stærkt at indlede en rigsretssag. Tirsdag aften opfordrede hun til enhed i landet og en tværpolitisk tilgang til landets problemer.

Det indflydelsesrige demokratiske kongresmedlem Eric Swalwell fra Californien lagde i går i et interview med NBC op til en hård linje over for præsidenten.

»Vi skal have undersøgelsen af forbindelser mellem Trump-kampagnen og Rusland gjort færdig. Den amerikanske befolkning forlanger adgang til Trumps selvangivelser, det er ikke, fordi de er voyeurer, men fordi de vil vide, om han er korrupt. Vi vil se på, om han har profiteret af sin stilling i Det Ovale Kontor, det er bekymringsværdigt ligesom hans finansielle tråde til udenlandske interesser.«

Det nyvalgte demokratiske kongresmedlem Jamie Raskin foretrækker imidlertid en moderat tilgang.

»Enhver kan forstå, at vi bliver nødt til at være forsigtig med hvilke opgør, vi tager. Vi skal være sikre på, at emnerne vi vælger er baseret på almindelig fornuft og støttes af et flertal af amerikanerne, og lad os håbe, vi kan få republikanerne ombord,« sagde Raskin til The Washington Post i går.

Selv sagde præsident Trump i en ret truende tone på gårsdagens pressemøde:

»Demokraterne vil så gerne fortsætte med deres undersøgelser. Men folk er trætte af det. Det har varet en evighed, og de har ikke fundet en eneste ting. Lad dem spille det spil. Jeg er bedre til den slags. Vi har kontrol med Senatet, og jeg kan let få Senatet til at starte undersøgelser af demokraters lækager af klassificerede efterretninger.«

Serie

Midtvejsvalg i USA 2018

Den 6. november stemmer de amerikanske vælgere til midtvejsvalgene til Kongressen. Meningsmålinger peger på et magtskifte i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne skal vinde 23 sæder fra Republikanerne for at opnå flertal. En Demokratisk sejr kan i de næste to år binde præsident Trump på hænder og fødder, og måske føre til en rigsretssag. 

Information dækker valgkampen gennem reportager fra de mest ihærdige Trump-modstandere i Californien til de vigtige svingstater Michigan og Florida.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det tog ikke mange timer efter Trumps pressemøde, før han aftvang sin forhadte justitsminister Jeff Sessions en afskedsbegæring.

Nu er det store spørgsmål, om Trump i kraft af en ny, midlertidigt udpeget justitsminister vil forsøge at lægge hindringer i vejen for Robert Muellers Ruslands-undersøgelse. Mit gæt er at han netop sigter mod at afmontere den fuldstændigt.

Men det kan meget vel mobilisere en stor modstand fra Demokraterne i Repræsentanternes Hus, samt fra de lov-og-orden republikanere, der helst ser undersøgelsen færdiggjort før næste præsidentvalg.
Desuden er Sessions meget populær blandt mange republikanere, og det vil blive set som en rød klud at Trump har fyret ham.

Så muligvis har Trump selv undermineret et eventuelt samarbejde med Demokraterne, der potentielt kunne have gavnet ham.

David Breuer, Thomas Bindesbøll, Anne Eriksen, Kim Folke Knudsen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Ja det vil da være et gode, det bedste af slagsen, hvis Trump stopper om max to år, gerne før. At se den elefant trampe rundt i et glasbur igen og igen, både politisk, retorisk og adfærdsmæssigt, er jo så pinligt, senest i kamp med journalist fra CNN, jo før verden slipper for hans lederskab des bedre.

David Breuer, Svend Erik Hansen, Erik Pedersen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Det er en stor glæde at erfare, at Demokraterne nu har et flertal i Repræsentanternes Hus.

Der var ligeså en stor glæde at se, at adskillige yngre kvinder er rykket ind i Kongressen, Repræsentanternes Hus med videre valgt af Demokraterne. En tydelig og klar protest mod Præsident Trumps forkvaklede syn på kvinder og ligestilling.

Ilhan Omar er valgt til Kongressen for Demokraterne. En yngre kvinde, som stammer fra Somalia og som idag er amerikansk statsborger. Hun bliver nu det første medlem af Kongressen med somalisk baggrund. Endnu en tydelig protest mod det absurde indrejseforbud for alle statsborgere fra Somalia til United States.

https://edition.cnn.com/2018/11/07/politics/historic-firsts-midterms/ind...

Demokraterne ser nu ud til at have vundet et komfortabelt flertal i Repræsentanternes Hus 225 mod 199 Republikanere. Republikanerne har pt. tabt 36 pladser i huset.

Det bedste ved dette Midtvejsvalg er, at Præsident Donald Trump og hans Republikanske parti ikke længere kan regere enerådigt med flertal i såvel Repræsentanternes Hus som i Senatet.

Midtvejsvalget er hermed måske begyndelsen forhåbentligt til enden for den højrepopulistiske Præsident Donald Trumps triumftog. Vi har vel lov at håbe på " Better Days for the future ".

Følg med i Valgresultaterne på CNN.com:

https://edition.cnn.com/election/2018/results/house

David Breuer, Eva Schwanenflügel og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar

Desværre har demokraterne Nancy Pelosi som leder, da hun er leder af repræsentanternes Hus. Hun er god for $ 100 millioner. Har aldrig haft et problem som staten kunne løse. Hun er en fed sundhedsforsikring, hendes børn er ikke i nærheden af de krige hun stemmer for, hun kan betale dyre universiteter etc. Så det er ikke disse emner hun fremhæver i sin såkaldte sejrs tale. Faktisk taler hun kun i banaliteter. Hun går ind for gode jobs, gode lønninger, gode tider etc. Ingenting har hun til sine vælgere, andet end at hun ikke kan lide Trump. Og hvem fanen kan det!

https://www.youtube.com/watch?v=sfRhwrDopJg

Thomas Bindesbøll

Jan Skovgaard,

Undrer mig lidt over dit fokus.-

Jovist, Pelosi tilhører eliten: De rige i USA.

MEN dog at fortrække overfor hetzer og indskrænkede (plus selv-millionær-elite-ekstremt rige mand fra Trump-Tower. = ... En mand skabt ud af hans fars eget mildt sagt mafia-boligspekulante- verden)...

Plus en mand, som selv er en er et totalt opportunistisk Blålys, og livsfarlig "hetzer".
Både globalt & lokalt..

Så af to "onder" ? Er vi ikke tilsvarende, de fleste af os, ikke helst FRI for livsfarlige Trump ??

Som selv rimelig fattig. og især helt "udenfor nummer", herhjemme, kan jeg vist godt på dette forum desuden tillade mig selv at minde om bl.a. dette, inklusive IKKE at leve i USA:

1) Trump er modstander af blot mindste "socialt "lige for loven" system, der blot på nogen vis minder om såkaldt "dansk" og påstået "dansk socialisme" - i hele Norden ?!)

2) Det er jo i sig selv lige så grotesk, løgnagtig propaganda, som Sovjetunionens Propanda-Ministerier -- med omvendt fortegn -- i 1980'erne kunne servere om "Vesten", lige indtil en heldigvis fornuftig mand som Gorbatjov , i fællig med ellers koldkriger Reagan, pludselig kunne blive enige om af afspænding.
Plus at Berlin-Muren 1989 i al fredsommelig fik lov at falde. Også takket være Gorbatjov.

Tak for det !

3) Må man ikke så venligst og i samme ombæring lige minde om, at der i DDR-Tyskland i samme kritiske dage, 1989, sad en udsendt (og ukendt) -KGB-agent i DDR. Vladimir Putin, der absolut ikke var glad for Murens Fald.... Eller for frie valg, i DDR....

Så lad os huske historien. men også prøve at være lidt ioptmister.
Som min søde kusine i Idaho skrev, i går: ..."It's better than nothing"!...

Så tag lige venligst med ind og fokusér mere optimistisk (!) på alle de yngre og seje demokrater, der her blev mobiliseret, også selv i Texas. Det var da flot ! De gjorde da alle for hulen hvad hvad de kunne... !!!!

Et par gode og modige kvinder blev da desuden også valgt ind. = Bravo !

Summa Summarum: Hvis man skal forsøge at være blot en lille smule optimist, midt i det oldnordiske amerikanske valgsystem, plus alle *elitisterne*. så må man da trods alt her glæde sig lidt over. at nye og bedre især demokratiske kvinder, her er blevet valgt.

Især takket være mange de unge, der her har rejst sig og givet lidt modspil. Hatten af for dem !!!

Sålænge USA er USA, vil der være lang vej endnu.

Jeg har ikke noget (modsat dit, men her et positivt(!) Youtube-link til flere af disse valgte progressive kvinder, og deres "sejrstaler", men det er da også lige meget.

For de har sikkert også været meget bedre end alle "elite" Pelosis taler !!!

Den korte historie er derfor, at der her heldigvis nu er blevet mobiliseret en masse gode og ærlige mennesker, især unge og kvinder, i USA, der ikke kan holde Trumps primitive magt-regimente ud. Ligesom de iøvrigt ikke kan holde så mange andre fænomener ud i USA.
Især i disse både fake news tider - og dermed ekstremt nemme vilkår for både populister og løgnere - selv ved de højeste *embeder* i landet.

Højre-populist og hetzer Trump fik desværre ikke den store "vælgerlussing" som han i mine øjne havde fortjent, men fik dog en masse modspil og demokratisk mobiliseret.
Og med "demokratisk mobiliseret" mener jeg ikke partiet/ landsorganisationen "Demokraterne" I USA.

Tænker mere på mulighederne for overhovedet - og ved almen demokratisk mobilisering - overhovedet at kunne stække en type som Trump !

Havde manden været på først "præsidentvalg" i DK. siden "midtvejsvalg" her I lille Danmark, ville han - også efter al demokratisk 1-1--samlet stemmeafgivning, nationalt set, aldrig nogensinde blevet været" valgt !!!i

Jævnfør i 2016: Samlet set ialt 3 millioner FÆRRE nationale samlede antal stemmer afgivet på ham, end på Clinton. Det var/er da absurd.
Samme tendens / skævhed i gårsdagens valg.
Opfordrer derfor selv, igen-igen-igen, læsere her til selv at følge den samlede(!) stemmeafgivning.
Tak !

Trumps "base" har -- langt fra dette kritiske demokratiske underskud -- i stedet fokus på **Forsimplede Fox News** og andre "sandhedskanaler". Plus ikke mindst oveni via diverse såkaldt "sociale medier". En del af dem sikkert betalt af både stenrige kapitalister indenrigs, plus udenbys "rige" fremmede staters e-tjenester og alle deres hackere.
En sørgelig og deprimerende konstellation. Under alle omstændigheder fulde af både løgn, bedrag og (fremmed)frygt.

Men som jeg igen citerer, jf. ovenfor i tråden, en sød hilsen fra igår, fra en af mine kusiner i USA, der - hele famillien - altid har stået for og arbejdet mest "left" indenfor USA's i øvrigt også tåbelige "to-partiers" spændetrøje system...
Men hun skrev altså:
..."It's better than nothing"... !

Dér vil fætter jeg i hvert fald gerne lige sige både "enig" og tak for, set herovre fra.
Så det er ikke Pelosi, der er interessant, men meget mere alle de nye og unge stemmer, af bedste karat, som så sent som i går gjorde hvad de kunne for at gå op imod både Trump og populisters dæmagogi.

Desuden prøve at tilføre noget nyt og anderledes. =Respekt for dét, herfra...

Eva Schwanenflügel

Det var faktisk også mod alle odds at Dems vandt hele 7 guvernørposter.
Det bliver afgørende til præsidentvalget, da der snart er optælling i staterne (hvert 10. år) hvor valgdistrikterne tegnes op på ny, den såkaldte 'gerrymandering'.

Der blev valg progressive demokrater ind. Og godt for det. Og næsten bedst fire sorte gode kandidater vandt justitsministerposter på delstatniveau. Men som demokratisk leder må b.la. en anbefaling fra Trump diskvalificere Pelosi.

Donald J. Trump@realDonaldTrump 7. nov
In all fairness, Nancy Pelosi deserves to be chosen Speaker of the House by the Democrats. If they give her a hard time, perhaps we will add some Republican votes. She has earned this great honor!