Læsetid: 7 min.

Demokraternes markante fremgang kan spænde ben for genvalget af præsident Trump i 2020

Selv om den ’blå bølge’ udeblev ved tirsdagens midtvejsvalg, er demokraternes overtagelse af Repræsentanternes Hus, erobringen af flere strategisk vigtige guvernørposter og en rekordstor valgdeltagelse fra unge, kvinder og mindretal dårlige nyheder for Trump og republikanerne. Til præsidentvalget vil disse nye vælgere møde op i større antal
Trump valgte at tolke midtvejsvalgets resultatet som en personlig succes. Han pegede på, at republikanerne vil udvide deres flertal i Senatet, og at de vandt strategisk vigtige guvernørposter i svingstaterne Florida og Ohio. Flere senatskandidater, han førte kampagne for, vandt.

Trump valgte at tolke midtvejsvalgets resultatet som en personlig succes. Han pegede på, at republikanerne vil udvide deres flertal i Senatet, og at de vandt strategisk vigtige guvernørposter i svingstaterne Florida og Ohio. Flere senatskandidater, han førte kampagne for, vandt.

Manuel Balce Ceneta/Ritzau Scanpix

8. november 2018

Efter tirsdagens midtvejsvalg har præsident Donald Trump og hans republikanske parti ingen god grund til at være optimistiske om deres politiske fremtid.

Demokraternes overtagelse af Repræsentanternes Hus, deres erobring af syv guvernørposter og fem delstatsparlamenter kridter banen op til et præsident- og kongresvalg i 2020, hvor partiet vil have en bedre chance for at vinde kontrol med Kongressens begge kamre end i 2018. Selv præsidentposten er i fare at glide Trump af hænde.

Trump valgte at tolke valgresultatet som en personlig succes. Han pegede på, at republikanerne vil udvide deres flertal i Senatet, og at de vandt strategisk vigtige guvernørposter i svingstaterne Florida og Ohio. Flere senatskandidater, han førte kampagne for, vandt.

»Det var en fantastisk dag i går. Helt utrolig. Vi trodsede historien og øgede vores flertal i Senatet i det første kongresvalg, efter en ny præsident er tiltrådt. Det er ikke sket, siden John F. Kennedy i 1962. Vi kan få helt op til 55 senatorer. Det er det største tal i 100 år,« sagde præsidenten på en stormfuld pressekonference i Det Hvide Hus.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Breuer
  • Anne Eriksen
  • Kim Folke Knudsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Poul Erik Riis
David Breuer, Anne Eriksen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det tog ikke mange timer efter Trumps pressemøde, før han aftvang sin forhadte justitsminister Jeff Sessions en afskedsbegæring.

Nu er det store spørgsmål, om Trump i kraft af en ny, midlertidigt udpeget justitsminister vil forsøge at lægge hindringer i vejen for Robert Muellers Ruslands-undersøgelse. Mit gæt er at han netop sigter mod at afmontere den fuldstændigt.

Men det kan meget vel mobilisere en stor modstand fra Demokraterne i Repræsentanternes Hus, samt fra de lov-og-orden republikanere, der helst ser undersøgelsen færdiggjort før næste præsidentvalg.
Desuden er Sessions meget populær blandt mange republikanere, og det vil blive set som en rød klud at Trump har fyret ham.

Så muligvis har Trump selv undermineret et eventuelt samarbejde med Demokraterne, der potentielt kunne have gavnet ham.

David Breuer, Thomas Bindesbøll, Anne Eriksen, Kim Folke Knudsen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Ja det vil da være et gode, det bedste af slagsen, hvis Trump stopper om max to år, gerne før. At se den elefant trampe rundt i et glasbur igen og igen, både politisk, retorisk og adfærdsmæssigt, er jo så pinligt, senest i kamp med journalist fra CNN, jo før verden slipper for hans lederskab des bedre.

David Breuer, Svend Erik Hansen, Erik Pedersen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Det er en stor glæde at erfare, at Demokraterne nu har et flertal i Repræsentanternes Hus.

Der var ligeså en stor glæde at se, at adskillige yngre kvinder er rykket ind i Kongressen, Repræsentanternes Hus med videre valgt af Demokraterne. En tydelig og klar protest mod Præsident Trumps forkvaklede syn på kvinder og ligestilling.

Ilhan Omar er valgt til Kongressen for Demokraterne. En yngre kvinde, som stammer fra Somalia og som idag er amerikansk statsborger. Hun bliver nu det første medlem af Kongressen med somalisk baggrund. Endnu en tydelig protest mod det absurde indrejseforbud for alle statsborgere fra Somalia til United States.

https://edition.cnn.com/2018/11/07/politics/historic-firsts-midterms/ind...

Demokraterne ser nu ud til at have vundet et komfortabelt flertal i Repræsentanternes Hus 225 mod 199 Republikanere. Republikanerne har pt. tabt 36 pladser i huset.

Det bedste ved dette Midtvejsvalg er, at Præsident Donald Trump og hans Republikanske parti ikke længere kan regere enerådigt med flertal i såvel Repræsentanternes Hus som i Senatet.

Midtvejsvalget er hermed måske begyndelsen forhåbentligt til enden for den højrepopulistiske Præsident Donald Trumps triumftog. Vi har vel lov at håbe på " Better Days for the future ".

Følg med i Valgresultaterne på CNN.com:

https://edition.cnn.com/election/2018/results/house

David Breuer, Eva Schwanenflügel og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar

Desværre har demokraterne Nancy Pelosi som leder, da hun er leder af repræsentanternes Hus. Hun er god for $ 100 millioner. Har aldrig haft et problem som staten kunne løse. Hun er en fed sundhedsforsikring, hendes børn er ikke i nærheden af de krige hun stemmer for, hun kan betale dyre universiteter etc. Så det er ikke disse emner hun fremhæver i sin såkaldte sejrs tale. Faktisk taler hun kun i banaliteter. Hun går ind for gode jobs, gode lønninger, gode tider etc. Ingenting har hun til sine vælgere, andet end at hun ikke kan lide Trump. Og hvem fanen kan det!

https://www.youtube.com/watch?v=sfRhwrDopJg

Thomas Bindesbøll

Jan Skovgaard,

Undrer mig lidt over dit fokus.-

Jovist, Pelosi tilhører eliten: De rige i USA.

MEN dog at fortrække overfor hetzer og indskrænkede (plus selv-millionær-elite-ekstremt rige mand fra Trump-Tower. = ... En mand skabt ud af hans fars eget mildt sagt mafia-boligspekulante- verden)...

Plus en mand, som selv er en er et totalt opportunistisk Blålys, og livsfarlig "hetzer".
Både globalt & lokalt..

Så af to "onder" ? Er vi ikke tilsvarende, de fleste af os, ikke helst FRI for livsfarlige Trump ??

Som selv rimelig fattig. og især helt "udenfor nummer", herhjemme, kan jeg vist godt på dette forum desuden tillade mig selv at minde om bl.a. dette, inklusive IKKE at leve i USA:

1) Trump er modstander af blot mindste "socialt "lige for loven" system, der blot på nogen vis minder om såkaldt "dansk" og påstået "dansk socialisme" - i hele Norden ?!)

2) Det er jo i sig selv lige så grotesk, løgnagtig propaganda, som Sovjetunionens Propanda-Ministerier -- med omvendt fortegn -- i 1980'erne kunne servere om "Vesten", lige indtil en heldigvis fornuftig mand som Gorbatjov , i fællig med ellers koldkriger Reagan, pludselig kunne blive enige om af afspænding.
Plus at Berlin-Muren 1989 i al fredsommelig fik lov at falde. Også takket være Gorbatjov.

Tak for det !

3) Må man ikke så venligst og i samme ombæring lige minde om, at der i DDR-Tyskland i samme kritiske dage, 1989, sad en udsendt (og ukendt) -KGB-agent i DDR. Vladimir Putin, der absolut ikke var glad for Murens Fald.... Eller for frie valg, i DDR....

Så lad os huske historien. men også prøve at være lidt ioptmister.
Som min søde kusine i Idaho skrev, i går: ..."It's better than nothing"!...

Så tag lige venligst med ind og fokusér mere optimistisk (!) på alle de yngre og seje demokrater, der her blev mobiliseret, også selv i Texas. Det var da flot ! De gjorde da alle for hulen hvad hvad de kunne... !!!!

Et par gode og modige kvinder blev da desuden også valgt ind. = Bravo !

Summa Summarum: Hvis man skal forsøge at være blot en lille smule optimist, midt i det oldnordiske amerikanske valgsystem, plus alle *elitisterne*. så må man da trods alt her glæde sig lidt over. at nye og bedre især demokratiske kvinder, her er blevet valgt.

Især takket være mange de unge, der her har rejst sig og givet lidt modspil. Hatten af for dem !!!

Sålænge USA er USA, vil der være lang vej endnu.

Jeg har ikke noget (modsat dit, men her et positivt(!) Youtube-link til flere af disse valgte progressive kvinder, og deres "sejrstaler", men det er da også lige meget.

For de har sikkert også været meget bedre end alle "elite" Pelosis taler !!!

Den korte historie er derfor, at der her heldigvis nu er blevet mobiliseret en masse gode og ærlige mennesker, især unge og kvinder, i USA, der ikke kan holde Trumps primitive magt-regimente ud. Ligesom de iøvrigt ikke kan holde så mange andre fænomener ud i USA.
Især i disse både fake news tider - og dermed ekstremt nemme vilkår for både populister og løgnere - selv ved de højeste *embeder* i landet.

Højre-populist og hetzer Trump fik desværre ikke den store "vælgerlussing" som han i mine øjne havde fortjent, men fik dog en masse modspil og demokratisk mobiliseret.
Og med "demokratisk mobiliseret" mener jeg ikke partiet/ landsorganisationen "Demokraterne" I USA.

Tænker mere på mulighederne for overhovedet - og ved almen demokratisk mobilisering - overhovedet at kunne stække en type som Trump !

Havde manden været på først "præsidentvalg" i DK. siden "midtvejsvalg" her I lille Danmark, ville han - også efter al demokratisk 1-1--samlet stemmeafgivning, nationalt set, aldrig nogensinde blevet været" valgt !!!i

Jævnfør i 2016: Samlet set ialt 3 millioner FÆRRE nationale samlede antal stemmer afgivet på ham, end på Clinton. Det var/er da absurd.
Samme tendens / skævhed i gårsdagens valg.
Opfordrer derfor selv, igen-igen-igen, læsere her til selv at følge den samlede(!) stemmeafgivning.
Tak !

Trumps "base" har -- langt fra dette kritiske demokratiske underskud -- i stedet fokus på **Forsimplede Fox News** og andre "sandhedskanaler". Plus ikke mindst oveni via diverse såkaldt "sociale medier". En del af dem sikkert betalt af både stenrige kapitalister indenrigs, plus udenbys "rige" fremmede staters e-tjenester og alle deres hackere.
En sørgelig og deprimerende konstellation. Under alle omstændigheder fulde af både løgn, bedrag og (fremmed)frygt.

Men som jeg igen citerer, jf. ovenfor i tråden, en sød hilsen fra igår, fra en af mine kusiner i USA, der - hele famillien - altid har stået for og arbejdet mest "left" indenfor USA's i øvrigt også tåbelige "to-partiers" spændetrøje system...
Men hun skrev altså:
..."It's better than nothing"... !

Dér vil fætter jeg i hvert fald gerne lige sige både "enig" og tak for, set herovre fra.
Så det er ikke Pelosi, der er interessant, men meget mere alle de nye og unge stemmer, af bedste karat, som så sent som i går gjorde hvad de kunne for at gå op imod både Trump og populisters dæmagogi.

Desuden prøve at tilføre noget nyt og anderledes. =Respekt for dét, herfra...

Eva Schwanenflügel

Det var faktisk også mod alle odds at Dems vandt hele 7 guvernørposter.
Det bliver afgørende til præsidentvalget, da der snart er optælling i staterne (hvert 10. år) hvor valgdistrikterne tegnes op på ny, den såkaldte 'gerrymandering'.

Der blev valg progressive demokrater ind. Og godt for det. Og næsten bedst fire sorte gode kandidater vandt justitsministerposter på delstatniveau. Men som demokratisk leder må b.la. en anbefaling fra Trump diskvalificere Pelosi.

Donald J. Trump@realDonaldTrump 7. nov
In all fairness, Nancy Pelosi deserves to be chosen Speaker of the House by the Democrats. If they give her a hard time, perhaps we will add some Republican votes. She has earned this great honor!