Baggrund
Læsetid: 5 min.

Er demokratiet virkelig ved at dø? Overhovedet ikke, siger Harvard-politolog

Vi hører hele tiden, at det liberale demokrati er i krise – men det er forkert, mener den berømte demokratiforsker Steven Levitsky, der står bag bestselleren ’How Democracies Die’. Det er faktisk utroligt, hvor solidt demokratiet ser ud til at være, siger han. Men det er hans gamle mentor, Larry Diamond, uenig i
Senest har Jair Bolsonaros valgsejr i Brasilien fået mange til at frygte for demokratiets fremtid. Her græder tilhængere af Arbejderpartiet i Brasilien over Bolsonaros sejr. 

Senest har Jair Bolsonaros valgsejr i Brasilien fået mange til at frygte for demokratiets fremtid. Her græder tilhængere af Arbejderpartiet i Brasilien over Bolsonaros sejr. 

Daniel Ramalho/ Ritzau Scanpix

Udland
3. november 2018

Igen og igen hører vi den samme historie: Der kommer flere hele og halve autokrater til magten i verdens lande – Trump, Erdogan, Putin, Orban og nu også Bolsonaro i Brasilien. Vi står faktisk midt i en »demokratisk recession«, som Larry Diamond fra Stanford University har udtrykt det, et demokratisk »forfald«, som CNN’s Fareed Zakaria har sagt, »den mest alvorlige krise i årtier« for demokratiet, som der står i den seneste rapport fra NGO’en Freedom House.

»Fascismen er en mere alvorlig trussel nu end på noget andet tidspunkt siden Anden Verdenskrig,« har USA’s tidligere udenrigsminister Madeleine Albright skrevet tidligere i år.

Men rygterne om demokratiets død er stærkt overdrevne, mener den berømte Harvard-politolog og demokratiforsker Steven Levitsky, der tidligere på året udgav bestselleren How Democracies Die.

»Antallet af fuldt demokratiske stater i verden har været stort set stabilt de sidste 15 år. Efter nogle beregninger er antallet måske faldet med én eller to, men det har stort set været en flad linje,« siger han over en telefon fra sit kontor i Boston.

»Vi har så meget fokus på de demokratiske nederlag: Ungarn, Venezuela, Thailand. Og mindre fokus på de lande, som faktisk er blevet mere demokratiske de senere år: Tunesien, Nepal, Malaysia, Armenien, Ecuador, Colombia, Gambia og måske Nigeria. Nettoresultatet for demokratiet i verden har været relativt stabilt.«

– Er der kommet flere ’stærke mænd’ som ledere af verdens lande?

»Nej, det mener jeg ikke, men den måde, demokratier dør på, har ændret sig. Under Den Kolde Krig skyldtes tre ud af fire demokratiske sammenbrud militærkup, hvor valgte regeringer blev væltet af militæret. Pinochet, Franco, juntaer … i dag er det anderledes, for de fleste demokratier dør i hænderne på valgte ledere som Viktor Orban og Hugo Chavez, der bruger demokratiets institutioner til at svække og måske ligefrem ødelægge demokratiet. Det skaber enormt stærke præsidenter og premierministre, og derfor virker det måske, som om der er kommet flere stærke mænd i dag. Men der er ikke flere autokrater end tidligere. Der er ikke nogen ’generalsekretær i Bulgariens kommunistiske parti’, som der var mange af i 70’erne. Men der er flere Viktor Orban’er,« siger Steven Levitsky.

Demokratiet har overperformet i 25 år

De seneste 40 år har demokratiet faktisk vist sig at være bemærkelsesværdigt modstandsdygtigt over for kriser, mener han. I 70’erne ville ganske få samfundsforskere formentlig have sat deres penge på, at demokratiet kunne slå så dybe rødder i Latinamerika og i de tidligere sovjetstater, at det ville kunne overleve en stor økonomisk krise. Men det er præcis, hvad der er sket.

»Demokratiet er nået ud til lande, hvor alle samfundsteoretiske modeller forudsagde, at det aldrig ville overleve. Demokratiet har overperformet i 25 år. Og demokratiet overperformer stadig i dag,« siger Steven Levitsky

»Det nye er ikke, at der findes autokrater i Tyrkiet, Østeuropa, Latinamerika eller Filippinerne – for i alle de lande, hvor vi ser autoritære ledere, har der også tidligere være autoritære ledere – det nye var den ekstraordinære bølge af demokratisering, som startede i 70’erne og toppede i starten af 00’erne.«

Men ligesom vi ikke skal råbe ulven kommer, skal vi heller ikke bilde os ind, at alt er i den skønneste orden, påpeger Steven Levitsky.

»Der er helt klart mørke skyer i horisonten. Det der sker i Brasilien, Indien og Ungarn er dybt bekymrende. Og Trump udgør et kæmpe skifte. USA plejede at være en model for andre lande i verden, og en relativt aktiv fremmer af demokrati i 90’erne og 00’erne. I dag ser ingen til USA som en model for demokrati.«

Liberale demokratier bliver mindre liberale

Den internationale forsker, der måske mere end nogen anden er taler for teorien om en »demokratisk recession«, er den amerikanske politolog Larry Diamond fra Stanford University. Information har forelagt ham Steven Levitskys kritik.

»Grunden til, at Steve (Levitsky, red.) når frem til det resultat, han gør, er, at han kun tæller demokratier, som Freedom House klassificerer som ’helt frie’,« skriver Larry Diamond i en lang e-mail.

Et helt frit demokrati i denne sammenhæng er et land, hvor der både er frie og fair valg, konkurrerende politiske partier, en væsentlig opposition og mindretalsbeskyttelse.

»Det udelukker en række lande – for eksempel Tyrkiet, Thailand og Bangladesh – som er gået fra at være det, som jeg og de fleste andre kalder ’et liberalt demokrati’ til et ’autokratisk regime’.«

De to topforskere kender udmærket hinanden – Larry Diamond var faktisk Steven Levitskys bachelorvejleder engang.

Ifølge Diamond er Levitsky ikke tilstrækkeligt opmærksom på de små tilbageskridt, der i øjeblikket sker i lande, som i forvejen ligger langt nede på demokratiskalaen. Han nævner Uganda, Zambia, Tanzania og Mozambique som eksempler på lande, hvor det er gået målbart tilbage, uden at det tæller med i Steven Levitskys optælling.

»Hele spektret af regimer rykker sig nedad – mange liberale demokratier bliver mindre liberale,« skriver Larry Diamond.

Desuden kalder han det »sund fornuft«, at Jair Bolsonaro i Brasilien og Rodrigo Duterte i Filippinerne må være tegn på en demokratisk krise. Det samme må »Alternative für Deutschland i Tyskland, Sverigedemokraterna og andre højreorienterede kræfter i hele Europa« være.

»Jeg ville ønske, at jeg tog fejl, men der er en voksende konsensus om, at det går tilbage for demokratiet,« skriver Larry Diamond.

Et knust håb er ikke en recession

Information sender Larry Diamonds kritik videre til Steven Levitsky. Han svarer meget hurtigt og lyder ikke just til at være blevet overbevist.

»Ja, jeg erklærer mig skyldig i at fokusere på reelle demokratier,« skriver han ironisk i en e-mail.

»Langt størstedelen af de lande, som Diamond og Freedom House fokuserer på, når de taler om ’demokratiske tilbagefald’, har aldrig reelt været demokratiske,« skriver han og remser en række nationer op:

»Rusland, Hviderusland, Cambodja, Mozambique, Zimbabwe og meget af Afrika syd for Sahara – Madagaskar, Cameroun, Burundi, Den Centralafrikanske Republik og DR Congo.«

Dengang i 00’erne, da det gik godt med økonomien, var der en masse stater, som liiige præcis kravlede op over grænsen for, hvad man kan betegne som et demokrati. De er siden gledet ned igen, og er det virkelig nok til at tale om en demokratisk recession?

»Vi havde selvfølgelig håbet på, at disse lande ville forblive demokratiske,« skriver Steven Levitsky.

»Men et knust håb er altså ikke det samme som en demokratisk recession.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Folketinget anno 2018.

Danske Bank har DKK. 1.500 milliarder fra kriminalitet på bøgerne, ingen af de centralt placerede er varetægtsfængslet.

De hjemløse smides i fængsel for at være fattige.

Mafia!
International organiseret kriminalitet er kendetegnet ved, at være et samarbejde mellem politikere, insititutioner kontrolleret af politikere f.eks. Skat og international organiseret kriminelle aktører.

Mark Blyth - Why People Vote for Those Who Work Against Their Best Interests’
Mark Blyth is a British political scientist from Scotland and a professor of international political economy at Brown University.
https://www.youtube.com/watch?v=BsqGITb0W4A

Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Torben Skov, Torsten Jacobsen, Ebbe Overbye, Peter Jensen, Torben K L Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jeg kender den bedste og mest rigtige styreform samt den optimale tilhørende lovgivning, og derfor kan jeg afgøre, om udviklingen går i den rigtige eller i den forkerte retning her og nu, realtime judgement.

Hvis mennesket kun havde min bedømmelse og mine hænder på rattet, var vi nok aldrig hoppet ned fra træerne.

Hvis vi i stedet midler erfaring fra udviklingen over et historisk tidsrum, kan vi måske navigere lidt mere intelligent, men det valgte tidsrum vil være afgørende for succes.

En alternativ metode kunne være at midle alle vore realtime judgements til at vælge et begrænset antal repræsentanter hver fjerde år og så lade dem styre mellem valgene.

I morgen overlader vi styringen til en pid controller med AI regulerede parametre for p, i og d, så vi kan tage højde for dårlige tendenser over tid samtidig med, at vi kan reagere på en pludselig erfaret voldsom uhensigtsmæssig udvikling samtidig med, at vi kan kontrollere indsatsens kraft og varighed., men så er det jo ikke længere os, der regerer.

...men er det det, i dag ?

Philip B. Johnsen

Har nogen trængt over, hvorfor er det man aflønner centralt placerede i finanssektoren med resultatløn, bonusordninger og aktieoptioner, de er ganske almindelige lønmodtagere, hvorfor skal de have andel i overskud af virksomheden, de ‘IKKE’ ejer?

Hvorfor får centralt placerede i finanssektoren ‘ikke’ en almindelig løn?

Hvorfor er lokalt boende finans gangstere, der har banet vejen for denne kriminalitet, ikke allerede nu i varetægtsfængsel?

Danske Bank tilhøre de systemiske institutioner, de er uundværlige for danske økonomi, det er derfor de bliver betalt med borgernes skattepenge, hvis svindlen tager overhånd og det går helt galt.

Det sikre at international organiseret kriminalitet, betaler sig for de centralt placerede i finanssektoren.

Det er derfor småpenge, der gives i bøder og bøderne sendes direkte tilbage til almindelige bankkunder i form af f.eks. forhøjet bidragssatser mm.

Vores økonomisk vækst krævende politikeres partistøtte venner i de systemiske finanskoncernerne, betaler gerne de små bøder vores retssystem uddeler i de mange svindelsager bankerne er medvirkende til, det er småpenge i forhold til ‘indtægterne’ fra international organiseret kriminalitet udbetalt i resultatløn, bonusordninger og aktieoptioner til de centralt placerede i finanssektoren, som Bjarne Corydon formulerede det i folketingets tidligere samarbejde med Goldman Sachs og brug af skattely i salget, ‘det er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked.’

Historisk lukrere politikere med gode job efter politisk karriere, hvis politikere centralt placeret, har beskyttet og understøttet dette system.

Årligt udbetales der fra folketinget DKK. 4 milliarder til såkalte konsulentfirmaer, hvorfra rekruttering af tidligere politikere, bliver begunstigede efter udtræden af politik.

Hvis man ønsker at belyste sammenhæng mellem skandalen i Skat og de årligt udbetalte DKK. 4 milliarder til ‘såkalte’ konsulentfirmaer, kan det gøres med ‘udgangspunkt’ i bogen ’Overmod og afmagt - historien om det nye Skat’.

Tak til Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet, og Peter Bjerre Mortensen, professor i offentligt forvaltning ved Aarhus Universitet.

Se nu denne lille lektion og få forståelse af vores folkevalgte banditter i habitter og deres fantast verden.

Mark Blyth - Why People Vote for Those Who Work Against Their Best Interests’
Mark Blyth is a British political scientist from Scotland and a professor of international political economy at Brown University.
https://www.youtube.com/watch?v=BsqGITb0W4A

Philip er det ikke den samme kraft, som skabte medicinalt opium uden afhængighed, kriminaliseringen af Cannabis, våbenindustrien og bureaukratiet ?

Når man dedikerer en del af virksomheden ud i forskning i bundlinien, er det svært, ikke at bukke sig for Mammon. Der er bare alt for mange penge involveret i denne etiske udfordring.

Nogen kan ikke købes for mammon. Det handler først om antal cifre før etik, hvis ikke man vil acceptere 'tab', men de dyre drenge dræner jackpot hver dag, og det er en stor hjælp i den daglige drift.

Philip B. Johnsen

@Peder Bahne
Det er panik før lukketid, det hele er set før.

Liberté, égalité, fraternité, ou la mort!

Touhami Bennour

Hvad er modsatte af "demokrati"
I Khashoggi sag mener USA´s udenrigsminister: "en stat skal ikke handle på den måde"

Philip B. Johnsen

@Touhami Bennour du skriver.
“Hvad er modsatte af "demokrati"

Plutokrati.

Touhami Bennour

Philip B. Johnsen
Det var en bemærkning jeg gjorde. Man har glemt at pleje det, så er det blevet "demokrati med modifikationer". Det var i forbindelse med Khashoggi mordet . Amerikaner kender metoden , Men denne gang ikke kunne skjule den.
Den amerikanske udenrigsminister jeg citerede for det var bare for at sige ; jeg er forvirret. Amerikaner har voltaget mange gange demokratiet i Irak og abu greib og mm. Også i Irak
Jeg tror ikke det er nogen, der tager demokratiet alvorligt. En dansker sagde til mig en gang : demokratiet er snak.
Men den definition, vi har fundet sammen i vores sidste korrespondance er godt nok: "Demokratiet betyder magt til folket gennem deres representanter" ,
Jeg synes den er bedre end Lincolns.
Med venlig hilsen
Touhami Bennour