Læsetid: 2 min.

En demokratisk sejr kan resultere i politisk hårdknude i Washington

Et tværpolitisk samarbejde vil være muligt på nogle få områder som infrastruktur og priser på lægemidler. Men ingen tør forudsige, hvordan den normalt uberegnelige præsident Trump vil reagere på et nederlag til republikanerne ved tirdagens midtvejsvalg
Et tværpolitisk samarbejde vil være muligt på nogle få områder som infrastruktur og priser på lægemidler. Men ingen tør forudsige, hvordan den normalt uberegnelige præsident Trump vil reagere på et nederlag til republikanerne ved tirdagens midtvejsvalg

Ritzau Scanpix

6. november 2018

Politisk hårdknude og næsten ingen lovgivning i de næste to år er det mest sandsynlige udfald af en deling af magten mellem den republikanske præsident Donald Trump og et demokratisk parti, der ser ud til at vinde flertal i Repræsentanternes Hus.

Sådan gik det efter midtvejsvalget i 1994, hvor republikanerne efter to år med Bill Clinton som præsident vandt over 60 nye mandater i Repræsentanternes Hus.

Tilsvarende kom der ikke nogen meningsfuld lovgivning fra Kongressen efter midtvejsvalget i 2006, hvor demokraterne vandt. Det til trods for, at de lovede at samarbejde med den politisk svækkede præsident George W. Bush.

På den baggrund er det svært at forestille sig, at Trump og demokraterne vil have nogen interesse i at komme overens om reformer og ny lovgivning. Et samarbejde bliver helt umuligt, hvis demokraterne beslutter at bruge deres myndighed i Repræsentanternes Hus til at drage Trump til ansvar for en række uregelmæssigheder og mulige lovbrud i hans regeringsførelse.

Det vil utvivlsomt irritere præsidenten umådeligt.

Dog ville det være uforsigtigt helt at udelukke muligheden for et tværpartisk samarbejde. Demokratiske partiledere har allerede forkyndt, at de er interesserede i at udforme en plan og vedtage bevillinger til forbedring af USA’s forældede infrastruktur. Prisen sættes til 1.000 milliarder dollar. En stor del af summen vil formentligt blive privat kapital.

Et andet muligt samarbejdsemne er lavere priser på lægemidler, der er usædvanlig høje i USA. Trump har i valgkampen kritiseret de stigende priser og har lovet snarligt at ville gribe ind. 

Demokraternes ønskeliste

Det tredje emne kunne være en reform af de lange fængselsstraffe, der udmåles for forbrydelser af relativ mild karakter som besiddelse og salg af små mængder narkotika. Moderate republikanere og demokrater er tæt på hinanden i dette spørgsmål, og præsidentens svigersøn Jared Kushner presser på for en reform.

Hvis bare en eller to af disse reformer bliver til noget, kan præsidenten og demokraterne begge hævde at have gjort noget konstruktivt i den korte periode, inden præsidentvalgkampen for alvor tager fat og dominerer amerikansk politik i slutningen 2019.

Ud over det har demokraterne en lang række lovgivningsinitiativer i støbeskeen, som vil blive fremlagt til vedtagelse i Repræsentanternes Hus næste år.

På denne liste står en styrkelse af våbenkontrollove, amnesti til papirløse immigranter, der kom til USA som mindreårige, et forbud mod partipolitisk udformning af grænser for valgkredse i delstaterne, en ajourføring af valgretsloven fra 1963, lige borgerrettigheder for transkønnede amerikanere og en reform af kampagnefinansieringsloven.

Det er ikke særligt sandsynligt, at disse lovforslag – hvis de bliver vedtaget i Repræsentanternes Hus – vil opnå tilstrækkelig opbakning i Senatet, hvor det forventes, at republikanerne bevarer deres flertal. Men demokraterne vil kunne gøre disse lovinitiativer til centrale elementer i valgkampen 2020.

Dersom republikanerne temmelig usandsynligt skulle vinde midtvejsvalget tirsdag, formodes det, at de vil prøve at vedtage nye skattelettelser for middelklassen og gøre skattereformen fra 2017 permanent. Den udløber i 2025.

Herudover kan amerikanerne under fortsat republikansk styre forvente budgetnedskæringer i lyset af et voksende føderalt budgetunderskud og et forsøg på at pille Obamas sundhedsreform fra hinanden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Erik Riis
Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Taber Rumpf i begge kamre, da vil han starte med at fremstille sig som et offer for den nedrige majoritet, der ikke vil gøre USA stort og stærkt igen, og som vil åbne alle grænser for illegal indvandring. Så bliver det Rumpf mod majoriteten, og hav kan det ikke udvikle sig til.
Mon ikke Rumpf og hans nærmeste allerede har udarbejdet "drejebøger" hvor de kan iscenesætte nationale kriser og undtagelsestilstande for at bevare magten uanset hvad.

Taber Rumpf i begge kamre, da vil han starte med at fremstille sig som et offer for den nedrige majoritet, der ikke vil gøre USA stort og stærkt igen, og som vil åbne alle grænser for illegal indvandring. Så bliver det Rumpf mod majoriteten, og hav kan det ikke udvikle sig til.
Mon ikke Rumpf og hans nærmeste allerede har udarbejdet "drejebøger" hvor de kan iscenesætte nationale kriser og undtagelsestilstande for at bevare magten uanset hvad.

Det er ikke videre sandsynligt, at demokraterne skulle få flertal i begge kamre - og i det hele taget er vi europæere alt for tilbøjelige til at tro på fremgang for demokraterne. Vi mener, at der er flere demokrater end tilfældet er - måske fordi vi altid selv vurderer demokraterne mere positivt end republikanerne. Hvilket absolut ikke altid er berettiget.

I USA er realiteten imidlertid, at forbløffende mange mener, at Trump gør det godt og har "leveret varen". Økonomien udvikler sig positivt, lønningerne stiger (også de lavtlønnedes), arbejdsløsheden falder - noget af det kan tilskrives skattelettelserne og en del var kommet alligevel takket være konjunkturbevægelserne. Trump har ikke ladet sige "fedte ind" med the establishment i Washington, men styrer selv gamet.

Niels Duus Nielsen

Hele ideen med "checks and balances" er at forhindre, at en lille majoritet helt overtager magten i USA. Så den demokratiske overtagelse af det amerikanske underhus vil føre til, at der ikke vil blive gennemført substantielle lovændringer i de næste par år. Hvilket jo er et stort fremskridt: Trump vil ikke kunne gennemføre flere skattelettelser for de rige!