Baggrund
Læsetid: 9 min.

Hamon og Le Pen til Information: »De Gule Veste fortæller os, at Macron ikke er moden til regeringsansvar«

Franskmændene har gennemskuet Macrons neoliberale projekt, siger den tidligere socialistleder Benoit Hamon om den spontant opståede folkebevægelse De Gule Veste, der står bag Frankrigs største protester i årevis. »Jeg støtter De Gule Veste,« siger Marine Le Pen til Information. Alligevel har ingen af fløjene formået at kapre øjeblikkets folkestemning
Aktivister i de ikoniske gule veste i voldsomme gadeprotester på hovedgaden Champs-Élysees i Paris sidste lørdag. Der forventes nye optog.

Aktivister i de ikoniske gule veste i voldsomme gadeprotester på hovedgaden Champs-Élysees i Paris sidste lørdag. Der forventes nye optog.

Mehdi Chebil

Udland
1. december 2018

PARIS – Skadefryden er åbenlys hos Benoit Hamon, den tidligere præsidentkandidat for det franske Socialistparti, der ved valget i 2017 led et eklatant nederlag og sendte sit daværende parti ud i dyb politisk irrelevans, hvorfra det endnu ikke har rejst sig. Nu har hans banemand, præsident Emmanuel Macron, selv fået folkets omskiftelige vilje at mærke.

»Tandpastaen er ude af tuben for Macron. Nu må vi se, om han kan finde ud af at presse den tilbage igen,« siger Hamon til Information og 20 andre europæiske journalister, der er på en tre dage lang pressetur i Frankrig arrangeret af organisationen Club Grande Europe.  

Sandt er det, at Macron er sendt i tovene som aldrig før. Hundredtusinder af hans landsmænd, der føler sig svigtede og forarmede, har i de sidste par uger gjort demonstrativt opmærksom på sig selv ved at iføre sig de gule synlighedsveste – som det er påbudt enhver bilist at have i sin bil – og gennemføre omfattende blokader og protester.

De Gule Veste, som aktivisterne kaldes, er et fænomen frembragt via de sociale medier fra den ene dag til den anden, en spontan mobilisering båret af en overraskende voldsom folkelig vrede over en afgiftspolitik, der opleves som urimeligt fordyrende i hverdagen for de små og for de mellemstore indkomster.

De Gule Veste indskriver sig i den forstand i en lang tradition i Frankrig for at protestere mod beskatning fra centralregeringen, hvilket går tilbage til Pierre Poujades skattenægterbevægelse i 1950’erne.

Til at begynde med var vreden alene rettet imod de bebudede løbende grønne afgiftsforhøjelser, som Macron-regeringen vil indføre på benzin og diesel fra den 1. januar 2019 på op til 22 eurocent pr. liter – et provenu, der skal rejse 7,2 milliarder euro frem til 2022 og gå til investeringer i grøn omstilling. 

Men som demonstrationerne imod brændstofafgifterne har vokset sig store og bredt sig til hele landet, er kravene fra bevægelsen blevet skærpet, selv om det er højst uklart, hvem i den lederløse og indtil videre uorganiserede bevægelse, der har legitimiteten til at formulere repræsentative krav.

De Gule Vestes vrede kan virke diffus, men blandt de krav, der nu kommer frem, er genindførelse af den formueskat, som Macron har afskaffet, samt politiske tiltag, der kan kompensere for, hvad der opleves som en generelt udhulet købekraft. De mest radikale stemmer i De Gule Veste kræver nu også, at Nationalforsamlingen opløses, og at Emmanuel Macron træder tilbage. 

Selv om der næppe er realisme i det sidste krav, har revolten blotlagt en afgrundsdyb tillidskrise mellem et meget stort flertal af den franske befolkning og præsident Macron. Og lige nu kan ingen se vreden gå i sig selv igen, som det skete for den tidligere protestbevægelse, Nuit Debout, som samlede tusinder i 2016.

For Benoit Hamon viser De Gule Veste, at Macrons »neoliberale projekt har spillet fallit«.

»Franskmændene har gennemskuet ham,« siger den tidligere præsidentkandidat, der nu har forladt Socialistpartiet og prøver at skabe en proeuropæisk, grøn bevægelse kaldet Géneration-S i tilslutning til den tidligere græske finansminister Janis Varoufakis’ tværeuropæiske venstrefløjsbevægelse DiEM25.

Hamon forstår De Gule Veste, siger han.

»De har et budskab til Macron: Folk har fået nok af den stigende sociale ulighed og fået nok af magthavere, der ikke vil lytte – som er døve over for selv de mest elementære krav. Folk føler, at de bliver plukket, og det er ikke kun brændstof. Der er også sænkelse af boligstøtte, forhøjelse af CSG-skat (sociale afgifter, red.) og dyrere kollektiv transport. Franskmændene vil sådan set bare have en hverdag, der kan hænge sammen, men det bliver sværere og sværere.«

Jupiter ned på jorden

Sidste lørdag trak de mest voldelige deltagere blandt De Gule Veste – eller Les Gilets Jaunes – et spor af ødelæggelse og knuste ruder bag sig på Champs-Élysées i de værste civile uroligheder i Frankrig i flere år. Politiet svarede igen med tåregas og knipler. 24 blev kvæstet, heraf fem politifolk.

Macron erklærede tirsdag i en tv-tale, at regeringen forstod vreden over afgifterne på benzin og diesel:

»Jeg har været for abstrakt i mine forklaringer,« sagde han.

Talen blev holdt i den mere »ydmyge« stil, som Macron i juli erklærede at ville tillægge sig efter nye rekordlave popularitetstal. Og onsdag erklærede Libération på forsiden, at Jupiter var kommet »ned på jorden« med reference til det ophøjede billede af præsidentembedet, Macron selv har dyrket.

Macron fastholdt ikke desto mindre, at de grønne afgifter træder i kraft ved årsskiftet som bebudet. Dog vil de blive taget op til fornyet overvejelse hver tredje måned og eventuelt reguleret nedad, hvis stigende verdensmarkedspriser på brændstof skulle medføre store prisforhøjelser på benzin. Han udelukker også nye reguleringer opad for 2019.

Macron har forstærket vreden

Det var ikke nok til at formilde gemytterne, og i dag er der udsigt til nye omfattende protester over hele landet, lover langtidschaufføren Eric Drouet, der var med til at tage initiativ til den første demonstration den 17. november, og som nu er udpeget som en af otte talsmænd for De Gule Veste. 

»Franskmændene er ikke tilfredse med det, vi har hørt. Der er ingen konkrete fremskridt, de har slet intet til os og er ikke klar til at rykke sig overhovedet,« siger Eric Drouet til flere franske medier, efter han tidligere på ugen mødtes med Macrons økologiminister, Francois de Rugy.

Torsdag bragte Le Figaro en helt frisk meningsmåling foretaget efter Macrons tv-tale. Den viser, at hele 84 procent af franskmændene finder De Gule Vestes protestaktioner »legitime« – det er syv procent flere end i en tilsvarende måling fra den 22. november. Selv blandt Macrons vælgere støttes protesterne af 50 procent.

»Det virker, som om Macrons tale kun har forstærket vreden,« siger Gaël Sliman fra meningsmålingsinstituttet Odoxa til Le Figaro.

Af samme meningsmåling fremgår det, at franskmændenes sympati for De Gule Veste slet ikke bunder i modstand imod den grønne politik, som Macrons benzinafgiftsforhøjelser indskriver sig i. 67 procent af franskmændene bifalder hans øvrige grønne omstillingspolitik, som vil forøge investeringerne i vedvarende energiteknologi på 5-8 milliarder euro.

Uroen over brændstofpriserne bygger således på generel utilfredshed med Macrons reformer af Frankrig, som ifølge manges opfattelse især har gavnet de rigeste, mens den almindelige franskmand skal betale mere i skat.

Det er dog ikke korrekt, påpeger en højtstående embedsmand i regeringen, som Information og den øvrige journalistdelegation møder i Bercy, det administrative kvarter i Paris. Reformerne er faktisk begyndt at virke, siger departementschefen, der beder om ikke at blive citeret ved navn.

»Vi har faldende ledighed, den er 0,2 procent lavere end i begyndelsen af året, og vi opnåede i 2017 de højeste franske væksttal i mange år: 2,2 procent.«

En polsk journalist påpeger, at det vel snarere skyldes de internationale konjunkturer end regeringens reformer.

Det er både det ene og det andet, indrømmer departementschefen og henviser til, at Frankrigs vækst dog i et enkelt kvartal har ligget over den gennemsnitlige vækst i eurozonen, så reformerne må virke i en eller anden grad, insisterer han.

Sammenbidt beklager han sig over, at det har vist sig svært at kommunikere sådanne »lovende resultater« ud til befolkningen. Efter skattelettelser står der én procent mere i gennemsnit på lønsedlerne i slutningen af måneden, men det bliver der ikke lagt mærke til.

»Når folk tanker benzin og ser, at priserne stiger, er det et dagligt irritationsmoment,« siger han.

Departementschefen ser også et kommunikationsproblem i den oplevede politiske afstand. Regeringspartiet La République en Marche har ikke nået at få et organisatorisk apparat forankret i det landlige Frankrig, så der er stor mangel på lokale repræsentanter fra regeringspartiet, som vrede lokale franskmænd kan tale med.

Kan blive politisk fatalt

Det er nu et åbent spørgsmål, hvad der kan stoppe De Gule Veste, vurderer Emmanuel Rivière, direktør for meningsmålingsinstituttet Kandar Public

»Der er tale om en kulmination på en folkelig utilfredshed, som har gæret længe. De grønne afgifter var blot dråben, der fik bægeret til at flyde over. Hvad drejer oprøret sig om? Det er Udkantsfrankrig, la France péripherique, der gør oprør mod elitens Frankrig,« siger Emmanuel Rivière til Information og gruppen af journalister.

»Og hvis ikke det lykkes at inddæmme det, kan det blive fatalt for hele Macrons politiske projekt, uanset at han har tre et halvt år tilbage af sin periode. Franskmændenes tålmodighed er ved at være opbrugt, de har ikke mærket nogle positive effekter af Macrons reformer endnu.«

Rivière finder ikke, at Frankrigs regering har håndteret protesterne klogt. Indenrigsminister Christophe Castaner mente, at demonstranterne på Champs-Élysées havde brune veste på under de gule, sådan at forstå, at de skulle være infiltreret af højreekstremister. Intet tyder på, at det skulle være tilfældet i noget systematisk omfang, siger Rivière.

En partiløs vrede

En af de politiske kræfter, der har været klar til at kapitalisere politisk på De Gule Veste, er Marine Le Pen, partileder for det højreradikale Rassemblement National. Information møder hende til morgenmad på Brasserie Bourbon, de franske deputeredes foretrukne café.

Hendes oratoriske talent fornægter sig ikke. Le Pen fører sig frem, som var hun i valgkampmodus og publikummet for talen hendes kernevælgere snarere end en flok europæiske journalister.

»De Gule Veste har vist, at Frankrig i dag befinder sig i en krisestilstand, som kun kan løses med et nyvalg til den lovgivende forsamling, så vi kan få en samtale i gang om, hvad franskmændene ønsker for deres samfund, og hvor vi lytter til de bekymringer, de har for deres hverdag.« 

Især er Marine Le Pen vred over, hvad hun ser som myndighedernes »overlagte forsøg« på at lade voldelige elementer blandt demonstranterne gå grassat for dermed at sætte bevægelsen i et dårligt lys. 

»Jeg synes, at myndighederne skal give tilladelse til en ny demonstration på Champs-Élysées lørdag og skride tidligere ind mod ballademagere. At forbyde dem adgang til den berømte avenue vil være som en ekstra ydmygelse, en ekstra foragt. Champs-Élysées er et symbol på Frankrig, og De Gule Veste er det franske folk.« 

Marine Le Pen tabte stort anden runde af præsidentvalget til Macron, men Rassemblement National står nu til at blive det største parti ved Europaparlamentsvalget til maj næste år med 22 procent af stemmerne, en tangering af valgresultatet fra 2014.

Men flere iagttagere, deriblandt meningsmålingsinstitutdirektør Emmanuel Rivière, vurderer ikke hendes chancer for comeback i fransk politik – endsige for et gennembrud – som særligt store. Hendes forsøg på at relancere det gamle Front National under et nyt navn er floppet, mener Rivière. Meningsmålinger har vist, at 50 procent af højrevælgerne nu foretrækker Marines niece, den 28-årige Marion Maréchal Le Pen, som ny partichef.

Hverken Rivière eller Hamon tror heller på, at det venstreradikale alternativ, Jean-Luc Mélenchons La France Insoumise, kan ride på den folkestemning, som De Gule Veste har skabt.

Hans bevægelse har vist sig ekstremt topstyret, og Mélenchon gjorde »en virkelig dårlig figur«, siger Hamon, da han for nylig brød ud i, hvad der blev betegnet som et naragtigt raserianfald over en politiransagelse i forbindelse med en sag om mulig svindel med kampagnemidler.

Meningsmålingerne giver dem ret. Selv om Macrons folkelige opbakning daler og daler – den er nu nede på 26 procent – er der ikke registreret nogen klare skred til fordel for hverken højre- eller venstrefløjen.

Marion Maréchal-Le Pen var blandt dem, der trak i en gul vest i Paris sidste lørdag. Det var Benoìt Hamon imidlertid ikke, og han agter heller ikke i dag at iføre sig gul vest.

»Jeg kunne ikke drømme om at forsøge at tage medejerskab til De Gule Veste. Det ville være gennemskuelig opportunisme, og jeg tror ikke, at det er det, som De Gule Veste efterspørger,« siger han.

»Macron kan aldrig lykkes med at gennemføre en grøn omstilling, hvis de, som tjener mest, også skal betale mest,« tilføjer Hamon og pointerer, at Macron ligger, som han har redt.

»De Gule Veste fortæller os, at Macron ikke er moden til regeringsansvar.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Efter valget af Macron, sammenlignede Morten Østergård sig med ham. Gu' ved om han stadig gør det?

Erik Fuglsang, Bjarne Frederiksen, Torben K L Jensen, Bettina Jensen, Daniel Joelsen, Eva Schwanenflügel, Ivan Breinholt Leth og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

I Danmark står der "nyttejob" på ryggen af de gule veste!

Allan Stampe Kristiansen, Per Torbensen, Bettina Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Arne Lund
Der skal mere til før Morten Østergaard opdager, at ikke alle danskere er middelklasse med uddannelse, karriere og gode jobs. Benito Hamon lever tilsyneladende også i en verden af fortræninger og illusioner. Han synes fuldstændig at have glemt, at hans eget parti især under Mitterand har været primus motor for neoliberalismen i Frankrig. Macron har videreført, hvad socialistparti startede blot iklædt en retorik, som i første omgang skjulte hans egentlige hensigter. Det er ikke nemt at føre det fransk folk bag lyset, og Macron vil gå over i historien som endnu en fransk præsident, der knækkede halsen i forsøget.

Bjarne Bisgaard Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, John S. Hansen, Erik Fuglsang, Torben K L Jensen, Per Torbensen, Bettina Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"De Gule Veste" er en folkelig bevægelse, som senest også har bredt sig til Belgien.
Naturligvis forsøger både den ene og den anden at klistre sig til opstanden og benytte sig politisk af den.
Ser vi begyndelsen på en revolution?

Allan Stampe Kristiansen, John S. Hansen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

De gule veste vil blive bagvasket og defameret af de toneangivende medier, mainstreampolitikere og opinionsdannere; som en populistisk bærm der er uden ramme, retning og legitime mål ... og på samme måde som Brexit-tilhængerne kan skilles ad og inddeles i dum, dummere og absolut dumstum. Just you wait and see. :)

Bjarne Bisgaard Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Torsten Jacobsen, Michael Friis, John S. Hansen, Bjarne Frederiksen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@ Eva Schwanenflügel,

De gule veste var oprindelig en folkelig bevægelse, som tiltrak op mod 300.000 demonstranter, der på denne måde demonstrerede mod de forhøjede brændstofpriser. Afgiften på brændstof var netop sat op for at reducere forbruget af hensyn til klimaet, men uheldigvis var der sammenfald med prisøgningen som følge af USA´s blokade mod Persien.

Men dette er fortid, for sidste uge var demonstrationen blevet overtaget af højreekstreme ballademagere fra provinsen, der kun ville slås med politiet. Og derfor gik langt de fleste alm. demonstranter hjem uden demonstration.

Og i dag er der omkring 200 fredelige demonstranter på Champs-Élysées samt 1.500 ballademagere udenfor afspærringerne. Ballademagerne er udelukkende kommet for at slås, og netop nu har politiet anhold 122 af dem for voldsom samt meget voldsom adfærd.

Klaus Cort Jensen

Når man skal begrænse CO-2 udledningen fra trafik, kan man enten benytte pisken, afgifter, eller guleroden, gratis kollektiv trafik
https://klauscort2.blogspot.com/2018/12/gratis-kollektiv-trafik-er-bade-...

Danske politikere bør nok udfra Macrons erfaringer overveje, hvad der vil være mest populært i vælgerbefolkningen !

Macron er kommet ned på jorden. Ja vist. Men han har vel aldrig rigtig lettet. Blandt centrum-højre-folk er han siden valget blevet hyldet som en ny Messias, der skulle redde Europa.
Men glem ikke, at han kun vandt præsident-valget, fordi de færreste ønskede Marine Le Pen. Faktisk fik han kun et par procent mere end venstrefløjens kandidat, Melenchon, i første runde.

Bjarne Bisgaard Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Per Torbensen, Flemming Berger, Michael Friis, Eva Schwanenflügel, John S. Hansen, Bettina Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Emmanuel Macron er blevet symbolet på alle EU medlemsstaters ledere, drømmer om magten.

“En konkurrencestat med benhård kontrol med de arbejdsløse.”

Det er ingen overraskelse.
Den stærkes ret!
At den stærke part i et forhold bestemmer, ene og alene i kraft af sin overlegne styrke og uanset om vedkommende har ret eller ej.

Det er meget populært lige nu, særligt udbredt blandt rygklappere i EU.

Men uligheden stiger i verden og jeg gætter på, at Emmanuel Macron med bange anelser allerede har indset, at deres politiske økonomiske vision, hvor markedet styre politik, har talte dage med de menneskeskabte klimaforandringer.

Kort fortalt handler Emmanuel Macron og EU’s vision om konkurrencestaten og ansvarsfornægtelse, bortforklaringer, manglende vilje til at tage ansvar og flugt fra regningen symbolet på EU’s ulyst til at forholde sig til egen gøren og laden.

Ivan Breinholt Leth, Bjarne Bisgaard Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Per Torbensen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Tom Andreæ anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Gert Romme

"Oprindelig" er et stort ord at bruge om en bevægelse der just er startet for en måneds tid siden.
Ikke desto mindre er der for tredje weekend i træk kæmpe demonstrationer.
At slutte ud fra hvad der indtil videre ligner en stor, folkelig protestbevægelse, at den hovedsageligt består af højreekstremister - eller er blevet 'overtaget' af samme - er lige hastigt nok.
Selvom det lyder bekymrende, at demonstranterne har sat ild på en bygning..
Vi ved ganske enkelt ikke hvem der forsøger at styre opstanden.

Philip B. Johnsen

@Eva Schwanenflügel
Pointen er at ingen ejere er til denne opstand, men demonstranterne deler modstand mod fattige og udsatte bliver der flere af og politikere har ingen intention om, at løse problemet.

Tværtimod!

Eva Schwanenflügel

@ Philip B

Ja, netop !! :-)

Eva Schwanenflügel

Verden har ulmet i franskmændene i mange år.
80% bakker op om De Gule Veste.
Macron er endnu en liberalist, der forsøger at øge uligheden.
Nok er vist blevet nok !!

Eva Schwanenflügel

"Verden". Der skulle have stået "vreden".
Damn you, spell control..

Philip B. Johnsen

@Eva Schwanenflügel
Der er en global reaktion under opsejling, på ideologi uden logik og politik uden brug af fakta.

I takt med fattige og udsatte, bliver flere i antal i kølvandet på globalisering, hvor arbejdspladserne for 20-30% af befolkningen, er sendt til slave arbejder i Kina og Bangladesh, for profit optimering og med samtidig afvikling af velfærd for en effektiv konkurrencestat, har resulteret i et ønsket om forandring, der sprede sig som ringe i vandet.

Politikere, kapitalisme, liberalisme, fattigdom og løgnen.
Energi fra olie, gas og kul afbrænding og de menneskeskabte klimaforandringer skabt i kølvandet på denne vildfarelse, er af politikere helt ‘fejlagtigt’ påstået, at skabe mindre fattigdom i verden generelt og værende samlet set, til glæde og fremgang for menneskeligheden, men liberalisme skaber i virkeligheden samlet set en negativ udvikling for alle mennesker på jorden, mere sult og nød i verden og den udvikling accelerer politikere i dag.

Det er på tide, at denne ideologi uden logik, bliver beskrevet retvisende, som en religiøs trosretning, uden brug af fakta.

Eva Schwanenflügel

@ Philip B

Vi er rørende enige.
Noget brygger og gærer overalt, uden vi aner hvor det ender.
Men den kapitalistiske vækstfilosofi ser ud til at lide nederlag..
På tide !!

Thomas Bindesbøll

Uanset hvad, og hvilken kritik de fleste af os herinde har imod Macrons ikke helt-gennemsigtige vej, men som dog rummer sociale nedskæringer og forringelser for mange, ja, så er der absolut ingen undskyldning for dagens tåbelige og ekstra-voldelige demonstrationer, foranstalet af sæødvanlig "hard core" autonome idioter, der ikke har en pind forstand på, hvordan man opfører sig, da slet ikke hvad angår at vinde "folket" over på egen side.

Så venligst, tag nu lige klart og på en enkelt linie klart afstand fra disse bølle-voldsmetoder. Denne tåbelig vold vil da kun skade formålet, plus at det er en hån mod folk, der ønsker at demonstrere - fredeligt !

Svend Erik Sokkelund, Per Torbensen, Thomas Andersen, Martin Lund, Erik Fuglsang og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Thomas Bindesbøll du har helt ret, det er forkert, at bruge vold og alle bør tage afstand fra dette.

Mord for dollars, bonus og resultatløn til de centralt placerede i Danske Bank.
Link: https://youtu.be/2KnR0lOH1dk

Ikke ulovligt og evt. bøder betales af brugere af Danske Bank.

‘Sult i verden stiger igen, drevet af konflikter og klimaforandringer, fastslår FN-rapport.’

“Deteriorations have been observed most notably in situations of conflict, often compounded by droughts or floods.”
Link: http://un.dk/da/dk_news-and-media/sult-i-verden-stiger-igen-drevet-af-ko...

Ikke ulovligt udviklingen accelereres af vores politikere globalt, Danmark har meget høje kommende vækst mål og ‘alt’ indregnet, er danskerne verdens største CO2 udleder når den samlede totale udledningen er fordelt og målt på hver enkelt indbyggere CO2 udledning.

UK Iraq Inquiry:
UK chose to join military campaign before "peaceful options for disarmament" exhausted.

Tony Blair told Georg Bush "I will be with you, whatever" 8 months before invention.

There was no "imminent threat "from Saddam Hussein in March 2003.

Claims of weapons of mass destruction were made "with a certainty that was not justified"
Victims’ lawyer:
The families are saddened to have learned that their loved ones died unnecessarily and without cause.

Ikke ulovligt vores politikere, vil ikke have en lignende undersøgelse af samme sag.

How 'holiday hunger' is haunting British families
Link: https://edition.cnn.com/2018/08/29/uk/holiday-hunger-uk-intl/index.html

Sådan fungere det internationale marked, det er ikke ulovligt.

Bonus udbetalninger til de ansatte alene for The City of London 2016 £44bn.

DKK. 370 milliarder.

Link: https://www.telegraph.co.uk/business/2016/09/15/bonuses-are-back-payouts...

Alle bør tage ‘klart’ afstand fra vold.
I modsætning til de ‘rige’, betaler demonstranterne og udsatte generelt med bøde og hefte ved lovbrud, det er sådan, at systemet fungere.

Det ender voldeligt!

Ivan Breinholt Leth

Hvem benytter sig af vold? Er EU' austerity politik ikke vold? Er det ikke vold at drive så mange millioner mennesker ud i fattigdom fra Grækenland til Spanien, Frankrig, Irland osv. Danmark er nu det eneste land i Skandinavien, hvor antallet af personer, som lever på gaden stiger. Er det ikke vold?
Macron's basale fejltagelse er, at han tror, at han kan føre miljøpolitik vha. afgifter uden først at have indledt en omfordelingspolitik. Hans såkaldte miljøpolitik er ikke blot en hån mod de mange mennesker, som ikke kan få det til at løbe rundt. Det er vold at gøre de rigeste rigere samtidig med, at man endnu en gang reducerer de mindste indkomster og forklæder det som miljøpolitik. Macron er en svindler, som har vakt desperate menneskers forståelige vrede. Han og hele der rådne EU establishment er skyldige i den vold, som måske er begyndelsen på et større europæisk opgør mod en katastrofal og asocial fordelingspolitik.

Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen, Per Torbensen, Jens Kofoed og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Der er en global reaktion under opsejling, på ideologi uden logik og politik uden brug af fakta.

De fattige og udsatte vil ikke længere betale for de riges fest.

Eva Schwanenflügel og Ivan Breinholt Leth anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Hvis Macron ikke havde startet sin præsidentperiode med at afvikle formueskatten i Frankrig, så var nok situationen en del fredeligere i Paris' gader. Et mere elitært signal til millioner af medborgere, der fremdeles kæmper for en tålelig eksistens i skyggen af finanskrisen, kan man vanskeligt forestille sig. Ikke mærkeligt at Macron i dag kun støttes af ca. 25% af vælgerne.

Ulighed, indvandring og klima bliver de tre emner der vil tegne det politiske landskab i Frankrig - og i EU - i mange år fremover. Foreløbigt ser det ud til at han er fuldstændig blind når det gælder uligheden. Han behøver et check hos øjenlægen ASAP.

Eva Schwanenflügel og Ivan Breinholt Leth anbefalede denne kommentar

"Foreløbigt ser det ud til at han er fuldstændig blind når det gælder uligheden. Han behøver et check hos øjenlægen ASAP."

Makronen i unionen gør som alle de andre; der er kun dialekten eller accenten til forskel. Og han ved da udmærket at den er helt gal med uligheden; problemet er blot at han ikke anser det for at være hans problem. Eller nogens, egentligt. Som så mange andre.

Eva Schwanenflügel og Ivan Breinholt Leth anbefalede denne kommentar