Læsetid: 3 min.

Kampen for klimaet uge 47: Ny rapport fra Klimarådet dumper regeringens klimaindsats

Første virtuelle – og dermed klimavenlige – klimatopmøde er netop afviklet med Marshalløerne som officiel vært
24. november 2018

Hvis du vil modtage et overblik over ugens gode og dårlige nyheder for klimaet, kan du få ’Kampen for klimaet’ leveret direkte til din indbakke hver fredag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Første virtuelle klimatopmøde

Torsdag lokal tid – sent onsdag europæisk tid – begyndte det første virtuelle klimatopmøde. Mødet var arrangeret af øgruppen Marshalløerne og varede i 24 timer.

Blandt talerne var den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der blandt andet slog til lyd for mere handling: »Tiden for snak er slut, nu er der behov for konkret handling,« sagde statsministeren, der understregede, at »vi ved, hvad der skal gøres«.

Det virtuelle klimatopmøde er en del af den globale ’step up’-kampagne, hvor de mest ambitiøse lande samles om at tale ambitionerne op for at nå målet om at holde klodens temperaturstigning til maksimalt 1,5 grader celsius.

Det virtuelle klimatopmøde demonstrerer samtidig, at det ikke er nødvendigt altid at sende hundredvis af folk kloden rundt med fly for at tale klima.

Som Kevin Andersons, professor ved Uppsala Universitet i Sverige og professor og leder af instituttet for energi- og klimaforandringer ved University of Manchester, altid pointerer i sine foredrag:

»Hvis du går op i klimaet, er du højst sandsynligt en af dem, der udleder rigtig meget CO2.«

Ikke bestået: regeringens klimaplan

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) var én blandt ti EU-regeringsledere, der i sidste uge underskrev et brev til EU’s klimakommissær, Miguel Arias, hvori de argumenterer for højere ambitioner i EU’s kommende klimaplan.

Regeringsledernes krav om at stramme op, kommer i kølvandet på, at FN’s klimapanel IPCC i oktober publicerede en advarende rapport, der fastslår, at klimaindsatsen skal flere gear op, hvis målet om at holde klodens opvarmning til 1,5 grader celsius skal nås.

Men hjemme i Danmark har Lilleholts egen regering allerede mere end svært ved selv at følge med. Det viser en netop offentliggjort statusrapport fra Klimarådet, der konkluderer, at Danmark hverken er på rette kurs til at indfri EU’s nuværende krav eller Danmarks egen langsigtede målsætning om at være et nettonul-udledningssamfund i 2050.

Tværtimod viser rapporten, at regeringens klimapolitik betyder en markant opbremsning i den danske reduktionsindsats.

»Selv hvis alle disse tiltag gennemføres sammen med elementerne i energiaftalen, vil tempoet i reduktionen af Danmarks samlede drivhusgasudledninger i årene 2021-2030 blive reduceret til blot en fjerdedel af den nuværende reduktionshastighed (2011-2020).«

Hollands regering appellerer klimadom

Den hollandske regering appellerer endnu en gang den domskendelse, som ellers kræver, at Holland nedbringer udledningerne af drivhusgasser med 25 procent i 2020 målt i forhold til 1990.

Retssagen blev anlagt i 2015 af mere end 900 hollandske borgere samlet i organisationen Urgenda, der vandt retssagen, og i oktober stadfæstede en appeldomstol kendelsen.

Den hollandske regering argumenterer i sin appel for, at den er villig til at forsøge at imødekomme kravet, men at den af principielle årsager appellerer afgørelsen. En sådan afgørelse vil lægge en spændetrøje ned over regeringens muligheder for at lave politik, lyder forklaringen ifølge nyhedsmediet Euractiv.

Udledningerne stiger fortsat

Koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren satte i 2017 ny rekord, og trenden ser ud til at fortsætte. Det konkluderer verdens meteorologiske organisation, WMO, i sin seneste statusrapport, der viser, at koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren er steget fra 403,3 ppm. (parts per million) i 2016 til 405,5 ppm. i 2017

Det skriver Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, der også kommenterer på rapporten.

»Konklusionen er ikke overraskende, at vi skal begrænse udledningerne af drivhusgasser nu, hvis vi skal have en chance for at holde temperaturstigningerne inden for et niveau, vi kan håndtere,« siger Tina Christensen, som er DMI’s danske kontaktpunkt for FN’s klimapanel, IPCC.

»IPCC sagde det tydeligt i deres seneste rapport. Uden en hurtig reducering i udslippet af CO2 og andre drivhusgasser, vil klimaforandringerne i stigende grad have uigenkaldeligt ødelæggende effekter på livet på Jorden. Det er næsten ved at være for sent at gøre noget«, siger hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
Morten Lind anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu