Læsetid: 4 min.

Kreml-kritiker: »Udeluk Rusland fra Interpol!«

Det internationale politisamarbejde Interpol vælger i dag ny chef – udsigten til, at det kan blive en russer, afføder kritik fra modstandere af Putin, der hævder, at de bliver forfulgt gennem politisk motiveret ’misbrug’ af interpolsystemet
William Browder er hele syv gange blevet præsenteret for internationale arrestordrer, der siden viste sig at være ubegrundede.

William Browder er hele syv gange blevet præsenteret for internationale arrestordrer, der siden viste sig at være ubegrundede.

Peter Nygaard Christensen

21. november 2018

De russiske myndigheder rejser nu nye anklager imod den amerikanskfødte britiske finansmand William Browder. Dermed tager den stærkt politiserede sag, som Kreml har ført imod en af sine mest ihærdige og markante kritikere, en ny drejning.

Anklagemyndigheden i Moskva beskyldte mandag Browder for at være organisatorisk bagmand for »en transnational kriminel gruppe« og antydede sågar, at han stod bag forgiftningen af Sergej Magnitskij – Browders egen advokat, som afdækkede omfattende korruption og døde i fængsel.

Browder har anklaget de russiske fængselsmyndigheder for at være skyld i Magnitskijs død. Anklagemyndigheden oplyste, at den forbrydelse, Browder er sigtet for, har en straframme på 20 år.

De nye anklager mod Browder har skabt øget bekymring for, hvad det kan komme til at betyde, hvis den ledige chefpost i Interpol – der med 192 medlemslande er verdens største organisation for internationalt politisamarbejde – går til en russisk kandidat.

Søndag kunne avisen Sunday Times således rapportere, at Aleksandr Prokoptjuk, en 56-årig veteran fra det russiske indenrigsministerium, står til at blive valgt som ny generalsekretær for Interpol ved afstemningen på organisationens generalforsamling, der slutter onsdag.

Posten blev ledig, da kineseren Meng Hongwei trak sig fra den i oktober efter at være kommet i de kinesiske antikorruptionsmyndigheders søgelys.

Røde efterlysninger 

Rusland har gjort det til en vane at udsende såkaldt ’røde efterlysninger’ via Interpol – en international arrestordre – efter Kreml-kritikere for anklager, der ifølge de anklagede alene er motiveret af politisk chikane.

William Browder er hele syv gange blevet præsenteret for sådanne internationale arrestordrer, der siden viste sig ubegrundede. Han blev senest tilbageholdt af spansk politi, øjensynligt også på en russisk begæring via Interpol, men snart løsladt igen efter stærke internationale protester. 

Søndag tweetede Browder et foto fra Interpol-generalforsamlingens førstedag med kommentaren:

»I denne konferencesal vil Putin forsøge sig med sin til dato mest dristige operationer: at overtage Interpol, så han med sine kriminelle tentakler kan række ud i alle klodens afkroge.«

Ruslands mest fremtrædende oppositionspolitiker, Alexej Navalnij, har også kommenteret via Twitter:

»Interpol skal snart vælge ny formand, og det kan blive en kandidat fra Rusland. Oppositionen er blevet udsat for forfølgelse fra Rusland gennem Interpol, og jeg tror næppe, at en russisk formand vil yde sit til at slå ned på den slags brud på politisamarbejdets regler«.

Browder var oprindelig en ivrig støtte af præsident Putin og Kreml, men da hans investeringsfond Hermitage Capital løb ind i problemer, kom det til konflikt. Browder blev udelukket fra landet i 2005, og Magnitskij, som han ansatte til at undersøge sine forretningsproblemer, blev anholdt i 2008 og døde i fængsel i 2009.

Siden har Browder ført utrættelig kampagne mod Putins regime og rejst verden rundt og lobbyet for, at parlamenter skulle indføre sanktioner mod medlemmer af Putins inderkreds og andre menneskerettighedskrænkere med retlige skridt, der globalt og efter amerikansk forbilede er blevet kendt som Magnitski-love.

Mandag tweetede han: »Putins feberdrømsreaktion på at blive afsløret i at forgifte Skripal og hans datter er åbenbart at anklage mig for fire mord, herunder for at have forgiftet Sergej Magnitskij.«

Og i går holdt Bill Browder sammen med den eksilerede russiske oligark Mikhail Khodorkovskij en pressekonference i London, hvor de fremlagde dokumentation for, hvordan de mener, at interpolsystemet bruges af Rusland til at forfølge dem over hele verden. De krævede ved samme lejlighed, at Interpol udelukker Rusland fra sit politisamarbejde

Prokoptjuk, den mulige russiske Interpol-chef, har tidligere været leder af Interpols afdeling i Rusland, også i den periode hvor Interpol ifølge Browder og Khodorkovskij forfulgte dem uretmæssigt. 

Torn i øjet

At Browder er blevet en torn i øjet på Moskva, har vist sig i de gentagne russiske forsøg på at få ram på ham.

Efter sommerens topmøde mellem Putin og Donald Trump i Helsinki gik Putin ind på, at Robert Muellers undersøgelseshold kunne få lov til at afhøre mulige mistænkte i sin ruslandsundersøgelse, så længe russiske statsanklagere også kunne gennemføre tilsvarende forhør af amerikanere mistænkt for forbrydelser i Rusland.

Putin nævnte her Browder som en person, der kunne have russisk interesse. Trump omtalte først Putins idé som »et fantastisk tilbud«, men lod siden ideen falde.

De nye anklager mod Browder er kun den seneste groteske drejning i en sag, der blandt meget andet også omfatter en posthum retssag imod Magnitskij. De russiske myndighederne har hævdet, at Magnitskij ikke gik sammen med Browder for at opklare korruptionsaffærer, men for at bedrage den russiske stat.

Der er tegn på, at Magnitskij ikke blot blev nægtet lægebehandling, men også tævet af fængselspersonale, før han døde. De russiske myndigheder har hidtil fralagt sig ethvert ansvar for hans død, selv om en præsidentiel undersøgelseskommission fandt beviser på grov tilsidesættelse af hans rettigheder.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Under kommunistpartiets nuværende ledelse med Xi Jinping i spidsen har Kina indført nye love, der giver politiet ret til at isolationsfængsle personer i op til seks måneder uden rettergang. Myndighederne er ikke forpligtet til at informere pårørende, og den indsatte har ikke ret til en advokat. Der er ingen mulighed for at appellere, og hvor fængslingen finder sted holdes ofte hemmeligt
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Randi Christiansen
Randi Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg tror det ville være farligt at lukke forbindelsen mellen Rusland og Interpol. Så ville kriminelle virkeligt få frit spil. Interpol samarbejder med 194 stater i verden, og Rusland er næppe den værste i den forsamling.

Jeg så filmen for nyeligt, og hvis beskyldningerne er sande, kan jeg godt forstå at Rusland ønsker at have fat i ham.

Harald Strømberg

Hvis sagen mod William Browder er grotesk, burde det være en let sag for William Browder, at fremlægge de u-forfalskede originale russiske sagsdokumenter. Altså de dokumenter han har oversat fra russisk til engelsk.
Hvorfor bliver William Browder ved med at kalde revisoren Sergei Magnitsky for hans advokat?

Der findes en del artikler om William Browder her: https://www.thekomisarscoop.com/
og her: https://100r.org/2017/10/magnitsky/

Må jeg i al stilfærdighed gøre opmærksom på, at mange nationer med et svagt eller slet ingen retssikkerhed flittigt har anvendt Interpols formelle udleveringsanmodning til at få udleveret personer, de ikke bryder sig om.

I princippet skal den slags udleveringsanmodninger følges af landene. Og borset fra Tyrkiet i de sidste par år har Rusland faktisk været en af de flittigste til dette.

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Se filmen om Browder, og døm så! (Jørgen Lejf Larsens link 9:30). Jeg har set filmen og forstår godt, hvorfor russisk politi gerne vil tale med manden!