Baggrund
Læsetid: 6 min.

Kvinderne fører an mod Trump

Med flere kvindelige kandidater i front vandt demokraterne en vigtig sejr i Repræsentanternes Hus. Uddannede kvinder i forstæderne, der stemte på Trump i 2016, vendte ham ryggen ved midtvejsvalget. Men demokraterne mangler stadig et samlende politisk projekt
Den 38-årige Sharice Davids er en af de mange kvinder som i går blev valgt ind i Kongressen ved tirsdagens midtvejsvalg. Hun er tidligere MMA-fighter og vandt sin første kamp som professionel på mindre end to minutter i 2013 og er medlem af Ho-Chunk-folket, der hører hjemme i Wisconsin.

Den 38-årige Sharice Davids er en af de mange kvinder som i går blev valgt ind i Kongressen ved tirsdagens midtvejsvalg. Hun er tidligere MMA-fighter og vandt sin første kamp som professionel på mindre end to minutter i 2013 og er medlem af Ho-Chunk-folket, der hører hjemme i Wisconsin.

Jim Lo Scalzo

Udland
8. november 2018

Hvis man ser frem mod præsidentvalget i 2020, var valget til Repræsentanternes Hus tirsdag det vigtigste valg.

Her blev Donald Trumps præsidentskab udsat for den første nationale test, siden han overtog magten for to år siden. Mens republikanerne tog Senatet, hvor færre sæder var på valg, vandt demokraterne sikkert det kongreskammer, Repræsentanternes Hus, hvor alle sæder var på spil spredt ud over hele landet.

Det blev ikke en blå demokratisk bølge eller en jordskredssejr. Men de vandt i kraft af yngre kvinder; den yngste nogensinde blev valgt, kvinder med tørklæde, farvede kvinder og flere LBGT+-kandidater. Dermed sikrede de sig sejren ved at frarøve Trump de kvindelige vælgere i forstæderne til de store byer, som han vandt i 2016.

Det vurderer blandt andre Mark Shanahan, leder Afdelingen for Politik og Internationale Relationer ved University of Reading og ekspert i amerikansk politik.

»Det eneste nationalt dækkende valg tirsdag var det til Repræsentanternes Hus, og resultatet var et klart slag tilbage mod Trump. Demokraternes sejr skyldes veluddannede kvinder i forstæderne, der ikke bryder sig om Trumps politiske dagsorden og afskyer manden. De dukkede op i meget større antal end ved præsidentvalget i 2016 og stemte på deres demokratiske kandidat. Det havde demokraterne virkelig brug for,« siger Mark Shanahan med henvisning til, at målingerne ved redaktionens slutning forudså en sejr på 229 til demokraterne mod 206 pladser til republikanerne. Tidligere havde demokraterne 195 pladser.

For første gang i historien vil der nu være mere end 100 kvinder i Repræsentanternes Hus. Heraf vil 97 være demokrater mod kun 19 republikanere, ifølge en prognose fra NPR. Ud af de omkring 30 pladser, demokraterne ser ud til at tage fra republikanerne, blev mindst 18 erobret af nyvalgte kvinder.

Ifølge CNN udgjorde kvindelige vælgere 52 procent af den samlede andel registrerede vælgere ved midtvejsvalget, og blandt dem havde demokraterne et overtag på 20 procent.

Professor Peter Trubowitz, der er leder af Internationale Relationer og Center for Amerikansk Politik ved London School of Economics, deler Shanahans vurdering.

»Tirsdag sendte kvindelige vælgere i de amerikanske forstæder en kraftig besked til Donald Trump og Det Republikanske Parti. De skal ikke regne med dem mere. Og det er vigtigt, fordi det er en vælgergruppe, der ofte stemmer republikansk. Men tirsdag tabte de pladser i Repræsentanternes Hus. Flere i mere moderate distrikter, og endnu mere interessant var der også mange stærkt konservative, der tabte deres pladser til demokraterne. Og det var ikke på grund af de unge vælgere eller latinoerne. Men på grund af de uddannede kvinder,« siger han.

Peter Trubowitz peger på en række årsager til, at demokraternes budskab gik ind hos vælgerne. Ud over kandidaternes køn, religion og seksuelle orientering, der var direkte drevet af anti-trumpisme, har demokraterne talt rigtig meget om Obamas sundhedsreform.

»Sundhedspolitik var det dominerende emne i deres kampagne. Det er grund nummer ét. Nummer to er, at Trump tydeligvis har kunnet bruge anklagerne om overgreb mod højesteretsdommer Brett Kavanaugh til at mobilisere hvide mænd primært i arbejderklassen men også mænd generelt. Men det lykkedes ham ikke at vinde hvide kvinder på den konto – især ikke uddannede, hvide kvinder. Det står klart, at der skadede ham,« siger Trubowitz med henvisning til præsidentens angreb på den 51-årige Christine Blasey Ford, der anklagede Kavanaugh for seksuelle angreb i deres ungdom i forbindelse med hans kandidatur til den afgørende højesteretspost.

Dybere kløfter

Det kvindelige oprør, der har været på vej siden Donald Trumps indsættelse, hvor han blev mødt med titusindvis af protesterende kvinder iført såkaldte puzzy hats, er dermed en illustration af den demografiske splittelse, der definerer amerikansk politik for øjeblikket.

»Trump er mester i at opildne hvide amerikanske mænd og få dem til at stemme i stort antal. I senatsvalget havde det bestemt en effekt og i nogle af guvernørvalgene også, hvor demokraterne ikke vandt poster, de havde gode chancer for at vinde. Omvendt er Det Demokratiske Parti blevet et feminiseret parti. Også i den forstand, at det bliver interessant at se, hvem der på sigt vil komme til at lede partiet. Valgresultatet peger på, at det ville give god mening at finde en kvinde, der kan samle bredt,« siger Mark Shanahan med henvisning til, at blandt andet senator Elizabeth Warren er blevet omtalt som en muligt præsidentkandidat for Det Demokratiske Parti – dog uden at forholde sig til, hvorvidt hun kan samle partiet. 

Men der er stadig lang vej for Det Demokratiske Parti til trods for tirsdagens sejr i Repræsentanternes Hus, hvis de vil slå Trump.

Det vil ikke være nogen klog strategi for partiet at bruge den nye indflydelse til fortsatte politiske benspænd rettet mod præsident Trump, vurderer Shanahan.

Valgresultatet graver på mange stræk kløfterne i amerikansk politik endnu dybere. Det peger i retning af en endnu mere fastlåst situation mellem de to fløje, hvor det kan blive småt med politiske initiativer, mens demokraterne bruger kræfter på f.eks. at rejse en rigsretssag mod Trump.

»Demokraterne bliver virkelig nødt til at finde ud af, hvad præcist deres alternativ til Trump er. Hvad deres fælles politiske platform er. De kan ikke fortsætte med bare at modarbejde ham og ikke selv præsentere nogle politiske sejre. Det skal de bruge deres flertal i Repræsentanternes Hus til,« siger Shanahan, der mener, at vælgerne i løbet af de næste to år vil begynde at mærke konsekvenserne af Trumps »kortsigtede« økonomiske politik med global handelskrig, samtidig med at de oplever, at de mister deres sygeforsikring eksempelvis:

»Så vil Trumps populisme måske begynde at falme.«

Pres internt

Til gengæld mener Peter Trubowitz, at Det Demokratiske Partis ryk mod venstre vil kunne gavne Donald Trump.

Dels er mange af de yngre demokratiske kandidater blevet valgt på at trække partiet imod for eksempel gratis uddannelse og mere regulering af den miljøpolitik, som Trump har liberaliseret. Emner, som appellerer til det, der af mange amerikanske konservative ses som ’politisk korrekte’ emner, der trives i stor stil i de større universitetsbyer.

»Det vil skabe et pres internt i Det Demokratiske Parti, og det vil Trump sandsynligvis fokusere på, fordi det vil presse partiet længere mod venstre. Det er Trumps bedste chance for at vinde i 2020,« siger Peter Trubowitz.

Til gengæld ser Trubowitz muligheder i en samlende politisk platform omkring sundhedspolitik, der appellerer både til ’progressive’ og mere moderate demokrater.

»De skal have fat i begge grupper, hvis de skal vinde,« siger han.

Og så skal demokraterne fokusere på de svingstater i Midtvesten omkring de store søer, Wisconsin, Michigan and Pennsylvania, hvor Trump vandt præsidentvalget med 80.000 stemmer i 2016. Her vil han med stor sikkerhed også fokusere sin kampagne i 2020.

Som den demokratiske senator Sherrod Brown, der vandt sin tredje periode i Ohio, sagde i sin sejrstale:

»Det Demokratiske Parti skal vende blikket mod det industrielle Midtvesten. Så vi kan vise, hvad vi vil gøre for de organiserede arbejdere – alle arbejdere fra den kvindelige tjener til kontormedarbejderen, sygeplejersken og minearbejderen. Det skal være vores opskrift for 2020.«

Hvordan det lige skal lykkedes kvinder i front for en regnbuekoalition at vinde store grupper af arbejderklassevælgere tilbage – og slå tilbage mod Trumps hårde retorik, kritik af indvandring, angreb på medierne, eliten, politisk korrekthed og ’sumpen’ i Washington – har Mark Shanahan også et bud på:

»Hvad tirsdagens midtvejsvalg viste, var, at der allerede er en betydelig gruppe amerikanere, som er blevet trætte af hans meget negative, krigeriske budskaber. Lige nu spinner Trump republikanernes midtvejsvalgsejr i Senatet til sin egen personlige sejr. Han kan sige, at de stater, hvor han førte valgkamp, var de stater, hvor republikanerne vandt. Og de ser ud til at vinde et komfortabelt antal pladser i Senatet. Men frem mod 2020 kommer flere senatspladser i spil, og Trumps budskab vil blive mere og mere tyndt, imens dårligere økonomi og mangel på sundhedsforsikringer sandsynligvis begynder at kunne mærkes,« siger han.

Men nu er der for alvor også pres på demokraterne for at finde en samlende leder med et samlende politisk budskab, påpeger Peter Trubowitz. Der må de desværre se en demokrat, mange havde haft store forhåbninger til, tabe.

Det gælder den nye stjerne, kongresmedlemmet Beto O’Rourke, som tabte senatsvalget i konservative Texas mod republikaneren Ted Cruz, dog kun med 48 procent mod Cruz’ 51 procent, hvilket anses for at være et bemærkelsesværdigt godt resultat for en demokrat i Texas.

»Men hvis han havde vundet, kunne han være strøget direkte til den ’forreste plads i klassen’. Han står for en progressiv position på en måde, som talte til demokrater i hele det politiske spektrum. Meget civiliseret, rolig og ansvarlig,« siger Peter Trubowitz.

Serie

Midtvejsvalg i USA 2018

Den 6. november stemmer de amerikanske vælgere til midtvejsvalgene til Kongressen. Meningsmålinger peger på et magtskifte i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne skal vinde 23 sæder fra Republikanerne for at opnå flertal. En Demokratisk sejr kan i de næste to år binde præsident Trump på hænder og fødder, og måske føre til en rigsretssag. 

Information dækker valgkampen gennem reportager fra de mest ihærdige Trump-modstandere i Californien til de vigtige svingstater Michigan og Florida.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sådan, bare kom i gang...

Eva Schwanenflügel, Jens J. Pedersen, Peter Knap, Jan Jensen, Jakob Trägårdh og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det kan godt være, at Trump vil forsøge at tale Demokraterne ned med at de er for venstreorienterede, (det prøvede han forøvrigt også i valgkampen ved at kalde dem "de radikaliserede", dvs socialistiske), men siden Bernie Sanders trådte så stærkt ind på scenen i 2016, virker det som om det ikke længere er så skræmmende som før i tiden.

Det kan vise sig at give bagslag for Trump, at hans egentlige vælgerbase er så begrænset, og at hans yndlingsaversioner faktisk rammer bredt i flæng. Især kvinderne er i risikozonen, hvilket netop gør at de er blevet vakt til modstand.

Det bliver afsindigt spændende at følge, hvordan Demokraterne vil følge op på sejren i Repræsentanternes Hus - og ikke mindst, hvem der bliver frontløber som næste præsident-kandidat.
(Tror personligt ikke på Elisabeth Warren, hun er for stor en del af den etablerede elite).

Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Herligt med alle de unge kvinder af alla 'minoriteter' kom ind i kongressen. Nye unge krafter med andre agender og så forskellige. Hep før dem, og at det smitter af på os, og det gør det helt sikkert.

Eva Schwanenflügel

Nike, ja det er heldigvis også de gode begivenheder i USA der smitter af på os :-)

"Kvinderne fører an mod Trump" er overskriften, men den kunne have været "Kvinder er lettere at manipulere" eller "Kvinder er vendekåber."
Tænk på Cambridge Research og den kritik, der var mod deres målrettede annoncering. Hvorfor er det nu OK at gå efter kvindestemmer? Moral og dobbeltmoral?
Jeg har stemt på kvinder, og vil sikkert gøre det igen. Men jeg kan ikke lide denne kvinde/mand modsætning. Den bedste person til jobbet. Tak.

Jeg synes da det er en skam Sharice Davids er blevet politiker. Med de flotte arme skulle hun da hellere være fortsat i MMA, og lade en anden sidde i kedelige mødelokaler og diskutere klassekvotienter, hastighedsgrænser og pensionsalder? Politik er og bør være for tørvetrillere, livsstykker som Sharice og Donald har om ikke andet, så det at være fejlanbragte tilfælles?

Frede Jørgensen

@ Henrik

Sharice Davids flotte arme skal bruges til at lægge arm med Trump.

Eva Schwanenflügel, Nike Forsander Lorentsen, Henrik Bjerre og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Slam, dunk Frede ;-)