Læsetid: 3 min.

Lørdag er Rebellion Day, hvor klimaaktivister vil sætte London i stå

G20-landene fortsætter kursen mod den globale klimakatastrofe
Organisationen Extinction Rebellion har i denne uge kaldt til kamp for klimaet i London. Her er det fra en demonstration i oktober.

Organisationen Extinction Rebellion har i denne uge kaldt til kamp for klimaet i London. Her er det fra en demonstration i oktober.

Simon Chapman

17. november 2018

Hvis du vil modtage et overblik over ugens gode og dårlige nyheder for klimaet, kan du få ’Kampen for klimaet’ leveret direkte til din indbakke hver fredag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Lørdag: Rebellion Day

»De kommende få år er nok de vigtigste i vores historie,« lød det fra FN’s klimapanel, IPCC, da de i oktober udgav deres særlige 1,5 grader-rapport.

Rapporten konkluderer, at målet fra Parisaftalen om at begrænse klodens opvarmning til maksimalt 1,5 grader er betinget af, at klodens politikere foretager »en hurtig og vidtrækkende omstilling af alle sektorer,« og at udledningerne globalt »nedbringes med 45 procent inden 2030«.

Desværre går det fortsat den forkerte vej. Udledningerne stiger globalt i 2018 – ligesom i 2017 – og en femtedel af jordkloden har allerede passeret 1,5 grader, mens temperaturen globalt er steget med gennemsnitligt knap 1,1 grader.

Alligevel lader politikerne ikke til at reagere, og derfor har organisationen Extinction Rebellion i denne uge kaldt til civil ulydighed i London: »Vi kæmper for klimaet, og vi er villige til at gå i fængsel for sagen,« lyder budskabet fra organisationen, der opfordrer folk til at lamme strategiske økonomiske punkter i London.

Som den 48-årige landmand Bell Selkie fra Wales sagde til The Guardian under en af ugens demonstrationer, hvor aktivister limede sig fast til det britiske handelsministerium:

»IPCC-rapporten fra oktober giver os 6 til 12 år, og den er kendt for at være en konservativ rapport. Reagerer vi ikke med en krigslignende indsats, er vi fucked – det gælder os alle. Det skærer mig i hjertet, og jeg er nødt til at gøre noget.«

Eller som Jack Harries, en populær 25-årig youtuber med fire mio. følgere, der selv deltager i demonstrationerne, sagde til The Guardian:

»Klimaforandringer er globale, og det er op til os alle at gøre noget ved det. Jeg mener, vi er langt forbi det med bare at huske at slukke for lyset og tage korte brusebade – det her er en eksistentiel trussel. De unge bør være vrede og forlange en ny kurs fra deres politikere.«

Aktionerne er planlagt til at kulminere lørdag, der er døbt Rebellion Day, hvor klimaaktivister vil forsøge at lamme strategiske knudepunkter i London med blokader og demonstrationer.

Information bringer mandag en reportage fra Rebellion Day i London.

Mere klimaaktivisme

I Danmark er der også gang i klimaaktivisme. Den grønne studenterbevægelse breder sig på de danske universiteter, og hver torsdag formiddag mellem klokken halv ni og ti mødes de til »den ugentlige klimapåmindelse« foran Christiansborg.

Læs historien om én af bevægelsens stiftere, Esther Michelsen Kjeldahl, der mener, at klimasagen har potentiale til at sætte gang i årtiers største ungdomsoprør.

»Man hører så meget om ensomme, angste og deprimerede unge. Og jeg er helt sikker på, at megen depression skyldes, at man ved, at verden er ved at blive destrueret. Der er så meget indestængt frustration, som har potentiale til at udmønte sig i det største ungdomsoprør i mange årtier.«

Investeringer: Grøn slår sort

Globalt investeres der mere i grønne energikilder som sol, vind og vandkraft, end der investeres i kul, olie og gas. Det skriver det Internationale Energiagentur, IEA, i deres seneste årsrapport Energy Outlook 2018.

IEA konkluderer dog også, at på trods af den hastige udbygning af vedvarende energikilder, stiger efterspørgslen på energi så hurtigt, at gas, kul og olie i 2040 stadig vil udgøre næsten halvdelen af den globale energiforsyning.

Statsstøtte: Sort slår grøn

Til gengæld slår de sorte energikilder de grønne, når det gælder statsstøtte. Det viser en ny rapport, Brown to Green, offentliggjort onsdag af det internationale netværk af ngo’er og forskere, Climate Transparency.

Af rapporten fremgår det, at verdens rigeste og mest magtfulde lande, G20-landene, i perioden 2007 til 2016 fordoblede deres subsidier til sort energi.

»Der føres en heftig krig fra fossilindustriens side imod billig vedvarende energi. Den gamle økonomi er velorganiseret og har lagt stort pres på regeringer for at bruge skattekroner på at subsidiere den gamle verden,« siger en af forfatterne bag rapporten, Jan Buerck, til The Guardian.

Rapporten viser, at ingen af G20-landenes klimaplaner er i overenstemmelse med Parisaftalen, og at i 15 af de 20 lande stiger udledninger af drivhusgasser.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Trond Meiring
  • Lise Lotte Rahbek
  • Ejvind Larsen
Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Yderst interessant, hvad der foregår i London.

Herhjemme vil DF sikkert kunne citeres for at mene, at det er udansk.