Læsetid: 4 min.

Manfred Weber favorit til at tage over efter Juncker

Europa-Kommissionens næste formand bliver en relativt ukendt og saglig, men lidet karismatisk tysker, hvis centrum-højre-partierne igen kan danne den største parlamentariske gruppe i EU-parlamentet efter valget i maj 2019. Manfred Weber ønsker en hårdere linje over for lande som Ungarn og Polen, hvis de forsynder sig imod retsstatsværdier
10. november 2018

EU-parlamentets største politiske gruppering, centrumhøjre-fraktionen EPP (Europæisk Folkeparti) har nu indstillet det mangeårige tyske europaparlamentsmedlem Manfred Weber som sin kandidat til tage over efter Jean-Claude Juncker som EU-Kommissions-formand – en af de højeste lederstillinger i EU.

Weber, som også nyder opbakning fra Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, er dermed favorit til at blive ny leder for Kommissionen, EU’s udøvende og mest magtfulde organ, der er ansvarlig for at fremlægge lovforslag, implementere beslutninger, håndhæve EU-traktater og administrere den daglige drift af EU.

Mandatet fra EPP til Weber var endnu stærkere end ventet: 80 procent af EPP’s 619 delegerede stemte på ham. Bliver EPP igen den største partigruppe i EU-parlamentet ved valget til maj, er Weber ifølge et gældende princip automatisk sikret formandsposten.

Manfred Weber er bayrer og kristendemokratisk karrierepolitiker. Han er snarere kendt for saglighed end for karisma og er også forholdsvis ukendt i sit tyske hjemland, men han har været parlamentarisk leder af EPP i Europa-Parlamentet siden 2014.

Han har engang udtalt, at han opfatter europæiske værdier som »inspireret af kristne rødder«. Da EPP’s delegerede skulle stemme, vandt han uden besvær over sin modkandidat, den konservative tidligere finske statsminister Alexander Stubb.

Afstemningen fandt sted efter en to dage lang konference i Helsinki, hvorunder EU’s chef-Brexit-forhandler, Michel Barnier, bl.a. udtalte, han i dag ser unionen truet af »Farage-typer i alle lande« – en henvisning til den tidligere leder af det britiske anti-EU-parti UKIP, Nigel Farage, der var en nøglefigur i kampagnen for Brexit.

Socialistisk kandidat

EU-parlamentets næststørste blok, Gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater i Europa-Parlamentet (ofte blot kaldt ’Socialister & Demokrater’, red.), har også fundet sin kandidat til formandsposten: Det blev den nuværende førstenæstformand for Europa-Kommissionen, hollænderen Frans Timmermans.

EPP’s afstemning udspillede sig på baggrund af uenighed inden for gruppen om, hvordan EU bedst skal håndtere Ungarns stadig mere autoritære premierminister, Viktor Orbán, som foruroliger med nationalistisk retorik og udemokratiske love mod ngo’er.

Adspurgt om sin linje over for Orbán lovede Weber at arbejde for at indføre »bindende retsstatsprincipper« i form af nye love, der skal modvirke, at en EU-medlemsstat kan forsynde sig mod unionens grundlæggende demokratiske værdier, skulle han blive ny kommissionsformand.

EU har allerede igangsat en undersøgelse af retstilstandene i Polen og Ungarn, men konklusionerne er foreløbig for grumsede til at handle på.

»Med en ny mekanisme til sikring af retsstatsprincippers overholdelse kan vi råde bod på dette«, sagde Weber og insisterede på, at EPP ikke måtte gå på kompromis med demokratiske værdier.

Efter at have vundet afstemningen mindede Weber om, at han var gået til valg på at lancere en ny sanktionsprocedure imod Ungarn.

»EPP tager ikke imod belæringer fra nogen,« sagde han og henviste derpå til, at EU også har grund til at bekymre sig over korruption i Rumæniens socialdemokratiske regering.

Centrum-højre uden ekstremister

Som leder af EEP kan Weber snart stå over for nye udfordringer, idet gruppen har modtaget anmodninger om optagelse fra både det polske regeringsparti, PiS, og fra det italienske højrepopulistiske parti Lega. Adspurgt om, hvorvidt det ville være en god idé for EPP at udbygge sin nummeriske styrke med sådanne partier, erklærede han, at han som gruppeleder anså det for vigtigere at holde »højreekstremister« væk fra magtfulde positioner i Europa-Parlamentet.

Stubb, hans modkandidat, erklærede, at Orbáns parti må smides ud af EPP, hvis ikke det skriver under på den værdierklæring, som EPP’s delegerede vedtog onsdag.

Erklæringen fastslår bl.a., at unionens pengemidler ikke kan gå til lande, »hvor EU’s fundamentale værdier og retsstatsprincipper ikke respekteres,« og hvor der ikke samarbejdes med EU’s kontor for korruptionsbekæmpelse.

Men ledelsen i EPP tøver med at smide Orbán ud af frygt for, at denne i stedet skal tilføre den nationalistiske højregruppering i parlamentet forstærkning. »I alle familier er der et enfant terrible«, sagde Joseph Daul, formand for EPP. »Men som kristendemokrat vil jeg hellere bevare mit enfant terrible inden for familien og prøve at tale ham til fornuft herfra«.

Formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, som er upopulær hos de EU-fjendtlige populister i sit hjemland, Polen, var også til stede i Helsinki, hvor han havde dette budskab til Ungarns Orbán, der kun stod få meter fra det podium, hvorfra han talte:

»Hvis du ikke kan lide en fri presse og ngo’er, hvis du tolererer fremmedhad, homofobi, nationalisme og antisemitisme, er du ikke kristendemokrat«.

I sit indlæg var Orbán dog ikke kompromisvillig. »Vi er nødt til at påtage os ansvaret, for at vi ikke kunne holde briterne inde og holde immigranterne ude,« sagde han.

Udfordring fra rådet

Weber vil også skulle forholde sig til, hvorvidt kandidaten for parlamentets største gruppe automatisk skal overtage posten som kommissionsformand. Princippet er ikke populært blandt alle ledere i EU, og kritikerne finder det ikke indlysende. Dets tilhængere henviser til, at det er mere demokratisk sådan, fordi alle 450 millioner stemmeberettigede europæere dermed er med til at bestemme.

»Det afgørende er, hvad europæerne foretrækker,« sagde Weber. »Ingen i Det Europæiske Råd (der samler EU’s regeringschefer, red.) vil kunne påstå, at jeg ikke tager hensyn til det«.

Men nogle nationale regeringer afviser dette argument. »Det er rent sludder«, siger en højt placeret politiker og insisterer på, at der ikke ville være noget udemokratisk i, at folkevalgte regeringer vælger, hvilke personer, der skal lede EU’s institutioner.

I 2014 havde de europæiske regeringschefer ikke noget at skulle have sagt. Luuk van Middelaar, chefrådgiver for den daværende rådsformand, husker stemningen: »De følte sig trængt op i en krog. De brød sig ikke om systemet, men de måtte affinde sig med, at det var Juncker, der blev nomineret«.

© The Guardian og Information. Oversagt af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Jean-Claude Juncker opfordrede engang i en tale til, at hans post som kommissionsformand blev slået sammen med Donald Tusks post som Formand for Det Europæiske Råd.

Hvad er der blevet af den tanke ??

Carsten Nørgaard

Generelt skal EPP tabe så megen indflydelse som muligt, men ville langt hellere have set dem vælge Alexander Stubb fra Finland end denne reaktionære politiker fra Bayern.

Faktisk er det en meget vigtig post, der kommer til at berøre os alle.

Manfred Weber (CSU), der ofte har pralet med at være god ven med den østrigske kansler, er heller ikke min favorit. Og også jeg havde hellere set Cai-Göran Alexander Stubb på denne vigtige post. Stubb er konservativ, har både den rigtige kompetence og (næsten) den rette indstilling til denne opgave.

Men måske kommer der andre på banen, der kan stille med en kandidat, der kan tage over efter Jean-Claude Juncker. For den liberale gruppe i parlamentet forsøger netop nu at tilnærme sig bl.a. Macrons franske gruppe og andre. Og hvis dette lykkes, bliver de den største gruppe i parlamentet.

Torben Lindegaard

@Gert Romme

"For den liberale gruppe i parlamentet forsøger netop nu at tilnærme sig bl.a. Macrons franske gruppe og andre. Og hvis dette lykkes, bliver de den største gruppe i parlamentet."

Det lyder rigtig fint - måske især med danske ører.
Man hører næsten navnet Margrethe Vestager suse i vinden.

Torben Lindegaard

@Gert Romme

Jeg så lige på et banner på Euronews, at Macrons EP gruppe, En Marche, har tilsluttet sig den liberale gruppe ALDE .... jamen altså !!