Feature
Læsetid: 4 min.

»Naturen lavede lyde, som jeg aldrig før har hørt«

Over 30 personer er døde, og 14 millioner træer er faldet efter voldsomt uvejr i Italien. Ulovligt opførte bygninger, klimaændringer og »lænestolsmiljøaktivisme« får skylden for de store skader
I det nordøstlige Italien var der efter sidste uges storm ingen internet eller telefonforbindelse i næsten en uge. Mange var uden elektricitet i en længere periode. Og skolerne var lukket ned i fem dage.

I det nordøstlige Italien var der efter sidste uges storm ingen internet eller telefonforbindelse i næsten en uge. Mange var uden elektricitet i en længere periode. Og skolerne var lukket ned i fem dage.

Martin Gøttske

Udland
10. november 2018

CARNIA – Vejbanen ophører brat. Asfaltvejen er simpelthen blevet ædt af vandmasserne, da den nærliggende lille elv svulmede sig op til en frådende, brusende flod. I stedet for en tosporet færdselsåre er her nu en skrænt, der falder seks-syv meter. Lidt længere nede ad vandvejen ligger resterne af autoværnet, der er vredet og snoet, som var det sølvpapir krøllet af en kæmpes næve.

Rundt om er hundredvis, hvis ikke tusindvis, af fyrretræer og rødgraner faldet. Mange står tilbage som nøgne pæle med toppen og alle grene revet af stammen. Andre er revet helt op med deres rødder.

»Naturen lavede lyde, som jeg aldrig før har hørt,« siger Giacomo Marsilio om den voldelige tordenstorm, der bevægede sig gennem bjergdalene her i det nordøstlige Italien. Den 63-årige pensionist fra området er ude og samle svampe i bjergene, der fortsat ligger indhyllet i skyer.

»Vi takker Gud for, at vi ikke også fløj væk.«

Han siger, at der var en »frygtindgydende larm«, da stormen fik kæmpe klippestykker til at rive sig løs, træer til at knække og vandmasserne til at løbe over veje og broer.

Druknede i deres hus

Folk er nu ved at komme sig efter sidste uges voldsomme vejr, der ramte Italien hele vejen her fra grænselandet til Østrig i nord og helt nede i syd på Sicilien. Ifølge den italienske beredskabsstyrelse er over 30 personer blevet dræbt.

I dette nordøstlige område var der ingen internet eller telefonforbindelse i næsten en uge. Mange var uden elektricitet i en længere periode. Og skolerne var lukket ned i fem dage.

Mest tragisk har situationen været på Sicilien, hvor ni personer fra én enkelt familie blev dræbt nær Palermo, da store regnmængder og hård vind fik en flod til at gå over sine bredder. Familiemedlemmerne druknede i deres hus, da det blev oversvømmet.

En af de få overlevende fra familien, 35-årige Giuseppe Giordano, mistede sin kone, to børn, sine forældre og en bror og en søster.

»Jeg har mistet alt. Jeg har intet tilbage ud over min datter,« sagde han til italienske medier.

Premierminister Giuseppe Conte beskrev situationen som en »enorm tragedie«, da han søndag besøgte Sicilien.

Transportminister Danilo Toninelli vurderede tirsdag, at den ødelæggende storm – som beredskabsstyrelsen beskriver som »et af de mest komplekse meteorologiske fænomener i de sidste 50-60 år« – har kostet mere end tre milliarder euro i skader.

Flere er blevet dræbt på grund af faldende træer – ifølge Coldiretti, den italienske jordbrugsorganisation, har stormen nedlagt omkring 14 millioner træer, mange af dem i den nordlige del af landet.

»Der er brug for mindst et århundrede, før vi er tilbage ved normalsituationen,« skriver Coldiretti i en meddelelse om de ødelagte træer.

Menneskeligt ansvar

Imens er de italienske politikere begyndt at skændes om det menneskelige ansvar for de mange døde.

Specielt dødsfaldene på Sicilien har fået debatten til at rase om Italiens omfattende problem med ulovligt opførte bygninger. Huset, som de ni dræbte nær Palermo opholdt sig i, var tilbage i 2008 beordret revet ned af myndighederne, da det var bygget for tæt på floden og brød sikkerhedsstandarder.

Ifølge Italiens nationale statistikbureau, Istat, er næsten 20 procent af alle nybyggede huse i Italien ulovligt opførte. Og problemet er langt større i syd end i nord: Mens 6,7 procent af husene i Norditalien er ulovligt opførte, er tallet hele 47 procent i Syditalien. Samtidig bliver myndighedernes krav om nedrivninger af disse boliger næsten aldrig fulgt. Af de ca. 16.500 bygninger, der blev krævet nedrevet mellem 2004 og 2018, blev ordren ifølge avisen La Stampa kun udført i 496 tilfælde.

Oppositionen anført af centrum-venstre-partiet PD har efter stormen angrebet regeringspartierne for at have stemt for regler, der gjorde det muligt for ejere af ulovlige boliger at betale sig fra at undgå nedrivning.

Imens har regeringen med vicepremierminister og indenrigsminister Matteo Salvini fra partiet Lega peget fingre ad det, han ser som misforstået miljøbeskyttelse, hvor man ikke har gjort nok for at kontrollere naturen og forhindre den i at ødelægge infrastrukturen.

»I for mange år har der været for meget forsømmelse og uovervejet lænestolsmiljøbeskyttelse, hvor man ikke rører træerne og ikke graver vandløbene ud, og så ender træerne og vandløbene med at sende regningen,« sagde Salvini på besøg i det nordlige Italien.

Omfattende korruption

Lederen af partiet De Grønne, Angelo Bonelli, mener i stedet, at fokus skal være »på det drama, som klimaændringerne repræsenterer og den vanvittige byggeaktivitet i områder, der risikerer oversvømmelse«.

Der har været stor fokus på klimaændringernes påvirkning af kanalbyen Venedig, som også har været hårdt ramt af det voldsomme vejr. I sidste uge var omkring to tredjedele af byen oversvømmet, da vandstanden var halvanden meter over normalen. Et storstilet milliardprojekt, hvor barrierer skulle oprettes for at beskytte turistbyen mod den højere vandstand, er dog fortsat ikke fuldført, da det har været ramt af omfattende korruption.

Ud af Italiens 20 regioner har 11 søgt om tilladelse til at erklære undtagelsestilstand i et forsøg på at tackle ødelæggelserne efter det kraftige uvejr.

Ifølge indenrigsminister Matteo Salvini vil der skulle investeres 40 milliarder euro, hvis man skal beskytte Italien mod en lignende situation i fremtiden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

"Ifølge FN vil havstigninger, vandknaphed, ørkendannelser etc. underminere levegrundlaget for millioner af mennesker og skabe omkring 200 millioner nye klimaflygtninge inden 2050. Allerede i dag findes der såkaldte klimaflygtninge fra Alaska til Stillehavsøerne.
Link: http://raeson.dk/2015/100-dage-til-cop21-hvor-er-det-sikkerhedspolitiske...

The Climate Change Performance Index.

Results 2018
“While Denmark ranks 17th in the CCPI 2018, experts criticize that the current government cancelled plans for a coal phase-out as well as the existing reduction targets after taking office, which results in a relatively low performance in terms of climate policy. The country still ranks high in terms of renewables as well as regarding energy use due to positive trends in both categories.
Nonetheless, the low rating for Denmark’s 2030 emissions target and the country’s compliance with a well-below-2°C pathway, it receives a medium rating in that category.”
Link: http://germanwatch.org/de/download/20504.pdf