Læsetid: 3 min.

Økonom: Piketty insisterer på, at spørgsmålet om ulighed slet ikke er så kompliceret

Thomas Piketty har givet os et svar på, hvad der er galt med økonomien. Og han er slet ikke færdig med at blotlægge uligheden, siger den svenske økonom Jesper Roine
Thomas Piketty har givet os et svar på, hvad der er galt med økonomien. Og han er slet ikke færdig med at blotlægge uligheden, siger den svenske økonom Jesper Roine

Tor Birk Trads

7. november 2018

Ingen andre økonomer i nyere tid har skabt så bred global debat om et emne som Thomas Piketty.

Ifølge Jesper Roine, der er lektor i økonomi på Stockholm School of Economics, skyldes det for det første god timing, og for det andet, at Piketty har formået at koge den dramatiske stigning i uligheden ned til nogle forholdsvis simple sammenhænge.

Noget, der har provokeret hans kritikere i økonomkredse, men som samtidig bidrog til det brede gennemslag.

»Det er overbevisende for et bredere publikum, fordi det er relativt simpelt. Han tager et emne, som alle insisterer på er svært og ofte meget matematisk, og siger, at i virkeligheden er det meget simpelt. Det kan koges ned til to ligninger, og hvis I forstår dem, så forstår I de vigtige dynamikker,« siger Jesper Roine, der selv forsker i ulighed og har skrevet en introduktion til Pikettys hovedværk, Kapitalen i det 21. århundrede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Hans Ditlev Nissen
 • Runa Lystlund
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Carsten Mortensen
 • Niels Bent Johansen
 • Alvin Jensen
 • Torben K L Jensen
 • Kurt Nielsen
 • Olaf Tehrani
 • Eva Schwanenflügel
Hans Ditlev Nissen, Runa Lystlund, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Mortensen, Niels Bent Johansen, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Kurt Nielsen, Olaf Tehrani og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Den lille rige overklasse og den store fattige underklasse. Det er vist noget helt nyt i verdenshistorien og ganske specielt for vores tid.

John S. Hansen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der har været en lille undtagelse efter anden verdenskrig, der varede til murens fald.
Siden er det gået stærkt med at komme tilbage i den gode gamle gænge, hvor flertallet skal være hovbønder for den ene procent.
Desværre fatter mange politikere ikke, at de kun er nyttige idioter.

Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Michael Waterstradt, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Knap, Henrik Peter Bentzen, Per Torbensen, Benny Larsen, Niels Bent Johansen, John S. Hansen, Søs Dalgaard Jensen, Kim Houmøller, Alvin Jensen, Jørgen Wassmann og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Benægter ikke uligheden synes vel dokumenteret.
En nettoformue under 28.000kr=fattigste 50%
En nettoformue over 621.000kr=rigeste 10%
En nettoformue over 571.000kr=rigeste 1%
I vores egen andedam er der heldigvis meget få blandt klodens fattigste.
I verden findes 2.200 dollarmilliardærer. Af de 500 rigeste af dem er de 6 danskere.
De fleste danskere befinder sig blandt de 49% bedst stillede i verden, og målet må være at alle befinder sig i den gruppe.
Lad os støtte en fri presse med “ammunition” til at udstille kleptokratiet, og ikke reducere pressens muligheder til kun at bringe trivialiteter.
Flere finansielle skandaler vil tvinge politikere til at sætte demokrati over pengemagt.
De formelt ansvarlige skal gøres reelt ansvarlige for samfundsskadelige finansielle transaktioner.
Bøder er blot en omkostning som reducerer betalingen af selskabsskat, og endnu flere regler vil kræve enorme resurser at håndhæve.
Kun de af Eik Bank ledelsen, hvor anklagerne kunne bevise forsæt, er blevet dømt, så forsæt er aktørernes kattelem, og i min optik grunden til at ledelsen i Danske Bank igennem 7 år var fodslæbende med at lukke for hvidvaskningen i Estland. Ikke at handle på forholdene er strafbart, men ikke at have evnet at bekæmpe det, er ikke strafbart. Det har næppe skortet på evnen til at overholde lovgivningen.

Philip B. Johnsen

Det er et system bevarende samarbejde mellem centralt placeret i finanssektoren mf. og politikere.

Finanssektoren kan ikke underlægges demokratisk kontrol, finanssektoren er for politikere indbegrebet af ‘nødvendighedens politik’.

Politisk ideologi et blevet understøttende for finanssektoren, politikere undergraver demokratiet og mulighed for at ændre denne proces, for til gengæld, at få leveret kunstig oppustet økonomisk vækst fra finanssektoren.

Betalning til finanssektorens centralt placerede mf. består i uhindret eller om nødvendigt, med ‘hjælp fra folkevalgte politikere’ til at stjæle, til de centralt placerede i finanssektoren mf., fra borgernes indbetalt skat.

International organiseret kriminalitet er typisk kendetegnet ved, at være et samarbejde mellem politikere, insititutioner kontrolleret af politikere, som f.eks. Skat eller ansat af politikere, som advokatkontor Pinsent Masons eller indirekte advokatfirmaet Bruun & Hjejle og international organiseret kriminelle, deriblandt de centralt placerede i finanssektoren.

Derved understøttes det system bevarende samarbejde, mellem politikere og finanssektoren, med leveret kunstig oppustet økonomisk vækst fra finanssektoren.

Organiseret kriminalitet bonus udbetalninger til de ansatte alene for The City of London 2016 £44bn.

DKK. 370 milliarder.

Link: https://www.telegraph.co.uk/business/2016/09/15/bonuses-are-back-payouts...

I miniformat det systembevarende samarbejde.

"Skattely brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked."
Bjarne Corydon

“Hvis handlen ikke gennemføres, vil EU give Danmark bøder, for uretmæssig forhaling af handelen"
Bjarne Corydon

Niels Bent Johansen, Ivan Mortensen, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar