Læsetid: 5 min.

Hvis du regnede med, at Trump blev straffet, vil du nok blive skuffet

Bevægelserne i den amerikanske vælgerbefolkning tyder på høj stemmedeltagelse – dog uden, at dette er til fordel for nogen af siderne. Resultatet bliver næppe en afstraffelse af Trump, men snarere to modsatrettede bølger: en blå i Repræsentanternes Hus og en rød i Senatet
Trump-støtter til et valgmøde i Georgia søndag.

Trump-støtter til et valgmøde i Georgia søndag.

Gabriella Demczuk/Ritzau Scanpix

6. november 2018

USA’s midtvejsvalg er altid et pejlemærke for den siddende præsidents popularitet, men sjældent i så høj grad, som når amerikanerne stemmer tirsdag. At dømme ud fra antallet af brevstemmer kan valgdeltagelsen blive den største i årtier. 

Trump har bragt sig selv i et demonstrativt fokus.

»Jeg står ikke på kandidatlisten, men jeg står på kandidatlisten. For det her bliver også en folkeafstemning om mig,« erklærede han i sidste måned over for tilhængere ved et vælgermøde i Southaven, Mississippi.

»Jeg ønsker, at I stemmer. Lad som om, jeg står på stemmesedlen.«

Hvor hans forgængere i embedet oftest har stræbt efter at fremstå som en national samlingsfigur, har Trump valgt en bevidst polariseringspolitik i forhold til skillelinjer som race, køn og kultur. Dermed satser han på at opildne sit vælgerbagland, velvidende at han samtidig støder alle andre fra sig. Morgendagens midtvejsvalg vil officielt vise, om den samlede begejstring for Trump kan opveje summen af modvilje imod ham.

To nationer

Amy Walter, redaktør af det politiske nyhedsbrev Cook Political Report, satte ord på denne stemning, da hun i sidste uge talte ved et læsermøde arrangeret af The Washington Post:

»Vi forstår bedst midtvejsvalgene, hvis vi ser dem som to valg i to forskellige nationer.«

Som hun pointerede, er de senatsposter, der er på valg, især at finde i Trumps USA – dvs. i stater som Indiana, Missouri, North Dakota, West Virginia, Tennessee og Texas. Det betyder, at republikanerne formentlig vil genvinde og måske endda udbygge deres kontrol over Senatet. Men i de store byers Amerika – i Chicago, Denver, Dallas osv. – er præsidenten til gengæld stærkt upopulær, især blandt veluddannede hvide kvindelige vælgere, og det indikerer, at demokraterne vil kunne vinde flertallet i Repræsentanternes Hus.

»Det føles altså mere og mere, som om vi får et valgresultat, hvor begge parter får en luns, de kan bruge,« sagde Walter:

»Men hvor nationen forbliver lige så polariseret og delt som efter præsidentvalget i 2016, og hvor vi altså på ene side får en stor andel amerikanere, som tilkendegiver, at de godt kan lide den retning, USA er på vej i, og på den anden side en stor andel amerikanere, som siger, at de afskyr præsidenten og alt, hvad han står for.«

Kavanaugh

Opdelingen i et blåt demokratisk USA vs. et rødt republikansk går længere tilbage end Trumps entré på den politiske scene. I sin nye bog The Red and the Blue sporer forfatteren Steve Kornacki modsætningsforholdets grundlæggelse i nyere tid til slagsmålene i 1990’erne mellem Bill Clinton og formanden for den republikanske gruppe i Repræsentanternes Hus, Newt Gingrich.

Sidstnævnte var sammen med Pat Buchanan de afgørende skikkelser til at fremføre de få, men klare mærkesager, som højrefløjen kunne profilere sig på: modstand mod abort, intolerance over for homoseksuelle, forsvar for liberal våbenlovgivning, fjendtlighed over for indvandrere osv.

Eller som Barack Obama bemærkede i en tale ved University of Illinois i sidste måned:

»Det her begyndte ikke med Donald Trump. Han er et symptom, ikke årsagen. Han spiller blot på de følelser af forurettelse, som politikerne har talt op i årevis.«

Hvilke pladser er på spil?

Demokaterne får svært ved at vinde flertallet. Størstedelen af de 35 pladser, der er i spil i 2018, er nemlig demokratiske i forvejen. Kun ni er republikanske, mens 26 er demokratiske (inklusive to uafhængige).

 

Demokraterne skal vinde 23 pladser for at få flertal. Det kan lyde af meget, men eksperter vurderer, at det bestemt ikke er urealistisk.

Som midtvejsvalgene er rykket tættere på, har Trump unægtelig søgt at spille på sine vælgergruppers had til det liberale USA, som kun han kan.

»Det her valg handler om kampagnen mod højesteretsdommer Kavanaugh, om flygtningekaravanen (de tusinder af flygtninge, der er på vej fra Honduras til den mexicansk-amerikanske grænse, red.), om lov og orden og om sund fornuft,« sagde han ved et vælgermøde i Montana.

Det er sådanne temaer, Trump hellere taler op end spørgsmål om sociale ydelser og sygeforsikring. Striden om præsidentens udpegede højesteretsdommerkandidat, Brett Kavanaugh, som blev anklaget for sexovergreb i sin teenagefortid, fik et indædt forbitret forløb, selv efter de gængse standarder i dagens USA.

Trump og republikanske senatorer som Lindsey Graham trumfede godkendelsen af Kavanaughs kandidatur igennem trods kraftig modstand fra kvindelige demonstranter, der arrangerede sitinprotester og blev anholdt på Capitol Hill. Republikanerne har forsøgt at stemple dem som en vred venstrefløjspøbel i en bestræbelse på at opflamme partiets overvejende hvide og mandlige vælgerbase.

Frank Luntz, en republikansk spindoktor og valganalytiker, vurderer, at den republikanske strategi har givet bonus:

»Kavanaugh blev ikke nogen vindersag for demokraterne. Tre aftener i træk handlede mediedækningen kun om forargelse, skrig og skrål. Jeg tror, at amerikanere blev skræmt af billederne. De fortalte dem, at et demokratisk flertal kun vil bringe mere kaos.«

Brevstemmerne på republikanske kandidater er også flere end ventet, tilføjer Luntz.

»De røde stater bliver endnu rødere, og de blå endnu mere blå. Jo, vi ser en blå bølge, men der er også en rød bølge.«

Karavanen

Den karavane på ca. 5.000 flygtninge, hovedsagelig fra Honduras, der er på vej op gennem det sydlige Mexico, befinder sig i skrivende stund stadig langt fra grænsen til Texas. Sådanne karavaner har der været flere af med jævne mellemrum, men aldrig før har de fået så stor medieopmærksomhed. Men nu er det valgsæson og præsidenten erklæret ’nationalist’.

I et forsøg på at spille på frygten for flygtninge og ulovlig indvandring har Trump på Twitter påstået, at ’kriminelle’ og ’mellemøstlige’ elementer har infiltreret gruppen, men han måtte dog siden indrømme ikke at kunne føre bevis for påstandene. Det Trump-loyale Fox News har ikke desto mindre fulgt migranternes march mod grænsen med morbid fascination.

Charlie Sykes, konservativ kommentator og forfatter til bogen How the Right Lost Its Mind, er bekymret for de kræfter, han ser Trump slippe løs og for hans uvilje til kontrollere dem.

»Det føles i dag, som om hele nationen balancerer på en knivsæg. Og som om Trump har det helt fint med at spille behændigt på disse splittelser.«

Larry Jacobs, direktør for Center for the Study of Politics and Governance ved University of Minnesota, siger:

»Det tegner til et grumset resultat, hvilket vil være temmelig utilfredsstillende for dem, der forventede, at Donald Trump skulle straffes ved dette midtvejsvalg. Republikanerne bliver straffet i Repræsentanternes Hus, jovist, men i Senatet kan de udbygge deres magt. De, der havde håbet på, at midtvejsvalgene i 2018 blev en folkeafstemning, hvor et klart flertal af amerikanere tog afstand fra Trump, må nok påregne at blive skuffet: Det kommer ikke til at ske.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu