Læsetid: 2 min.

Saudiskstøttede krigere angriber havneby i Yemen inden fredsforhandlinger

Angrebet på den Houthi-kontrollerede havneby Hodeidah spidser til. Det sker samtidig med, at vestlige ledere har fornyet kravet om fred mellem krigsparterne i Yemen. Saudi Arabien og Emiraterne forsøger at indtage byen, inden fredsforhandlingerne potentielt går i gang, siger ekspert
Krigere, der støtter Yemens regering, i udkanten af Hodeidah.

Krigere, der støtter Yemens regering, i udkanten af Hodeidah.

Unavngiven stringer

14. november 2018

Efter fem måneders offensiv er kampene om havnebyen Hodeidah i det østlige Yemen trådt ind i en ny fase. Saudiskstøttede brigader fra den yemenitiske hær kæmper for første gang mod den shiamuslimske Houthi-bevægelse ved beboelsesområder i byens udkant.

»Vores brigader har formået at indtage både et hospital og flere industrikomplekser øst for byen hen over weekenden, og vi rykker dybere ind i byen i de kommende dage«, lyder meldingen fra brigadernes officielle pressecenter på Twitter.

Mindst 150 mennesker er blevet dræbt under kampene siden søndag rapporterer nyhedsagenturet AFP. Yemen-eksperten Nadwa Dawsari skriver på sin Twitterkonto, at langt hovedparten af de dræbte er houthi-krigere.

»Jeg håber, at begge parter undlader at sigte efter civile og civile bygninger«, tilføjer Nadwa Dawsari.

Iagttagere frygter, at kampene om havnebyen Hodeidah vil forværre Yemens humanitære katastrofe yderligere, da kampene kan trække i langdrag. Houthi-bevægelsen har allerede plantet omkring en million miner for at bremse den saudiskledede koalitions fremrykning, skriver Nadwa Dawsari.

Desuden har en leder fra Houthi-bevægelsen, Hassan Zaid, opfordret sine krigere til at sprænge samtlige bygninger, der potentielt kan bruges som skjold af de fremrykkende saudiskstøttede yemenitiske brigader.

»Jævn alt med jorden«, lød opfordringen på hans personlige twitterprofil.

Fornyet vestligt pres

Eskaleringen i kampene om Hodeidah sker samtidig med et fornyet pres fra Vesten om at starte fredsforhandlinger. Storbritanniens udenrigsminister James Hunt startede sin uge med at besøge både Riyadh og Abu Dhabi.

»De menneskelige omkostninger af krigen i Yemen er umålelig: Millioner er blevet fordrevet, og sult og sygdomme er udbredt efter flere års blodudgydelser. Den eneste løsning er nu en politisk beslutning om at lægge våben og opsøge fred«, udtalte James Hunt i en pressemeddelelse.

Den britiske udenrigsministers besøg i Golfen kommer kun få dage efter Washingtons udmelding om, at det amerikanske luftvåben ikke længere vil tanke saudiske jagerfly op under bombetogterne i Yemen.

Lige nu er det uvist, hvor stor en betydning dette får for den saudiskledede koalitions luftkampagne, men Phyllis Bennis, fellow ved Institute for Policy Studies siger, at det i hvert fald betyder mere end retorik.

»Jeg tror, at ægte pres er, når USA annoncerer, at man ikke længere vil tanke brændstof for saudiske bombefly i luften. Det er et vigtigt skridt«, siger hun til al-Jazeera.

Saudierne har ’udsat’ forhandlinger

Fredsforhandlingerne mellem krigsparterne var planlagt til at finde sted i Sverige i løbet af november, men saudierne har ifølge flere medier udsat forhandlingerne til omkring nytår. Ingen kender endnu årsagerne bag saudiernes udsættelse.

Farhan Haq, talsmand fra FN, forklarede inden weekenden, at der »altid er forskellige udfordringer når man forsøger at bringe parterne til forhandlingsbordet«.

Bessma Momani, Yemen-forsker og professor ved Canadas University of Waterloo, siger imidlertid, at det handler om at styrke sin forhandlingsposition, inden man sidder ved forhandlingsbordet.

»Det, vi ser fra saudierne og emiratierne, handler om at generobre Hodeidah, inden forhandlingerne finder sted sidst på året. Det er deres overordnede strategi, men det kommer til at få enorme konsekvenser for civile«, siger hun til al-Jazeera.

FN’s generalsekreter António Guterres udtrykte i mandag frygt for, at havnen i Hodeidah kan blive ramt af kamphandlingerne. Havnen, som ligger ud til Det Røde Hav, er en altafgørende forsyningslinje til 14 millioner yemenitter, som risikerer hungersnød i det østlige Yemen.

»Hvis havnen i Hodeida ødelægges, kan det skabe en absolut katastrofal situation,« sagde generalsekretær Guterres.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu