Baggrund
Læsetid: 2 min.

Sharice Davids og andre minoritetskvinder har skrevet historie ved midtvejsvalget

Den tidligere MMA-fighter Sharice Davids er den første indfødte amerikanske kvinde, der bliver valgt ind i Kongressen. Samtidig er hun delstaten Kansas’ første erklærede lesbiske kongresmedlem. Hun er et billede på, hvordan både kvinder og minoritetsgrupper har oplevet historiske landvindinger ved tirsdagens midtvejsvalg
Sharice Davids er den første fra Amerikas oprindelige folk, der bliver valgt til Kongressen.

Sharice Davids er den første fra Amerikas oprindelige folk, der bliver valgt til Kongressen.

JIM LO SCALZO / Ritzau Scanpix

Udland
8. november 2018

Et historisk højt antal kvindelige kandidater – 210 demokrater og 63 republikanere – stillede tirsdag op til valg om enten en plads i Kongressen eller til en guvernørpost.

En tredjedel af de kvindelige kandidater til Repræsentanternes Hus var farvede; igen den højeste andel nogensinde. Og efter tirsdagens midtvejsvalg skal der føjes nye kapitler til historiebøgerne.

I Massachusetts blev Ayanna Pressley den første farvede kvinde i delstatens historie til at blive valgt til Kongressen. Det samme gjorde Jahana Hayes i delstaten Connecticut. Rashida Tlaib og Ilhan Omar, valgt i henholdsvis Michigan og Minnesota, blev de to første muslimske kvinder valgt ind i Kongressen. Og i New York blev den vidtomtalte Alexandria Ocasio-Cortez (sammen med Abby Finkenauer fra delstaten Iowa) den yngste kvinde nogensinde i Repræsentanternes Hus – hun er 29 år. Veronica Escobar og Sylvia Garcia blev desuden de første kvinder med latinamerikansk baggrund til at repræsentere delstaten Texas.

Alle demokrater, alle kvinder og alle farvede.

Endnu en historisk landvinding blev foretaget af den 38-årige Sharice Davids. Hun vandt sin første kamp som professionel i kampsportsgrenen Mixed Martial Arts på mindre end to minutter i 2013. Hun er medlem af Ho-Chunk-folket, der hører hjemme i Wisconsin, hendes mor er veteran fra hæren, hun er advokat, og så har hun arbejdet under Barack Obama i Det Hvide Hus.

I august vandt hun det demokratiske primærvalg i den republikanske delstat Kansas’ 3. distrikt. En kandidatvalg, der af mindst tre grunde var opsigtsvækkende.

Regnbuebølgen

For det første er den tidligere MMA-kæmper sammen med Deb Haaland fra New Mexico de første kvinder fra Amerikas oprindelige folk, der bliver valgt til Kongressen. Samtidig blev Davids den første erklærede lesbiske kandidat til at repræsentere Kansas, der som delstat har stået i centrum for de senere års debat om LGBT-rettigheder i Amerika.

Blot tre måneder inden Davids’ primærvalgsejr vedtog Kansas en lov, der gav religiøst baserede adoptionsbureauer retten til at afvise homoseksuelle par. Og i 2015 blev der slækket på anti-diskriminationsbestemmelser, der skulle beskytte statsansatte LGBT’ere.

For det tredje er Davids et eksempel på, hvordan en relativt moderat demokrat kan indtage republikansk territorium.

Under primærvalget var hendes tætteste modstander den Bernie Sanders-støttede Brent Welder, som hun overhalede ved at have mere afdæmpede, midtsøgende holdninger til blandt andet sygesikring. Hun var ikke en del af Ocasio-Cortez’ såkaldte nysocialistiske front, men stod for en blødere linje i forstadsvalgkredsen til Kansas City.

Kombinationen af Davids’ kontante undsigelse af Trump, hendes tydelige minoritetsidentitet og hendes mådeholdne politiske vision resulterede i, at hun blev det eneste demokratiske kongresmedlem i Kansas, og at hun tilmed væltede den siddende republikanske repræsentant for distriktet, Kevin Yoder, af pinden, efter han ellers havde vundet distriktet med betydelig margin ved alle valg siden 2010. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nike Forsander Lorentsen

Stort, GREAT...til de unge stærke kvinder i USA's kongress, og det kommer sikkert at inspirere mange der over og også her i Europa.
Dette er nok en af #metoo følger, er mit gæt.

Eva Schwanenflügel

Hvor er det bare superfedt :-)