Nyhed
Læsetid: 4 min.

Trump puster til ilden under de værste brande i Californiens historie

Det kan fortsætte med at brænde måneden ud, advarer de californiske myndigheder om brandene, der har forvandlet områder større end Bornholm til rygende ruiner og kostet mange livet. Præsidenten siger, det skyldes dårlig skovforvaltning og truer med at fjerne tilskud – brandmændene raser
Syd for Los Angeles er velhaverbyen Malibus 13.000 indbyggere blevet evakueret.

Syd for Los Angeles er velhaverbyen Malibus 13.000 indbyggere blevet evakueret.

Kyle Grillot/ Getty Images

Udland
12. november 2018

Selv de igangværende californiske skovbrande – omtalt i amerikanske medier som »de mest ødelæggende i statens historie« – har Donald Trump formået at gøre til en strid om sin person.

»Der er ikke anden årsag til disse massive, dødbringende og bekostelige skovbrande i Californien end dårlig skovforvaltning. Der bevilges milliarder af dollar hvert år, og så mange liv går tabt – det hele på grund af groft forfejlet forvaltning af skovene. Gør noget ved det nu, eller der kommer ikke flere penge fra regeringen!« tweetede præsidenten lørdag.

Og han fulgte op søndag:

»Med ordentlig forvaltning af skovene kan vi stoppe den konstante ødelæggelse, der foregår i Californien. Bliv dog klogere!«

Så provokerende var Trumps kommentarer, at de tusinder af kæmpende brandmænds organisation, California Professional Firefighters, i weekenden udsendte en vred erklæring, der kaldte præsidentens udmelding »uunderbygget, upassende og nedværdigende for dem, der lider, såvel som for mændene og kvinderne på frontlinjen«.

»Præsidentens påstand om, at den californiske skovforvaltning er ansvarlig for de katastrofale brande, er foruroligende forkert. Brandene udløses og spredes ikke kun i skovarealer, men også i befolkede områder og åbne marker, hvor de næres af udtørret vegetation, kraftige vinde, lav fugtighed samt geografien,« påpeger brandmændenes formand, Brian Rice, der kalder præsidentens tweets »skammelige«.

Han tilføjer, at næsten 60 procent af skovene i Californien forvaltes af forbundsregeringen.

»Det er forbundsregeringen, der har valgt at fratage skovforvaltningen ressourcer, ikke Californien,« tilføjer Rice.

Mens Donald Trump således har sat brand i meldingerne på twitter, flyder de sociale medier over med ængstelige efterlysninger af personer, der er savnet i de brandhærgede områder. I weekenden omfattede de over 780 kvadratkilometer – noget mere end Bornholm – med over 6.700 nedbrændte bygninger, 25 dødsofre, mere end 300.000 drevet på flugt eller evakueret samt over 100 savnede.

»Har nogen set Danny eller Jim,« lyder et bekymret tweet ledsaget af fotos af to ældre mænd, der er savnet.

Man kan også følge en kort video fra Joe Allen, der filmer, mens han kører gennem flammehavet ved hjembyen Paradise med sin ængstelige, treårige datter på bagsædet. Med brændende huse og træer på begge sider af vejen synger Joe for datteren og forsikrer hende, at de to nok skal klare den, hvilket de gør.

Byen Paradise i det nordlige Californien med 27.000 indbyggere meldes »ødelagt« af den brand, der begyndte i torsdags som en af tre store brande i staten. De to andre har hærget længere mod syd, i nærheden af Los Angeles ved bl.a. velhaverbyen Malibu, hvis 13.000 indbyggere er evakueret.

Sammenhæng med klimaændringer

Californien blev senest ramt af omfattende skovbrande i august, hvor 2.500 kvadratkilometer blev hærget, og 14.000 brandfolk var indsat for at bekæmpe ilden. Allerede på daværende tidspunkt blev 2018 rubriceret som året med de mest omfattende brande i Californien i ti år.

De mange og voldsomme brande har ifølge forskere klar sammenhæng med kombinationen af menneskeskabt opvarmning, reduceret nedbør, langvarig tørke og kraftige vinde, der kan sprede ilden hastigt, når den opstår.

Forskere fra University of Idaho og Columbia University offentliggjorde i 2016 en analyse i Proceedings of the National Academy of Sciences, der for det vestlige USA viste, at »menneskeskabte klimaændringer bidrog til ekstra 42.000 kvadratkilometer skovbrande i perioden 1984-2005. Næsten en fordobling af det forventede areal med skovbrande uden denne faktor«.

Under de californiske brande i august tweetede præsident Trump, at brandene »forstørres og bliver så meget værre på grund af de dårlige miljølove (i Californien, red.), der ikke tillader den rette brug af massive, tilgængelige vandmængder. De ledes ud i Stillehavet.«

Præsidenten blev straks sat på plads af både brandmyndigheder og forskere.

»Det er åbenlyst, at han ikke aner, hvad han taler om,« sagde klimaforsker LeRoy Westerling, University of California, til Time Magazine.

»Vi har masser af vand til at bekæmpe disse brande. Det er vort ændrede klima, der fører til de mere alvorlige og ødelæggende brande, som vi har set i år og sidste år,« supplerede Scott McLean, vicechef for statens skov- og brandmyndighed.

Brand resten af måneden

Da søndagen begyndte i Californien, meldte brandmyndighederne om et fortsat voksende brandareal i den nordlige del af staten omkring byen Paradise. Samtidig udsendte US National Weather Service en ’rødt flag-advarsel’ om »ekstremt kritiske vejrforhold i relation til brand« frem til tirsdag, præget af kraftige vinde og lav fugtighed.

»Dette vil forværre betingelserne for de brandmænd, der kæmper med ilden dagen igennem,« sagde en statsmeteorolog på et pressemøde lørdag aften om situationen.

De amerikanske myndigheder vurderede søndag, at branden i det nordlige område ikke vil være helt bekæmpet før udgangen af november. 4.000 brandfolk og 23 helikoptere er indsat i dette område. Fem lokale evakueringscentre meldte søndag fuldt optaget, mens et sjette stadig havde plads.

Mod syd, omkring Malibu, er over 3.200 mand og 19 helikoptere sat ind for at bekæmpe ilden, der meldes at true et område med 57.000 bygninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mørkets hjerte er uintelligent og har forstand som en baby

Jeg så til morgen, at man i Sverige har foretaget en nøje kortlægning af kriminelle, og at 15.244 borgere står for 83% af alle kriminelle aktiviteter i en periode, Samt at 25,6% står for alle kriminelle mistanker i perioden 1995-2016.

Det overraskende er nok, at 45% af disse 15.244 kriminelle lider af en form for psykisk forstyrrelse. Derfor fremkom tanken om, at denne White supremacy eller white supremacism- tilhænger egentlig er helt normal.

Gert Romme
Hvordan forholder 15.244 borgere sig til 25,6% i 1995-2006?

@ Arne Lund,

Du har glemt et 1-tal i 2016.

Jeg ved ikke, hvordan de 15.244 forholder sig til sigtelserne, for jeg tror ikke, at forskerne har talt med dem. Så vidt jeg kan se, bygger rapporten på andre kilder i det offentlige system. Men du kan selv se efter, for her har du hele rapporten:
https://www.iffs.se/media/22498/brott_2018_4.pdf

Og herunder mediernes forkortede omtale:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-rapport-om-den-valdsbejakande-extr...
https://www.svt.se/special/extremism-och-organiserad-brottslighet-i-sver...

Eva Schwanenflügel

Hvordan kommer kriminalitet i Sverige brandene i Californien ved ?!?