Baggrund
Læsetid: 2 min.

Trumps ideologiske håndlanger Ron DeSantis vinder Floridas guvernørpost

Det blev et valg mellem yderfløjene i Florida, hvor republikaneren Ronald DeSantis vandt over demokraten Andrew Gillum i kampen om at blive Floridas næste guvernør
Ron DeSantis er antiglobalist og fortaler for ’America First’-bølgen, klassisk konservativ i sin værdipolitik og sætter en liberal våbenlov uden restriktioner.

Ron DeSantis er antiglobalist og fortaler for ’America First’-bølgen, klassisk konservativ i sin værdipolitik og sætter en liberal våbenlov uden restriktioner.

Carlo Allegri/Ritzau Scanpix

Udland
8. november 2018

I et tæt ræs, hvor mindre end 80.000 ud af knap otte millioner afgivne stemmer adskilte de to guvernørkandidater, endte republikanernes Ronald DeSantis med at vinde over demokraten Andrew Gillum.

Der var på forhånd lagt op til en gyser. Ikke kun fordi de to kandidater forud for afstemningen lå uhyggeligt tæt i meningsmålingerne, men også fordi de to kandidater på hver sin måde repræsenterer de stadigt mere ekstreme yderfløje i amerikansk politik:

Andrew Gillum er afroamerikansk demokrat på 39 år. Han har en arbejderklassebaggrund og blev i 2016 valgt til borgmester i byen Tallahassee, og han regnes for en del af ’Bernie Sanders-fløjen’ på den yderste venstrefløj hos demokraterne.

Den 40-årige Ron DeSantis står for det modsatte. Uddannet på Harvard og Yale, antiglobalist og fortaler for ’America First’-bølgen, klassik konservativ i sin værdipolitik og massiv støtte af en liberal våbenlov uden restriktioner. Ron DeSantis har desuden lagt sig i offensiven for Trump under den igangværende Mueller-efterforskning af den påståede forbindelse mellem Rusland og Trumps inderkreds.

En Trump-klon

Ron DeSantis kaldes derfor en Trump-klon, og Donald Trump har også kastet sin uforbeholdne kærlighed på den unge, fremadstormende republikaner, som han tidligere har kaldt »en brillant ung leder«, og som han har støttet siden DeSantis kæmpede internt i Det Republikanske Parti om at blive kommende guvernørkandidat.

»Trump bakkede op om mit kandidatur ved primærvalget på et tidspunkt, hvor alle sagde, jeg var underdog,« sagde Ron DeSantis tirsdag aften til Fox News, hvor han også tildelte Trump en stor del af æren for sejren i Florida.

»Jeg tror, at mange stemte (på mig, red.) på grund af præsidenten. Ser man på den sydvestlige del af Florida, hvor han førte kampagne i sidste uge, og de stemmer, vi fik, så tror jeg, at præsidenten spillede en stor rolle,« lød det altså tirsdag aften amerikansk tid fra Ron DeSantis i et interview med Fox News.

Styrker Trumps magt

Sejren til Ron DeSantis er derfor også en stor sejr for Trump i mere end en forstand. Vigtigheden af at kontrollere Florida på guvernørniveau er naturligvis stor for Det Republikanske Parti og for Donald Trump selv frem mod præsidentvalget om små to år.

Men sejren til DeSantis er også vigtig for Trump, fordi Ron DeSantis til næsten punkt og prikke følger Trumps politiske linje, der dermed rykker et skridt tættere på at være selve den republikanske politiske linje.

Samtidig er Ronald DeSantis sejr afgørende for Republikanerne i forhold til at udpege nye højesteretsdommere i delstaten Florida, ligesom det bliver republikanerne, der får lov at optegne de nye valgdistrikter i 2020, hvilket igen kan få stor indflydelse på vægtningen af stemmer ved de kommende valg i Florida, der som USA’s tredjestørste stat og notorisk svingstat flere gange har haft afgørende betydning for præsidentvalget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her