Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ukrainsk aktivist død efter syreangreb

EU udtrykker bekymring over, at korrupte politikere og forretningsmænd i Ukraine tilsyneladende ikke går af vejen for gangstermetoder for at afværge undersøgelser af deres forhold
Udland
10. november 2018

MOSKVA – En ukrainsk antikorruptionsaktivist er død af de skader, hun pådrog sig, da hun fik kastet syre på sig. Hendes død har udløst lokale protester og bekymrede udtalelser fra europæiske ledere over den stigende vold i det ukrainske civilsamfund.

Kateryna Handsjuks undersøgelser af korruption i politiet og blandt lokale politikere i Kherson, en havneby med 300.000 indbyggere ved Sortehavet, fremkaldte i juli en kraftig modreaktion, da en mand gik til angreb med svovlsyre.

Handsjuk blev overfaldet på vej ud af sit hus og fik kraftige ætsninger på 30 procent af kroppen, men fortsatte fra hospitalssengen med at tale imod Ukraines »korrupte tilstande« og kræve en ordentlig undersøgelse af attentatet mod hende. Trods 11 operationer stod hun ikke til redde. Søndag døde Kateryna Handsjuk.

Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, udtalte efterfølgende, at han forlanger gerningsmændene fundet og straffet. Fem mistænkte er da også anholdt, deriblandt en tidligere politichef – men beviser for, at de skulle stå bag, er ikke kommet frem.

Til gengæld gærer vreden i Ukraine. Hundredvis af Handsjuks tilhængere har demonstreret foran indenrigsministeriet i Kreml med krav om, at politiet pågriber morderen, og europakommissionsmedlemmer har ligeledes krævet en grundig og øjeblikkelig undersøgelse af omstændighederne omkring aktivistens død.

Gangstermetoder 

»Sådanne angreb imod civilsamfundsaktivister er uacceptable. Gerningsmændene til denne hæslige forbrydelse må drages til ansvar,« bemærkede Johannes Hahn, kommissær for europæisk naboskabspolitik og udvidelsesforhandlinger, på Twitter.

Samme dag i juli som Handsjuk blev angrebet, blev en anden aktivist skudt og dræbt. Vitali Oleshko, en krigsveteran fra konflikten i det sydøstlige Ukraine, havde ført kampagne mod korruption i sin hjemby, Berdjansk. Han blev skudt i ryggen med en jagtriffel. 

Andre lignende angreb – dog uden dødelig udgang – har sammen med de to mord blotlagt det forstærkede pres på civile organisationer i et Ukraine, hvor korrupte politikere og ryggesløse forretningsmænd og oligarker tilsyneladende er rede til at bekæmpe korruptionsundersøgelser med selv gangstermetoder. 

Handsjuk var ikke blot antikorruptionsaktivist. Hun var også medlem af Khersons byråd. Angiveligt havde hun afsløret, at en lokal politichef, Artem Antoschuk, beregnede sig tre procent af alle de forretningsaftaler, de lokale myndigheder indgik med firmaer og leverandører. 

I et interview med ukrainsk tv fra hospitalssengen i september erklærede en Handsjuk i stærke smerter sig overbevist om, at det var på grund af denne afsløring, at hun blev forsøgt myrdet.

»Det var mordforsøg,« sagde hun. »Jeg fik syre i ansigtet og på hovedet. Hvis de bare ville skræmme mig, kunne de have nøjedes med mine arme.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Også i Danmark er det farligt at udøve whistleblowing, husk at U-Danske Bank's W.B.'er lever under beskyttelse, efter at nogen (DB) offentliggjorde dennes navn.
Hvilket er ulovligt for et firma med datatilsyns godkendt whistleblower-ordning.

Gad vide, om U-Danske Banks ledelse også snyder med egen indkomstskat?

Overraskende at russerne ikke bliver beskyldt for ugerningen. Sjældent vi får at vide, at oligarker står bag de groteske forhold i det land, der ønskes optaget i EU.