Læsetid: 7 min.

USA er tilbage i Mellemøsten – nu som før handler det ikke om politik, men om olie

Formålet med Donald Trumps forbrødring med Saudi-Arabien og undsigelse af atomaftalen med Iran er at blokere iranernes adgang til Middelhavet og at skubbe Iran og Qatar ud af det globale energimarked
Som USA’s stedfortrædende landstyrke har YPG fordrevet IS fra Deir ez-Zor-provinsen med al-Omar oliefeltet (billedet), der producerer mere end halvdelen af Syriens råolie. 

Som USA’s stedfortrædende landstyrke har YPG fordrevet IS fra Deir ez-Zor-provinsen med al-Omar oliefeltet (billedet), der producerer mere end halvdelen af Syriens råolie. 

Hamid Khatib / Ritzau Scanpix

19. november 2018

Det var lidt af en nyhed, da en amerikansk diplomat fra Washington efter et besøg i Ankara i forrige uge udlovede en dusør på sammenlagt 12 millioner dollar til enhver, der bidrager til »identifikation eller lokalisering« af tre PKK-kommandanter, heraf den organisatoriske chef, Murat Karayilan.

Det vil falde de færreste svært. De tre er kendt i den tyrkiske offentlighed – både fra pressemøder i deres guerillalejre og den tyrkiske efterretningstjeneste (MIT) har givetvis styr på deres opholdssteder helt ned til, hvor de går på toilettet.

Ankara har helt korrekt aflæst den udlovede dusør som en advarsel, der er camoufleret som en tillidsskabende gestus. Det er et signal om, at USA – efter Obama-periodens tilbagetrækning fra rollen som Mellemøstens politibetjent – er tilbage som magtfaktor, der skal tages bogstaveligt.

Ganske vist tweetede Donald Trump tilbage i marts, at de 2.200 amerikanske specialtropper i Syrien »meget snart« ville blive trukket hjem, men det blev omgående dementeret af Udenrigsministeriet, der erklærede at styrken bliver til 2021.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Erik Karlsen
 • Runa Lystlund
 • Anders Graae
 • Olaf Tehrani
 • Eva Schwanenflügel
 • Johnny Christiansen
 • Stig Bøg
Erik Karlsen, Runa Lystlund, Anders Graae, Olaf Tehrani, Eva Schwanenflügel, Johnny Christiansen og Stig Bøg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Clausen

USA's interesse i mellemøsten har aldrig haft en anden tilgang end at sikre USA billig adgang til olie. I det heletaget har USA's interesse i at være "verdens politimand" aldrig haft andet formål end at beskytte USA's interesser verden over. Dette gælder også USA's millitære tilstedeværelse i Europa siden afslutningen af den anden verdenskrig og den efterfølgende økonomiske indsprøjtning, Marshallplanen. Det er ikke ubegrundet, at Macron tale for en EU hær, hvis formål det er at beskytte EU mod Rusland, Kina. Og USA. Alt andet ville være naivt.

Søren Bro, Per Torbensen og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Jørgen Clausen

- Iran og Qatar kan så trøste sig med, at kineserne sikkert hellere end gerne køber al den olie USA ikke vil have. På godt og ondt.

Jan Skovgaard Jensen

USA er tilbage! Godt for Mellemøsten. Trump har aldrig lagt skjul på at han er FOR tortur. Han har endda ansat tidligere torturfunktionær Gina Haspel til at lede CIA. Så mens vi i Europa diskuterer hvor humanistiske vi egentlig er (er vi på en nier eller er vi oppe på en tier!), har amerikanerne formentlig allerede via hemmelig rettergang igangsat torturprocedurer der går ud over hvad Bush kunne få sig selv til. Det sætter Trumps largeness med hensyn til den saudiske kronprins og hele Khashoggi-sagen i relief. Samtidigt hører vi meget små pip om at dronerne derned kræver helt ufattelig mange civile dødsofre. Det hele alt imens man på den amerikanske hjemmefront diskuterer glam-journalisten Jim Acosta. For stakkels Mellemøstens vedkommende skal man passe på hvad man ønsker sig...

Touhami Bennour

Intet er gået tabt, intet er skabt, alt bare bliver forvandlet ( frit oversat fra Lavoisier: (rien ne se perd, rien ne se crée, tout se transforme) "Bevarelsen af materie".

Ved første syn ser det ud, at den magt USA har følger ikke bevarelsen af målet, men kun på kort sigt, på langt sig holder den ikke. Der har været store udskerjelse og vildfarelser fra mange arabiske polititikers side, der endte med en fuldstændig galhandling. Galskab sammenblandes mod en drøm om iverksætte et diktatur i de arabiske lande. Den plan slog fejl totalt. Hvis man hører om hvad arabere taler, får man det indtryk at de har forstået begivinhedens betydning. Det drejer sig om en kamp som bekyndte i 2011 ved det "arabiske forår" . Mange brikker har flyttet plads: Saudi Arabien bevarer måske tilknytning ti USA men tilknytning til arabere tabes. Saudier bliver som "El Salvador" dengang for USA. men beholder de navnet Saudi Artabien?
Det tror jeg ikke på.

"Amerikanerne bliver storeksportør af LNG" - og Europa bider allerede godt til bolle. Nok kan vi ikke fordrage Rumpf, men hans gas vil vi da gerne have. Polen er - som det lydland, det jo er - ved at indrette en LNG-terminal i Swinoucjie, og da Juncker nylig var i USA aftalte han, at der skulle etableres flere modtageterminaler i EU, bl.a. Holland, Belgien. m.fl.