Læsetid: 2 min.

Nu skal 1.001 tyske delegerede beslutte, hvem der skal løfte arven efter Merkel

Det største parti i Europas største land står fredag i et historisk kampvalg. En garvet partisoldat og en konfliktsøgende alfahan kæmper om posten som CDU-leder og dermed som tysk kanslerkandidat
Valget fredag står mellem en mand og en kvinde, mellem Friedrich Merz og Annegret Kramp-Karrenbauer.

Valget fredag står mellem en mand og en kvinde, mellem Friedrich Merz og Annegret Kramp-Karrenbauer.

Kay Nietfeld

7. december 2018

Det skete senest i 1971. Slaget stod mellem Rainer Barzel og Helmut Kohl, og det skulle komme til at præge tysk og europæisk historie gennem et kvart århundrede.

Fredag sker det så igen, når eventyrlige 1.001 delegerede CDU-medlemmer i Hamborg skal beslutte, hvem der skal afløse Angela Merkel på formandsposten i det store tyske konservative parti. En post, som for første gang siden Kohl ikke bliver besat bag kulisserne.

Valget står mellem en kvinde og en mand, mellem Annegret Kramp-Karrenbauer og Friedrich Merz. Men det står især mellem en garvet partisoldat, der står for kontinuitet, og en tilbagevendt CDU-mand, der før Merkel-æraen var millimeter fra toppen.

Som eksministerpræsident og generalsekretær i CDU er den værdikonservative Kramp-Karrenbauer en rutineret magtpolitiker, men hun har sparsom udenrigspolitisk erfaring.

Som tidligere EU-parlamentsmedlem og finansmand har den neoliberale Merz stærke internationale erfaringer, men til gengæld færre bindinger og erfaringer i partiet.

Uden for CDU lyder de store spørgsmål: Hvem kan som Merkel hamle op med Putin, Trump og Xi Jinping? Og hvem kan samle det tyske folk?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Eva Schwanenflügel
Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg husker ganske godt CDU fra gammel tid. Og det var i hvert fald meget fjernt fra at være et samlende parti for hele det daværende Tyskland. - Tvært om var det til tider nærmest et ganske hårdnakket kapitalist- og erhvervsparti, der trynede den arbejdende befolkning.

Jeg husker også ganske godt, da historikeren, Dr. Helmut Kohl blev Kanzler. En af hans første rejser gik til Poland og derefter til Tjekkoslovakiet, hvor han forlangte officielle undskyldninger for, at tyske borgere (flygtninge) havde været nødt til at forlade disse lande (Schlesien og Böhmen) i krigens afslutning. Og da dette ikke var tilrækkeligt for den tyske historiker, tog han med sit følge til tyske nazi-soldatergrave, og nedlagde en krans til minde om denne nazistiske "storhedstid", medens værterne og pressen så måbende til.

Det eneste rigtige denne historiedoktor har gjort, det var at indlemme DDR i det stortyske rige. Men også dette blev egentlig gjort for at gavne tysk industri. Tysk industri købte DDR-konkurrenter utrolig billigt, og fik dermed tilgang til deres lagre af råvarer, til billig arbejdskraft samt fik et helt nyt og langt større marked at afsætte sine produkter til.

Merkel kom ind, fordi historiedoktoren troede, han kunne gavne sit eftermæle med en ganske udygtig og u-charmerende efterfølger. Men Angela Merkel voksede, og blev den politiker, der gav Forbundsrepublikken et menneskeligt ansigt, der kunne samle befolkningen om CDU-politikken.

Jeg håber virkelig, at A-ka-ka (Annegret Kramp-Karrenbauer) bliver valgt som formand for partiet. Og jeg håber selvfølgelig ikke, at Friedrich Merz har nogen reel mulighed for at gøre sig gældende. Friedrich Merz står simpelt hen for den forstenede CDU-erhvervs-politik, som CDU tidligere var kendt for.

Jeg husker ganske godt CDU fra gammel tid. Og det var i hvert fald meget fjernt fra at være et samlende parti for hele det daværende Tyskland. - Tvært om var det til tider nærmest et ganske hårdnakket kapitalist- og erhvervsparti, der trynede den arbejdende befolkning.

Jeg husker også ganske godt, da historikeren, Dr. Helmut Kohl blev Kanzler. En af hans første rejser gik til Poland og derefter til Tjekkoslovakiet, hvor han forlangte officielle undskyldninger for, at tyske borgere (flygtninge) havde været nødt til at forlade disse lande (Schlesien og Böhmen) i krigens afslutning. Og da dette ikke var tilrækkeligt for den tyske historiker, tog han med sit følge til tyske nazi-soldatergrave, og nedlagde en krans til minde om denne nazistiske "storhedstid", medens værterne og pressen så måbende til.

Det eneste rigtige denne historiedoktor har gjort, det var at indlemme DDR i det stortyske rige. Men også dette blev egentlig gjort for at gavne tysk industri. Tysk industri købte DDR-konkurrenter utrolig billigt, og fik dermed tilgang til deres lagre af råvarer, til billig arbejdskraft samt fik et helt nyt og langt større marked at afsætte sine produkter til.

Merkel kom ind, fordi historiedoktoren troede, han kunne gavne sit eftermæle med en ganske udygtig og u-charmerende efterfølger. Men Angela Merkel voksede, og blev den politiker, der gav Forbundsrepublikken et menneskeligt ansigt, der kunne samle befolkningen om CDU-politikken.

Jeg håber virkelig, at A-ka-ka (Annegret Kramp-Karrenbauer) bliver valgt som formand for partiet. Og jeg håber selvfølgelig ikke, at Friedrich Merz har nogen reel mulighed for at gøre sig gældende. Friedrich Merz står simpelt hen for den forstenede CDU-erhvervs-politik, som CDU tidligere var kendt for.