Læsetid: 6 min.

»Den 3. verdens nye koloniherrer afviser menneskerettighederne som et vestligt koncept«

Kampen for menneskerettighederne er i grunden alle undertrykte menneskers frihedskamp, siger Amnesty Internationals tidligere generalsekretær Salil Shetty. Gennem de sidste otte år oplevede han på nær hold betydelige fremskridt og mange tilbageslag, men han forbliver optimist
Salil Shetty opfordrer til at glemme pessimismen i nuet og huske på, hvad der er blevet udrettet gennem de sidste 70 år på menneskerettighedsområdet.

Salil Shetty opfordrer til at glemme pessimismen i nuet og huske på, hvad der er blevet udrettet gennem de sidste 70 år på menneskerettighedsområdet.

Kayana Szymczak

10. december 2018

Amnesty Internationals generalsekretær gennem de sidste otte år, inderen Salil Shetty, ynder at fortælle en instruktiv anekdote, når han bliver bedt om at belyse, hvad menneskerettighederne egentlig står for halvfjerds år efter vedtagelsen af FN’s verdenserklæring i 1948.

»Almindelige mennesker har svært ved at forholde sig til den alenlange liste over rettigheder i erklæringen og de mange FN-konventioner. O.k., de forstår vores frihedsrettigheder, og at alle er født lige. Herefter fortaber resten sig i kancellisprog,« siger Shetty, der er født og opvokset i Bangalore og uddannet på London School of Economics.

Efter i årevis at have besøgt et utal af lande, hvor græsrodsorganisationen Amnesty International er aktiv, har den tidligere generalsekretær lagt sig fast på en enkel definition af menneskerettigheder:

»Det drejer sig om jævne mennesker, som kæmper for deres frihed og imod magtmisbrug vel vidende, at erklæringen og konventionerne bakker op om dem. I en nøddeskal er kampen for menneskerettighederne i grunden alle undertrykte menneskers frihedskamp.«

Og så til hans illuminerende anekdote.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Jens J. Pedersen
  • Karen Grue
  • Jens Thaarup Nyberg
  • Eva Schwanenflügel
Niels Duus Nielsen, Jens J. Pedersen, Karen Grue, Jens Thaarup Nyberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens J. Pedersen

Det er egentlig utroligt, at det er nødvendigt at stipulere rettigheder for mennesker.
Er der ingen respekt for liv overhovedet. Liv er en envejsforteelse. Vi kan skabe liv af liv, men vi kan ikke skabe liv ud af ikke liv. Det må da i sig selv betyde respekt?
Det kan formuleres enkelt relateret til mennesker: Respekter andres frihed som du respekterer din egen frihed og ansvar.