Læsetid: 4 min.

Aldrig har verdens befolkning udledt mere CO2 end nu

Kampen for klimaet uge 49: Vi er ikke ved at vinde klimakampen, tværtimod er vi ved at tabe den: Ny rapport viser, at udledningerne af CO2 vokser med voldsom hast
8. december 2018

Hvis du vil modtage et overblik over ugens gode og dårlige nyheder for klimaet, kan du få ’Kampen for klimaet’ leveret direkte til din indbakke hver fredag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Donerer skatterefusion til klimakampen

Den californiske designer og producent af især vildmarkstøj, Patagonia, har netop besluttet at donere 10 mio. dollar til grønne organisationer, der arbejder for klimasagen.

Det er selvfølgelig rigtig flot, men især er det bemærkelsesværdigt, fordi de 10 mio. dollar er præcis det beløb, som Patagonia i løbet af det seneste år har sparet i skatteindbetalinger som følge af præsident Donald Trumps skattelettelser.

»På grund af sidste års uansvarlige skattelettelser, skal Patagonia betale mindre i skat i år – helt præcis 10 mio. dollar mindre. Men i stedet for at investere pengene i virksomheden vælger vi at investere de ti mio. dollar i klodens fremtid. Vores klode har mere brug for investeringerne, end vi har,« siger Patagonias øverste chef, Rose Marcario.

Italien vil slå et slag for elbilen

Budgetkomiteen i det italienske underhus har netop godkendt et tillæg til den italienske finanslov for 2019, hvor regeringen ønsker at bruge op mod 300 mio. euro frem mod 2021 på økonomisk at subsidiere salget af el-, gas- og hybridbiler.

Helt konkret vil den italienske regering give kontant støtte på op til 6.000 euro ved køb af en bil, der ikke kører på diesel eller benzin, ligesom regeringen ønsker at hæve afgifterne med op til 3.000 euro for en benzin- eller dieselbil. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Det bliver mere og mere attraktivt at købe en bil, der forurener mindre,« lyder det i en fælles erklæring fra viceminister for infrastruktur, Michele Dell’Orco, og viceindustriminister Davide Crippa. Begge kommer fra den italienske femstjernebevægelse.

Underhuset skal samlet stemme budgetforslaget igennem i denne uge, inden det i næste uge skal til afstemning i det italienske senat.

’Klimaets Malala’ tænder håb

Den pakistanske pige Malala Yousafzai er blevet hele verdens symbol på unge pigers ret til at gå i skole, og på samme måde har klimasagen fået sin ’Malala’ i form af 15-årige Greta Thunberg fra Sverige, der kæmper for sin generations ret til overlevelse.

Hver fredag strejker Greta Thunberg fra skole for at skabe opmærksomhed om klimakatastrofen, som de voksne beslutningstagere ikke formår at gøre noget ved. Strejkerne har spredt sig til hele Sverige, men også til en lang række andre lande, herunder Danmark, Canada, Australien, Holland, Tyskland og flere andre, som det har kunnet læses i Information.

I denne og den kommende uge befinder Greta Thunberg sig i Katowice i Polen, hvor hun deltager i dette års FN-klimatopmøde COP24, og hvor hun tirsdag gav en dundertale til verdens politiske beslutningstagere:

»Vi er ikke kommet her for at bønfalde verdens ledere om at vise omsorg for vores fremtid. De har ignoreret os indtil nu, og de vil ignorere os igen. Vi er kommet her for at lade dem vide, at forandringen kommer, hvad enten de bryder sig om det eller ej. Befolkningerne vil leve op til udfordringen.«

Det ser værre ud end nogensinde

Efter at de globale udslip af CO2 i en kort periode i årene 2014-2016 har været stagnerende, er der igen kommet fart på CO2-udledningerne. Fra 2016 til 2017 steg de globale udledninger med 1,6 procent, og fra 2017 til 2018 forventes de samlede globale udledninger at stige med hele 2,7 procent. Dermed bliver 2018 det år i historien med de største udledninger – stik imod den kurs, som omstillingen burde være ledt ind på. Det viser en ny rapport, Global Carbon Budget 2018.

»Væksten i udledninger i 2017 kunne opfattes som en engangshændelse, men vækstraten for 2018 er endnu højere, og det er krystalklart, at verden foreløbig svigter sin forpligtelse til at rette ind på en kurs, der er i pagt med målene i Parisaftalen fra 2015,« siger Glen Peters, forskningsdirektør ved det norske forskningscenter CICERO, der er en af forfatterne bag den nye rapport med de opsigtsvækkende tal.

Rapporten konkluderer, at de aktuelle politiske bestræbelser ingen steder rækker, og som sådan er helt ude af trit med det krævede – og at der næsten kun er ét at håbe på: Global økonomisk afmatning.

»Kommer der ikke en global økonomisk nedtur, er det sandsynligt, at de globale CO2-udledninger vil stige yderligere i 2019 (…) Vi ved ikke, om CO2-udledningerne i 2019 vil vokse så hurtigt som forudsigelsen for 2018 på 2,7 pct., men den forventede økonomiske vækst på seks-otte pct. for Indien og Kina samt 2,5 pct. for USA vil næsten med sikkerhed øge udledningerne til over dette års niveau på 37,1 mia. ton,« advarer forskerne.

Som føromtalte Greta Thunberg siger:

»Hvad det så end er, verdens ledere gør for at begrænse udslippene, så gør de det forkert.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Klaus Cort Jensen
  • Poul Erik Riis
  • Ejvind Larsen
  • Eva Schwanenflügel
Klaus Cort Jensen, Poul Erik Riis, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Klaus Cort Jensen

Et lille tankeeksperiment: Hvad hvis alle strejkede hver fradag. Det ville skabe den efterspurgte økonomiske afmatning. Og folk ville ikke udlede CO2 ved at transportere sig til og fra arbejdet.