Læsetid: 9 min.

Berlin demonstrerer mod dansk pensionskasse: I sætter tyske pensionister på gaden

Danske PFA Pension har i 2018 investeret omkring syv milliarder kroner i det pressede og rentable tyske boligmarked. Med opbakning fra regeringspartiet SPD protesterer hundredvis af berlinere nu over det absurde i, hvis danske pensionisters profitjagt vil sætte tyske pensionister ud af deres hjem. PFA har ingen kommentarer
Udstyret med dannebrog og alskens slogans demonsterer omkring 400 mennesker i berlinerbydelen Neukölln mod den danske pensionskasse PFA, som har købt de ejendomme, de bor i. Dermed vil de lægge pres på bystyret for at få dem til at gøre brug af den kommunale forkøbsret, så de er bedre sikret mod huslejestigninger.

Udstyret med dannebrog og alskens slogans demonsterer omkring 400 mennesker i berlinerbydelen Neukölln mod den danske pensionskasse PFA, som har købt de ejendomme, de bor i. Dermed vil de lægge pres på bystyret for at få dem til at gøre brug af den kommunale forkøbsret, så de er bedre sikret mod huslejestigninger.

Malene Lauritsen

18. december 2018

Trods taktfaste protestråb er stemningen høj og fredelig – og det ser næsten hyggeligt ud med de mange dannebrogsflag.

Men sporadiske skilte med budskaber som »PFA = Profit For Assholes« viser, hvilken vrede der har fået omkring 400 mennesker til at trodse decemberkulden og gå på gaden i det berlinske kvarter Neukölln i demonstration mod den danske pensionskasse PFA.

Som en del af den største ejendomshandel på det tyske boligmarked i 2018 og den største enkeltinvestering i PFA Ejendomme nogensinde har PFA købt en række etageejendomme med i alt ca. 140 lejligheder i gaderne Böhmische Straße og Thiemannstraße. Her er de ca. 300 beboere nu bange for, at deres dage i lejlighederne er talte.

En af de ledende stemmer i protesten er den 25-årige Elena Poeschl. Hun understreger, at protesten trods alle dannebrogsflagene ikke er rettet mod hverken Danmark eller PFA’s kunder personligt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Thomas Olsen
 • Anne Eriksen
 • David Breuer
 • Steffen Gliese
 • Troels Ken Pedersen
 • Christian Mondrup
 • Ervin Lazar
 • Eva Schwanenflügel
 • Oluf Husted
 • Torben K L Jensen
 • Marianne Stockmarr
 • Randi Christiansen
Thomas Olsen, Anne Eriksen, David Breuer, Steffen Gliese, Troels Ken Pedersen, Christian Mondrup, Ervin Lazar, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted, Torben K L Jensen, Marianne Stockmarr og Randi Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

Hvornår falder ti øren : privatkapitalisering på overlevelsesressourcer og vital infrastruktur er vejen til undergang for velfungerende samfund. Det er skammeligt at danskere vil være med til den dans om guldkalven. Så hold dog op - hvornår har I fået nok

John S. Hansen, David Breuer, Steffen Gliese, Viggo Okholm, Flemming Berger, Anne Mette Jørgensen, Torben Jensen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, kjeld jensen, Per Torbensen, ingemaje lange, Gert Romme, Peter Knap, Ervin Lazar, Jesper Sano Højdal, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted, Hans Larsen, Torben K L Jensen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Det er grimt at presse pensionister der ikke kan forsvare sig, men det ville være passende at artiklen også nævnte 1 million flygtninge. De skal jo have et sted at bo og foretrækker typisk de større byer. Huslejeregulering, ejerforhold etc. har betydning, men det vigtigste for prisen er forholdet mellem udbud og efterspørgsel. PFA udfører her det beskidte arbejde.

Niels Duus Nielsen, kjeld jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

I et Land i forfald, er det den Politiske moral der skrider først. Salg af infrastruktur, Finansielle grådige institutioner, mangel på transperans i beslutningerne, negativ manipulation af Landets Borgere Osv.

John S. Hansen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Anne Mette Jørgensen, Randi Christiansen, kjeld jensen, Arne Albatros Olsen, Per Torbensen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Og alt det for markesøkonomiens skyld.

Jacob Mathiasen, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen, Niels Duus Nielsen, kjeld jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Ja vi er mange der er fedtet ind i det vi er blevet tvunget til.
Jeg forsøgte som ung, at frasige mig pensionsopsparing i en tvungen pensionskasse.

Tænk, hvis danske kommuner også havde forkøbsret, så ville meget i København have kunnet være reddet.
En meget stor parasit på det berlinske boligmarked har mange år været den private udlejning af lejligheder til feriebolig. Det lyder ikke voldsomt, men har et enormt omfang - ligesom mange har benyttet sig af de lave boligpriser til at få sig en ferielejlighed selv.

Jacob Mathiasen

Det er netop det de her finansinstitutioner gør. De spiller et zero-sum game, hvor de prøver at skrabe til sig på andres bekostning, men uden at skabe værdi i verden.

Rigtigt megen financiel aktivitet burde simpelthen være underlagt lagt mere restriktiv lovgivning og rigtig megen financiel aktivitet i dag burde forbydes da de kun eksisterer for at pumpe penge ud af markedet til spekulanter.

F.eks. flash-trading og andre kortsigtet investeringer er helt oplagte at totalt forbyde.

Jørgen Wind-Willassen

Forkøbsret -ja - på markedsvilkår.
Så op med skillingerne. Det er dyrt at bo midt i en attraktiv storby.
Det skal jo ikke være en foræring, som det var da Københavns kommune nærmest forærede deres boliger bort til lejerne for en del år siden.
Taberne på de handler var ALLE borgerne i byen- vinderne - lejerne der tilfældigvis fik tilbudt lejligheden til en alt for lav pris og som i dag kan nuppe million gevinsten.

Randi Christiansen

Jørgen wind@ - der, der skete, var, at fogh regeringen tillod de billige andelsboliger at stige i pris. Jeg kender ikke rationalet for det loft, der blev sat, men det er sandt, at stigningerne var store.

Det gav mulighed for at skifte een god bolig ud med en anden. Om nogen har valgt at gå ned i boligstandard til gengæld for kontanter, skal jeg ikke kunne sige.

Randi Christiansen

Men det betød selvfølgelig at kommunen solgte sine boliger for billigt, og at tanken om samfundet som andelsejere af en fælles boligmasse led et knæk.

Det må vi rette op på. Fællesejet - hele fællesejet - må, kan og skal ikke privatkapitaliseres. Punktum.