Feature
Læsetid: 9 min.

Berlin demonstrerer mod dansk pensionskasse: I sætter tyske pensionister på gaden

Danske PFA Pension har i 2018 investeret omkring syv milliarder kroner i det pressede og rentable tyske boligmarked. Med opbakning fra regeringspartiet SPD protesterer hundredvis af berlinere nu over det absurde i, hvis danske pensionisters profitjagt vil sætte tyske pensionister ud af deres hjem. PFA har ingen kommentarer
Udstyret med dannebrog og alskens slogans demonsterer omkring 400 mennesker i berlinerbydelen Neukölln mod den danske pensionskasse PFA, som har købt de ejendomme, de bor i. Dermed vil de lægge pres på bystyret for at få dem til at gøre brug af den kommunale forkøbsret, så de er bedre sikret mod huslejestigninger.

Udstyret med dannebrog og alskens slogans demonsterer omkring 400 mennesker i berlinerbydelen Neukölln mod den danske pensionskasse PFA, som har købt de ejendomme, de bor i. Dermed vil de lægge pres på bystyret for at få dem til at gøre brug af den kommunale forkøbsret, så de er bedre sikret mod huslejestigninger.

Malene Lauritsen

Udland
18. december 2018

Trods taktfaste protestråb er stemningen høj og fredelig – og det ser næsten hyggeligt ud med de mange dannebrogsflag.

Men sporadiske skilte med budskaber som »PFA = Profit For Assholes« viser, hvilken vrede der har fået omkring 400 mennesker til at trodse decemberkulden og gå på gaden i det berlinske kvarter Neukölln i demonstration mod den danske pensionskasse PFA.

Som en del af den største ejendomshandel på det tyske boligmarked i 2018 og den største enkeltinvestering i PFA Ejendomme nogensinde har PFA købt en række etageejendomme med i alt ca. 140 lejligheder i gaderne Böhmische Straße og Thiemannstraße. Her er de ca. 300 beboere nu bange for, at deres dage i lejlighederne er talte.

En af de ledende stemmer i protesten er den 25-årige Elena Poeschl. Hun understreger, at protesten trods alle dannebrogsflagene ikke er rettet mod hverken Danmark eller PFA’s kunder personligt.

»Vi tror ikke, at de danske PFA-kunder aner, hvordan deres penge bliver skabt. Det vil vi gerne vise dem med rigtige, levende mennesker som eksempel, for det her angår titusinder af berlinere og tyskere. I Danmark kender I jo også til konsekvenserne af udenlandske investorer med Blackstone og hele den historie,« siger hun med henvisning til den amerikanske kapitalforvalter Blackstones omstridte opkøb af over 400 lejemål i Den Sønderjyske By på Frederiksberg.

»Min største frygt er, at der bliver lavet luksusrenoveringer, så huslejerne stiger, eller at de omdannes til ejerlejligheder,« siger den 79-årige Jürgen Lehmann, der er en af de ca. 60 pensionister i sammenslutningen af lejere, som går under navnet BoeThie.

»I begge tilfælde er der ikke mange, der har råd til at blive boende. Beboerne her er en blandet forsamling af pensionister, unge, studerende, arbejdende, familier og eneforsørgere. Vi har et glimrende socialt sammenhold. Men vi har hverken råd til huslejestigninger eller til at flytte, sådan som boligmarkedet er blevet i Berlin,« siger den 79-årige med henvisning til det berlinske huslejeniveau, der omtrent er fordoblet siden 2010.

Selv har Jürgen Lehmann boet i tre forskellige lejligheder i gaden siden sin fødsel i 1940, og i modsætning til sine forældre overlevede han også krigen i sit hjemkvarter, som han kalder det.

»Man må jo se på, hvor få penge folk i Berlin har. Vi er dårligt informeret, og vi kender ikke de konkrete planer. Men hvorfor skulle en kæmpefond som PFA købe de her huse, hvis det ikke var for at tjene penge på dem? Det er jo mekanismen i det her spil: Det er anonyme penge, der skal give afkast, og så hopper investorerne videre ude at kigge sig tilbage.«

Derfor er demonstrationen også rettet mod bystyret, som endnu kan nå at gøre brug af sin forkøbsret, siger Elena Poeschl.

»Så kan vi i stedet komme under et af de kommunale boligselskaber, hvor vi er bedre sikret mod huslejestigninger og fortrængning – ligesom de gjorde med PFA’s opkøb i München,« siger Elena Poeschl.

Penge For Afstumpede, Profit For Asociale eller Pension For Assholes. Nogle af demonstranterne mod den danske pensionskasses opkøb af ejendomme i Berlin kan få en del ud af bogstaverne PFA. De fleste nøjes dog med slagordet »ingen profit med vores husleje« og et Dannebrog.

Penge For Afstumpede, Profit For Asociale eller Pension For Assholes. Nogle af demonstranterne mod den danske pensionskasses opkøb af ejendomme i Berlin kan få en del ud af bogstaverne PFA. De fleste nøjes dog med slagordet »ingen profit med vores husleje« og et Dannebrog.

Malene Lauritsen

PFA rullet tilbage i München

Som Elena Poeschl antyder, er de berlinske protester blot rettet mod en lille del af en rekordstor investering for PFA Pension, der som Danmarks største pensionsselskab med godt en million kunder forvalter investeringsmidler for over 600 milliarder kroner.

I sommeren 2018 købte PFA en større erhvervsejendom og ca. 3.700 lejligheder 15 forskellige steder i Tyskland, heraf to tredjedele i storbyer som Berlin, München og Hamborg. PFA angiver på sin hjemmeside selv en samlet pris til omkring 6,6 milliarder danske kroner. Tyske medier som finansavisen Handelsblatt sætter den til omkring otte milliarder kroner.

Uanset spændet er der tale om den største handel på det tyske ejendomsmarked i 2018, og som den hidtil største enkeltinvestering for PFA Ejendomme nogensinde er den udtryk for pensionsfondens nye strategi med at »øge andelen af udenlandske ejendomsinvesteringer i porteføljen markant frem mod 2022«.

Her peger PFA især på Tyskland som »et vækstende ejendomsmarked i Europas førende økonomi«, der »i stigende grad er præget af et begrænset udbud og en meget høj efterspørgsel«.

Khaled Kaissar, forretningsfører i Domicil Real Estate Group, der håndterer PFA’s portefølje i Tyskland, siger det mere direkte til Handelsblatt. Han kaldte tidligere i år de opkøbte lejligheder »objekter med god til meget god beliggenhed i eftertragtede kvarterer. Desuden byder porteføljen et potentiale for huslejestigninger«.

Det tolkes i tyske aviser som TAZ på den måde, at PFA satser på en stor udskiftning blandt lejerne, fordi nye lejekontrakter i byer som München og Berlin kan indbringe over halvanden gange så høj en kvadratmeterpris.

I München blev PFA’s handel imidlertid rullet tilbage i »en af de største boligredningsaktioner i Münchens historie«, som avisen BILD Zeitung kaldte det, samtidig med at den gjorde opmærksom på den store og omstridte offentlige udgift.

I september valgte Münchens bystyre således at gøre brug af den kommunale forkøbsret og købe 300 af de lejligheder tilbage, som PFA købte i sommerens storhandel. Argumentet var, at der ikke kunne opnås enighed om en lejegaranti til ejendommenes beboere. Med andre ord: de kunne ikke sikres tilstrækkeligt mod markante huslejestigninger.

»Vi kan ikke komme ind på de konkrete forhandlinger, vi har i forbindelse med vores ejendomme, men kan generelt sige, at forhandlingen med kommunen i München forløb ganske udramatisk,« udtalte PFA’s pressechef Kristian Lund Pedersen i sidste uge til webmediet EjendomsWatch.

»Det er kun München, der har udnyttet deres forkøbsret, og i Berlin mangler der afklaring. På alle andre ejendomme har kommunerne frafaldet deres forkøbsret.«

EjendomsWatch citerer desuden pressechefen for, at PFA er »i dialog med både beboerne og politikere i Berlin«.

Det afviser Elena Poeschl for beboernes vedkommende.

Over for Information oplyser PFA, at pensionsfonden ikke ønsker at udtale sig yderligere om opkøbene og protesterne i Tyskland.

Socialt ansvar

Ved demonstrationen i Böhmische Straße og Thiemannstraße gør beboerne ingen hemmelighed ud af, at de vil have de berlinske politikere til at gøre brug af forkøbsretten som i München. Ved demonstrationen, der rutinemæssigt flankeres af fire salatfade og et dusin afslappede betjente, får de stærk opbakning til dette formål.

Forrest i demonstrationstoget går Fritz Felgentreu, der er valgkredsens medlem af den tyske forbundsdag for regeringspartiet SPD, samt hans partikollega Martin Hikel, der er borgmester for bydelen Neuköllns 330.000 indbyggere.

Borgmesteren for berlinerbydelen Neuköllns 330.000 indbyggere, socialdemokraten Martin Hikel, har kastet sig ind i kampen for at kommunen køber en række berlinske ejendomme tilbage fra danske PFA Pension. »Vi vil gøre alt for, at det her ikke bliver endnu et ansigtsløst kvarter,« udtaler han til Information, før han indtager den improviserede scene foran de ca. 400 demonstranter.

Malene Lauritsen

»Jeg håber, at denne slags demonstrationer er med til at udløse overvejelser hos investorerne om, at de har et socialt ansvar,« siger Fritz Felgentreu, der medgiver, at han ligesom beboerne ikke kender PFA’s konkrete planer.

»Ejendom forpligter. Selv pensionskasser har ikke kun pligt til at få penge til at yngle til deres kunder, men også til at de yngler socialt ansvarligt. Her er det tilfældigvis en dansk pensionskasse, men det gør det ikke mindre absurd: Det er da absurd, at danske pensionister tjener penge på at fortrænge tyske pensionister.«

Fritz Felgentreu overdøves af taktfaste råb fra demonstranterne, før han gør opmærksom på, at 80 procent af tyskerne bor til leje og ikke har sparet op i »betonguld«, som han kalder det.

»Derfor er de fleste tyskere meget udsatte, når huslejerne stiger. I SPD påpeger vi derfor også gang på gang, at det her er et grundlæggende socialt spørgsmål i Tyskland.«

– Men hvis boligmarkedet reguleres for stramt, er der ingen investorer, der hverken renoverer eller bygger, og så bliver boligmanglen i en by med stærk tilflytning som Berlin endnu større. Indtager kommunen ikke i for høj grad en investorrolle, hvis den gør brug af sin forkøbsret i dette tilfælde?

»Den store kunst er at finde balancen mellem et marked, der er tilstrækkeligt investorvenligt, så der bygges og renoveres tilstrækkeligt, men hvor der samtidig holdes et skarpt øje med lejeudviklingen og kriterierne for investorerne. Det er i høj grad lykkedes på det tyske boligmarked siden Anden Verdenskrig, men nu er balancen ved at skride,« siger Fritz Felgentreu og slår ud med armen.

»Som socialdemokrat ser jeg et ansvar for at skabe et socialt marked med stærke offentlige boligforeninger. Derfor mener jeg også, at vi skal gøre brug af vores forkøbsret. Selvfølgelig ikke for enhver pris, fordi vi dermed ville gøre os manipulerbare. Men i så vid udstrækning, som det er fornuftigt og kan forsvares over for skatteyderne.«

Bolig som spekulationsobjekt

I tilfældet Böhmische Straße og Thiemannstraße haster denne løsning, fordi fristen for at melde forkøbsret udløber allerede 7. januar. Alligevel er bydelens borgmester Martin Hikel klar i mælet.

»Vi vil gøre alt for, at det her ikke bliver endnu et ansigtsløst kvarter. Vi vil kæmpe for, at den sociale blanding fortsat er mulig her, og at Neukölln og Berlin ikke bliver til en ansigtsløs storby for de velhavende, som vi for eksempel kender det fra store dele af London eller Paris,« siger han til Information, mens demonstrationstoget skrider frem.

Han antyder dermed også den usædvanlige situation, som det berlinske boligmarked har oplevet i to årtier efter Berlinmurens fald, som i takt med den stærke tilflytning til byen nu begynder at ligne situationen i en lang række øvrige europæiske storbyer.

Martin Hikel kender heller ikke PFA’s konkrete planer, men han påpeger, at huslejerne som regel stiger betragteligt ved den slags køb, og at mange lejligheder efterfølgende ofte står tomme som spekulationsobjekter.

»Her bor folk, som har boet her i årevis og ofte i årtier, som kan blive tvunget til helt at forlade bydelen. Især pensionisterne er udsatte, og vil ofte blive tvunget helt ud af byen. Og når vi ligefrem har lejebeskyttede områder som her, hvor vi kan forbyde luksusrenoveringer og gøre brug af forkøbsretten, så bør vi i mine øjne udnytte det. Selvfølgelig skal vi samtidig løse det berlinske boligproblem ved at bygge langt mere og køle markedet af. Men vi skal også beskytte dem, der har boet her i årtier,« siger bydelsborgmesteren.

»Vi har flere gange gjort brug af vores forkøbsret her i Neukölln, men vi ved endnu ikke, om det vil lykkes her. Men vi kæmper for det frem mod fristen den 7. januar. Tiden er knap, men vi bruger så mange redskaber som muligt for at få det til at gå op.«

»Intet hjem, intet kvarter«. Både unge og gamle deltager i protesterne mod salget af den udlejningsejendom, som de bor i i Berlin-Neukölln, til den danske pensionskasse PFA.

»Intet hjem, intet kvarter«. Både unge og gamle deltager i protesterne mod salget af den udlejningsejendom, som de bor i i Berlin-Neukölln, til den danske pensionskasse PFA.

Malene Lauritsen

Det store perspektiv

Da demonstrationstoget kommer tilbage efter en sløjfe i kvarteret, interviewes den 79-årige Jürgen Lehmann igen af den berlinske tv-kanal RBB, og de to politikere og protesternes forkvinde, Elena Poeschl, holder taler fra en improviseret scene på en trailer.

Imens fortæller en række beboere Information om deres frygt for huslejestigninger og om deres lønninger, der langtfra kan følge med udviklingen på boligmarkedet. Flere håber som et minimum på, at PFA vil indvilge i en stærkere beskyttelse af de nuværende lejere. Over for information betoner Elena Poeschl atter en gang, at de ikke har noget mod PFA’s kunder eller danskerne som sådan. Hun har endda lært sætningen »Danmark, vi elsker jer«.

– PFA handler inden for lovens rammer og er endda en sen spiller på det berlinske boligmarked, så går I med den her demonstration ikke efter manden i stedet for bolden? Den globale kapital søger jo altid derhen, hvor der er afkast, og i disse lavrentetider er det især boligmarkedet …

»Vi er ikke revolutionære antikapitalister. Vi bruger bare helt fredelige midler til at gøre opmærksom på, at folks boliger ikke burde være spekulationsobjekter – og at vi er 14 huse, der vil have, at den kommunale forkøbsret forbedres, så retten står på de fortrængtes side og ikke på investorernes,« siger Elena Poeschl.

Hun påpeger, at PFA selv bryster sig af FN’s principper for ansvarlige investeringer (UNPRI) samt FN’s Global Impact-erklæring (UNGC).

»I starten så vi det ikke så meget i det store perspektiv. Men det er også det, det handler om her i BoeThie.«

Den 79-årige Jürgen Lehmann, der gerne giver den som beboersammenslutningens protagonist, er enig. Og han er fortsat forsigtig optimist.

»Selvfølgelig er jeg bange for, at det ikke vil lykkes. Jeg er 79 og har absolut ikke lyst til at flytte nogen steder,« siger han og vifter med et papskilt med teksten »Vi bliver«.

»Jeg er krigsbarn fra Berlin. Jeg ved, hvad det vil sige at kæmpe.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Randi Christiansen

Hvornår falder ti øren : privatkapitalisering på overlevelsesressourcer og vital infrastruktur er vejen til undergang for velfungerende samfund. Det er skammeligt at danskere vil være med til den dans om guldkalven. Så hold dog op - hvornår har I fået nok

John S. Hansen, David Breuer, Steffen Gliese, Viggo Okholm, Flemming Berger, Anne Mette Jørgensen, Torben Jensen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, kjeld jensen, Per Torbensen, ingemaje lange, Gert Romme, Peter Knap, Ervin Lazar, Jesper Sano Højdal, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted, Hans Larsen, Torben K L Jensen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Det er grimt at presse pensionister der ikke kan forsvare sig, men det ville være passende at artiklen også nævnte 1 million flygtninge. De skal jo have et sted at bo og foretrækker typisk de større byer. Huslejeregulering, ejerforhold etc. har betydning, men det vigtigste for prisen er forholdet mellem udbud og efterspørgsel. PFA udfører her det beskidte arbejde.

Niels Duus Nielsen, kjeld jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

I et Land i forfald, er det den Politiske moral der skrider først. Salg af infrastruktur, Finansielle grådige institutioner, mangel på transperans i beslutningerne, negativ manipulation af Landets Borgere Osv.

John S. Hansen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Anne Mette Jørgensen, Randi Christiansen, kjeld jensen, Arne Albatros Olsen, Per Torbensen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Og alt det for markesøkonomiens skyld.

Jacob Mathiasen, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen, Niels Duus Nielsen, kjeld jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Tak for artikel. Glæder mig til at læse opfølgning.

Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Privat versus Almen Nyttig boligmarked.

Steffen Gliese og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Ja vi er mange der er fedtet ind i det vi er blevet tvunget til.
Jeg forsøgte som ung, at frasige mig pensionsopsparing i en tvungen pensionskasse.

Tænk, hvis danske kommuner også havde forkøbsret, så ville meget i København have kunnet være reddet.
En meget stor parasit på det berlinske boligmarked har mange år været den private udlejning af lejligheder til feriebolig. Det lyder ikke voldsomt, men har et enormt omfang - ligesom mange har benyttet sig af de lave boligpriser til at få sig en ferielejlighed selv.

Jacob Mathiasen

Det er netop det de her finansinstitutioner gør. De spiller et zero-sum game, hvor de prøver at skrabe til sig på andres bekostning, men uden at skabe værdi i verden.

Rigtigt megen financiel aktivitet burde simpelthen være underlagt lagt mere restriktiv lovgivning og rigtig megen financiel aktivitet i dag burde forbydes da de kun eksisterer for at pumpe penge ud af markedet til spekulanter.

F.eks. flash-trading og andre kortsigtet investeringer er helt oplagte at totalt forbyde.

Jørgen Wind-Willassen

Forkøbsret -ja - på markedsvilkår.
Så op med skillingerne. Det er dyrt at bo midt i en attraktiv storby.
Det skal jo ikke være en foræring, som det var da Københavns kommune nærmest forærede deres boliger bort til lejerne for en del år siden.
Taberne på de handler var ALLE borgerne i byen- vinderne - lejerne der tilfældigvis fik tilbudt lejligheden til en alt for lav pris og som i dag kan nuppe million gevinsten.

Randi Christiansen

Jørgen wind@ - der, der skete, var, at fogh regeringen tillod de billige andelsboliger at stige i pris. Jeg kender ikke rationalet for det loft, der blev sat, men det er sandt, at stigningerne var store.

Det gav mulighed for at skifte een god bolig ud med en anden. Om nogen har valgt at gå ned i boligstandard til gengæld for kontanter, skal jeg ikke kunne sige.

Randi Christiansen

Men det betød selvfølgelig at kommunen solgte sine boliger for billigt, og at tanken om samfundet som andelsejere af en fælles boligmasse led et knæk.

Det må vi rette op på. Fællesejet - hele fællesejet - må, kan og skal ikke privatkapitaliseres. Punktum.

Randi Christiansen

Kommunen skulle slet ikke have solgt disse boliger.