Læsetid: 6 min.

»Her vil man beskytte de hvide børn ved at udelukke de brune børn«

Ud med udlændinge og ind med krucifikserne. I det nordøstlige Italien holdes migrantbørn ude af børnehaverne, efter man har indført kvoter for, hvor mange af dem, der må være i hver institution. Samtidig vil man gøre kristendom mere synlig i børnenes hverdag. Målet er at beskytte etnisk italienske børn mod »ghettoklasser«, men kritikere ser det som rendyrket diskrimination
Efter at man i byen Monfalcone har indført kvoter, som holder migrantbørn ude af børnehaverne, frygter 28-årige Farzana Akter fra Bangladesh, at hendes datter vil få svært ved at integrere sig. »Vi troede, at hendes fremtid skulle være i Italien. Men nu er vi ikke længere så sikre,« siger hun.

Efter at man i byen Monfalcone har indført kvoter, som holder migrantbørn ude af børnehaverne, frygter 28-årige Farzana Akter fra Bangladesh, at hendes datter vil få svært ved at integrere sig. »Vi troede, at hendes fremtid skulle være i Italien. Men nu er vi ikke længere så sikre,« siger hun.

Martin Gøttske

11. december 2018

MONFALCONE – Det er midt på formiddagen, og den lille pige på tre og et halvt år skulle egentlig have været i børnehave. Men i stedet er hun på grøntsagsmarked med sin mor.

»Vi ville meget gerne have sendt hende i børnehave, men hun har den forkerte hudfarve,« konstaterer moren, 29-årige Muktar.

Hun kommer fra Bangladesh. Ligeså gør hendes mand. De har boet i ti år her i den nordøstitalienske by Monfalcone, hvor deres datter også er født.

Men nu har byens borgmester indført loft på, hvor mange migrantbørn der må være i børnehaverne. Og som konsekvens har et halvt hundrede migrantbørn ifølge lokale fagforeninger været uden børnehaveplads siden sommerferien.

»Det er for at beskytte vores italienske børn,« lyder begrundelsen fra borgmester Anna Maria Cisint fra det højrenationale parti Lega. Til italienske medier siger hun, at hun vil undgå »ghettoklasser«.

Kvoten lyder på maksimum 45 procent »udenlandske børn«, som borgmesteren klassificerer dem, pr. klasse.

Det, som allerede er blevet døbt »Monfalcone-modellen«, er begyndt at sprede sig. I den nærliggende storby Trieste, lige på grænsen til Slovenien, har man i slutningen af november vedtaget et loft på 30 procent for børn med udenlandsk baggrund, og desuden vil man styrke kristendommens synlighed i børnehaverne.

Den katolske religion skal være »del af undervisningen i alle børnehaver«, og »i alle børnehaver skal der være krucifikser«, hedder det ifølge lokalavisen Il Piccolo i det forslag, som Triestes borgmester, Roberto Dipiazza, der også er fra partiet Lega, har fremlagt.

Og i byen Codroipo, også i Nordøstitalien, har et centrumhøjreflertal i byrådet i starten af december besluttet, at byens børn ikke må blive præget af »fremmede kulturer«. Vuggestuer forhindres nu i at købe legetøj, som ikke ses som værende foreneligt med traditionel italiensk kultur, eksempelvis dukker med sort hud eller musikinstrumenter, der ikke bruges i traditionel italiensk musik.

Der havde ellers været forslag om at indkøbe netop den type legetøj i et forsøg på at skabe bro mellem de forskellige kulturer. Det skriver avisen Messaggero Veneto.

Regeringspartiet Lega, der ifølge meningsmålinger for tiden har opbakning fra op mod 34 procent af de italienske vælgere, har gjort sig yderst populær på baggrund af en hård kurs over for migranter.

Partiet advarer især mod indvandring fra muslimske lande, og mener, at kristendommen skal styrkes i det offentlige rum, så man bedre vil kunne modstå den påståede trussel mod det italienske samfund, som islam udgør.

Partiets leder, indenrigsminister Matteo Salvini, hylder udviklingen i Monfalcone:

»Et bravo til borgmesteren fra Lega i Monfalcone, som viser, at vi skal respektere et maksimum for antallet af udenlandske børn pr. klasse,« skriver han på Facebook.

Forstad til Dhaka

Men mange migranter i Monfalcone, som i stor grad kommer fra Bangladesh, frygter, hvad udviklingen betyder, ikke mindst for deres børns evne til at integrere sig.

»Vi troede, at hendes fremtid skulle være i Italien. Men nu er vi ikke længere så sikre,« siger 28-årige Farzana Akter om sin halvanden år gamle datter. Udsigten til, at datteren måske bliver forment adgang til en børnehave, ser moren som et stort problem.

»Hvordan kan hun blive klar til at gå i skole, hvis hun ikke får mulighed for at lære at tale italiensk i børnehaven? Hun vil allerede være langt bagud, når skolen starter,« siger Farzana Akter, som har boet i Italien i syv år. »Det er ikke muligt for min mand eller mig at lære hende at tale ordentligt italiensk.«

Der er lige under 30.000 indbyggere i Monfalcone. I 2005 udgjorde immigranter 5,6 procent af befolkningen; nu er andelen oppe på 22 procent.

Otte procent af befolkningen er migranter fra Bangladesh – og antallet af dem vokser med 14-15 procent årligt.

På byens hospital, San Polo, bliver der nu født flere børn af migrantforældre end italienske. Og hovedparten (71 procent) af børnene med udenlandsk baggrund fødes af forældre fra Bangladesh.

Mens byens tidligere borgmestre, som siden Anden Verdenskrig alle er kommet fra venstrefløjen, har hyldet Monfalcone for at være en kulturel smeltedigel, og har set tilflytterne som en styrke, så mener den nuværende Lega-borgmester, som blev valgt ind for to år siden, at »vi er gået over grænsen«.

Monfalcone beskrives nu ofte som en »forstad til Dhaka« og »den italienske by, hvor man ikke længere kan finde italienere«.

»Det er da klart, at italienere ikke skal presses ud til siden af fremmede, men i stedet har ret til at komme forrest i køen,« siger pensionisten Stefano Degrassi om børnehavekvoterne. Han står ved havnekanten i Monfalcone med udsigt til det enorme skibsværft, hvor langt de fleste migranter fra Bangladesh arbejder.

Andre i Monfalcone ser dog kvoterne som en glidebane. »Hvad bliver det næste? At vi skal genindføre racelovene fra 1938?« spørger en anden af byens pensionister, Diego Tonero, med henvisning til racediskriminationslove, som blev indført i Italien af fascisterne i slutningen af 1930’erne.

Undgå »ghettoisering«

Andre steder i det nordlige Italien har Lega-borgmestre også indført andre tiltag, som er blevet set som diskrimination mod migrantbørn. Bl.a. regler, som reelt har gjort eksempelvis skolefrokosten eller skolebøgerne dyrere for børn med indvandrerbaggrund.

Flere migranter fra Bangladesh ser skuffede på kvotereglerne som et udtryk for, at de ikke længere er lige så velkomne som tidligere.

»Vi er ikke kriminelle, og vi betaler også skat, så hvorfor fortjener vores børn ikke de samme muligheder?« siger Mehdi, en 35-årig far til to.

»Her vil man nu beskytte de hvide børn ved at udelukke de brune børn. Det er ikke i orden.«

Borgmester Anna Maria Cisint argumenterer, at kvoterne er nødvendige for at »genoprette noget af byens værdighed« og for at undgå en »ghettoisering«.

Cisint mener, at en vellykket integration er umulig, hvis andelen af indvandrerbørn i daginstitutionerne er for stor.

»Italienske forældre er flygtet fra Monfalcone. Jeg har set mindst 90 familier, som har forladt vores børnehaver, fordi nogle klasser havde 99 procent udlændinge,« siger Cisint til avisen Il Fatto Quotidiano.

»Hovedparten af migranterne er fra Bangladesh, og deres børn kommer i børnehaven uden at kunne et eneste italiensk ord og med en lang række store problemer.«

Over for italienske medier har borgmesteren påstået, at man var villig til at betale for skolebusser, der kunne føre migrantbørn til institutioner i andre kommuner. Men bl.a. tv-stationen LA7 har afsløret, at den mulighed alligevel ikke er blevet stillet til rådighed for forældre – og desuden siger borgmestre fra nabobyer, at myndighederne i Monfalcone ved indførelsen af kvoterne overhovedet ikke forhørte sig om, hvorvidt de kunne tage imod migrantbørnene.

Konsekvensen har været, at børnene reelt også er forhindret i at gå i børnehave selv uden for Monfalcone.

Eksklusion og diskrimination

I Italien er specielt fagforeningerne kommet med stærk kritik af Monfalcone-modellen.

Fagforeningen Cobas mener, at den skaber »eksklusion og diskrimination«.

»Det er forkert at udelukke udenlandske børn, som allerede i forvejen er i stor risiko for at være ofre for diskrimination eller social stigmatisering pga. deres etnicitet,« lyder det fra Cobas.

»At ekskludere så mange børn fra børnehaven og fratage dem retten til undervisning vil betyde, at om tre år, når de skal starte i grundskolen, så vil de stadig ikke kunne tale italiensk, og så vil vi som samfund stå med endnu større problemer,« siger Adriano Zonta fra fagforeningen Cgil.

Fra samme fagforening kritiseres det også, at borgmestre vil gøre krucifikser og katolskundervisning obligatorisk i børnehaver. Ifølge mediet Il Friuli siger Villiam Pezzeta, generalsekretær i fagforeningen Cgil:

»Det har aldrig været tegn på en positiv udvikling, når myndighederne bruger religion til at skabe skel mellem folk.«

Der bor i dag 34 asylansøgere i den sicilianske landsby Sutera.
Læs også
Mohammed Aziz fra Kashmir har fået permanent opholdstilladelse på Sicilien, og nu har han søgt om tilladelse til at få sin kone og børn, der stadig er i Kashmir, hertil.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Mortensen
  • Viggo Okholm
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Carsten Mortensen, Viggo Okholm, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lad endelig ikke DF få flere lyster eller måske Italien er inspireret af dem.
Vi må vel konstatere at dem og os er uhyggelig aktuelt mange steder. Trist menneskesyn.

Lillian Larsen, Ole Frank, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Mortensen, Hanne Ribens, Christel Gruner-Olesen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Ulykkerne med multikulturalismen kan ikke lægere skjules. Den kulturelle elite, der har været de varmeste fortalere for multikulturalismen har allerede trukket deres poder ud af folkeskolen og placeret dem i etniske rene privatskoler.

Bjørn Pedersen, Hans Aagaard, Michael Friis, Erik Jakobsen, jens peter hansen, Bjarne Frederiksen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Nej så er det lettere i København her sætter de tolerante deres børn i den private søde etnisk rensede privatskole og nøjes med himmelvendte øjne når de onde hoster grimme udsagn af sig. Denne funktionelle apartheid skjuler man med udsagn om at mit barn ikke slkal uddættes for et fejlslagen integration. Man siger at de onde ikke kan undvære en prygelknabe, in casu indvandrerne, dette gælder sjovt nok også de tolerante her er det bare de primitive uuddannede fremmedhadere der er yndlingshadeobjektet. Hvad med lidt samtale over kloakken?

Hans Aagaard, Michael Friis, Bjarne Bisgaard Jensen, Martin Lund, Gert Romme og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jens - i januar 2009 havde Information en artikel, " Mere uddannelse fører ikke til bedre integration" , hvor Kristina Aamand blev citeret for denne bemærkning: " For 10 år holdt jeg foredrag under titlen ’Kendskab giver venskab’. I dag må jeg erkende, at det var forkert. Kendskab giver ikke nødvendigvis venskab, for det er ikke sikkert, at du kan lide det, du ser, og det gælder både danskerne og indvandrernes efterkommere",

Måske er det det, som er galt. Vi går ud fra, at når bare vi lærer de andre at kende, skal det nok gå. Men hvad nu, hvis du ikke bryder dig om det, du ser og oplever?

Hans Aagaard, Erik Jakobsen og Bjarne Frederiksen anbefalede denne kommentar

Ideen om at folk fra alle kulturer køber ideen om demokrati, religionsfrihed og kvinders ligeret er der vel ingen der tror på længere. Helt grundlæggende er det også en racistisk tanke.
Fejlslutningen bliver dyr.

Hans Aagaard, Bjarne Frederiksen og Erik Jakobsen anbefalede denne kommentar

Pudsigt

I en sideløbende tråd om menneskerettigheder i Danmark, blev jeg hurtigt beskyldt for "What-aboutisme" da jeg påpegede at i Kina. Rusland og Mellemøsten står det tifold meget værre til med at overholde menneskerettighederne.

Denne tråd om forhold i Italien er hurtigt blevet til en debat om DF og Danmark.

;-)

DF fobien er behandlingskrævende, fordi patienten har meget svært ved, på egen hånd at bryde cirklen, hvor centrum for alt ondt er et dansk parti med stor indflydelse. Symptomerne udarter på en sådan måde, at emnet for diskussion bliver ligegyldigt, fordi tankerækken altid tager udgangspunkt i dette onde centrum, og det er stærkt invaliderende for patientens egen livskvalitet.

jens peter hansen

Der er da ingen selvpisk i at synes at det er de andre der er dumme. Jeg kom for 4 timer siden hjem fra en brokoperation. Jeg er fandme glad for at bo i DK og det er alle de andre også ellers var nok forsvundet. Brok er imidlertid en nationalsport for folk der har tiden til det. Nogle gange skulle man( som ved operationen) sætte kikkerten for det andet øje og se det smukke og venlige her i landet.

ja; Nogengange får man det indtryk at Danamark er det mest elendige land i hele verden !

Et mere nuanceret bud er nok at der plads til forbedringer, men at Danmark ligger milevidt foran langt de fleste andre nationer.
Faktisk er folk helt vilde med at komme hele den lange vej herop, mens vandringen den anden
vej holder sig i den lave ende.

Hvad angår forholdene i Italien, så lider landet under en massiv indvandring; Derfor er udviklingen som den er.
Højreskredet (fordi midterpartierne ikke har været i stand til at løse problemer) er også i Italien en kendsgerning.

Hans Aagaard, Inger Nilsson, jens peter hansen og Peder Bahne anbefalede denne kommentar

Carsten: Ok vi har det godt i dannevang set i perspektivet, men det bør vel ikke betyde at mennesker med en anden etnisk baggrund skal have det dårligere af den grund.Jeg tolker næsten at du mener de tolerante og naive som bl.a. mig er skyld i højredrejningen!
Men det at acceptere mangfoldigheden og tage den udfordring positiv op tager desværre lang tid
og lige nu går det den forkerte vej flere steder set fra mit syn,som jo så ikke behøver at være den rigtige.

jens peter hansen

Viggo Okholm er dem og os ikke i den grad udtryktnår de artige gør alle mulige krumspring for at undgå at deres børn skal gå i skole med indvadrerbørn ? Det er jo lige det de gør København. 75 % af ungerne med dansk baggrund på Nørrebro går på privatskole. Italienerne kan lære meget af det himmelråbende hykleri dele af den tolerante venstrefløj i praksis udlever.

Touhami Bennour

Jeg begyndte at rejse meget ung, 16-17 årig. Så jeg kan forstå godt det om sex, leverpostej, og ikke mindst de "brune og hvide". Det er komisk virkelig. I mange år jeg har set i Europa kun positiv observationer; de brune var vellidt og de hvide har det godt. Man talte meget om det, der fører folk nærmere hinanden og ikke væk fra hinanden. Problemer opstår på andre områder så som politik og økonomi men næsten aldrig om Forskelligheder folk har arvet fra naturen. Man tager de forskelligheder som normale.
Og de forskelliheder dominer debatten, demokratiet er fraværende totalt fra debatten
I dag alt er unormalt, hvorfor er du så og så , ja så. Jeg ved ikke om det var kun mig i hele verden dengang, eller der blev født formeget nu. Jeg kan ikke se nogen det er født før 90 erne i det sidste århundert

Skræmmende læsning på flere måder.
Det må være underligt at se sin egn bliver forandret til en helt anden kultur.
Der står bl a
“Og hovedparten (71 procent) af børnene med udenlandsk baggrund fødes af forældre fra Bangladesh.”
Omvendt er det forkert at diskrimere børn pga deres forældre.
Men paradokset er at de tilflytterne fra Bangladesh vil have deres børn lærer italiensk. Men de lærer ikke italiensk hvis næsten alle børn kommer fra familier af ikke Italiensk baggrund.

Hvad er det vi vil? Indvandring? Assimilation?

Kirsten Stig Laustsen

Monfalcone har vist behov for en ghettoplan. Spørgsmålet er, hvordan man griber en sådan an. Hvorfor mon skibsværftet fortrinsvist tiltrækker arbejdskraft fra Bangladesh? Hvis der ikke er arbejdsmuligheder andre steder, er det svært at motivere folk til at flytte. Det forekommer heller ikke at være en god løsning at rive (gode) boliger ned, som man vil gøre i DK. Så hellere definere beboersammensætningen INDEN folk flytter ind. At berøve indvandrerbørn muligheden for institutionsplads er rendyrket diskrimination og inviterer til store sociale problemer i fremtiden. Man kan bare forestille sig en 1 klasse, hvor halvdelen kommer fra et børnehavefællesskab og den anden halvdel kommer hjemme fra mor, som ikke har kunnet lære italiensk eller arbejde, fordi der ikke var institutionsplads. Det må være opskriften på hvordan man får de unge indvandrerbørn til at organisere sig i bander. Hvad skulle de ellers?

Viggo Okholm.

De der er årsag til de øgede problemer, i både Danmark, Italien og alle mulige andre indvandrerlande, er de der har benægtet problemerne fra start af !

Det er min klare opfattelse.

At undlade at handle i tide er som regel grunden til eskalation.

Al den snak om "at ting tager tid" giver jeg ikke så meget for. I F.eks. England og Frankrig har man haft indvandring i mange generationer p.g.a deres koloniale fortid, men også her vokser problemerne.

Bjørn Pedersen

Hvis problemet med multikulturalisme virkelig kunne reduceres til "hvide" vs "brune", ville engelske nationalister intet problem have med polsk indvandring, etniske russere ikke have noget problem med tjetjenere, og hvis 5% af den danske befolkning var etnisk russisk ville det heller ikke føre til konflikt...

At det absolut aldrig har været sandt, ikke er sandt, og aldrig vil blive det kan man vælge at gøre i de lande hvor det at have hvid hudfarve også betyder at man har "hvid etnicitet", f.eks det anglo-amerikanske Nordamerika. En mandlig albaner i Italien ser ikke forskellig ud fra en mandlig italiener. Det betyder dog ikke at han ikke er fremmed hvad kultur og religion angår. En hvid amerikaner i et jakkesæt og en hvidhudet etnisk dansker i et jakkesæt kan ligeledes se ens, uden på særligt mange måder at være det.

Ønsker man at slå ned i Italien må det betyde, at man i et eller andet omfang ønsker at være italiener. Det absurd høje tal af bangladesere der fødes i den italienske by i artiklen, er et fremragende eksempel på at italiensk immigrationspolitik slet, slet slet ikke er stram nok. De burde snarere have en udsmidningspolitik. Send overskuddet til Luxembourg, Londons City kvarter og Frankfurts bankdistrikt.

Jeg vil lige pointere at jeg skyder på samtlige regeringer, røde som blå, hvad angår fortidens laden stå til.
Jeg vil også pointere at jeg, som SF-vælger, ser positivt på at et stort flertal ønsker at agere i forhold til problemerne men mener ikke at DF har meget brugbart at byde på.
(Dette for DK´s vedkommende/ har ikke noget med situationen i Italien at gøre)

Touhami Bennour

Dansker har det ad helvede til. Hvis de fleste tænker sådan vil alle får de godt. Jeg gætter på at det drejer sig om mangel på mad, men det mangler folk ikke nogen steder, bortset fra flygtninge, som er afhængige af andre. '

Det forvekles mad med frihed. er friheden en naturlig ting for danskere, de har den allerede? hvis det er det så tillykke med det; for det er det meste, der mangler i verden.

Touhami Bennour

En gang var Vesten stolt af at den tilhører krigere( indoeuropeere) det siges at en af deres karakter er gode til krig, og så vesten skulle tilhøre.
Hvad skete så at Vesten at er blevet fredelig, den "koldkrige afslutning". '
Det er tanke for gastronomerne, det ligne en "opskrift til en ret" velbekommen.