Læsetid: 3 min.

Brexit betyder Brexit – men hvad betyder Brexit?

Information har spurgt fire Brexit-elskere, hvad det egentlig vil sige at forlade EU
Der er snart gået to og et halvt år siden Brexit-afstemningen, og selv om premierminister Theresa May bliver ved med at sige, at »Brexit betyder Brexit«, er der stadig ikke rigtig nogen, der ved, hvad Brexit rent faktisk betyder. Sådan tegner billedet sig også i den engelske by Dover, hvor Information er taget med til den årlige julete-komsammen med byens pensionister.

Alle omkring bordet er i 70’erne, alle stemte Leave, og alle har børn og svigerbørn, der stemte Remain. Det passer fint med statistikkerne: De ældste briter er overvældende for Brexit, og de yngste er lige så overvældende imod.

Der er snart gået to og et halvt år siden Brexit-afstemningen, og selv om premierminister Theresa May bliver ved med at sige, at »Brexit betyder Brexit«, er der stadig ikke rigtig nogen, der ved, hvad Brexit rent faktisk betyder. Sådan tegner billedet sig også i den engelske by Dover, hvor Information er taget med til den årlige julete-komsammen med byens pensionister.

Alle omkring bordet er i 70’erne, alle stemte Leave, og alle har børn og svigerbørn, der stemte Remain. Det passer fint med statistikkerne: De ældste briter er overvældende for Brexit, og de yngste er lige så overvældende imod.

Peter Nygaard Christensen

8. december 2018

John Longworth

Medstifter og formand for ’Leave means leave’-kampagnen

»Det er meget simpelt: Vi skal have kontrol med vores penge, grænser og love. Der stod Leave og Remain på stemmesedlen, der stod ikke noget med en deal. Det er noget, politikerne har bildt os ind, fordi de gerne vil blive.«

»Eliten tror, at de her mennesker er dumme, men de ved godt, hvad de stemte for, men taxachauffører, blikkenslagere og butiksassistenter har en meget klar idé om, hvad suverænitet betyder.«

»EU er primært drevet af Tyskland og Frankrig, og det er primært i deres interesse. De dominerer Europa med et indre marked, hvor tyskerne kan sælge alle deres varer, og hvor franskmændene kan sælge dyre landbrugsprodukter. Bag enhver eurokrat står en tysker. Vi bør bare sige ’bye bye’ og gå ud. Uden en aftale.«

Daniel Hannan

Medlem af EU-Parlamentet for de Konservative

»Brexit betyder juridisk suverænitet. EU har jo etableret et juridisk overherredømme, det er det, der gør EU anderledes – det er derfor, der ikke har været en afstemning om NATO eller FN’s klimakonvention. Det handler om suverænitet. Man kan måle, hvad folk lægger mest vægt på, immigration er et stort emne, men det allervigtigste er retten til at træffe sine egne beslutninger. Nu har Theresa May desværre bestemt sig for, at kontrol med indvandring er det vigtigste, så hun har lavet en aftale, der holder os i det allerværste ved EU: toldunionen. Storbritannien er det eneste EU-land, der handler mere med ikke-EU-lande end med EU-lande, derfor har toldunionen altid været dårlig for os. Vi burde gå med i EFTA ligesom Norge.«

Kate Hoey

Britisk parlamentsmedlem og tidligere forkvinde i ’Labour Leave’

»Vi stemte for at forlade alle EU’s institutioner, så Brexit betyder, at vi skal forlade toldunionen og det indre marked, og at EU-domstolen ikke skal have magt over os. Med andre ord uafhængighed for vores land.«

»Det betyder ikke, at der behøver komme en ’hård grænse’ ved Nordirland. Det ønsker den irske regering ikke, EU ønsker det ikke, og Storbritannien ønsker det ikke, så hvem skulle bygge sådan en ’hård grænse’? WTO har sagt, at de ikke har brug for det. Teknologi, god vilje og samarbejde kan løse det. Der er allerede forskelle i punktafgifter, valuta og moms, og alt er løst ved fjernteknologi.«

Susan Bailey 

Taxachauffør fra Dover

»Brexit er et ord uden mening, der bare betyder, at vi skal ud. Men EU har gjort det svært for os at gå ud, for at der ikke skal være flere lande, som vil væk. Men jeg tror ikke, de fortæller os sandheden, de siger bare dit og dat, May vil have en deal, Labour vil bare selv have magten. De tænker bare på sig selv.«

»Bureaukraterne i Bruxelles, som vi ikke har valgt, har deres egne skattefri shoppingcentre, selv sekretærerne tjener en lille formue, og alle politikere, som går af, håber at komme ned til EU og få deres fede pension. Det er en herreklub, der gør de rige rigere.«

»Jeg tror godt, EU kunne falde sammen på grund af indvandring. Jeg ved godt, at vi selv har destabiliseret Mellemøsten, men det er alt for dyrt at hjælpe alle de folk heroppe. Også fordi vi er et kristent land, jeg er ikke racist, men hvis man vil leve i et muslimsk liv, så flyt til et muslimsk land.«

Brexit betyder Brexit, siger Theresa May hele tiden, men hvad betyder Brexit egentlig? Information har besøgt de hvide klipper i Dover for at finde ud af, hvad de britiske Leave-vælgere egentlig vil have
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Er der ikke et behjertet medie, der kan gøre briterne opmærksom på, at de altså har meldt sig UD.
Man kan selvfølgelig ikke melde sig ud af et fællesskab, og så stille krav bagefter.
Enten er man med eller også er man ikke.

Sven Christensen, Hans Larsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Hvad er status egentlig i Storbritannien?
Det hersker der uklarhed om, men foreløbig kan vi slå fast, at UK ikke er udmeldt, og da vi kan regne med en forfatningskrise i fuldt flor om 48 timer, når Mays aftale forventeligt bliver nedstemt, må vi nok afvente sagens videre gang før vi fastslår, om UK er med eller ikke er med i EU. Det kan fortsæt ende med en tilbagetrækning af varslet af artikel 50, men det kan også blive en folkeafstemning.

Man skal lede et stykke tid efter en større demokratisk katastrofe end den britiske afstemning i 2016. Omfattende uvidenhed, mangel på oplysning, lovovertrædelser i financieringen, vælgermanipulation gennem Facebook, en horibel presse, som gjorde folk dummere for hver eneste dag. Om UK vil være i stand til at gennemføre en oplyst folkeafstemning indenfor det givne tidspres er temmelig uklart. Til gengæld er det klart, at britiske politikere kommer under maksimalt pres, hvis afstemningen forløber efter deres egne udmeldinger.