Læsetid: 3 min.

EU og Italien indgår våbenhvile i budgetstrid

EU tager indtil videre truslen om en milliardbøde til Italien af bordet med en aftale, der giver Rom grønt lys til sit omstridte statsbudget for 2019. Men aftalen kan blot skubbe et opgør om italienernes enorme gældsbyrde længere ud i fremtiden
Espressoen må vente: Den italienske regerings planer om at sænke pensionsalderen bliver forsinket, og regeringens tiltag om en borgerløn kommer til at omfatte færre borgere, begge dele som konsekvens af regerings budgetkompromis med EU.

Espressoen må vente: Den italienske regerings planer om at sænke pensionsalderen bliver forsinket, og regeringens tiltag om en borgerløn kommer til at omfatte færre borgere, begge dele som konsekvens af regerings budgetkompromis med EU.

Dan Kitwood

20. december 2018

FRIULI – Den italienske premierminister Giuseppe Conte fik onsdag den politiske spinkarussel til at dreje så hurtigt, som tandhjulene overhovedet kunne holde til.

Italien stod urokkeligt fast, og var ikke kommet med indrømmelser, erklærede han i en tale i det italienske senat. Men meget tydede ellers på, at hans regering var rystet efter sine seneste slagudvekslinger med EU, og var kommet med massive indrømmelser, for onsdag opnåede regeringslederen grønt lys til sit statsbudget for 2019.

Rom og Bruxelles har nu indgået våbenhvile i den højspændte konflikt om Italiens finanser, der har stået på i to måneder, hvor EU’s kommissærer har afvist tidligere italienske budgetudspil.

Men prisen for endelig at få godkendt budgettet har også været høj for italienerne. De har skullet stramme det økonomiske bælte gevaldigt ind i forhold til deres oprindelige udspil. Rom har været nødt til at skrue markant ned for underskuddet i statsbudgettet, har skullet nedjustere sine vækstprognoser og skære dybt i de dyre valgløfter, som regeringspartierne gav de italienske vælgere.

Alligevel stillede Giuseppe Conte sig op foran de italienske parlamentarikere lige efter middag onsdag og sagde om forhandlingerne med EU:

»Vi stod fast.«

Det, som Italien i hvert fald har opnået med våbenhvilen, er, at EU’s trussel om en milliardstor bøde til Italien for at forbryde sig mod eurozonens regler indtil videre ikke bliver udstedt.

Samtidig har EU-Kommissionen også bøjet sig i retning af Italien. Selvom italienerne gik med til et lavere budgetunderskud, blev det ikke så begrænset, som kommissærerne havde håbet på. Dermed lukker de også øjnene for, at Italien med det nye budget ikke kommer til at skære bare en lille flig af landets enorme statsgæld, som EU ellers har krævet – og som eurozonens regler foreskriver.

Men i det mindste risikerer man ikke i samme store grad som med det tidligere budgetudspil, at gælden vokser yderligere. Dermed er den umiddelbare fare for en gældskrise midlertidigt afværget.

Ikke ideel

»Aftalen er ikke ideel,« understregede Valdis Dombrovskis, næstformand i EU-Kommissionen, onsdag, da aftalen med Italien blev offentliggjort.

»Den tager ikke fat på langsigtede løsninger på Italiens økonomiske problemer.«

Desuden sagde Dombrovskis, at aftalen i det mindste sikrer, at man »indtil videre« undgår at iværksætte en straffeproces mod Italien, som i sidste ende kunne føre til en bøde på op mod ni mia. euro. Truslen om en bøde, fastslog han dog, vil komme tilbage på bordet, hvis italienerne ikke overholder deres del af aftalen.

EU’s kommissærer og en lang række finansministre fra EU har udtrykt frygt for, at Italiens massive gæld i sidste ende kan true hele eurozonens stabilitet, og kommissionen afviste tidligere italienske budgetforslag med den begrundelse, at de lod hånt om Italiens pligt til at reducere sit budgetunderskud og landets massive gæld.

Reglerne i eurozonen foreskriver, at medlemslandene skal holde deres underskud på under 3 procent af BNP og deres gæld på under 60 procent af BNP – Italiens gæld lyder i dag på 133 procent af BNP.

Mindre til mærkesager

Den italienske regering erklærede indtil for få dage siden stålfast, at den var ubøjelig og ikke ville ændre sit budgetudspil, men har nu pludselig vist sig mere fleksibel.

Som led i aftalen vil Italien sænke sit budgetunderskud fra 2,4 procent af BNP til 2,04 procent. Samtidig bliver der afsat ca. fire mia. euro mindre til de politiske mærkesager i de to regeringspartier, Lega og Femstjernebevægelsen – den såkaldte borgerløn – der langt hen ad vejen minder om dansk kontanthjælp – og indførelsen af en lavere pensionsalder.

For at spare penge vil de to tiltag blive indført med en smule forsinkelse, og samtidig forventes det, at færre personer vil få adgang til de nye velfærdsydelser. I forbindelse med det nye budget nedskrives vækstprognosen for Italiens økonomi i 2019 fra de tidligere 1,5 procent til nu blot 1 procent.

De stærkt euroskeptiske italienske regeringspartier havde ellers sat sig for at gennemføre et opgør med den herskende økonomiske sparepolitik i eurozonen. Den ville løsne eurozonens stramme tøjler, så Italien kunne føre en mere ekspansiv finanspolitik og få gang i den økonomiske vækst gennem bekostelige skattelettelser, lavere pensionsalder og øgede velfærdsydelser.

Den magtfulde indenrigsminister, lederen af det højrenationale parti Lega, Matteo Salvini, har tidligere sagt, at Italien ikke vil ændre »så meget som et enkelt komma i budgettet«. At det nu alligevel er sket, ses som en politisk sejr for premierminister Conte og økonomiminister Giovanni Tria, der står for en mere forsonlig og fleksibel tilgang til EU.

Men også Matteo Salvini har ændret sin tone, og i en kort kommentar til den nye aftale siger han:

»Stor tilfredshed over det opnåede resultat.«

Lega og den italienske regering har slået sig op på en konfrontatorisk kurs over for EU. Spørgsmålet er, hvad italienerne siger til, at regeringen nu synes at tækkes EU’s krav. Her en tilhører ved Lega-leder Salvinis tale på Piazza Popolo i Rom tidligere i december.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu