Læsetid: 11 min.

EU vil have stabilitet i Serbien. Serbien vil have frihed til selv at vælge sine venner

For EU og NATO handler det om stabilitet, når man forsøger at få Serbien ind i folden. Men mange serbere har stadig et tættere forhold til Rusland end til Vesten. Samtidig banker Kina på døren med store investeringer. Information er taget til Serbien for at blive klogere på landet, alle vil have del i
Arbejdere ved HBIS-stålværket i Serbien. Landet er splittet mellem en fremtid i EU og modstanden mod samme. På mange måder er båndet til Rusland stærkere – og også Kina, der bl.a. har overtaget stålværket, gør kur til serberne.

Arbejdere ved HBIS-stålværket i Serbien. Landet er splittet mellem en fremtid i EU og modstanden mod samme. På mange måder er båndet til Rusland stærkere – og også Kina, der bl.a. har overtaget stålværket, gør kur til serberne.

Marko Risovic

2. januar 2019

BEOGRAD – Et protestbanner over gaden i det centrale Beograd siger det egentligt meget præcist:

»Vi vil aldrig tilgive jer for at slå vores børn ihjel«.

Udsagnet henviser til foråret 1999, hvor NATO-fly gennem to en halv måned bombede tusindvis af militære og civile mål i Serbien for at presse det daværende Milosevic-styre til fred i Kosovo, hvor en etnisk motiveret krig mod albanske separatister hærgede på tredje år.

I år er det 20 år siden, Kosovo-krigen sluttede, men konflikten står stadig i vejen for Serbiens tilnærmelse til Vesten. 84 procent af serberne er modstandere af, at landet nogensinde bliver medlem af NATO, og selvom Serbien på femte år fører optagelsesforhandlinger med EU, er befolkningen også her delt i spørgsmålet om medlemsskab.

Mistilliden til Vesten er ikke kun et levn fra kommunisttiden, forsikrer den 19-årige sociologistuderende Homsek Bogoljub os om. Det er et spørgsmål om uafhængighed og suverænitet til at træffe egne beslutninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • Gert Romme
  • Trond Meiring
  • Hans Aagaard
Anders Graae, Gert Romme, Trond Meiring og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

En opmuntrende artikel - lad endelig Serbien orientere sig imod øst.

Kina og/eller Rusland, intet problem - bare ikke EU eller Nato.

Jeg syntes, at serberne selv skal beslutte, om de vil med i EU eller danne blok med Rusland. Men præcis som andre nationer på Balkan, er også serberne utroligt splittede, og som i Ungarn er det faktisk kun dem, der bruger udenlandske medier, der kender "sandheden". Derfor skal EU ikke henvende sig til landenes politikere med informere borgerne, og derefter spørge dem, hvor de vil høre til.

Jeg syntes dog, at Serbien skal optages i EU, men jeg syntes også, at det skal ske sammen med andre Balkan-lande som Bosna i Hercegovina, Kosowa, Crna Gora, Macadonija og måske Albanien. På denne måde, hvor de kommer ind sammen og er ligestillede, vil der kunne skabes en varig forståelse mellem folkene.

Måske kan man tilbyde dem en fælles ordning, hvor de er med på prøve i en periode på 10 år. Og i denne periode skal de, år for år tilpasse deres lovgivning og retssystem samt gradvis afvikle korruptionen. Og når et land har tilpasset alt, kan landet indgå fuld i fællesskabet.

For at man ikke skal få et fejlagtigt indtryk af Serbien, skal det nævnes, at der i disse uger - præcis som i Budapest, demonstreres i gaderne.
Serbien ledes af en højreradikal præsident, Aleksandar Vucic samt en kvindelig ministerpræsident, Ana Brnabićder. Og især Aleksandar Vucic har en hadefuld retorik, og hylder det nylige overfald på oppositionens leder, Borko Stafanovic, der fanst sted i den smukke vinby, Krusevac. Og ikke alle er tilhænger af Borko Stafanovic, men mange er simpelthen trætte af manipulationer og løgne, som er det eneste pressen fremkommer med.

Borko Stafanovic, der er en venstreorienteret leder, blev overfaldet af sortklædte mænd med jernrør, og blev efterladt hård såret. Netop denne type af uniformering, bevæbning og overfald leder straks tanken over på landets fascistiske magthavere. Præsident Aleksandar Vucic´s reaktion er, at han ikke vil give efter for oppositionens krav om uafhængige medier og retfærdige valg, "selv hvis 5 millioner (borgere) gik på gaden og demonstrerede". Og det ses som en indrømmelse af, at medierne ikke er uafhængige, og at valgene er arrangerede.

Men demonstrationerne begyndte faktisk allerede i foråret 2017, hvor mange tusinde - især unge, gik på gaden og protesterede imod at Aleksandar Vucic´s valgsejr, som de ikke mener, er gået rigtigt til.

Torben Lindegaard

@Gert Romme

Alle lande, der ligger i Europa, og som opfylder Københavnerkriterierne, kan optages i EU efter ansøgning. Håbet er, at Serbien aldrig sender denne ansøgning; men orienterer sig imod øst i stedet.

Men OK - hvis Slovenien og Kroatien kan udholde at være i Union med Serbien, så kan vi andre vel også; men jeg er godt nok helst fri.

@ Torben Lindegaard,

Der har faktisk været forhandlinger mellem EU og Serbien om optagelse i længere tid nu. Og de er sket på EU-initiativ, men det nuværende officielle Serbien er faktisk ikke ganske uinteresseret.

Ud over, at Serbiens og andre Balkan-landes fulde optagelse nok ligger langt ude i fremtiden, er problemet med Serbien nok også, at dels er landet splittet politisk, så næste regering kan mene noget helt andet. Og tilsyneladende har de fleste politiske fraktioner samtidig stærk præference mod Rusland, - i øvrigt af langvarig historisk art der går tilbage til kampen mod osmannerne.