Læsetid: 4 min.

Finansmanden Merz har noget af den kant, som mange tyskere har sukket efter

Få minutter efter Merkels tilbagetrækning var Friedrich Merz på pletten efter 16 års fravær i toppen af tysk politik. I mellemtiden har den liberal-konservative finansjurist skabt sig en betragtelig formue, men for formandsvalget vejer hans magtpolitiske forviklinger i CDU på godt og ondt tungere end hans forviklinger i finansverdenen
Få minutter efter Merkels tilbagetrækning var Friedrich Merz på pletten efter 16 års fravær i toppen af tysk politik. I mellemtiden har den liberal-konservative finansjurist skabt sig en betragtelig formue, men for formandsvalget vejer hans magtpolitiske forviklinger i CDU på godt og ondt tungere end hans forviklinger i finansverdenen

Florian Gaertner/ Getty Images

7. december 2018

»Det har jeg en klar holdning til.«

Det er en smagssag, om Friedrich Merz’ blik er koncentreret, suverænt eller arrogant, når han taler til sit publikum. Men selv når Merz i valgkampen op til dagens kampvalg om formandsposten i CDU ikke påbegynder sine svar med dette yndlingsudtryk, så svinger indtrykket af »den klare holdning« med i hans suveræne retorik.

Bag den 63-årige Friedrich Merz fra Nordrhein-Westfalen ligger en historie om magtpolitiske forviklinger i CDU. Han virker som genopstanden fra en tid, hvor hverken smartphonen eller Alternative für Deutschland (AfD) var opfundet, og hvor store koalitioner mellem CDU/CSU og SPD var en undtagelsestilstand. Eller set med konservative CDU-briller: Fra før verden gik af lave.

Friedrich Merz fejres tilsvarende højlydt af mange CDU-medlemmer som den, der kan genrejse partiet og virkelig »halvere AfD«, som han lover.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Det bliver spændende, hvem CDU vælger som formand - og næste kanslerkandidat.

Ikke mindst for de små nabolande.
Det har ikke været muligt at blive foruroliget af Angela Dorothea Merkel - alene hendes fremtoning indgyder tillid; men selvfølgelig har hun måtte være i stand til at tage vare på sig selv under de 13 år som tysk Kansler og 18 år som formand for CDU.

Lad os håbe, at det fortsætter med en tillidsvækkende Kansler -
det er godt noget af en gigant, vi har liggende lige syd for Kruså.