Læsetid: 6 min.

Flygtningelejr i dag – slumby i morgen

Zaatari-lejren, som nu huser mere end 80.000 flygtninge fra Syrien, er ved at forvandle sig til en by i den jordanske ørken, der har flere indbyggere end Esbjerg
»Folk siger, at Zaatari er blevet en by, men det er jo ikke noget, vi skal glæde os over. Vi er ikke interesseret i at efterligne modellen med de kummerlige palæstinensiske flygtningelejre, der blev til byer over årene,« siger Matteo Paoltroni, rådgiver ved EU’s generaldirektorat for Humanitær Bistand og Civilbeskyttelse.

»Folk siger, at Zaatari er blevet en by, men det er jo ikke noget, vi skal glæde os over. Vi er ikke interesseret i at efterligne modellen med de kummerlige palæstinensiske flygtningelejre, der blev til byer over årene,« siger Matteo Paoltroni, rådgiver ved EU’s generaldirektorat for Humanitær Bistand og Civilbeskyttelse.

Sally Hayden/Getty Images

12. december 2018

ZAATARI, JORDAN – De syriske flygtninge kalder den store gade, der skærer tværs gennem Zaatarilejren for Avenue de Champs-Élysées. Men ligheden med den parisiske boulevard i den franske hovedstad, der løber fra Place de la Concorde til Place Charles de Gaulle, er til at overse.

Her står hverken en 3000-årig egyptisk obelisk, som den på Concorde-pladsen, eller en majæstetisk triumfbue som den på Charles de Gaulle. Her er ingen fine fortovscafeer, dyre mærkevarebutikker eller parader, der fejrer forløsende begivenheder som Bastilledagen, vendepunktet i Den Franske Revolution i 1789.

Syrernes revolution er død, men deres sorte humor er stadig i live.

Zaatari-lejren i den jordanske ørken kun 12 kilometer fra den syriske grænse byder i stedet på store metalcontainere i alle farver på hver side af gaden. De fungerer enten som huse for familierne eller som butikker og restauranter for de syrere, som har forretningssans.

Langs gaden står gadesælgere og råber i munden på hinanden for at sælge deres varer: falafel, humus, frugter, grøntsager, klipklappere, børnetøj, billige smartphones, cigaretter og falmede bryllupskjoler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Niels Duus Nielsen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Waleed Safi

Jeg vovede at læse din artikel her sent på aftenen - og den er blandet; men mest opløftende.

Hvad kan vi gøre i EU for at hjælpe til ??

Sikkert mest give penge til Jordan og de syriske flygtninge - og det er i høj grad på sin plads, at EU yder et gedigent løbende bidrag til opretholdelse af et udholdeligt liv i Zaatarilejren og andre lignende steder.

Hvis man skruer helt op for ønskedrømmene, så kunne EU måske gøre Kong Abdullah af Jordan interesseret i, at give opholds- og arbejdstilladelse til de syriske flygtninge.

Kim Houmøller, Philip B. Johnsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Vi skal gå igang med at plante ørkenen til med træer, der kan stå imod de barske forhold. Og så skal vi stoppe med at udnytte andre lande og nationaliteter.

Flemming Berger, Bettina Jensen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg læste for et par dage siden, at verden officielt har 66 mio. flygtninge. Men at det uofficielle antal flygtninge, der bl.a. også omfatter interntfordrevne samt mennesker, der bor hos familier og venner, er langt højere.

Faktisk har der aldrig været så mange flygtninge i verden, og samtidig har hverken våbeneksporten eller formuerne hos dem der har, aldrig været større. Så der er faktisk god plads til omfattende forbedringer.

Minna Rasmussen, Bettina Jensen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

"Hvad kan vi gøre i EU for at hjælpe til ??"

Vi kan internationalt kritisere og politisk angribe de forbryderiske elementer, som har interveneret i Syrien og skabt et blodbad og en flygtningestrøm af kolossale dimensioner. Men hovs, disse elementer er vi jo allierede med? Så må vi bryde alliancerne, hvis politisk kritik ikke kan løse problemet.

EU kunne gå forrest med skarp kritik af krig, med et stærkt sigte på fred globalt. Og nådesløst gå i rette med enhver, e-n-h-v-e-r, som krænker FN's fredspagt. Blot til en start.

Dét ville kunne sætte noget igang. Men EU kan ikke, EU vil ikke, EU må ikke.
EU er bygget til noget andet.

Torben Lindegaard

@Bettina Jensen

EU bliver aldrig nogensinde enige om de i øvrigt fornuftige ting, som du nævner i dit læserbrev.

Der er som bekendt 6 medlemmer af EU, der ikke er medlemmer af Nato -
alene det stikker en kæp i hjulet.

8 lande af EU27 ikke medlem af Euro-zonen -
og så er der Danmark med Forbehold overfor hvad som helst.

EU kan slet ikke leve op til al det.

Torben Lindegaard, det er vist i højere grad et problem at hovedparten af EU's medlemslande også er NATO-lande - og at de i øvrigt er topstyrede pseudodemokratier uden en sammenhængende og fremsynet etik. Ellers ville de jo heller ikke kunne være med i EU.

Torben Lindegaard

@Bettina Jensen

Du kan bestemt have ret i, at problemet især er de 21 EU-lande, der så faktisk er medlemmer af Nato, når det drejer sig om at implementere de fornuftige ting, som du oplister i læserbrevet d.12. december, 2018 - 19:31.

Men med 21 EU-lande indenfor Nato og 6 udenfor, så bliver EU aldrig i stand til at tale med een stemme i f.ex. sikkerhedspolitiske spørgsmål -
eller udenrigspolitiske spørgsmål for den sags skyld.

Det kan man mene alt muligt om - men sådan er det i hvert fald bare.