Læsetid: 3 min.

De Gule Veste er blot ét symptom på et splittet Frankrig

Selvom det var brændstofpriserne, der antændte De Gule Veste-bevægelsen i Frankrig, stikker årsagerne til protesterne dybere end som så. Vreden kommer af en økonomisk og kulturel forandring, som begyndte i 1980’erne
I lørdags affyrede politiet tåregas imod aktivisterne i de parisiske gader. 

I lørdags affyrede politiet tåregas imod aktivisterne i de parisiske gader. 

Kamil Zihnioglu

7. december 2018

Fra 1980’erne blev det klart, at vestlige samfunds omstilling til en ny økonomi havde omkostninger, og at det var den europæiske og amerikanske arbejderklasse, der skulle betale prisen. Ingen havde imidlertid troet, at den lavere middelklasse også ville blive revet med i faldet.

Det står dog klart nu, at den nye økonomiske model ikke kun har svækket de mest sårbare dele af proletariatet, men samfundet som helhed.

Det paradoksale ved situationen er, at den ikke er et resultat af den globaliserede økonomis fiasko, men dens succes. I de seneste årtier har den franske økonomi, ligesom den europæiske som helhed og den amerikanske, medført stigende rigdom. Vi er dermed, gennemsnitligt, blevet rigere. Problemet er, at arbejdsløshed, usikkerhed og fattigdom samtidig også er vokset.

Det afgørende spørgsmål er derfor ikke, hvorvidt den globaliserede økonomi er effektiv, men derimod hvad vi skal stille op med denne model, når den viser sig ude af stand til at skabe og vedligeholde samfundets sammenhængskraft.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
  • Katrine Damm
  • Trond Meiring
  • Peter Knap
  • Niels Duus Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
Johnny Christiansen, Katrine Damm, Trond Meiring, Peter Knap, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Der er ikke noget komplot om at udgrænse de fattige"

Hm.. Er det ikke ligegyldigt, om det er et komplot, eller blot og bar ignorance og kynisme der ligger til grund for det neoliberalistiske amokløb?
Resultatet er det samme.

Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Philip B. Johnsen, kjeld jensen, Steen Sohn, Morten Balling, Arne Albatros Olsen, Katrine Damm, Trond Meiring, Ejvind Larsen, Jens Erik Starup og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Vi er dermed, gennemsnitligt, blevet rigere".

En eller anden økonom (Mark Blythe?) har redegjort for, hvordan nationaløkonomer og politikere tænker med følgende billede:

Vi sidder på vores lokale beverding i Eskildsgade, da en statistiker træder ind ad døren. Han stiller os nogle få spørgsmål, og regner derefter ud, at gennemsnitsindkomsten for gæsterne på beverdingen ligger mellem 100.00 og 200.00 kr. om året.

Men så træder Bill Gates ind ad døren, og da statistikeren hører, hvad Bill tjener om året, må han lave en helt ny udregning. Efter at have tjekket resultatet kan han fortælle os, at vores gennemsnitlige årsindkomst nu er på mange, mange millioner kr.

Det fortæller han så næste dag til nationaløkonomerne, som fortæller det til politikerne, som straks udsender en pressemeddelelse om, at det går så ufatteligt godt i Eskildsgade, at de lokale beboere er blevet mangemillionærer.

Det griner vi selvfølgelig bare af, men politikerne går skridtet videre og afskaffer kontanthjælpen, for vi har jo masser af penge ifølge statistikken. Her er det, at vi holder op med at grine og i stedet anskaffer os en gul vest og begynder at brække brosten op.

Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Philip B. Johnsen, kjeld jensen, Dennis Tomsen, Morten Balling, Arne Albatros Olsen, Andreas Lykke Jensen, Egon Stich, Johnny Christiansen, Christian Mondrup, Katrine Damm, Trond Meiring, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar