Nyhed
Læsetid: 4 min.

Italien kan gøre det lovligt at skyde og dræbe indbrudstyve

I Italien er det blevet nemmere at anskaffe skydevåben, og nu vil regeringen indføre en lov, der giver italienere ret til at forsvare deres ejendom med dødelig kraft om nødvendigt. Kritikere frygter, at Italien er på vej mod Det Vilde Vesten
Matteo Salvini blandt sine tilhængere – her i Rom. Den højrenationale politiker arbejder nu for at lovliggøre, at italienere skyder mod indbrudstyve i eget hjem.

Matteo Salvini blandt sine tilhængere – her i Rom. Den højrenationale politiker arbejder nu for at lovliggøre, at italienere skyder mod indbrudstyve i eget hjem.

Michele Amoruso

Udland
28. december 2018

57-årige Fredy Pacini havde haft 38 indbrud i sin cykel- og dækbutik på blot fire år. Flere gange havde han kontaktet politiet, men indbruddene fortsatte, og han var begyndt at overnatte i sin butik for selv at forsvare den.

Og det var i butikken, i byen Monte San Savino i Toscana, han i sidste uge blev vækket midt om natten, da en rude blev smadret.

»Jeg indså, at de forsøgte at komme ind, og jeg fik fat i min pistol. Jeg kiggede ned ad trappen og så ham. Han var allerede kommet ind i butikken og holdt en hakke op som et våben. Hans ansigt var dækket af en elefanthue,« fortæller Pacini til avisen Corriere della Sera.

Han følte sig i fare, siger han, og affyrede fem skud med sin Glock, en halvautomatisk pistol. To af dem ramte indbrudstyven, som flygtede ud af butikken, men han faldt død om udenfor på parkeringspladsen. Det viste sig at være en 29-årig mand fra Moldova, der havde opholdt sig i Italien siden september.

»Manden er død, og jeg er knust,« siger Pacini, »men min samvittighed er ren. Jeg var bange for at blive dræbt, og jeg ville aldrig have skudt, hvis det kun drejede sig om at beskytte mine cykler.«

Han er nu anklaget for »overdreven magtanvendelse i forbindelse med selvforsvar«. Men der er skyllet en bølge af sympati imod ham fra hele Italien og ikke mindst fra landets stærke indenrigsminister og lederen af det højrenationale parti Lega, Matteo Salvini.

»Det er farligt at være røver. Tager jeg fejl?? Selvforsvar er altid legitimt!« lød det kort efter skuddrabet fra Salvini på Facebook, hvor han erklærede, at han »fuldt ud« støtter Fredy Pacini.

Skudepisoden rammer lige ned i en brandvarm italiensk diskussion om retten til selvforsvar, som netop Salvini har sat gang i. Og den kommer samtidig kort tid efter, at han har stået i spidsen for en ny våbenlov, som gør det nemmere at anskaffe sig våben, så almindelige borgere, argumenterer indenrigsministeren, kan forsvare sig selv.

Ret til selvforsvar

Salvini lægger op til, at regeringen i januar kan vedtage en lov om »legitimt selvforsvar«, der reelt kan gøre det lovligt for italienere at skyde og dræbe indbrudstyve.

Man vil ikke længere kunne anklages for ’overdreven magtanvendelse i forbindelse med selvforsvar’, slår Salvini fast i tv-programmet Porta a Porta på tv-stationen Rai.

»Hvis du kommer ind i min butik eller mit hjem kl. 03.42 om natten med dit ansigt tildækket og bevæbnet med en hakke, så vil jeg ikke servere te for dig,« siger Salvini. »Du løber selv risikoen, hvis du kommer hjem til mig, hvor jeg har ret til at forsvare mig selv.«

Salvini har til andre italienske medier understreget, at »enhver italiener har ret til at forsvare sig selv uden at blive stillet for en dommer«. Hvis Salvinis lov allerede var blevet stemt igennem, ville Fredy Pacini dermed sandsynligvis ikke skulle frygte juridiske konsekvenser af skudepisoden.

Især venstrefløjen har anklaget Salvini for med sine udmeldinger at opfordre til selvtægt og vold – og, kombineret med den nye, mindre strikse våbenlov, for at føre Italien i retning af amerikanske tilstande.

Valeria Valente, parlamentsmedlem fra centrum-venstrepartiet PD, kritiserer, at selvforsvar i Salvinis øjne altid er at betragte som legitimt, »selv når en person ser en skygge i sin have, skyder og dræber uden at forstå, hvad der sker, hvor og hvorfor«. 

Og hun anklager regeringen for at underkende statens rolle som den primære beskytter af borgerne og deres ejendom for i stedet at fokusere på at gøre italienere til »bevæbnede vagter i deres eget hjem«.

Beskyttelse mod kaos

Avisen Il Foglio skriver i en leder ligeledes, at Salvini bør »garantere borgernes sikkerhed i stedet for at uddelegere ansvaret til borgerne selv«.

Avisen mener desuden, at det er op til staten at forklare, hvorfor Fredy Pacini »blev tvunget til selv at forsvare sin ejendom efter en endeløs række af tyverier. Man kan ikke bede alle om at bringe den samme type ofre, fordi staten ikke er i stand til at beskytte dem.« Avisen skriver, at det er forhold, man kun ville forvente i Det Vilde Vesten.

Den yderst populære Salvini – hans parti støttes for tiden af op mod 34 procent af vælgerne – er blevet anklaget for at spille på frygt for at styrke sin politiske position.

Han fortæller italienerne, at det er ham, der som sherif kan redde dem fra kaos, og han beskriver Italien, som et noget nær lovløst samfund, selvom kriminalitetsraten rent faktisk falder. Desuden advarer han om, at Italien er ved at blive oversvømmet af migranter, der bringer kriminalitet med sig, på trods af at antallet af flygtninge og migranter, som når Italiens kyster, er faldet dramatisk.

Da hans nye mere lempelige våbenlov blev indført i september, sagde Salvini, at han ville give »anstændige borgere« en mulighed for at forsvare sig selv. Den nye lov gør det bl.a. nemmere at få tilladelse til et semiautomatisk stormgevær som AR-15, som er blevet brugt i adskillige massedrab i USA.

En udbredt følelse af usikkerhed i det italienske samfund, som Salvini har båret brænde til, ses som en af forklaringerne på, at en hastigt voksende andel af italienere bakker op om ministerens syn på våben – i en spørgeundersøgelse fra juni sagde 39 procent, at de ønsker lettere adgang til skydevåben til brug i selvforsvar. Det tilsvarende tal lå på 26 procent i 2015.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Var det nu nødvendigt for Fredy Pacini at affyre 5 skud ??
Kunne han ikke have nøjet med at affyre et varselsskud op i loftet ??

Man kan sikkert stille mange flere spørgsmål til Fredy Pacini's handling; men jeg indrømmer blankt, at min sympati ligger langt mere hos den forretningsdrivende end hos den 29-årige tyveknægt fra Moldova.

Gustav Alexander, Erik Fuglsang og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Rent politisk går det italienske samfund fra den ene yderlighed til den anden. Men når denne regering vælter, der har et meget usikkert og stærkt bevægeligt vælgerunderlag, bliver der en hel del at rydde op efter.

Her til lands har Labil Alliance gjort sig til talsmænd for at folk skal kunne bevæbne sig, hvis de føler sig "truet". Og Frikadellepartiet har fået gennemført, at folk kan bruge peberspray i hjemmet. Der skal ikke megen fantasi til at kunne forudse situationer, hvor skræmte mennesker også bruger den uden for hjemmet. Og at folk med skumle hensigter, også bevæbner sig med peberspray eller det, der er værre.
Pebersprayen vil sætte gang i en opadgående våbenspriral, for hvad gør folk den dag, hvor pebersprayen ikke er nok? Så vi skal nok med tiden få italienske/amerikanske tilstande. Forudsigeligt for alle andre end DF.

Kim Houmøller, Torben Bruhn Andersen, Hans Larsen, Gustav Alexander og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Torben Lindegaard,

Det gør min utvivlsomt også. Det er ikke desto mindre statens ansvar at bekæmpe kriminalitet; ikke borgernes.

Disse flygtninge/immigrant tider, hvor man samtidig skærer i offentlig service - herunder en presset politistyrke - fordrer desværre selvtægts tendenser. Men løsningen er ikke at gøre hver mand til sine egen ordensmagt. Løsningen må være at få styr på den illegale immigration, da samfundets nye bund (ikke-borgerne) lader til at stå for store dele af kriminaliteten, hvilket ikke er overraskende, når man tænker på deres prekære situation. Få dem hjem, smid dem ud, få styr på det kaos som arbejdskraftens fri bevægelighed skaber; for ikke at tale om de offentlige nedskæringer, som kræves af EU selvom de eroderer retssystemet i Italien.

Nedskæringer og gunslinger mentalitet ser desværre ud til at forstærke hinanden.