Note
Læsetid: 3 min.

Kampen for klimaet uge 50: Vi rammer 1,5-graders temperaturstigning om et lille øjeblik

Opråb fra den svenske skoleelev Greta Thunberg ved COP24 i Polen: De rige må tage ansvar
Et nyt studie kommer med en nedslående konklusion: Indlandsisen på Grønland forsvinder, ligegyldigt hvad vi gør. Her er det kanten af Russel-gletcheren. 

Et nyt studie kommer med en nedslående konklusion: Indlandsisen på Grønland forsvinder, ligegyldigt hvad vi gør. Her er det kanten af Russel-gletcheren. 

Kjeld Olesen

Udland
15. december 2018

Hvis du vil modtage et overblik over ugens gode og dårlige nyheder for klimaet, kan du få ’Kampen for klimaet’ leveret direkte til din indbakke hver fredag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

COP24: Højere ambitioner?

Koalitionen af lande, der ønsker højere klimaambitioner – herunder hører EU, Canada og en række af verdens fattigste lande – vedtog onsdag ved FN-klimatopmødet i Katowice, Polen, at de alle frem mod klimatopmødet i 2020 vil hæve ambitionerne i de nationale handlingsplaner.

Beslutningen tages i lyset af den seneste rapport fra FN’s klimapanel, IPCC, der understreger, at klimaindsatsen skal mangedobles, hvis målet om at holde klodens temperaturstigning til maksimum 1,5 grader celsius skal holdes.

»Vi opfordrer samtidig andre lande og andre aktører til at gøre det samme og skrue op for ambitionerne inden 2020 som svar på FN’s særlige 1,5-gradersrapport,« skriver koalitionen i en pressemeddelelse.

Den positive nyhed kom samme dag, hvor FN’s generalsekretær, António Guterres, i en passioneret tale i plenum ved COP24 opfordrede alle lande til at skrue op for tempoet ved årets klimaforhandlinger.

»Hvis vi ikke lykkes her i Katowice, vil det sende et katastrofalt signal til alle dem, der står klar til at omstille til en grøn økonomi (…) At spilde denne mulighed vil være at spilde vores sidste reelle chance for at stoppe de galoperende klimaforandringer. Det ville ikke bare være amoralsk – det ville være selvmorderisk,« lød den heftige opsang fra generalsekretæren.

Opråb fra COP24

Den mest gennemtrængende appel om at gøre noget ved klimakatastrofen ved dette års FN-klimatopmøde er dog kommet fra den 15-årige svenske skoleelev Greta Thunberg.

Hun er for klimasagen, hvad pakistanske Malala er for skolepigers kamp for retten til undervisning, og fra COP24 i Polen – hvortil hun er kørt i elbil med sin far – opfordrer hun i et interview med internetmediet commondreams.org alle unge til at lægge pres på deres politikere.

»Udledningerne stiger fortsat. Samtidig viser videnskaben os tydeligt, at vi er nødt til at gøre noget nu, hvis vi skal holde os inden for en 1,5-gradersstigning (…) Så, hvem end du er, hvor end du er, så har vi brug for, at du stiller dig uden for dit parlament eller dit lokale borgmesterkontor for at vise dem, at vi kræver handling,« siger Thunberg.

I et interview med Democracy Now bliver hun spurgt til sin motivation for at begynde at klimastrejke (hun har strejket hver fredag siden september), når nu hun bor i Sverige – et land, der regnes for at være førende på den grønne dagsorden.

»Sådan opfattes Sverige, og alle i Sverige siger også: ’jamen vi er de bedste i verden, vi har teknologien, og vi udleder ikke så meget og så videre’,« men, siger Greta Thunberg: »Svenskerne lever, som om der eksisterede 4,2 jordkloder. Og det betyder, at vi stjæler ressourcerne fra de fremtidige generationer og fra de fattigere lande. Og det er os, der bor i de rige lande, der har skabt problemerne.«

Opvarmning accelererer

Forrige uge var det en stor og grim nyhed, at der samlet set udledes 2,7 procent mere CO2 i 2018 end i 2017.

Samtidig er mange klimaforskere ved at nå den konklusion, at den globale opvarmning går hurtigere, end man indtil for nylig havde forventet. Det gælder blandt andre tre klimaforskere, der i en artikel i tidsskriftet Nature hævder, at FN’s klimapanel, IPCC, i deres seneste rapport om 1,5-gradersmålet »underspiller det alarmerende faktum, at den globale opvarmning accelererer«.

»Tre tendenser – stigende udledninger, faldende luftforurening og naturens egne cyklusser – vil tilsammen over de næste 20 år gøre klimaforandringerne både hurtigere og voldsommere end forudsagt. Vores vurdering er, at der er god sandsynlighed for, at vi kan ramme en stigning på 1,5 grader celsius i 2030, ikke 2040 som rapporten forudsiger,« skriver studiets forfattere.

Når faldende luftforurening medfører højere global opvarmning, skyldes det, at færre partikler (aerosoler) i luften betyder, at mindre sollys bliver reflekteret tilbage til rummet.

Vi siger farvel til indlandsisen

Ikke overraskende betyder den stigende udledning af CO2 og den accelererende opvarmning, at isen ved Arktis smelter – og at den smelter hurtigere end nogensinde.

Det viser et nyt studie, som blandt andre Jason Box fra GEUS har bidraget til, og hvor konklusionen er nedslående: Indlandsisen på Grønland forsvinder, ligegyldigt hvad vi gør.

»Selv hvis vi begrænser vores CO2-udledning nu, selv hvis vi overholder målsætningen i Paris-aftalen, mister vi stadig indlandsisen i Grønland. Det er bare et spørgsmål om hvor hurtigt,« siger Jason Box i et interview med DR.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Godt man ikke har købt fancy-pants bolig på Amager Strandvej...

Flemming Berger, Niels Duus Nielsen og Morten Clausen anbefalede denne kommentar

what new?

Philip B. Johnsen

What's New?
Er der virkelig nogen, der ikke har forstået det?

Kapitalisme er en dødsdom!
Revolution er under opsejling, lige så sikket som amen i kirken.

Politisk fra højre til venstre handler det ikke om bæredygtig vækst og velfærd, men om hvem der har magten, hvem der diktere fordelingspolitik.

Magteliten stjæler vores børns eksistensgrundlag og dermed fremtid, for kortsigtede økonomiske gevinster fordelt på stadig færre mennesker.

Det er muligt, at den af magteliten dikterede økonomiske politik, nogle få år fremover, kan fuskes med, så det ser ud til, at de fungere efter hensigten, at der faktisk skabe en form for rigdom eller velstand, på den kortsigtede vækst, BNP-væksten, men den er som alle ved, på globalt 97% ikke bæredygtig olie, gas og kul afbrænding og der er absolut ingen udsigt til teknologiske landevinger, der kan modvirke denne massive klimakatestrofe skabende CO2 udledning væsentligt.

Den omtalte økonomiske vækst er fup og svindel!

Enrich
Not
Exploit

Det skal naturligvis ikke i den nuværende eksistentielle kritiske situation, hvor de menneskeskabte klimaforandringer fjerner eksistensgrundlaget for stadig flere mennesker i verden, inklusiv vores egne børn og skaber stærkt stigende folkevandringer, være økonomi der diktere politik, men naturligvis politik der diktere økonomi.

Liberté, égalité, fraternité, ou la mort!