Læsetid: 3 min.

Kinas voksende indflydelse truer FN’s arbejde for menneskerettigheder

Kina er gået fra en passiv rolle i FN’s menneskerettighedsarbejde til at dominere mange diskussioner og selv foreslå resolutioner. Målet er at afværge kritik og svække FN’s muligheder for at undersøge konkrete sager og lande
Under Xi Jinpings ledelse er Kina begyndt at dominere mange diskussioner og forsøger meget mere aktivt at påvirke beslutningsprocesser, når det kommer til menneskerettigheder.

Under Xi Jinpings ledelse er Kina begyndt at dominere mange diskussioner og forsøger meget mere aktivt at påvirke beslutningsprocesser, når det kommer til menneskerettigheder.

Ludovic Marin / Ritzau Scanpix

10. december 2018

FN’s europæiske hovedkvarter i Genève var på den anden ende, da Kinas præsident Xi Jinping sidste år aflagde besøg. Størstedelen af hovedkvarterets 3.000 ansatte blev sendt hjem, parkeringskældre, møderum og butikker blev spærret af, og udenfor blev fremmødte tibetaktivister gemt af vejen. Med sig havde Xi en delegation på 200 personer, mens 800 tilskuere var inviteret til den tale, han var kommet for at give.

Seancen kan ses som udtryk for Kinas voksende indflydelse i FN-systemet. Hvad enten det gælder fredsbevarende missioner, budgetforhandlinger eller storpolitik i Sikkerhedsrådet, indtager Kina i dag en anden og mere dominerende rolle end hidtil.

Fra passivitet til aktiv undergraver

At Kina i kraft af dets størrelse og økonomiske vægt fylder mere i internationale institutioner, er i sig selv ikke overraskende. Men i anledningen af 70-året for Verdenserklæringen for Menneskerettigheder er det værd at zoome ind på, hvordan Kina påvirker FN’s menneskerettighedsarbejde. Og lad os bare starte med konklusionen, som den ser ud ifølge Sophie Richardson, Kina-direktør for Human Rights Watch:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Gert Romme
  • Eva Schwanenflügel
  • Erik Karlsen
Espen Bøgh, Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Clausen

Da kineserne ikke havde særligt mange penge for et par årtier siden, havde de danske regeringer ingen problemer med at kritisere dem ved en hver lejlighed for mangel eller brud på menneskerettighederne. Men efter kineserne sidder på kassen af penge har piben fået en anden lyd. Nu må intet nævnes eller ses. Vesten er spillet sig selv skakmat igennem grådighed.

Lige nu ser vi de sidste krampetrækninger fra det kapitalistiske vesten over for et stadig stærkere Kina. Et Kina, som ellers lystigt og helt ukritisk har fået lov til at opkøbe alverden af vestens virksomheder og teknologier, da der jo var gode penge i det for ejerne, ved at indfører forbud mod salg af vigtige virksomheder, teknologier og viden - Som altid for sent, som altid bliver chancen forpasset af handlingslammede politikere.

Jørgen Clausen

Det kunne iøvrigt være interessant at høre, hvad almindelige mennesker jorden rundt mener om vesten. Bortset fra at Iran kalder USA for den store satan høre vi stort set ikke andre meninger end vores egen.

Overskriften er fejlagtig, for Kina overtræder faktisk menneskerettighederne ganske groft og brutalt.

Jeg skal blot nævne Tibet samt de 10 millioner muslimske uighurer i Kinas vestlige Xinjiang-provins, hvoraf flere end en million i øjeblikket er indespærret i hermetisk lukkede opdragelseslejre, hvor de skal "lære" at blive kinesere.

Men så er der altså også de udenlandske borgere, som Kina direkte kidnapper i andre lande, og føres til Kina. Og efter ½ til 1½ år fremvises de på kinesisk stats-tv, hvor de under stor gråd og med sænket hoved indrømmer alvorlige forbrydelser, som aldrig har fundet sted. Derefter går de tilbage til de hemmelige fangelejre for at afsone med hård straffearbejde.

Jeg tror, at Sverige bl.a. kan tale med om dette, for det svenske udenrigsministerier har i flere år forsøgt at få en svensk boghandler og statsborger sat på fri fod. Og det har medført stor vrede i Kina, og har givet ganske alvorlige problemer i samarbejdet.

Erik Karlsen 10. december, 2018 - 00:01

Jeg er da helt enig med dig, men mit udsagn går på hvorfor dette hysteri overfor Kina og ikke også overfor Amerika?

Jeg anser nemlig ikke Amerikansk verdens dominans(diktatur) som et gode, - og naturligvis heller ikke hvor end den kommer fra i verden, for diktaturmentaliteten krænker altid alle undersåtterne, og kræver underkastelse.

Hvis man ikke kan se forskel på et diktatorisk Kina som aktivt og globalt undergraver menneskerettighederne, og et demokratisk USA som lejlighedsvist overtræder menneskerettighederne, men ellers støtter dem, så er det på tide at tage bjælken ud af øjet.

Rasmus Knus 10. december, 2018 - 19:02

"lejlighedsvis", - den må du sgu da længere ud på landet med. det er sket igennem årtier, spørg bare i Mellem-og Sydamerika, og hvis det ikke er nok så prøv Melleøsten eller asien.

Start med at se dig selv i spejlet, og tag fin egen bjælke ud af dit eget øje først, inden du anlægger det synspunkt at det gælder andre her på tråden, og så læs lige lidt mere på historien inden du giver dig i kast med at tro du har helt styr på historiens gang.

PS:
Iran valgte i 1955-56 helt demokratisk Mossadeg til deres præsident, men det han ville med landets passede ikke kapitalen i Amerika, så sammen med England planlagde de et kup som de gennemførte og indsatte Shahen af Persien, - og lukkede øjnene for det hemmelig epoliti SAVAK og deres tortur og forsvinden af mennesker i titusindvis.

PPS: Historien om Chile og præsident Allende, og hans ønske om ændringer i afregninger af udvindingen af kobber til de amerikanske selskaber, - "enden på legen kender vi vist alle, generalkuppet styret af CIA, og general Pinochets forbryderiske styre, - som Amerika lukkede øjnene for, - igen, var menneskeliv mindre værd end dollars.