Læsetid: 7 min.

Klimakampen står og falder med, om de, der har råd, er villige til at lade pengene flyde nye veje

Klimakatastrofer er en virkelig dårlig forretning. Spørgsmålet på klimamødet i Katowice er, om dem, der har pengene, også har interesse i at investere i redningsøvelsen. Hvis ikke kan ulande blokere for enighed
Ifølge en ny analyse, Climate Action Tracker, som en international forskergruppe tilbagevendende foretager, vil den utilstrækkelige klimapolitiske kurs, verdens lande i dag forfølger, bringe planeten til en opvarmning på 3,3 grader i dette århundrede.

Ifølge en ny analyse, Climate Action Tracker, som en international forskergruppe tilbagevendende foretager, vil den utilstrækkelige klimapolitiske kurs, verdens lande i dag forfølger, bringe planeten til en opvarmning på 3,3 grader i dette århundrede.

Fehim Demir/Ritzau Scanpix

12. december 2018

Pengene. Det handler altid om pengene. Hvis verdens pengestrømme går i den forkerte retning, går det galt for klimaet. Hvis hovedstrømmen ikke går fra sort til grøn energi, går det galt. Hvis hovedstrømmen ikke går fra i- til u-lande, går det galt.

På klimamødet COP24 i den polske kulmineby Katowice venter alle, at pengene bliver det, man strides om til sidst, når – eller hvis – mødet efter planen slutter fredag aften. Hvis ikke u-landene ser mere finansiel velvilje materialisere sig fra i-landene, kan de meget vel spænde ben for de andre ting, der skal skabes enighed om.

Der er – mindst – tre slags penge i spil, når det handler om at redde menneskeheden fra katastrofale klimaændringer:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Kurt Nielsen
  • Klaus Cort Jensen
  • Niels-Simon Larsen
  • Christian Skoubye
  • Randi Christiansen
  • Poul Erik Riis
  • Eva Schwanenflügel
Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen, Klaus Cort Jensen, Niels-Simon Larsen, Christian Skoubye, Randi Christiansen, Poul Erik Riis og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Menneskets ide om om økonomi og forretning har givet os mange goder. Men i sidste ende bliver disse ideer menneskets undergang.

Lillian Larsen, Kurt Nielsen, kjeld jensen, Flemming Berger, Christian Nymark, Gert Romme, Randi Christiansen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Dette er, hvad "Nattergalen" handler om - men også meget andet i Andersens forfatterskab, f.eks. "Ole Lukøje", hvor det naive synspunkt "Penge er alt" er, hvad stykket modbeviser.

Randi Christiansen

Dumhed og korruption - altså : DUMHED !

Fatsvag, retarderet idioti.

Haleluja, bøj dig og be din bøn.

Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Eller den økonomiske elites plan om at udrydde (over)befolkningen. De er godt igang :

Udsultning af de fattigste, priviligering af de rigeste.

Udpining og ødelæggelse af naturressourcer.

Tyveri af fællesskabets vitale infrastrukturer. Seneste bytte er den sjællandske el forsyning, som nu skal malkes yderligere af en lille priviligeret aktionærgruppe.

Underminering af resterne af velfærd. Fx denne fra berlingske : "Flere danske europaparlamentarikere har ellers kæmpet for at få genåbnet forhandlingerne om forslaget, der lægger op til, at EU-borgere kan få dansk dagpengeret efter bare én dags arbejde i Danmark.

Men tirsdag står det altså klart, at det ikke er lykkes dem at samle tilstrækkelig opbakning."

Forgiftning af jord, vand og luft - 4g interfererer med vand, 5g interfererer med luft.

Herhjemme ingen oprensning af svinestaldene selvom over 90% af dem er inficerede med den luftbårne bakterie mrsa, kilde p1 'recept'.

Osv

Kurt Nielsen, kjeld jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Overskriften er noget vrøvl. De politiske ledere skal træde i karakter med baggrund i deres vælgere og med hård hånd tvinge "de, der har råd". De gør det ikke frivillig.
Vi overforbrugere gør det heller ikke frivilligt, men vi er også vælgere. Demokratiet har et problem.

Samuel Grønlund

>Underminering af resterne af velfærd. Fx denne fra berlingske : "Flere danske europaparlamentarikere har ellers kæmpet for at få genåbnet forhandlingerne om forslaget, der lægger op til, at EU-borgere kan få dansk dagpengeret efter bare én dags arbejde i Danmark.<

Randi Christiansen,
Ovenstående kommentar samt selvfølgelig de danske parlamentarikeres arbejde for snævre nationale interesser, som citatet beretter om. Udstiller i mine øjne en svært begrænset navlebeskuende horisont og er tilmed i åbenlys modstrid med logikken i den forudgående passage om de riges tyranni.
Økonomisk udligning, fx ved arbejderens frie bevægelighed, er i den nuværende politiske virkelighed en klar forudsætning for genopretning af lande og befolkninger i Øst- eller Sydeuropa, som har været plaget af krig, fascisme og indvandring i langt højere grad end os i det magelige nord.
Også gælder de kloge regler i øvrigt begge veje. Således at en dansker, med tryghed, kan flytte til et andet EU-land.
Det er da en helt fantastisk udvidelse af den fælles frihed og solidaritet. En enorm berigelse af alle EU-borgere. Også de stakler der tilsyneladende er for dumme til at forstå det eller for dovne til at udnytte det.

Samuel Grønlund

Jeg ved ikke hvad du mener med bedrag og mundlort. Uddyb gerne.
Men kan du virkelig ikke se det er selvmodsigende at protestere mod ulighed i et afsnit og protestere mod tiltag der søger at begrænse ulighed, i det næste?
Burde du ikke i stedet rette din vrede mod de hjemlige politikere der systematisk misbruger EUs regler til fremme af egen nationalistiske eller neo-liberale agenda?

'den store G77-gruppe af u-lande'. Tjah. blandt disse er saudierne, hvis motiv for at lægge enhver aftale ned må stå klart (måske bortset fra lige at fremføre budskabet om 'nye og additionelle midler'). Saudierne har således ganske glimrende spændt ben ved enhver COP siden vedtagelsen af klimakonventionen. Et andet medlem er Indien, der genererer 70 pct. af sin elektricitet fra kulfyrede (og lavtydende) kraftværker, der sammen med den indenlandske kulminedrift er overbelånt af de indiske banker. Derfor er frygten for bankkrak med tilhørende skadevirkninger for landets økonomi større end ønsket om udfasning af de kulfyrede kraftværker. Inderne har dog droslet ned på deres ganske store udbygningsplaner for værkerne. Økonomien hænger ganske enkelt ikke sammen. Men der er en ganske stor kløft mellem landets løfte i Paris og den faktiske situation. Det er de små ulande, der vedvarende bliver klemt i G77 .

Samuel Grønlund

Ah ok, sry! Der gik lidt tid før den sank ind.. -habitat!
Men du forstår vel at pointen netop er, at Europa, uanset set hvor selvforsynende og -tilstrækkelige hver nation føler sig bag trygge nationale identiteter og vækstprognoser. Udgør et forenet hele - et samlet habitat - i forhold til alle strategiske langsigtede dispositioner og udfordringer ?

Randi Christiansen

Ja naturligvis samuel. Alt er forbundet og interagerer. Men derfor er det alligevel en dårlig ide at underminere en del med argumentet, at det skal gavne helheden. Det gør det ikke, det er den forkerte måde at agere på. Med mindre man altså tilhører røverbanden, den ene procent, som ser ud til at være ude i et ødelæggelsesraid.

Hvad man i stedet bør gøre skitseres her :

"Group led by Thomas Piketty presents plan for ‘a fairer Europe’
Manifesto by progressive Europeans calls for €800bn of levies to tackle inequality, disillusionment, climate change and migration."

https://www.facebook.com/100011239418228/posts/724402537944387/"

Jacob Mathiasen

Det er rent åbenlyst at der er mange, som ikke forstår, hvilken nedtur i forbrug og levestandard vi står foran. Hvis den sker gradvist kan vi måske klare den uden et decideret "undershoot", men det er der intet, som tyder på.

Vi lever på 1,3 jordkloder p.t.. Dvs. at vi skal, som minimum reducere med knap 30% bare for at komme i balance med kloden. Men reelt skal vi meget længere ned.

Man kan se i Frankrig at selv decideret symbolske tiltag ikke er velkomne i en af verdens rigeste befolkningen (afgift på brændstof).

Samtidigt kommer der 90mio flere mennesker om året, som ikke må forbruge noget som helst.

Havene er efterhånden totalt forgiftet. Vilde dyr er reduceret med 95%. En stadigt accelererende masseudryddelse - selvom vi har været klar over denne i 30 år.

Og nu da vi har brændt, brugt, destrueret, dræbt og spist alle de bedste ressourcer på jorden vil man til at lave omstillingen? Mao. man har ventet så længe at selv, hvis man virkeligt vil så bliver det hindret af dårlige og manglende ressourcer.

Man har bragt sig selv i en situation, hvor man bliver nødt til at skille sig af med utallige millioner mennesker, hvis man rent faktisk vil lave en omstilling. Det er, hvad vi kan takke de sidste 50 års ledere for i staten og erhvervslivet.

Tak for ingenting til dem - og jeg håber der findes et helvede efter livet.

Leo Nygaard, Randi Christiansen og Samuel Grønlund anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Jacob@ - "Man har bragt sig selv i en situation, hvor man bliver nødt til at skille sig af med utallige millioner mennesker, hvis man rent faktisk vil lave en omstilling."

Og det synes tydeligvis at være planen. De, som har magten og pengene - rotschild, goldman sachs m.fl. - og derfor ansvaret for verdens lidelser og kaos, gør det modsatte af, hvad de burde gøre, hvis hensigten var at skabe fred og økologisk balance. I stedet vælger de ødelæggelse på mange planer. Udover den klassiske del og hersk vha militær og økonomisk undertrykkelse anvendes erobring af og kontrol med overlevelsesressourcerne. Herudover føres skjult biologisk krigsførelse mod befolkningerne. Vore biotoper inficeres teknisk : 4g og 5g m.v. og biologisk : mrsa m.v.

Det lyder for usandsynligt, men alt peger i den retning.