Feature
Læsetid: 6 min.

Man skal ikke kratte meget i Polens grønne image, før man får beskidte negle

Op til COP24 har værtslandet Polen slået sig op som et klimavenligt land, der med sine store skove udgør et forbillede for hele verden. Men det hænger dårligt sammen med, at klimakonferencen er sponsoreret af den statsejede kulindustri, og at luften i den nærmeste storby Krakow er farlig at indånde
I storbyen Kraków, tæt ved COP24-værtsbyen Katowice, kan solen ikke trænge gennem smoggen.

I storbyen Kraków, tæt ved COP24-værtsbyen Katowice, kan solen ikke trænge gennem smoggen.

Artur Widak/Ritzau Scanpix

Udland
3. december 2018

WARSZAWA/KRAKOW – Når efteråret rammer Warszawa, er luften fuld af farvede blade, der blinker i solen, mens de roterer mod jorden. Polens hovedstad er en af de grønneste storbyer i Europa, ligesom 30 procent af landet er dækket af skov. I Danmark er kun 14,5 procent af landet dækket med skov, og i begge lande er skovarealet på vej op.

Søndag bød Polen velkommen til FN’s COP24-klimakonference i byen Katowice, og op til konferencen har Polens miljøminister, Henryk Kowalczyk, opfordret lande over hele verden til at plante mere skov for at binde CO2 og dermed bremse den globale opvarmning.

Og i en stærkt omdiskuteret video op til COP24 markedsfører Polen sig som »et land, hvor klimaet konsekvent forbedres … der tager praktiske trin mod at reducere udledning af drivhusgasser.«

Videoen slutter med udsagnet: »Polen – hvor et godt klima betyder noget.«

Men man skal ikke kratte meget i Polens grønne image, før man får beskidte negle.

Polens forrige miljøminister blev fyret, efter at EU-domstolen dømte Polen til at stoppe træfældningen i den fredede urskov Bialowieza, der er på UNESCO’s verdensarvsliste. Den polske regering har med en række love gjort det meget vanskeligt at etablere nye vindfarme.

Indtil regeringsskiftet i 2015 var vindenergimarkedet hastigt voksende, men sidste år faldt produktionen af vedvarende energi. Og for nyligt annoncerede energiministeren, at alle planlagte vindfarme i Polen skal skrottes før 2040, på trods af at de er den billigste måde at producere elektricitet.

I stedet støtter den polske regering af historiske, vælger- og forsyningssikkerhedsmæssige årsager den polske kulindustri. Importen af kul er steget markant, og statsejede kulvirksomheder som JSW, PGE og Tauron er sponsorer for COP24.

Dårlig luft

Selv om det denne dag er 13 grader og dejligt solskin, er luften i Warszawa zly, dårlig, fortæller dagens luftkvalitetsrapport med en sur smiley.

Regeringen vedtog faktisk et ’Ren Luft’-program allerede i april 2017, men indtil dette efterår har det været så som så med implementeringen.

I Polen dør 46.000 hvert år for tidligt på grund af dårlig luftkvalitet. Oppe ved Østersøkysten lever polakkerne i gennemsnit 15-16 måneder kortere på grund af luftforureningen, mens tallet i det sydlige Polen omkring Kraków og Katowice er omkring 43 måneder forkortet levetid.

Det er kun den amerikanskejede, regeringskritiske tv-station TVN, der viser et Polenskort med luftkvalitetssmileyer efter vejrudsigten. På den statslige tv-station, TVP, er fortællingen om Polens smogproblem, at regeringen er ved at løse det.

Svovlgul røg

I storbyen Kraków, tæt ved COP24-værtsbyen Katowice, kan solen ikke trænge gennem smoggen. Selv set fra kort afstand er Mariakirken på Markedspladsen sløret. Luften føles underlig at indånde. Som om man er tæt på et lejrbål, bare uden varmen og røglugten.

Nyhederne fortæller, at forureningen med de farlige PM2,5-partikler i Kraków denne dag er fem gange over det anbefalede maksimale niveau.

Som led i en undersøgelse har gravide kvinder i Kraków gået rundt med en luftkvalitetsmåler. De kvinder, der var mest udsat for luftforurening, fødte babyer, der målte og vejede mindre og havde en mindre hovedomkreds, end de kvinder, der var udsat for mindre luftforurening.

Da børnene blev fem år, var de mindre intelligente, da de blev seks-syv år, havde de flere adfærdsproblemer end gennemsnittet, da de blev ni, var de mere eksponerede for ADHD, angst og depression, havde større risiko for astma samt forandringer i hjernen, der var synlige på en MRI-scanner.

Og så er Kraków endda kun Polens 10. mest forurenede storby, viser en nylig opgørelse fra Air Quality Index. Sidste år var der 33 polske byer på verdenssundhedsorganisationens WHO’s liste over EU’s 50 mest luftforurenede byer. I år er tallet 36.

En af de mest forurenede byer i EU er den for de fleste ukendte Godów, sydvest for Katowice, tæt på grænsen til Tjekkiet.

Godów har omkring 13.000 indbyggere, næsten ingen trafik, ingen industri, ingen kulminer. Det eneste, der rigtigt adskiller Godów fra andre polske byer er, at her er en af de 150 luftkvalitets-målere opstillet. Havde der været flere af dem i Polen, ville WHO’s liste måske have set anderledes ud.

Der er 3,5 millioner husholdninger i Polen, der opvarmes med såkaldt multi-brændstofsfyr. Dem kan man putte hvad som helst i, og kun asken bliver tilbage. Og røgen. Da det koster penge at få hentet sit affald, penge at opvarme de ofte dårligt isolerede hjem, og Polens økonomiske boom bestemt ikke er kommet alle til gode, kan afbrænding af affald synes som en oplagt løsning.

Der har på det seneste været meget opmærksomhed på netop dét problem i den polske offentlighed. Regeringen, der blandt andet er valgt på en økonomisk omfordelingspolitik, har prøvet at tænke de såkaldt energifattige med ind i sit ’Ren Luft’-program, blandt andet med støtte til at isolere og renovere nogle af de fattigste polakkers hjem.

Godt smog-vejr

Tilbage i Warszawa møder jeg Piotr Siergiej fra ngo’en Polsk Smog Alarm på en café. Vejret er skiftet, det regner og blæser heftigt.

»Det er godt smogvejr,« siger Piotr Siergiej. Regnen binder partiklerne, og vinden fordeler dem hurtigt over et større område. Bevæger træernes blade sig, kan man gå ud. Nogle kan se det på gadelamperne – falder lyset i en kegle, er der mange partikler, er det mere boble-agtigt, er luften renere. Nogle kan endda lugte smogniveauet i hår og tøj, når de kommer ind.

Området, hvor vi mødes, og hvor han bor, er på samme tid det grønneste og det mest forurenede af Warszawa. Luftforurening er ofte et meget lokalt problem. Det afhænger blandt andet af, hvilken brændeovn din nabo har, og hvad han putter i den.

Piotr Siergiej bor på den østlige side af floden Wisla, en del af byen, der ikke blev totalsmadret under Anden Verdenskrig. Derfor har husene her ikke centralvarme som i centrum på den vestlige side af floden, hvor mange huse måtte genopføres efter krigen.

»Om sommeren er der værre i centrum end her på grund af trafikken, men når opvarmningssæsonen begynder, er det meget værre her,« siger han.

Som del af sit arbejde har Siergiej været rundt at måle luftkvaliteten i hjem med brændeovne, inklusive sit eget. Det var slemt, fortæller han, selvom det var nye, tætte brændeovne. Røgen kom ind igen gennem ventilationskanalerne. Problemet var endnu værre på etagen ovenpå, hvor soveværelserne typisk befinder sig, fordi varm luft stiger op.

»Det var den sidste dag, jeg brugte brændeovn. Måske tænder jeg op en gang om året, til jul.«

Retssager mod miljøministeren

I byerne er det almindeligt med en eller flere luftrensere i hjemmet, selvom de er dyre. Priserne begynder ved 1.500 zloty, godt 2.500 kroner, knap en tredjedel af gennemsnitslønnen pr. måned.

En ven fortæller, at når han kommer ind om vinteren og stiller sig hen ved siden af sin luftrenser, begynder den straks at lyse rødt på grund af de partikler, han fører med sig ind. Andre bekendte fortæller, at når de åbner vinduet om vinteren, går der ti minutter, så suser og kører alle luftrenserne på fuld styrke.

Der er anlagt flere retssager mod miljøministeren af miljøaktivister, der hævder, at de på grund af forureningen er blevet fanger i deres eget hjem. Chancen for at vinde sagerne er minimal, da det kræver, at anklageren beviser, at ministeren er ansvarlig for den dårlige luftkvalitet lige netop omkring sagsøgers hjem.

Piotr Siergiej mener, at det trods alt ser lysere ud nu end for tre år siden, da han begyndte i Polsk Smog Alarm. Folk er nu klar over problemet, og det bliver taget alvorligt af politikerne. Politisk skal smog bekæmpes på tre niveauer – i kommuner, regioner og nationalt. Og for første gang begynder de tre niveauer faktisk at samarbejde om at løse problemet, vurderer han.

På nationalt niveau er det blevet forbudt at sælge brunkul og tørv, men kun i otte regioner i Polen er det blevet forbudt at afbrænde det. Og først for nylig har forsvarsminister Mariusz Blaszczak bemyndiget de kommunale vagter til at udskrive bøder til borgere, der ligger inde med de forbudte brændselstyper. Energiministeren har indført en kvalitetsinddeling af kul og meget voldsomme bøder for at snyde med den.

»Men regeringen tillader stadig at sælge hvert eneste stykke kul, der bliver produceret i Polen.«

Den ringeste kvalitet kul indeholder 28 procent vand og 24 procent aske og skulle have været forbudt nu, men regeringen har udskudt forbuddet til juni 2020. Altså efter valgene til Europa-Parlamentet og det polske parlamentsvalg i 2019 samt præsidentvalget i 2020, bemærker Piotr Siergiej.

»I Polen er to år en evighed!«

Serie

COP24

Fra den 2.-14. december mødes alverdens lande i Katowice, Polen, for at beslutte reglerne for Parisaftalens realisering og tale ambitionsniveauet op. Mødet falder sammen med de hidtil alvorligste advarsler fra verdens klimaforskere.

Information følger dramaet på COP24.

Seneste artikler

 • Det ser rigtig sort ud i Polens kulminedistrikt

  15. december 2018
  At besøge Europas største kulmine, dybt under jorden i det sydlige Polen, er som en tur i skærsilden. For minearbejdere og mange politikere er mineindustrien en national stolthed, men den lever på lånt tid
 • COP24: Et skridt fremad i kampen for at redde klimaet

  15. december 2018
  Ingen vilde jubelscener, men heller ingen hidsige slagsmål, da verdens lande bevægede sig frem mod en arbejdssejr i kampen for fremtiden
 • De svage og sårbare samler sig til kamp for klimaet på COP24

  14. december 2018
  Når verdens stormagter ikke vil, må alle de fremtidige ofre for klimaændringer finde sammen og blive stærke, lyder signalet fra COP24. Bag de lukkede døre på klimamødet lægges der arm om et slutdokument, som – inden fredagens deadline – kan leve op til Parisaftalens fordringer
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

På hvilken måde er Poland blevet et grønt land?

Jeg kommer der mindst 2 gange om året, og jeg kører næsten altid op over det smukke landskab i Riesengebirge eller Krkonoše, men dette og andre grønne skove og naturområder er da også det eneste grønne, jeg kan se ved dette i øvrigt smukke land.

Når man kommer til Poland om vinteren, oplever man, hvor meget der egentlig forurenes for at kunne holde varmen. Private husstande og lejligheder fyrer om kap med kulkraftværkerne med stærkt forurenende kul. Og det kan både ses, lugtes og smages overalt, - også i skove og naturområder hvor regnen har svært ved at vaske det grå lag aske af.

Men også på anden måde "forurener" Poland ubehageligt fælt. For på torvet i byen Hirschberg/Jelenia Góra, i Polske Niederschlesien, har jeg et par gange ved jule- og påsketid mødt en gammel parkeret sporvogn (byen har ikke spor mere), der stammer fra den tyske nazi-tid. Denne sporvogn er forsynet med alle skilte, symboler, slogan og tekster fra nazitiden, og der står såmænd også Adolf Hitlers Platz, som Rådhuspladsen oprindelig hed, på sporvognen. Men det bliver værre endnu, for inde i den parkerede sporvogn sælger man, uden at skamme sig, gamle sort-hvid-postkort fra nazi-tiden med alle denne tids tydelige billeder, symbolik og tekster. Og det polske postvæsen er til stede, og sælger "spændende" frimærker, der passer til postkortene.

Kald derfor ikke Poland for et grønt land.

Carsten Wienholtz, Kim Houmøller og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Gert,
artiklen hævder jo heller ikke ligefrem, at Polen er et grønt land.... ;-)

Nej, du har ganske ret. Det ville da også have været helt uretfærdigt, for Poland fælder fortsat træer i Europas sidste urskov, den totalt fredede Bialowieza skoven. Og det gør man til trods for - eller nærmere i trods over, at EU har blandet sig i Polands magtfuldkomne indenrigspolitik med fyrede dommere i højesteret, som skal holde øje med, at forfatningen ikke ændres til udemokratisk anvendelse.

I øvrigt var det beordret af samme Henryk Kowalczyk, der nu opfordrer andre lande til at plante træer.