Læsetid: 2 min.

Her er de løfter, Macron håber vil dulme De Gule Vestes vrede

Alle franskmænd skal kunne leve et værdigt liv af deres arbejde, lovede Frankrigs præsident i tv-tale – fra januar hæver hans regering mindstelønnen med 100 euro om måneden, men om det er nok til at formilde protestbevægelsen De Gule Veste er endnu uvist.
’Gule Veste’-demonstranter ser præsident Macron tale til nationen

’Gule Veste’-demonstranter ser præsident Macron tale til nationen

Jean-Paul Pelissier

11. december 2018

Mandag aften, efter fire uger med landsomspændende demonstrationer og de værste voldsoptøjer i et halvt århundrede, kom endelig svaret fra republikkens præsident, Emmanuel Macron, på den alvorlige tillidskrise, der er opstået mellem en stor del af Frankrigs befolkning og landets ledelse.

I en tv-tale transmitteret direkte fra Élyséepalæet tog Macron kategorisk afstand fra alle voldsmetoder, men erklærede samtidig »social og økonomisk undtagelsestilstand«.

»Vi«, og hermed sigtede han til den franske regering, »vil et Frankrig, hvor man kan leve et værdigt liv af sit arbejde, og på det punkt er vi gået for langsomt frem«, erkendte præsident Macron. »Jeg vil derfor bede regeringen og parlamentet om at foretage sig det fornødne, således at enhver kan leve bedre af sit arbejde allerede fra begyndelsen af næste år«.

Macron opfordrede til omfattende national dialog og fremlagde flere konkrete punkter til indfrielse af denne målsætning. Her er de vigtigste:

  • Mindstelønnen hæves med 100 euros om måneden allerede fra januar 2019. Det sker på statens regning, således at små virksomheder holdes økonomisk skadesløse.
     
  • Forhøjelsen af de sociale afgifter, den såkaldte CSG-skat, for pensionister med en månedsindtægt på under 2.000 euros, bortfalder.
     
  • Arbejdsgivere får mulighed for at udbetale deres ansatte et særligt og fradragsberettiget gratiale sidste på året.
     
  • Overarbejdstimer unddrages beskatning allerede fra begyndelsen af 2019 – det skulle først være sket fra september 2019.

Præsident Macron, der under tv-talen virkede uhyre determineret og opsat på at forstå protestbevægelsen og dens sympatisører, afviste imidlertid at genindføre den formueskat, som hans regering afskaffede sidste år til fordel for højere beskatning af fast ejendom. Formueskattens genindførelse har konsekvent været et af de hyppigst gentagne krav fra De Gule Veste.

De første reaktioner på Macrons tale fra De Gule Veste var blandede. Talsmænd interviewet på tv-kanalen Francinfo udtrykte utilfredshed med, at kun de, som oppebærer mindsteløn får lønløft, mens de, som tjener marginalt over mindstlønnen, ikke tilgodeses på samme måde. Men der lød også anerkendende ord fra andre talsmænd, især De Gule Veste i Strasbourg tilfredse med, at præsidentens nye forholdsregler iværksættes så hurtigt.

Næppe alle Gule Veste indstiller deres aktioner, men helt afgørende for Macron var det at genvinde sin opbakning i den bredere franske befolkning, der hidtil har udvist stor forståelse for de sociale frustrationer, der har mobiliseret De Gule Veste.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Det er kun begyndelsen!
Uligheden stiger i verden og jeg gætter på, at Emmanuel Macron og andre europæiske ledere, med bange anelser allerede nu har indset, at den førte politiske økonomiske vision, hvor markedet diktere den førte liberaliserings politik, har talte dage.

De udsatte bliver fattigere.
Med skattelettelser til de rige, er der politisk skabt stigende lokal økonomisk ulighed, hvor globalisering kun forværre udviklingen, for der bliver ikke længere investere lokalt i produktion, overklassen flytter fortsat produktionen til lavindkomstområder, så der bliver ikke flere arbejdspladser, som politikere påstå er årsagen til skattelettelserne til de rige, der bliver konstant ‘færre’ lokale arbejdspladser, der med de menneskeskabte klimaforandringer nu skal deles med et stigende antal flygtninge, der konkurrere lokalt på løn og arbejdsvilkår.

De menneskeskabte klimaforandringer skaber samtidig stærkt stigende økonomiske usikkerhed, for allerede eksisterende arbejdspladser i landbruget, ikke mindst med, de nu ‘kun’ udsatte stigende brændselsudgifter, forværres landbrugets overlevelsesmuligheder, samtidig får alle der lever på landet med lang transport til og fra arbejde mm., samlet set dårligere økonomi.

Kort fortalt handler Emmanuel Macron og EU’s medlemsstaternes vision om ansvarsfornægtelse, bortforklaringer, manglende vilje til at tage politisk ansvar og flugt fra regningen.

Omkostningerne for den mislykkede økonomiske politik, tørres af på dem politikerene ikke selv kender personligt, de almindelige borgere, der fattiggøres yderligere, imens de rige, politikkerenes venner forgyldes med skattelettelse, for at skjule sandheden om, hvor udviklingen samlet set bærer samfundet hen.

Det er en skandale i Frankrig, oprøret vil fortsætte, der vil sprede sig som ringe i vandet, til mange andre lande før eller siden!

Philip B. Johnsen

Det er ikke raketvidenskab.

Såkalt avancerede økonomiers makroøkonomiske modeller, er pseudo økonomi, det er nemt, at tilbagevise den politiske påstanden om makroøkonomiske modellers positive funktionalitet for alle på nær de i forvejen rige.

Ingen nulevende økonom har til dato kunne skabe, samlet set global vækst, uden brug af energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Ingen nulevende traditionel vækstøkonom, har til dato kunne beskrive et alternativ, der kan skabe samlet set global vækst i fremtiden, uden energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Konklusionen må derfor være, at traditionelle vækstøkonomer generelt og samlet set, ikke har forstået, hvad gode økonomiske forhold er, økonomer har ikke forstået skabelsen af samlet set økonomisk vækst, rimelig fordeling af den samlede velstand og på den ’lange bane’ bekæmpelse af fattigdom.

Festen er slut!

Enrich
Not
Exploit

Hartz-reformramte tyskere kunne passende være de næste der tager de gule veste på. Efterfulgt af italienere, britere osv. osv. Hvor ville det være godt for Europa, og franskmændene vil igen være revolutionær fortrop!

Philip B. Johnsen

Jan Skovgaard Jensen
Det er helt og aldeles uundgåligt før eller siden, med den føret økonomiske politik, det bør naturligvis undgås, ved en system forandrede omstilling, før et globalt økonomisk kolaps, ved den nuværende politik.

En realistisk, ærligt og bæredygtig økonomisk politik, der afspejler, at vores børn skal have en fremtid, da der ikke på noget tidspunkt i de kommende årtier, hvis nogensinde i den virkelige verden, hvor alle er nødsaget til at leve med den førte politik, er udsigt til at der bliver globalt samlet set økonomisk BNP vækst igen, på et alternativt bæredygtigt energiforbrug.

Det er en system forandrende økonomisk omstilling af finanssektoren, fra de overforbrugende rige og ikke bæredygtige produktion og distribution former, til de fattige og udvikling af alternativ CO2 reducerende livsstil, der samtidig fremmer nye bæredygtige arbejdspladser og et samlet set bæredygtigt forbrug.

Det er ikke noget man kan fuske sig til med symbolpolitik, det kræver rigtigte politikere, der er befolkningens tjenere og ikke kun de riges, for kortsigtede økonomiske gevinster og gode job efter politisk karriere.