Læsetid: 5 min.

Menneskerettighedsaktivist: »Vi håber på støtte fra Vesten, men den er der ikke mere«

På 70-årsdagen for FN’s menneskerettighedserklæring undertrykkes ngo’er og aktivister verden over hårdere end i flere årtier. Mens Vesten har mistet sin moralske autoritet som fortaler for menneskerettigheder, så udveksler autoritære regimer erfaringer og styrker deres evne til at stække menneskerettighedsarbejdet
Kvinder i Bangladesh demonstrerer med billeder af forsvundne slægtninge i starten af december. Menneskerettighedsgrupper fortæller, at myndighederne slår hårdt ned på aktivister i landet – og at Vesten ikke, som tidligere, bakker op om ngo’er. 

Kvinder i Bangladesh demonstrerer med billeder af forsvundne slægtninge i starten af december. Menneskerettighedsgrupper fortæller, at myndighederne slår hårdt ned på aktivister i landet – og at Vesten ikke, som tidligere, bakker op om ngo’er. 

Munir uz Zaman

10. december 2018

»Det handler ikke længere blot om, at luften er blevet en smule mere iltfattig. Vi er allerede nu i en situation, hvor det er blevet fuldstændigt umuligt at trække vejret for uafhængige aktivister og ngo’er, som kæmper for menneskerettigheder.« Det siger Adilur Rahman Khan om situationen i Bangladesh, hvor han står i spidsen for Odhikar, en lokal menneskerettighedsorganisation.

Over telefonen fra hovedstaden Dhaka fortæller han, at der står to agenter fra den nationale sikkerhedstjeneste uden for hans kontordør. De er der ikke for at passe på ham, men for at overvåge ham.

Flere af Adilur Rahman Khans kolleger bliver skygget, mange er blevet truet og arresteret – en er blevet skudt.

Samtidig har myndighederne spærret ngo’ens bankkonti og afskåret den fra at modtage finansiel støtte fra udlandet. Og regeringstro medier anklager Odhikar for at være del af »en sammensværgelse«, der har som mål at »tilsværte landets image« – det sker bl.a. efter, at ngo’en har afsløret udbredt brug af henrettelser uden rettergang.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Carsten Nørgaard

Det er åbenbart »folkets vilje«, altså »folket« i Danmark, Europa, og resten af Vesten, at menneskerettighederne skal rives itu. Med mindre man altså definerer »menneske« som en person fra de ovennævnte lande og ikke som menneskeheden, altså en slags guddommelige rettigheder og privilegier for dem, der er født rigtigt, så at sige.