Læsetid: 2 min.

Modi mister momentum før valgår

Nederlag i tre delstatsvalg er det største tilbageslag for regeringspartiet BJP under Narendra Modis ledelse. Senest til maj skal der afholdes parlamentsvalg i Indien, og Modi er fortsat favorit – men oppositionens håb om en national valgalliance lever
15. december 2018

For første gang, siden Narendra Modi kom til magten ved en jordskredssejr i 2014, oplever hans parti tilbagegang på det politiske landkort. BJP indkasserede tidligere på ugen nederlag i tre delstater. Og det endda i den centrale del af Indien, der ellers anses som hinduernes hjerteland og en højborg for det hindunationale regeringsparti.

Under Modi har BJP’s safrangule kendingsfarve vundet frem valg efter valg, men sådan skulle det ikke gå i delstaterne Rajasthan, Madhya Pradesh og Chattisgarh. Vælgernes fravalg af BJP skyldes en blanding af utilfredshed i landbefolkningen, fortsat høj arbejdsløshed og manglende indfrielse af valgløfter.

For oppositionen er sejren en sjælden og yderst kærkommen triumf. Der er valg til det indiske underhus i parlamentet i foråret, hvor oppositionen med Kongrespartiet i spidsen håber på at få stemmer nok til at kunne danne en ny regering. Og på grund af resultaterne fra de tre delstater ser Modi ikke længere helt så usårlig ud. Valgene i Rajasthan, Madhya Pradesh og Chattisgarh var de sidste i delstaterne inden det nationale valg næste år. Dermed kan valgkampen nu for alvor gå i gang.

Ved det seneste valg satte BJP sig på 282 ud af underhusets 543 pladser, hvilket var nok til at danne en flertalsregering. Flertalsregeringer er en sjældenhed i indisk politik, hvor et kludetæppe af aftaler og alliancer normalt er vejen til magten. At nå op på de magiske 272 pladser plejer at kræve hårde forhandlinger, hvor de store partier overbyder hinanden i kampen om støtte fra regionale ledere og partier.

Kongrespartiet, der har Rahul Gandhi som præsident, har længe forsøgt at skabe en storkoalition af partier i opposition til BJP. Ledelsen i Kongrespartiet er begyndt på arbejdet med at holde konsultationer med regionale partier, der kan have interesse i at indgå i alliancen. Partiet var hurtig til at udnævne ugens regionale valgsejre til en generel tendens, der er udtryk for landsdækkende utilfredshed med regeringen.

»Resultatet viser tydeligt, at det indiske folk har fået nok af den destruktive antiudviklingspolitik, Narendra Modis regering fører, og at man vil have forandring,« lød det fra Kongrespartiets regeringschef i delstaten Punjab, Amarinder Singh.

Til avisen The Times of India kaldte han resultatet for begyndelsen på enden for Modis tid ved magten.

Men Narendra Modi og BJP står stadig stærkt på det nationale plan. Modi nyder fortsat stor popularitet i befolkningen og er kendt for at være dygtig til at føre valgkamp. Det samme kan ikke siges om Kongrespartiets Rahul Gandhi, der førte sit parti til et sviende nederlag ved seneste valg. Dertil kommer, at BJP har en stor og effektiv organisation at trække på, når valgkampen spidser til.

Serie

Verdens gang

En ugentlig oversigt over de internationale historier, du måske har overset. 

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu