Læsetid: 9 min.

På vej mod en madrevolution: Det er ikke længere kun de progressive i storbyerne, der driver vegetarismen

En madrevolution er på vej – mange steder i Europa er borgernes madvaner i opbrud: Vi spiser mere vegetarisk, og det er ikke kun hellige yogapiger i storbyerne, der driver udviklingen. Det er også mig. Lidt i hvert fald
En madrevolution er på vej – mange steder i Europa er borgernes madvaner i opbrud: Vi spiser mere vegetarisk, og det er ikke kun hellige yogapiger i storbyerne, der driver udviklingen. Det er også mig. Lidt i hvert fald

Mia Mottelson

5. december 2018

Ja okay bevares, træerne vokser ikke ind i himlen, for »de fire største krydderier herhjemme er stadig salt, peber, karry og frikadellemix«, forklarer Lars Aarup, der er analysechef i Coop, til mig i telefonen, og han ved, hvad han taler om, for han har adgang til alle salgstal fra alle Coops butikker.

Og så tænker man jo straks ’what, frikadellemix, hvad fanden er det overhovedet’, men det er altså ikke pointen lige nu – for det, Lars Aarup rent faktisk siger, er, at selv om der stadig er masser af frikadellemix i de danske køkkener, er vi faktisk på vej i en helt ny gastronomisk retning:

»Der er ingen tvivl om, at vi er på vej over i et grønnere og et lettere køkken,« siger Lars Aarup.

Omkring fem pct. af danskerne er vegetarer eller veganere, vurderer han, »men blandt dem under 35 år er det helt sikkert højere«.

Forleden kom hans egen datter på ti år hjem fra skole og erklærede, at nu ville hun altså ikke spise kød mere, sådan var det, så nu har familien tre kødfri dage om ugen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • David Zennaro
  • ingemaje lange
  • Poul Erik Riis
Morten Lind, David Zennaro, ingemaje lange og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Alle voksne kan gøre som de vil - også tale for deres sag.
Men børnemishandling er forbudt.

Veganerne sætter klimasagen foran deres vogn. Falsk varebetegnelse. Helt som Alternativets valgpropaganda, som baseres på hvad Danskernes bør gøre.
Tidligere er oplyst her i avisen (efter hukommelsen) Af CO2 udledningen : Ca 10% fra kødproduktion. Tag så Danmarks andel heraf. Så har vi en mikroskopisk, lig nul andel af klimakampen.
Derfor tænk globalt, handel lokalt. Men tro ikke, at du redder verden.

Carsten Mortensen, Erik Fuglsang, Morten Clausen og Tommy Gundestrup Schou anbefalede denne kommentar

Hvem havde taget klimaet som gidsel? Veganerne? Hvem finansierer veganernes ideologi, medier og kommunikation og aktivisme?

I hvis kram det passer, som hånd i handske, at vegetarernes traf en skæbnesvanger beslutning om at inkludere veganere? Vegetarer forlader i stor stil deres hidtidige, af veganerne kuppede vegetarforeninger i store dele af den vestlige verden.

Hvad profiterer af den veganske bevægelse i den sidste ende? Klimaet? Absolut ikke!

Takket være veganerne, den kemiske industri får meget større afsætning for pesticider, da det er no way in hell, at en sprøjtefri økologi kan levere de nødvendige mængder af føde til at dække næringsbehov per kapita, når veganerne opnåer den ultimative 'sejr'. Der skal temmelig større mængder planteføde per måltid uden animalske proteiner. Hvor meget CO2 udleder den kemiske industri?

Fødevareindustrien får en enorm forøgelse af markedet for nye syntetiske fødevarer, og alternative' erstatningsfødevarer. Udviklingen af bl.a. 'alternative' proteiner og syntetiske food grade fedtstoffer er allerede i fuld gang. Hvor meget CO2 udleder fødevareindustrien?

'Plastik-industrien' får enorm mange nye kunder når der skal udvikles, produceres og sælges erstatningsprodukter for uld, silke og læder. Hvor meget CO2 udleder 'plastik-indudstrien' ?

Farmaceutisk industri får et helt nyt, kæmpe produktområde at udvikle, producere og sælge (læge)midler der afbøder tilstande opstået af inkludering af nye næringsmolekyler ukendte for det menneskelige DNA, samt mangler på næringsstoffer, erstatningsfødevarerne ikke kan indeholde. Hvor meget CO2 udleder den farmaceutisk industri?

Sundhedsindustrien bliver sikret for generationer af et utal af nye, endnu ukendte helbredsmæssige tilstande, sygdomme/syndromer udspringende fra et hav af nye genetiske mutationer, i kølvandet på denne 'veganske reform' af menneskehedens genetik og epigenetik. Vi bliver hvad vi spiser, også i den veganske fremtid. Hvor meget CO2 udleder sundhedsindustrien og alle dennes underleverandører?

Ligesom vores kost ændrede vores genetik og evolutionen i menneskehedens fjerne fortid, ligeledes vil den veganske, molekylært ændret og pesticidbefængte kost, på sigt ændre vores genetik og evolutionen i den forestående veganske fremtid.

Til sidst sejrer veganisme ultimativt og menneskeheden ender oppe i træer igen, mens de få tilbageblevne absolutte velhavere vil nyde livet og den 'rigtige' mad, de hele tiden havde adgang og råd til, i velsikrede elfenbenstårne, i ophøjet isolation fra alle os andre.

Follow the money?

Jeg så på svt.se i dag, at hver svensk i gennemsnit spiste 2,6% mindre kød i 2017 end i 2016, samt at man også i 2018 spiser fortsat mindre kød.

Desværre for dyrene og kloden er der stigende efterspørgsel på det lidt dyrere svenske kød til de eksportmarkeder, der lægger vægt på den svenske dyrevelfærd, der skulle være helt i top.

Anina Weber

Det er for omfattende for mig at modsvare dine forestillinger om verdenskatastrofen, hvis plantebaseret ernæring for alvor skulle 'slå igennem'.

Derfor blot en litteraturhenvisning fra min side. Jeg læste bogen for nylig og lærte vitterligt meget nyt: https://www.droemer-knaur.de/buch/7768538/food-crash

Felix zu Löwenstein
FOOD CRASH

"Wir werden uns ökologisch ernähren oder gar nicht mehr

„Bio? Als Luxus für Reiche ist das ja ganz nett. Aber jetzt wird’s ernst. Fast sieben Milliarden Menschen müssen ernährt werden, und es werden ständig mehr. Jetzt muss industriell produziert werden: mit Pestiziden, Kunstdünger, Gentechnik!“ Diese These klingt doch nach gesundem Menschenverstand! Aber ist sie wirklich zutreffend? Oder gehen wir damit der Agrarindustrie auf den Leim, für die der Hunger in der Welt die Grundlage für ein florierendes Geschäft mit Pestiziden, Düngemitteln und Gentechnik-Saatgut ist? In seinem Buch FOOD Crash macht der international angesehene Fachmann für Ökolandbau Felix zu Löwenstein verständlich, dass eine industrielle Landwirtschaft, die auf der Übernutzung von Ressourcen aufbaut, kein Weg zur Lösung, sondern eine Sackgasse ist. Und dass nicht die mangelnde Produktionssteigerung, sondern der verschwenderische Umgang mit Lebensmitteln, die Zerstörung unserer natürlichen Lebensgrundlagen sowie mangelnde Gerechtigkeit zum Zusammenbruch des globalen Ernährungssystems führen. Mit seiner zugespitzten These »Wir werden uns entweder ökologisch ernähren oder gar nicht mehr« betreibt Löwenstein keine apokalyptische Schwarzmalerei. Vielmehr zeigt er an spannend und lebendig erzählten Beispielen, wie es im Einklang mit der Natur – und damit nachhaltig – gelingen kann, die Ernährungsgrundlage der Menschheit zu sichern. Und er beschreibt, welche Hebel politischen und privaten Handelns dafür in Bewegung gesetzt werden müssen."

God læselyst!

Yderligere og topaktuel information til Anina Weber (og andre) ang. medlemsflugt fra vegetarforeninger i hele Europa pga veganere:

Jeg kontaktede Dansk Vegetarforening via Facebook, hvilket resulterede i følgende kommunikation:

"Hej DVF! Læste lige følgende påstand i en kommentar til en artikel i dagens Information:
"Vegetarer forlader i stor stil deres hidtidige, af veganerne kuppede vegetarforeninger i store dele af den vestlige verden."

https://www.information.dk/udland/2018/12/paa-vej-madrevolution-laengere...
Er det noget, I kan bekræfte? Hører meget gerne tilbage! Tak
Britta

https://www.facebook.com/vegetariskforening/ https://www.facebook.com/vegetariskforening/

Hej Britta. Tak for din henvendelse. Dette er ikke noget vi har kendskab til og vi har oplevet en fordobling af vores medlemstal fra 2016 til 2018 - og har næsten 3000 medlemmer. I Dansk Vegetarisk Forening arbejder vi for at udbrede vegetarisk levevis og oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter. Vi er således en forening for vegetarer, veganere og alle som støtter plantebaseret levevis og for os er det vigtige ikke hvem du er, men hvad du gør. Grønne hilsner Louise Johansen, DVF

Tusind tak for dit hurtige svar, Louise!"

Undskyld, Leo. Der står også, at de har fordoblet deres medlemstal i løbet af de sidste to år ... Det er jo altså det modsatte af at medlemmer forlader deres vegetarforeninger 'i stor stil'!

Ja, Ja, Britta - men intet om tilmeldninger minus udmeldinger = forøgelse.
Det, der påståes 13.15, er veganernes tilgang contra vegatarianernes afgang.
Jeg ved intet herom - ;-)

Carsten Nørgaard

Jeg blev pescetar for tretten år siden og skiftede til lacto-ovo vegetar for seks år siden.

Voksede op i socialt boligbyggeri i nordbyen i Randers og hører stadig til de nedre indkomstklasser.

Hvor ville det være rart, hvis medierne holdt op med at brændemærke mig »speltsegmentet« eller som medlem af »den kreative klasse« eller »de progressive i storbyerne«. Man føler sig så anderledes og overset.

Ved ikke helt, om københavner-aviserne (herunder Information, selvfølgelig) samt Jyllands-Posten overhovedet er med på, hvad der i virkeligheden rører sig uden for deres kontorer og i en vis afstand fra politikernes og samfundsteoretikernes våbeniserede diskurser – det er jo sjovt nok »de progressive i storbyerne« selv der får spalteplads og her angriber en eller anden selvopfunden forestilling om »de progressive i storbyerne«. Forvirrende.

Mig – alt andet end en »hellig yogapige« – kommer det her i hvert fald ikke noget ved. Og heller ikke de mange andre, jeg kender til, som slet ikke passer ind i det billede, der males her, men som har været enten vegetarer eller flexitarer ganske længe!

Birgitte Mulvad

Til klimaaspektet i denne artikel: Jeg undrer mig over at MÆLK ikke nævnes i samme åndedrag som KØD i klimadebatten
Vedr. "madrevolutionen". Sloganet: Drop kødet, spis vegetarisk er risikabelt for folkesundheden, hvis ikke det følges op af solid undervisning i hvordan man laver ERNÆRINGSRIGTIG VEGETARKOST.
De veganske fødevarer er generelt underlødige og af dårlig kvalitet (diverse "køderstatninger"). Der er meget få økologiske veganske produkter. De veganske produkter er fulde af pesticider, kunstgødning og anden skadelig kemi.
Brugen af pesticider og kunstgødning er skadelig for såvel dyreliv og menneskeliv som natur og fødevarekvalitet.
En madrevolution som den der er igang risikerer som andre revolutioner at koste menneskeliv.
Min morale: Lev økologisk, brug primært lokale produkter, spis ernæringsmæssigt forsvarlig kost.

Leo Nygaard og andre:

"Hej igen Britta. Vi ser lige om vi kan få tid til at kigge nærmere på kommentarsporet. Jeg sidder med alle ind- og udmeldelser i Dansk Vegetarisk Forening og i år har vi højst modtaget 20 udmeldelser og 95% af disse går på økonomi i forhold til de tilbagemeldinger vi har fået.

Kun en enkelt har i sin frivillige tilbagemelding nævnt, at vedkommende mener, at lægger for stor vægt på det veganske og i den anden grøft har en person også udmeldt sig, fordi vedkommende hellere ville være medlem af Danmarks Veganske Forening. Ergo vi forsøger at favne bredt, da vi mener at vi sammen står stærkest - om end det også i nogle tilfælde betyder, at nogle ikke synes vi har en vi har en tilstrækkelig stærk profil indenfor for netop det område de mener er vigtigst.

Og så er det jo godt at der eksisterer en masse organisationer, som gør et fantastisk stykke arbejde og som sandsynligvis kan passe bedre til dem Grønne hilsner Louise, DVF"

Ellers tak, Leo. Lige pt lader jeg mig ikke provokere til, endda selv at medvirke til afsporingen af emnet, herunder broderparten af mit eget bidrag https://www.information.dk/node/655071#comment-1335677 som beskriver det, der venter os alle, såfremt veganismen for alvor får vind i sejlene.

Mange ellers store og gode sager er forsvundet i glemslen, fordi medlemskontingenter og tilhængernes bidrag langt fra var nok til at finansiere fortsatte aktiviteter og kampe, men veganerne har så åbenlyst råd alligevel trods et årligt medlemskontingent på et par hundrede kroner? Wake up! Før kontingenterne er oppe på 10% af medlemmernes årlige indtægter, forbliver bevægelsen det facto en lobby for en række industrier, jagtende fortsat vækstskabende nye produkter, markeder, målgrupper og profit.

Mangel på refleksion, og fraværet af kommentarer relateret til den efterspørgselsskabende veganske bevægelse, som flere industriers nyttige idioter - ikke alene er påfaldende, men er også en slags svar på tiltale, eftersom det som oftest er tilfældet - fraværet af svar er det mest sigende svar af alle.

@ Britta Hansen https://www.information.dk/node/655071#comment-1335686
Tak for henvisningen til Löwensteins 'Food Crash', bogen som burde være en obligatorisk læsning til skræk og advarsel for enhver tilhænger af veganismens ideologier. Den dag verdens befolkning skal til at erstatte andelen af animalsk protein i kosten, med adækvate mængder af planteproteiner, bliver bl.a. Monsantos store dag.

God weekend.

Anina Weber

Enten har du ikke læst Löwensteins bog, eller også har du ikke forstået indholdet.

Du synes ikke at vide, hvor mange kg planteføde der skal til for at producere blot 1 kg kød! Jeg aner ikke, hvor du har dine konspirationsteorier fra, som du udfører igen og igen. Jeg har i hvert fald hverken brug for Monsanto eller andre, for at købe mine grøntsager! Færdige madvarer findes både med og uden kød og er ikke noget, der specielt bidrager til en sund ernæring. Folk, der virkelig spiser plantebaseret ved dette udmærket.

Det bliver vist op ad bakke at vænne de kød- og burgerelskende (med ægte oksekød!!) danskere af med at fortære oksekød. Måske lige så svært som det ville være at genindføre en ugentlige arbejdstid i overenskomsterne, som den der gjaldt i jernindustrien for 100 år siden. Hér lød menuen på behagelige 50,5 ugentlige arbejdstimer:
- 5 dage af 8,5 timer (naturligvis uden betalte spisepauser !)
- samt en kort arbejdsdag på 8 timer.
- dog fri om søndag, så der var tid til kirkegang i den danske folkekirke.

Anina Weber

Ikke kun din aggressive tone, men også indholdet af dine kommentarer lader jeg mig provokere af.

Jeg har indtil videre bragt modbeviser mod dine uholdbare påstande. Dem forholder du dig ikke til. Du præsenterer en masse påstande, der er fuldkommen uden hold i virkeligheden - i hvert fald gør du ikke det mindste for at levere underbygning for nogen af dem.

Skulle jeg støde på dig og dine uholdbare påstande igen andre steder i trådene vil jeg blot henvise til denne tråd! Den siger en masse om dig og dine påstande.

Det eneste, der mangler er dog at erfare, hvilken lobby, der betaler for dine online-aktiviteter!