Feature
Læsetid: 9 min.

På vej mod en madrevolution: Det er ikke længere kun de progressive i storbyerne, der driver vegetarismen

En madrevolution er på vej – mange steder i Europa er borgernes madvaner i opbrud: Vi spiser mere vegetarisk, og det er ikke kun hellige yogapiger i storbyerne, der driver udviklingen. Det er også mig. Lidt i hvert fald
En madrevolution er på vej – mange steder i Europa er borgernes madvaner i opbrud: Vi spiser mere vegetarisk, og det er ikke kun hellige yogapiger i storbyerne, der driver udviklingen. Det er også mig. Lidt i hvert fald

Mia Mottelson

Udland
5. december 2018

Ja okay bevares, træerne vokser ikke ind i himlen, for »de fire største krydderier herhjemme er stadig salt, peber, karry og frikadellemix«, forklarer Lars Aarup, der er analysechef i Coop, til mig i telefonen, og han ved, hvad han taler om, for han har adgang til alle salgstal fra alle Coops butikker.

Og så tænker man jo straks ’what, frikadellemix, hvad fanden er det overhovedet’, men det er altså ikke pointen lige nu – for det, Lars Aarup rent faktisk siger, er, at selv om der stadig er masser af frikadellemix i de danske køkkener, er vi faktisk på vej i en helt ny gastronomisk retning:

»Der er ingen tvivl om, at vi er på vej over i et grønnere og et lettere køkken,« siger Lars Aarup.

Omkring fem pct. af danskerne er vegetarer eller veganere, vurderer han, »men blandt dem under 35 år er det helt sikkert højere«.

Forleden kom hans egen datter på ti år hjem fra skole og erklærede, at nu ville hun altså ikke spise kød mere, sådan var det, så nu har familien tre kødfri dage om ugen.

»Min generation skal indstille sig på, at når vi kommer hjem til vores børn og børnebørn, så har kødet fået en anden rolle. Det er ikke en religiøs vegetarbevægelse, men det er et helt nyt køkken.«

– Med mindre frikadellemix?

»Helt sikkert.«

Det er den vej, det går over hele Europa:

Der findes ikke ét tal for antallet af vegetarer i Europa – folk har en tendens til at overdrive, når de bliver spurgt. Der findes ikke en fast definition af at være vegetar – men de fleste eksperter er enige om, at kurven går opad, især for de unge: I Tyskland viste en undersøgelse fra målingsfirmaet Mintel for nylig, at 15 pct. af de 16-24-årige var vegetarer – i hele befolkningen var det syv pct.

Og i 2016 fik den britiske veganerforening, som er verdens ældste af slagsen, det store målingsinstitut Ipsos Mori til at spørge 10.000 mennesker om deres kødvaner – de konkluderede, at antallet af briter, som er veganere, var vokset fra 150.000 i 2006 til 542.000 i 2016. I en anden undersøgelse svarede 60 pct. af polakkerne, ifølge The Economist, at de gerne vil spise mindre kød.

Vi står kort sagt midt i en madrevolution. I Warszawa er der nu 50 veganske restauranter, i Finland kan man købe en McVegan på McDonald’s, og Google har ændret sin salat-emoji, så der ikke længere ligger et æg i skålen – nu er den vegansk.

Mia Mottelson

Herhjemme har Alternativet netop foreslået, at prisen på et kilo oksekød blev hævet med 17 kroner, så danskerne ville »begynde at spise mindre kød, men bedre kød«, som partileder Uffe Elbæk sagde mandag.

Imens vokser listen af berømtheder, der udelukkende spiser vegetarisk: Beyoncé, Bill Clinton, Lewis Hamilton, Jeremy Corbyn, Mike Tyson, Miley Cyrus, Serena Williams …

Så er der kål og smoothie!

Midt i det smarteste smarte Londonkvarter, Shoreditch, ligger restaurant Redemption, hvor man hverken kan få kød, alkohol, sukker eller hvedemel. Historien går, at de to kvindelige ejere udtænkte konceptet på en yogaferie i Indien, og jeg kan ikke finde ud af, om det er en fed brandingløgn eller den reneste sandhed.

Men hvorom alting er, så er der hverken øl eller bøf på menuen, da jeg sætter mig til rette i det grønne velourmøblement en mandag eftermiddag. Til gengæld indtager folk omkring mig kål og smoothies like there was no tomorrow, og man kan faktisk gå i byen her i weekenden, siger tjenerne, der også alle sammen er veganere og på vandvognen.

»Her er proppet lørdag aften.«

Der er allerede en god håndfuld restauranter i London med cirka samme koncept, siger de, og så forklarer den ene, hvordan hun engang sad på en klam kinesisk restaurant og bare lige pludselig ikke kunne klare det mere – hun måtte droppe kødet.

Der sidder tre kvinder ved bordet ved siden af mig, som ligner præcis det, de er: En flok veninder, der kommer lige fra yoga, og som »går ret meget op i sundhed«, som den ene siger, mens hun stikker i nogle bagte søde kartofler.

Jeg vælger en ’pure salvation’-juice, der smager af mango, og en ’cæsarsalat’ med kål, oliven, avokado, glutenfrit brød og ’parmesanost’ – i anførselstegn.

Det hele er mildest talt skuffende, og jeg begynder hurtigt at se mig sur på stedet. Alle de keramiske tepotter, de douche farver, det latterlige slogan, »spoil yourself without spoiling yourself«.

Det vækker min indre jyde, kan jeg mærke: For hvis det her er den vegetariske revolution, så bliver det sgu uden mig!

Mia Mottelson

Jeg kommer til at tænke på den subtilt moraliserende facebookvideo, som Alternativet engang lavede, hvor en smuk ung kvinde stolt fremviser sin rødbedehummus, som om hun lige havde reddet et urindiansk stammesamfund fra udryddelse. Eller den kronik, vi bragte her i avisen for ikke særlig lang tid siden, der blandt andet indeholdt følgende passage:

»Jeg kommer jævnligt stortudende hjem, når jeg har set, hvorledes de ’økologiske’ kyllinger stakkes i bure fra den lokale kyllingefarm. En stille aften udenfor forvandles lige så ofte til sorg og afmagt, hvis jeg hører en ko brøle særligt højt.«

Når man sidder og stikker i en kålsalat med ’parmesan’, får man næsten lyst til at melde sig under fanerne hos den tidligere polske højrepopulistiske udenrigsminister Witold Waszczykowski, der engang erklærede krig mod rædselsregimet af »cyklister og vegetarer, som kun bruger vedvarende energi og kæmper imod enhver form for religion«.

Men altså, Redemption må trods alt være yderfløjen i den gastronomiske kulturkamp; alt det, man tror, det grønne køkken er, hvis man ikke rigtig kender det. For det er faktisk ikke yderfløjene, der driver udviklingen lige nu.

Er det stadig sjovt at gøre grin med veganere?

»Det er nok et ekstremt punkt, du har fundet der,« griner Lars Aarup fra Coop, da jeg fortæller ham om min tur på Redemption.

»Men den virkelige veganske opblomstring kommer især fra afslappede deltidsvegetarer.«

Og hvis jeg nu lige må bruge mig selv som eksempel et øjeblik: For nogle måneder siden kom min kone hjem og sagde, at nu ville hun altså ikke spise kød i en periode, og hvad kan man så gøre andet end at følge efter, for det er mig, der laver al maden i huset, og man står jo ikke og laver to retter hver aften – så nu har jeg kun spist meget lidt kød de seneste to måneder.

Og det har været meget, meget udramatisk. Ikke noget med yoga og parmesanost i anførselstegn, jeg har bare lavet pasta med fløde og squash i stedet for pølse. Jeg har næsten ikke tænkt over det.

»Når vi spørger danskerne, svarer cirka halvdelen af befolkningen, at de i en eller anden grad har lyst til at spise mindre kød, end de gør i dag,« siger Lars Aarup.

»Når man spørger hvorfor, er det især klimaet, der sætter dagsordenen blandt dem under 35 år. Den næstevigtigste grund er sundhed.«

Det er også det, min kone siger: Det handler om klimaet. Tidligere på året viste et stort studie, at 83 pct. af verdens samlede landbrugsjord bruges på kreaturer, selv om de kun producerer 18 pct. af verdens samlede kalorier.

Så det bedste, man kan gøre for klimaet, er at blive vegetar. Men selv om europæerne altså spiser mindre kød, stiger verdens samlede kødforbrug faktisk. I begyndelsen af 1970’erne spiste den gennemsnitlige kineser 14 kilo kød om året – nu er det 55 kilo. Så siden 1960’erne er verdens samlede kødforbrug cirka steget med tre pct. hvert år. Det er jo lige til at blive deprimeret af.

Men i det mindste er vores madkultur da ved at ændre sig. 

Man kan se det på de toneangivende kokke: Claus Meyer har udgivet kogebogen Grøn mad, Nikolaj Kirk har skrevet Grønt grundkøkken, og hele sommeren har det nye NOMA, som er åbnet på Christianshavn, udelukkende serveret vegetarisk.

Og Lars Aarup kan også se det på salgstallene: Salget af hakket oksekød er faldet med to pct. om året hvert år siden 2012, samtidig stiger salget af veganske produkter »næsten lodret« (bevares, det kommer også fra et meget lavt niveau).

»Danskerne bruger i højere grad andre ting til at spise sig mætte i end brød og kartofler: kål, bønner, linser, rodfrugter,« siger han.

»Det nye grønne køkken kræver også andre smagsgivere, derfor går det frem med salget af chili, ingefær, citrusfrugt, gurkemeje og friske krydderurter.«

Det korte af det lange er, at det er ved at blive en gammel hat at gøre grin med veganere og fleksitarer. For fem år siden gik jeg selv rundt og sagde:

»Hvordan ved man, om der er en vegetar til stede til et middagsselskab? Det skal vedkommende nok selv fortælle.«

Men det er, som om den ikke er helt lige så sjov længere.

Jeg kom til at tænke på det tidligere på året, da DR lagde et kort videoklip ud på deres facebookside, hvor den medicinstuderende Charlotte Milo fra Aarhus fortalte, at hun udelukkende gav sin 15 måneder gamle dreng, Vilfred, plantebaseret kost.

»Det stemmer bedst overens med vores værdier om at passe på miljøet, passe på dyrene og passe på hinanden,« forklarede hun, og otte timer senere var der 1.300 kommentarer! Og så skulle man måske tro, at det var en masse ’tvangsfjern dog det barn!’ og ’jeg har en aftale med kaninerne om, at jeg ikke spiser deres mad, og så holder de sig fra min’. Men det var lige modsat.

Jeg vasker mit hår i mudder

»Vi var overraskede over, hvor god debatten var,« siger Charlotte Milo, da jeg ringer til hende.

»Jeg har modtaget én negativ privatbesked og måske 15 positive.«

Hun undgår fuldstændigt produkter, der har noget med dyr at gøre, siger hun – spiser hverken kød, fisk, æg, mælk eller honning, og hun køber hverken læder, makeup eller shampoo, der har været testet på dyr.

– Hvor meget betyder det for din identitet, at du er veganer?

»Jeg føler ikke, at ordet er en del af min identitet, men det er det mest kendte ord til hurtigt at fortælle folk om min verdensopfattelse: En, der går op i dyrevelfærd, miljø og heldbred, en der tænker lidt mere over, hvad man gør, og hvad man foretager sig.«

Mia Mottelson

Og så kan jeg alligevel ikke lade være:

– Kender du den her: Hvordan ved man, om der er en veganer til stede til et middagsselskab ...?

»Ha ha, ja, den kender jeg godt: Det skal de nok selv fortælle.«

– Ja, den er jo lidt sjov, ikke? Men måske er det ikke helt rigtigt længere … ?

»Nej, det tror jeg ikke. Og jeg gør det i hvert fald ikke, jeg fortæller ikke folk, hvordan de skal leve.«

Hun griner.

»Men okay, jeg har nok selv hele ’pakken’: Jeg stemmer på Alternativet, jeg har dyrket rigtig meget bikramyoga, jeg bruger stofbleer til min søn, jeg vasker mit hår i mudder – sådan noget marokkansk lerjord, der hedder rasul. Ja okay, nu lyder jeg ret stereotyp, men det er jo bare mig.«

Den store kødsammensmeltning

Jeg er pænt irriteret, da jeg går fra Redemption – ikke mindst fordi de har malet et par store hvide vinger på restaurantfacaden, som man kan stille sig foran og få taget et instagrambillede, hvor man har englevinger.

Men da jeg så trasker videre ned ad gaden, passerer jeg ikke én eller to, men fire kebabsteder, hvor der bare er metalspyd med gråt oksekød, så langt øjet rækker, og så får jeg alligevel en slags sympati med Redemption-folket.

For det kan da godt være, at Europas køkkener langsomt bliver grønnere, men træerne vokser som sagt ikke ind i himlen: Kebab og frikadellemix er stadig det mest almindelige, og så kan jeg godt forstå, at man gerne vil gøre noget.

Men heldigvis er det altså ikke kun yogapigerne, der driver den grønne udvikling længere. Som Lars Aarup siger:

»Vi ser lige nu, at kødkøkkenet og ikkekødkøkkenet smelter sammen. Hjemme hos os kan vi sagtens lave bønnegryde den ene dag og roastbeef i weekenden. Det er ikke lige så polariseret mere. Ja, der er rabiate folk i begge ender af skalaen, men i den brede befolkning sker der en stille og rolig udvikling. Mod mere grønt.«

Og hvis du stadig sidder tilbage og undrer dig over, hvad frikadellemix egentlig er, kan vi oplyse, at blandingen indeholder løgpulver, mel og forskellige krydderier, og så skal man bare tilsætte kød og vand – så er der frikadeller.

Mia Mottelson

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvem havde taget klimaet som gidsel? Veganerne? Hvem finansierer veganernes ideologi, medier og kommunikation og aktivisme?

I hvis kram det passer, som hånd i handske, at vegetarernes traf en skæbnesvanger beslutning om at inkludere veganere? Vegetarer forlader i stor stil deres hidtidige, af veganerne kuppede vegetarforeninger i store dele af den vestlige verden.

Hvad profiterer af den veganske bevægelse i den sidste ende? Klimaet? Absolut ikke!

Takket være veganerne, den kemiske industri får meget større afsætning for pesticider, da det er no way in hell, at en sprøjtefri økologi kan levere de nødvendige mængder af føde til at dække næringsbehov per kapita, når veganerne opnåer den ultimative 'sejr'. Der skal temmelig større mængder planteføde per måltid uden animalske proteiner. Hvor meget CO2 udleder den kemiske industri?

Fødevareindustrien får en enorm forøgelse af markedet for nye syntetiske fødevarer, og alternative' erstatningsfødevarer. Udviklingen af bl.a. 'alternative' proteiner og syntetiske food grade fedtstoffer er allerede i fuld gang. Hvor meget CO2 udleder fødevareindustrien?

'Plastik-industrien' får enorm mange nye kunder når der skal udvikles, produceres og sælges erstatningsprodukter for uld, silke og læder. Hvor meget CO2 udleder 'plastik-indudstrien' ?

Farmaceutisk industri får et helt nyt, kæmpe produktområde at udvikle, producere og sælge (læge)midler der afbøder tilstande opstået af inkludering af nye næringsmolekyler ukendte for det menneskelige DNA, samt mangler på næringsstoffer, erstatningsfødevarerne ikke kan indeholde. Hvor meget CO2 udleder den farmaceutisk industri?

Sundhedsindustrien bliver sikret for generationer af et utal af nye, endnu ukendte helbredsmæssige tilstande, sygdomme/syndromer udspringende fra et hav af nye genetiske mutationer, i kølvandet på denne 'veganske reform' af menneskehedens genetik og epigenetik. Vi bliver hvad vi spiser, også i den veganske fremtid. Hvor meget CO2 udleder sundhedsindustrien og alle dennes underleverandører?

Ligesom vores kost ændrede vores genetik og evolutionen i menneskehedens fjerne fortid, ligeledes vil den veganske, molekylært ændret og pesticidbefængte kost, på sigt ændre vores genetik og evolutionen i den forestående veganske fremtid.

Til sidst sejrer veganisme ultimativt og menneskeheden ender oppe i træer igen, mens de få tilbageblevne absolutte velhavere vil nyde livet og den 'rigtige' mad, de hele tiden havde adgang og råd til, i velsikrede elfenbenstårne, i ophøjet isolation fra alle os andre.

Follow the money?

Jeg så på svt.se i dag, at hver svensk i gennemsnit spiste 2,6% mindre kød i 2017 end i 2016, samt at man også i 2018 spiser fortsat mindre kød.

Desværre for dyrene og kloden er der stigende efterspørgsel på det lidt dyrere svenske kød til de eksportmarkeder, der lægger vægt på den svenske dyrevelfærd, der skulle være helt i top.

Anina Weber

Det er for omfattende for mig at modsvare dine forestillinger om verdenskatastrofen, hvis plantebaseret ernæring for alvor skulle 'slå igennem'.

Derfor blot en litteraturhenvisning fra min side. Jeg læste bogen for nylig og lærte vitterligt meget nyt: https://www.droemer-knaur.de/buch/7768538/food-crash

Felix zu Löwenstein
FOOD CRASH

"Wir werden uns ökologisch ernähren oder gar nicht mehr

„Bio? Als Luxus für Reiche ist das ja ganz nett. Aber jetzt wird’s ernst. Fast sieben Milliarden Menschen müssen ernährt werden, und es werden ständig mehr. Jetzt muss industriell produziert werden: mit Pestiziden, Kunstdünger, Gentechnik!“ Diese These klingt doch nach gesundem Menschenverstand! Aber ist sie wirklich zutreffend? Oder gehen wir damit der Agrarindustrie auf den Leim, für die der Hunger in der Welt die Grundlage für ein florierendes Geschäft mit Pestiziden, Düngemitteln und Gentechnik-Saatgut ist? In seinem Buch FOOD Crash macht der international angesehene Fachmann für Ökolandbau Felix zu Löwenstein verständlich, dass eine industrielle Landwirtschaft, die auf der Übernutzung von Ressourcen aufbaut, kein Weg zur Lösung, sondern eine Sackgasse ist. Und dass nicht die mangelnde Produktionssteigerung, sondern der verschwenderische Umgang mit Lebensmitteln, die Zerstörung unserer natürlichen Lebensgrundlagen sowie mangelnde Gerechtigkeit zum Zusammenbruch des globalen Ernährungssystems führen. Mit seiner zugespitzten These »Wir werden uns entweder ökologisch ernähren oder gar nicht mehr« betreibt Löwenstein keine apokalyptische Schwarzmalerei. Vielmehr zeigt er an spannend und lebendig erzählten Beispielen, wie es im Einklang mit der Natur – und damit nachhaltig – gelingen kann, die Ernährungsgrundlage der Menschheit zu sichern. Und er beschreibt, welche Hebel politischen und privaten Handelns dafür in Bewegung gesetzt werden müssen."

God læselyst!

Yderligere og topaktuel information til Anina Weber (og andre) ang. medlemsflugt fra vegetarforeninger i hele Europa pga veganere:

Jeg kontaktede Dansk Vegetarforening via Facebook, hvilket resulterede i følgende kommunikation:

"Hej DVF! Læste lige følgende påstand i en kommentar til en artikel i dagens Information:
"Vegetarer forlader i stor stil deres hidtidige, af veganerne kuppede vegetarforeninger i store dele af den vestlige verden."

https://www.information.dk/udland/2018/12/paa-vej-madrevolution-laengere...
Er det noget, I kan bekræfte? Hører meget gerne tilbage! Tak
Britta

https://www.facebook.com/vegetariskforening/ https://www.facebook.com/vegetariskforening/

Hej Britta. Tak for din henvendelse. Dette er ikke noget vi har kendskab til og vi har oplevet en fordobling af vores medlemstal fra 2016 til 2018 - og har næsten 3000 medlemmer. I Dansk Vegetarisk Forening arbejder vi for at udbrede vegetarisk levevis og oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter. Vi er således en forening for vegetarer, veganere og alle som støtter plantebaseret levevis og for os er det vigtige ikke hvem du er, men hvad du gør. Grønne hilsner Louise Johansen, DVF

Tusind tak for dit hurtige svar, Louise!"

Undskyld, Leo. Der står også, at de har fordoblet deres medlemstal i løbet af de sidste to år ... Det er jo altså det modsatte af at medlemmer forlader deres vegetarforeninger 'i stor stil'!

Carsten Nørgaard

Jeg blev pescetar for tretten år siden og skiftede til lacto-ovo vegetar for seks år siden.

Voksede op i socialt boligbyggeri i nordbyen i Randers og hører stadig til de nedre indkomstklasser.

Hvor ville det være rart, hvis medierne holdt op med at brændemærke mig »speltsegmentet« eller som medlem af »den kreative klasse« eller »de progressive i storbyerne«. Man føler sig så anderledes og overset.

Ved ikke helt, om københavner-aviserne (herunder Information, selvfølgelig) samt Jyllands-Posten overhovedet er med på, hvad der i virkeligheden rører sig uden for deres kontorer og i en vis afstand fra politikernes og samfundsteoretikernes våbeniserede diskurser – det er jo sjovt nok »de progressive i storbyerne« selv der får spalteplads og her angriber en eller anden selvopfunden forestilling om »de progressive i storbyerne«. Forvirrende.

Mig – alt andet end en »hellig yogapige« – kommer det her i hvert fald ikke noget ved. Og heller ikke de mange andre, jeg kender til, som slet ikke passer ind i det billede, der males her, men som har været enten vegetarer eller flexitarer ganske længe!

Birgitte Mulvad

Til klimaaspektet i denne artikel: Jeg undrer mig over at MÆLK ikke nævnes i samme åndedrag som KØD i klimadebatten
Vedr. "madrevolutionen". Sloganet: Drop kødet, spis vegetarisk er risikabelt for folkesundheden, hvis ikke det følges op af solid undervisning i hvordan man laver ERNÆRINGSRIGTIG VEGETARKOST.
De veganske fødevarer er generelt underlødige og af dårlig kvalitet (diverse "køderstatninger"). Der er meget få økologiske veganske produkter. De veganske produkter er fulde af pesticider, kunstgødning og anden skadelig kemi.
Brugen af pesticider og kunstgødning er skadelig for såvel dyreliv og menneskeliv som natur og fødevarekvalitet.
En madrevolution som den der er igang risikerer som andre revolutioner at koste menneskeliv.
Min morale: Lev økologisk, brug primært lokale produkter, spis ernæringsmæssigt forsvarlig kost.

Som mange andre skriver, så nej. Klimaet er ikke en begrundelse i diskutionen om kød eller ej:
https://www.berlingske.dk/kommentatorer/bjoern-lomborg-du-kan-vaere-vege...
Men ja, alle kan jo frit vælge. Men i en selvrealiserende tid, er der tilsyneladende et behov for at man giver sig selv titler “deltids-veganer” som åbenbart betyder “jeg spiser varieret kost” hurra..

Leo Nygaard og andre:

"Hej igen Britta. Vi ser lige om vi kan få tid til at kigge nærmere på kommentarsporet. Jeg sidder med alle ind- og udmeldelser i Dansk Vegetarisk Forening og i år har vi højst modtaget 20 udmeldelser og 95% af disse går på økonomi i forhold til de tilbagemeldinger vi har fået.

Kun en enkelt har i sin frivillige tilbagemelding nævnt, at vedkommende mener, at lægger for stor vægt på det veganske og i den anden grøft har en person også udmeldt sig, fordi vedkommende hellere ville være medlem af Danmarks Veganske Forening. Ergo vi forsøger at favne bredt, da vi mener at vi sammen står stærkest - om end det også i nogle tilfælde betyder, at nogle ikke synes vi har en vi har en tilstrækkelig stærk profil indenfor for netop det område de mener er vigtigst.

Og så er det jo godt at der eksisterer en masse organisationer, som gør et fantastisk stykke arbejde og som sandsynligvis kan passe bedre til dem Grønne hilsner Louise, DVF"

Ellers tak, Leo. Lige pt lader jeg mig ikke provokere til, endda selv at medvirke til afsporingen af emnet, herunder broderparten af mit eget bidrag https://www.information.dk/node/655071#comment-1335677 som beskriver det, der venter os alle, såfremt veganismen for alvor får vind i sejlene.

Mange ellers store og gode sager er forsvundet i glemslen, fordi medlemskontingenter og tilhængernes bidrag langt fra var nok til at finansiere fortsatte aktiviteter og kampe, men veganerne har så åbenlyst råd alligevel trods et årligt medlemskontingent på et par hundrede kroner? Wake up! Før kontingenterne er oppe på 10% af medlemmernes årlige indtægter, forbliver bevægelsen det facto en lobby for en række industrier, jagtende fortsat vækstskabende nye produkter, markeder, målgrupper og profit.

Mangel på refleksion, og fraværet af kommentarer relateret til den efterspørgselsskabende veganske bevægelse, som flere industriers nyttige idioter - ikke alene er påfaldende, men er også en slags svar på tiltale, eftersom det som oftest er tilfældet - fraværet af svar er det mest sigende svar af alle.

@ Britta Hansen https://www.information.dk/node/655071#comment-1335686
Tak for henvisningen til Löwensteins 'Food Crash', bogen som burde være en obligatorisk læsning til skræk og advarsel for enhver tilhænger af veganismens ideologier. Den dag verdens befolkning skal til at erstatte andelen af animalsk protein i kosten, med adækvate mængder af planteproteiner, bliver bl.a. Monsantos store dag.

God weekend.

Anina Weber

Enten har du ikke læst Löwensteins bog, eller også har du ikke forstået indholdet.

Du synes ikke at vide, hvor mange kg planteføde der skal til for at producere blot 1 kg kød! Jeg aner ikke, hvor du har dine konspirationsteorier fra, som du udfører igen og igen. Jeg har i hvert fald hverken brug for Monsanto eller andre, for at købe mine grøntsager! Færdige madvarer findes både med og uden kød og er ikke noget, der specielt bidrager til en sund ernæring. Folk, der virkelig spiser plantebaseret ved dette udmærket.

Det bliver vist op ad bakke at vænne de kød- og burgerelskende (med ægte oksekød!!) danskere af med at fortære oksekød. Måske lige så svært som det ville være at genindføre en ugentlige arbejdstid i overenskomsterne, som den der gjaldt i jernindustrien for 100 år siden. Hér lød menuen på behagelige 50,5 ugentlige arbejdstimer:
- 5 dage af 8,5 timer (naturligvis uden betalte spisepauser !)
- samt en kort arbejdsdag på 8 timer.
- dog fri om søndag, så der var tid til kirkegang i den danske folkekirke.

Anina Weber

Ikke kun din aggressive tone, men også indholdet af dine kommentarer lader jeg mig provokere af.

Jeg har indtil videre bragt modbeviser mod dine uholdbare påstande. Dem forholder du dig ikke til. Du præsenterer en masse påstande, der er fuldkommen uden hold i virkeligheden - i hvert fald gør du ikke det mindste for at levere underbygning for nogen af dem.

Skulle jeg støde på dig og dine uholdbare påstande igen andre steder i trådene vil jeg blot henvise til denne tråd! Den siger en masse om dig og dine påstande.

Det eneste, der mangler er dog at erfare, hvilken lobby, der betaler for dine online-aktiviteter!