Læsetid: 2 min.

Præsident anklages for at opfordre til voldelig konflikt med Spanien

Lederen af Cataloniens regionalstyre ønsker at opnå selvstændighed på samme vis som Slovenien – men i det slovenske tilfælde skulle der en krig til
Quim Torras udmelding kommer i en tid med forsøg på forsoning mellem Catalonien og Madrid.

Quim Torras udmelding kommer i en tid med forsøg på forsoning mellem Catalonien og Madrid.

Alberto Estevez

15. december 2018

Er den catalanske præsident, Quim Torra, klar til at gå i krig for at få revet Catalonien fri fra Spanien?

Det har ført til en del løftede øjenbryn og skarpe reaktioner, at lederen af det catalanske regionalstyre har slået fast, at han ønsker at opnå selvstændighed a la Slovenien. Ikke mindst fordi det centraleuropæiske land først opnåede uafhængighed fra Eksjugoslavien efter væbnet konflikt.

»Den slovenske vej er vejen til frihed,« sagde Quim Torra ifølge den spanske avis ABC lørdag umiddelbart efter et besøg i Slovenien.

»Slovenerne besluttede sig for at gå fremad med alle de konsekvenser, det indebar. Lad os gøre det samme som dem, og lad os være villige til at gøre hvad som helst for at leve i frihed.«

Den udmelding har i løbet af ugen ført til anklager om, at Quim Torra er beredt på blodig kamp. Politikere fra oppositionspartier i Catalonien mener, at han opfordrer til »vold og konflikt« med sine »voldsomt uansvarlige« udmeldinger. Og hans regionalregering beskrives som »en trussel mod demokrati og sameksistens«.

Den spanske udenrigsminister, Josep Borrell, siger, at Torra »lader til at opfordre til oprør«, og en talskvinde fra den socialistiske regering i Madrid spørger, om den catalanske leder »har glemt, at dusinvis af mennesker blev dræbt og hundreder såret i Slovenien«.

Den ti dage lange slovenske uafhængighedskrig i 1991 kostede lidt over 60 mennesker livet.

Løgne og klagehistorier

Den catalanske leders udmelding kommer, efter der ellers har været forsøg på forsoning mellem Catalonien og den spanske regering i Madrid efter over et år med høje spændinger. Quim Torras forgænger som leder af Cataloniens regionale styre, Carles Puigdemont, blev fjernet af den spanske centralregering i oktober 2017, da han var med til at erklære uafhængighed fra Spanien, efter at mange catalanere havde stemt for løsrivelse ved en omstridt folkeafstemning.

Mange af de catalanske politikere og ledende aktivister, der pressede på for uafhængighed, er i dag enten i fængsel eller er flygtet ud af landet. I oktober besluttede den spanske højesteret, at 18 catalanske separatistledere skal stilles for en dommer, og de risikerer op mod 25 år i fængsel.

I september gik omkring en million catalanere på gaden i Barcelona for at demonstrere for uafhængighed, og meningsmålinger i slutningen af november viser, at ca. 47 procent af den catalanske befolkning ønsker selvstændighed, mens omkring 43 procent er imod.

Spaniens nye premierminister, socialisten Pedro Sánchez, havde indtil denne uge lagt en blød linje over for Catalonien, og selv om han har understreget, at selvstændighed ikke er en mulighed, har han stillet en folkeafstemning om øget selvbestemmelse i udsigt.

Catalanske separatistpartier var med til at bringe Sánchez til magten i juni, men forholdet er nu anspændt, da de samme partier nægter at stemme for regeringens budget for 2019 i protest mod de kommende retssager mod catalanske ledere.

Og efter Quim Torras udmelding om en slovensk inspireret uafhængighedskamp har Sánchez skærpet sin retorik.

I parlamentet anklagede han ifølge avisen El País de catalanske separatister for at bruge en »provokerende og uacceptabel« retorik. De har »blot løgne til at støtte deres politiske standpunkt«, og de har »opfundet klagehistorier for at tvinge folk til at vælge mellem to identiteter«, sagde han.

Serie

Verdens gang

En ugentlig oversigt over de internationale historier, du måske har overset. 

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu